Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исхрана во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 4 ноември 2010.

1. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.446
    Допаѓања:
    42.384
    Безалкохолно можеш без проблем, алкохолно ја не би, некои пијат.

Јас пред бременоста не сакав да смислам саламо, кулен, чајна, деновиве од глава не можам да ги извадам, само тоа ми се јади, бројам денови чинам и само правам планови што ќе јадам.
    Инаку гледам за туна зборите, јас јадам, смее да се јаде 140гр неделно, една конзерва.

Јас првите месеци бев ужас, јадев само зелена јаболка и леб со јогурт, до 5ти месец бев така, после почнав и други работи ама сепак најмногу сум стрвна за овошје и последно за благо, за него не бев предходно.
    Штета што не можам ни тоа ни тоа ради шеќерот, ама за некој ден има да јадам како никогаш до сега.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. povredenata

povredenata Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    17
    Ти благодарам премногу на информацијата. Јас сакав едно две безалкохолни бидејќи ќе имам гости а сум скептик голем на алкохол во бременост па затоа прашав дали може едно две безалкохолни 0.0%..

3. GIGI69

GIGI69 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2021
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    266
    Безалкохолно јас пиев, друго не

4. Madam S

Madam S Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2020
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    455
    Не е проблем, и лекари прашав. Јас неколку пати имав испиено чаша бело вино. Дополнително, др. Петровска од Ренедика ми кажа ако многу ми е низок притисокот во некој момент (имам генерално низок притисок), да се напијам црвено вино.

На mariz и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.490
    Допаѓања:
    7.732
    Edno pivo i alkoholno da se napies ne smeta, bratucetka mi si piese bilo ubavo za mlekoto posle. Taka i imala kazano doktorkata. I jas imam zelba za pivo ama radi gestaciskiot ne smeam.

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.934
    Допаѓања:
    26.187
    Напи се чаша пиво слободно :) немој да пиеш жестоки пијалаци и не пиј пиво секој ден, ама чаша вино или пиво еднаш месечно можеш.

На Madam S му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Macimaxi3

Macimaxi3 Активен член

Се зачлени на:
    25 мај 2023
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    75
    Zdravo dali bremena zena moze da jade divo meso?

На _budaletinka* му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Емина1

Емина1 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    105
    da jas jadev
    srnecko i svinsko mhmh

9. eleonora7852

eleonora7852 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2013
    Пораки:
    209
    Допаѓања:
    65
    Здраво, бидејќи почна сезоната на јапонски јаболки кои ми се омилени овој период од годината и веќе си купив сакам да ве прашам дали се дозволени да се јадат во бременост? (зошто сега сретнав негде дека содржеле бета каротен и не биле препорачливи во бременост)

10. Joanna28

Joanna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2023
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    749
    А зошто бета каротен да не е дозволен во бременост, јас се утепав од моркови јадење :D не знам за јапонските ама дека заради бета каротенот не ми е баш логично. Прогуглај баш.

11. LoveIsAllAround

LoveIsAllAround Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    335
    Допаѓања:
    113
    Здраво, сакам да ве прашам дали смеам да пијам шумливи таблети, во последно време неможам да ги извадам од ум. Инаку 10+5 сум

12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.497
    Подобро избегавај ги ради талогот прашакот што останува. Напиј се едно на ден да не претеруваш само.

На LoveIsAllAround му/ѝ се допаѓа ова.
  13. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    1.784
    Кажете нешто што да јадам, ништо не поднесувам месо не, јајце не, се што има зачини не, генерално се вртам околу гевреци со сирење јогурт и тост со кашкавал и само тоа јадам и туршија, овошје јадам, ама гладна сум а неможам да поднесам ништо :(:(:(

14. Fenix05

Fenix05 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    8.701
    Дај му време на телото да се навикне на цунами од хормони, сосема е ок да јадеш тоа што те држи сита и од кое не повраќаш додека намали гадењето. Имам веќе пишувано, немав помирисано месо, протеин, овошје,зеленчук до 17та недела, мајка ми и свекрва ми на глава ми се качуваа како тоа не внесувам ништо здраво, како бебето ќе расте и 300 други глупости кои на млада девојка која е прв пат бремена и те како и мава на психа па се глупирав пробував да ги јадам нивните манџурии, чиа, овесни снегулки, овошје и повраќав по 7до9пати дневно се додека не отидов кај матичната истраумена дека бебето нема да ми порасне зошто јас јадам само леб,ѓеврек и топен кашкавал (3 пати кркав бурек со зденка жими се празник на душа ќе речеш мрснотии а од него никогаш не повраќав) и ми рече Душо гледај ти да не паднеш некаде ако е неподносливо да отидеш на инфузии, ама ако си ок на таа исхрана не се грижи за бебето, во првите 3 месеци тоа си зема од тебе што му треба самото тело си има складирано ќе надокнадиш после. Еве го господинко мој 2.7кг и 50цм во 34та недела.
    Затоа мајка ти само гледај од што немаш нагони и тоа јади го, јас од спиење директ во уста пикав по 1 залче, после јадење 1ч мирно седење исправена, без нагли движења, без експериментални јадења, јас од овошје особено праски и портокал мандарина црева истурав.
    И знам дека ти се спие но јас кога спиев после многу повраќав, не знам ваљда од лежењето на рамно,па после задремував седејќи. Пробај има лижавчиња од ѓумбир некои детски, пастили на база на ѓумбир мене не ми помагаа баш напротив после одма повраќав, гуми за џвакање можеш.... и пази кога пиеш витамини распоредувај ги на подолг период и после некое време по оброк...

Сега си навраќам што јадев јас :
    Тост со кашкавал
    Потпечени лепчиња со сирење печено
    Леб со зденка некогаш
    Ѓеврек со јогурт сирење (тој период бев навлечена на млечни ама не можев чисто млеко)
    Маргарита пица
    Бурек со сирење или зденка :wasntme:
    Бисквити
    Солени крекери
    Штарк смоки со јогурт
    Интегрални грисини со јогурт

Последна измена: 5 декември 2023
    На P.S.love и WhiteCat33 им се допаѓа ова.
  15. WhiteCat33

WhiteCat33 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2020
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    1.784
    Ти благодарам многу на деталното инфо и на целата поддршка :l::)
    Те гушкам :hug:

На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. dragan4eDR

dragan4eDR Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    213
    Zdravo bremena sum 9ta nedela nemam voopsto apetit kako da go vratam apetitot

17. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    188
    Луѓе помагајте, јадам многу се ми се јаде се сум гладна особено на сабајле. Како да го намалам апетитот 9 недела сум а веќе имам 4 кг качено каде ми е крајот нз што да правам. Хелп

18. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    543
    Крем сир абц, урда, фета и кашкавал дали смее?

19. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.304
    Допаѓања:
    8.168
    Да. Зошто не би смеело ако е пастеризирано?

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.482
    Допаѓања:
    16.971
    Да. Се е тоа пастеризирано. Се што напброја јадам.

На snowwhite.24 му/ѝ се допаѓа ова.