Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исхрана во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 4 ноември 2010.

1. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.857
    Допаѓања:
    22.258
    Компир се јаде само денот кога е направен. Повеќе да не јадеше од денес за утре компир. Не само во бременоста и општо

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.770
    Фала ви :hug:

На Milaаа991 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.558
    никако подгревање компир.јаС така знам и не се јаде стоен.
    @Emma2 малку повнимателно со исхраната во бременост..
    Може лошо да ти дојде сега ради психа, паника и страв ама не се секирај. За друг пат да знаеш :)
    Гали меше и уживкај.

На Emma2 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Emma2

Emma2 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2018
    Пораки:
    2.331
    Допаѓања:
    5.770
    фала ти мила на советот. Така е, и психа и паника и страв се комплет си имам, сепак е ново и непознато, ама ќе внимавам! поздрав и ти посакувам само радости :hug:

На Independiente му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    Дали пиете млеко за време на бременост? Јас сум 20 недела, и ме гњават дека треба да пијам млеко и сабајле и на вечер, а јас не можам да го пијам ми мириса не убаво. Со домашно млеко сум порасната од 2,5 месеци и до 18 години пиев сабајле и вечер, и го отпив. А јадам сирење и кисело млеко и јогурт скоро секој ден.

На didisi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Никаква потреба нема да се пие млеко во текот на бременоста. Кој ти го кажал тоа те излажал. Јади си млечни производи умерено и не се замарај. ;)

На didisi, drugarka и Ygritte им се допаѓа ова.
  7. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    и јас тоа го велам, значи има мајки вегани и вегетаријанки, тие воопшто не внесуваат животински производи па се во ред, никому ништо ;):) ти благодарам:l:

На didisi и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  8. Eni.r

Eni.r Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2018
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    2.212
    Си јадам се што ке ми се пријаде.
    Секакво суво овошје, цитрони обожавам и внесувам во големи количини. Читам за компири, правев вечерта ама ми останаа ги изедов сабајлето. Месо не сакам многу ама што ке ми се пријаде јадам, конзерва риба, паштета, суво месо, јадам салати по ресторани .
    Слабокрвна сум општо и маанџика голема. Да се оптоварував што е штетно веројатно ке бев задржана на 46 кила место на 60. И ке ја паметам бременоста како еден стресен период од 9 месеци. Место да се радувам ке се тресев.
    21+4 сме со бебка жива здрава права ништо не ни фали. Уживаме кркаме што ни се крка и уште ништо не ни наштетило. Поз:l:(highfive)

На Vaga~ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ygritte

Ygritte Форумски идол

Се зачлени на:
    16 април 2015
    Пораки:
    2.182
    Допаѓања:
    26.448
    и јас јадам се, помалку не претерано, повеќе јадам риба и зеленчук и овошје, месо тежок мирис ми има некако, ама се трудам да јадам. Засега сме во ред, не земам дополнително железо, зошто цела бременост имам супер резултати, а и гинекологот што ме води ми рече да си продолжам со иста исхрана како предходно. :):)

На Eni.r му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ifv

ifv Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2018
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    207
    Голем паничар сум, прочитав дека кикиритките се штетни во бременост ама од кога каснав неколку...колку се штетни 11+6 сум..хелп

11. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Не е ништо страшно. Може да е штетно ако секој ден јадеш по многу, па бебето може да ти биде алергично на кикирики. Ама од неколку кикирики нема опасност.

12. Sparkles27

Sparkles27 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2017
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    923
    Јас кикирики и путер од кикирики јадев секој ден од почеток до крај на бременоста.Родив живо здраво бебе и врска нема тоа дека не смее.Не смее млечни продукти и продукти кои може да предизвикаат салмонела а не кикирики :D

13. Independiente

Independiente Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2014
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.558
    И јас кога бев бремена читав читав и испадна многу работи дека не смее и го одбегнував како ананас, швепс кока кола, кикирики, туна, некои видови чаеви и сл. сакам да кажам да се опуштиш и се што ти душа сака да си каснуваш умерено нормално.. сега да сум бремена нема до толку многу да се секирам.
    На некои страни едно пишува на други друго.Уживкај во бременоста и кркај нека се полни мешко :) максимално опушти се се ќе биде во ред .. гушкај и гали меше

На eta му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Nalla

Nalla Истакнат член

Се зачлени на:
    29 декември 2018
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    226
    Феминки, многу поделени мислења прочитав за ѓумбирот во бременоста. Некаде дека е добар и здрав, за мачнини, а некаде дека е забранет посебно во 3 триместар.
    Утре ни е заден термин и очекувам секој момент да ме фатат болки, а болна сум премногу ме мачи грлото и до пред да останам бремена ѓумбирот ми помагаше многу, па мислев да си ја пробам среќата и сега.
    Некој со конкретно искуство за бременоста и ѓумбирот?
    Ви благодарам

15. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.892
    Допаѓања:
    7.626
    Јас пиев ѓумбир, лимон и мед за настинка во бременост. Бебе сега наполни една година :)

На Nalla му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Iki90

Iki90 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Здраво нова сум на форумов.Бремена сум седма недела.Имам одбивност кон секоја храна што и да јадам ми се лоши,ми се гади.Едино можам овошје и нешто кисело да јадам.

17. Presrekna

Presrekna Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    12.915
    Јади си тоа што ти се јаде. Јас сум 15 недела и се уште ми се јаде само кисело и овошје и зеленчук. Месо и манџа не можам да смислам. Бебето вегетаријанец ќе ми биде:D. Важно е да напредува.

На didisi и Iki90 им се допаѓа ова.
  18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.568
    Допаѓања:
    106.305
    Јас сум 8 недела од утре и имам зголемен апетит што да ви кажам. Мислам секој саат сум гладна.
    Бев денес на преглед и сум качила 2 кг за неполн месец.. малку ме искара гинекологот а свесна сум што јадам гледам оброците да се мали а чести... :doh:

На didisi и Presrekna им се допаѓа ова.
  19. Iki90

Iki90 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    3
    Se plasam da ne nema dovolno hrana

На Presrekna му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838

Јас бев иста,сите со мачнини на почеток јас со апетит што никогаш сум го немала.
    Ситна цел живот како останав бремена видов како е да се има апетит и глад да се чуствува. Првите месеци качив 8 кг. Не се познаваа на мене само на вага се до 6ти месец јас качував сега сум 8ми и стагнирам еден месец кг немам качено.
    Да си јадете кога чуствувате глад.
    А не јадев количински да се разбереме јадев нормално за една трудница,но бидејќи предходно живеев на кафе и цигари може затоа качував брзо кг.

На crazylady, Turna, Presrekna и 2 други им се допаѓа ова.