Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исхрана во бременост

Дискусија во 'Бременост' започната од Plavuska.inaci, 4 ноември 2010.

1. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    5.392
    Јас искрено не нејадам а како јадев со кила луто. Незнам зошто може би да не ми е тешко, а онака може само со јазиче да пробам ако ептен нешто ми иде со јадење. Ги сакав многу везените лути во тегла па затоа зимоска ставивме и благи за мене и лути за останатите :$ Но мислам дека не е проблем да се јаде

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.885
    Леле луѓе почнав да добивам напади за јадење, одеднаш ми се прави како дупка на желудникот и почнувам да се тресам цела. Ова повеќе ми е симптоми на шеќер :D не знам му се случува вака на некој?

3. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    а која недела си бремена ? обично ако ти престанат мачнините и полека се вракаш во нормала се зголемува и апетитот ,па ако не јадеш на време чувствуваш дека цела се тресеш,мене ми се случуваше да рипнам од постела и да се фрлам право пред фрижидер :D

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Лелеееееее pepita82 јас 4 дена сум дома и само јадам и супер ми е :)
    Ама и приметив во фаца ептен бумбар сум :bug: а и рацеве(прстиве) некако збумбарени :lol:
    Не дека цела не сум ама баш овие така во очи ме бодат
    Станав стрвна ептен ми се јаде,а едно овошје нигде го нема дури ми се плаче :sweat: што го нема
    Едвај чекам да се породам вака го гледам стомакот огромен и ми е страв да јадам да не експлодира

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Yeats

Yeats Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    67
    Труднички муабети

Здраво на сите. Јас сум нова во оваа група. Сакам да прашам - има ли некој посебен режим на исхрана во првите три месеци? Треба ли да се зголеми внесот на калциум? Јас избегнувам брза храна сувомеснати производи газирани сокови и мрсно и се трудам секојдневно да јадам овошје и храната да биде разновидна, пијам доста вода и се чувствувам постојано жедна - ова последното нормално ли е?
    Инаку ми дадоа фолна киселина да пијам.

:hai:

Поздрав

6. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Мене мојот гинеколог ми рече првите 3 месеци само фолна и ништо дополнително. Во врска со храната јади тоа што ти се јади, тоа што ти прија. Мислам дека само треба да се избегнува туна бидејќи има висок процент на жива. Друго се што е во умерени граници е нормално :) Поздравче и лесна бременост :)

На Yeats му/ѝ се допаѓа ова.
  7. May.j

May.j Активен член

Се зачлени на:
    16 август 2012
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    2
    Zdravo na site :)
    Bremena sum vekje 16 ta nedela , sakam da prasham sto bi trebalo da izbegnuvam od ishranata, i dali edno turko kafe na den moze da mu nasteti na bebeto?

8. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Кркај си што ти душа сака само немој да се претупануваш :P
    Добро ни дојде...со лесно ;)

На macence4 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Ма каква штета, јас додека бев трудна пиев капучино,еспресо,нес најсилните кафиња ги пиев, турско ич не пиев ми се гадеше од него па ете жива здрава бебчето здраво право ми се роди, така и ти, се што си сакаш си јади и пиј само со граница нели :!:

На May.j му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Како прво добро дојде и со лесно да си ја износис бременоста и узивај си максимално.....како друго јади си се сто ке ти се прејаде , пиј си се сто ти се пие.....
    Секој доктор ке ти казе дека се сто се јаде и пие во нормала не е стетно но за бебцето ни за тебе....
    Поозззз....

11. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    Јас дефинитивно на мојата докторка, на следната контрола морам да и го посочам мојот проблем со ензимите (не внесувањето на зеленчук).

12. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Јас најмногу јадам сирење :$ ммм ,краставици, ретко домат бидејќи не го поднесувам, портокал јадам на сила, кашкавал еееееептен :D , од друго горе долу ми се гади , ааа да ... и ќебабчиња растурам :D :D :D

13. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Јас приметив овој период дека многу јадам црвено овошје. Значи јагоди и цреши кога ќе видам не можам да не си купам. И требаше вчера да искочиме, а јас нафрлена врз црешите цела огромна здела полна и јадам како споулавена, мм мораше да ми ги земе за да станам да излеземе. :rofl:

14. fionas

fionas Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    10

Исто и јас се давам во јагоди и цреши незнам колку ми е доста.

15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.270
    Допаѓања:
    146.948
    мореее се јадам и се ми е слатко.и овошје и зеленчук ама тестото посебно ми е вкусноооо.затоа и килцата ми се лепат :P

16. Whitecloud95

Whitecloud95 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    381
    Имам едно прашање, од овошје и зеленчук се јадам, ништо не повраќам се ми е вкусно, ама банана никако не може да конзумирам, а ептен сум стрвна. И пола банана да изедам и едно залче, не ми го трпе желудникот. Чекам совет! :)

17. skenco

skenco Истакнат член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    49
    узивај во бременоста и јади све сто ти се јаде засто тоа е период кога не треба да броис калории,се препорацува повеке овосје,зеленцук,млеко и млецни производи затоа што калциумот е многу вазен за развојот на бебето а треба да се избегнува риба и морски плодови но не дека воопсто не треба да се конзумира и шекер во помали колицини :) и доколку си во можност практикувај секогас свежо исцеден сок,има многу витамини и секогаш дава енергија

18. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    ne smee tuna i golemi morski ribi. inaku riba e preporaclivo duri i po dva pati nedelno vo bremenosta. jas najcesto jadam pastrmka i losos, a ponekogas i cipura. od meso e preporaclivo sekoe osven dzigeri i nedovolno peceni mesa.
    inaku jas se sramam koga ke vidam cresi, dodeka ne gi sotram do posledno ne zastanuvam :$

19. Whitecloud95

Whitecloud95 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јануари 2013
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    381
    Фала ви многу на одговорот феминки! Млеко пијам од оние малецките 500гр. мала паковка Bi Milk по едно на ден... Инаку се си јадам ама умерено :)

20. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    729
    Допаѓања:
    290
    Труднички муабети

Девојки дали газираните сокови се дозволени за време не бременост некаде прочитав да не се конзумираат а мене тие ми се најубави.Совет?