Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исхрана во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 4 ноември 2010.

1. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Газирана вода смее да се пие, не ја препорачува некој само ради тоа што ствара гасови и подуеност кај некој, инаку подобро газирана вода него сок.

2. biljana.c

biljana.c Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    13
    • Ве молиме пишувајте кирилица.
    Imala li nekoja od vas slab apetit vo bremenosta,slabo jadam ,poveke na ovosje i salati bebceto vo red si e ama jas mislam deka slabeam

Inace sum 28 nedela 5 kg oslabev na pocetokot 4 do segai se vrateni

Последна измена од модератор: 29 август 2017
  3. Chantal

Chantal Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.352
    Допаѓања:
    8.662
    Здраво девојчиња. Ние се спремаме за на море, па тоа за мене подразбира и морска храна, па ме интересира дали е дозволена во бременоста? Знам дека школки не треба да се јадат зошто се сирови, но другите морски плодови како лигњи, октопод и слично дали смеам, зошто не најдов податок колку жива може да содржат?

4. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.023
    Мислам дека е пожелно да се избегнуваат. Ама еднаш да си пуштиш срце за пржени/печени миксани морски плодови можда може. :wasntme: ми потекоа лиги. Јас би ги избегнала, за сигурно. Нека кажат и другиве, можеби јаделе. ;)

На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  5. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.683
    Zdravo sakam da prasam nesto, ne jadam meso vegetarijanec sum dali ima nekoj iskustvo so toa... Na lekar mi vikAAT Nema nikakov problem i vrska so bebeto ama sepak... Nekoj nekakvo iskustvo?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Се додека имаш разновидна исхрана со доволно количество хранливи материи (протеини, масти јаглехидрати), вегетаријанството не е пречка за нормална и здрава бременост.

На stevemila, Mari* и duffi им се допаѓа ова.
  7. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.748
    Само месо ли не јадеш или воопшто сѐ од животинско потекло?

8. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.053
    Допаѓања:
    6.545
    Јас бев вегетаријанец се до пред бременоста. Повеќе од 23 години немав јадено месо и риба (јајца ретко, млечни јадев)
    Секогаш сум имала солидна крвна слика. За да останам бремена бев подложена да одам на Ивф.
    Таму, пред трансфер ми рекоа мора да јадам протеини, пилешко, риба. Тогаш и започнав да јадам месо.
    По трансфер ми рекоа да продолжам да јадам таква храна и постојано да биде мешана.
    Ова ми беше страшна карма. Повеќе од 20 години немав ставено во уста место, сега јадев секој ден. По брз период се изморив и прекинав.
    Во меѓу време примав клексани за Д-Димери. Си јадев по старо, д-димерите престанаа да се намалуват. Започнав пак со месо + шејкови од протеини, д-димерите почнаа да се намалуват и да се регулираат.
    Сега сум супер, бременоста е ок и гледам да јадам барем еднаш или ај на две недели еднаш месо. Ако не, да примам јајца. :whew:
    Да напоменам, пред година време бев и на нутриционист, баш за оваа работа, да најдеме соодветна замена на протеините. Оваа ми предожи семки од тиква и сончоглед, не печени. Јадев постојано такви глупости, без примање додатни витамини (крвната слика си беше ок, немаше потреба од ништо)

Можеби само јас ја имав оваа среќа и сум реток случај, сепак праша за мислење, споделувам искуство од прва рака.
    Моја препорака би било внеси во исхраната мешана храна, ако можеш. Би било фино за бебето, или земи го во додатна форма на прашок, витамини...
    И мене сите ми велеа дека нема проблем, но сама си ги гледав промените, тоа ми е најважно.
    Можеби ти ќе имаш школска бременоста и нема да имаш вака проблеми, па ќе си поминеш и со смоки и чај. Кој знае... сите сме различни. Ти посакувам лесна бременост :hug:

На didisi, duffi, Среќичка и 4 други им се допаѓа ова.
  9. didisi

didisi Популарен член

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.683
    samo meso... riba jadam, jajca, mlecni proizvodi ...

blagoodaram

10. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.748
    Пред бременоста многу сакав ослич. Кога останав бремена ми се гадеше од неа, ниту еднаш не пробав. Во болница кога се породив, последниот ден пред одење доаѓа болничарката да праша дали ќе јадеме, имало за ручек риба ослич и уште нешто, не ми текнува што. Ме фати таков стрв што отидов во кујна и со сласт си ја изедов рибата, никогаш не ми била повкусна. Значи вистина било дека некоја храна што пред бременоста сме ја јаделе, во бременост да ни се гади од неа.

На mirandaa и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    И јас скарана сум со риба сега, а си сакав петходно. Баш ќе видам како ќе биде кај мене по пораѓај :)

На forumce и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.627
    Допаѓања:
    39.748
    Ќе ѝ се отскараш. :)

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.255
    Допаѓања:
    112.357
    @forumce @kukla21 Ајде рибa вo ред нoрмaлнo јaдење е и ќе речaм декa ви се гaделa вo бременoст нa пример oд миризбaтa.. Амa не мoжaм дa си oбјaснaм стрв зa крoaсaни вo бременoст. Крoaсaни бе |( (facepalm)

На forumce, EarthFire и kukla21 им се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.931
    Допаѓања:
    123.472
    Зашто? Јас и сега мн.си ги сакам:)

15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.255
    Допаѓања:
    112.357
    Бидејќи пред бременoст нa крaј пaмет не ми пaѓaa, пoминувaв пoкрaј нив и никoгaш не купувaв. Сегa не мoжaм без крoaсaнче :inlove: мнoгу ги сaкaм убaвo ми мирисaaт:lol:

На kukla21 и eli25 им се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.385
    Допаѓања:
    126.532
    Јас оваа година колку што имам изедено пиперки во сите варијанти чудо е.
    Ете престанав да ја јадам руската салата со мајонез,а ја обожавав,варени јајца,домашни кифлички,спанаќ,туна конзерва...Овие работи ги јадев првите недели кога многу ми се гадеше и сега не можам ни да ги смислам.
    Друго посебно не сум посакала редовно да го јадам.
    @fana
    Ме потсети на снаата,се давеше во кроасани и млечна милка чоколада.Немаше ден да помине без нив.

На fana, kukla21 и forumce им се допаѓа ова.
  17. biljana.c

biljana.c Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2011
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    13
    Dali e stetno lutko da se kasne vo bremenost

18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.255
    Допаѓања:
    112.357
    Не е. Секако без претерување оти може и на столицата да ти влијае.

На biljana.c му/ѝ се допаѓа ова.
  19. mama marija

mama marija Активен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2016
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    41
    meskovci dali jadete lutoo imam premnoguu apetit sega za lutooo nz sto da pravam dali da si prodolzam da si jadam ili da prekinam 36 nedela sum ?????

20. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    22.258
    Со усул :lol:

На TheGetmaki му/ѝ се допаѓа ова.