Исхрана за мамички

Дискусија во 'Бебе' започната од ivanovicka, 4 февруари 2013.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Јас нешто посебно не пазам, јадам исто како порано. Првите три месеци само не јадев махунарки, зелка и не пиев газирано. Млеко си пиев, неизоставно ми е едно нескафе со млеко насабајле, но и немавме многу јаки грчеви, ни поминаа за 40 дена.
    Но не сум проверила крвна слика, очекувам да ме искараат и да ме стават на режим :D

2. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Гасовите се од брокулата и јас се зезнав на почетокот ја јадев и бебе се истури од плачење и грчење. Јогурт пијам секој ден не создава гасови, млекото можда не знам не пијам млеко. Цвекло, мед и лимон по 3 лажици на ден за анемија, башка пијам маџун и за ручек јадам цвекло, морков салата. Баш некоко имам енергија да ги издржам ноќите. Пробај нешто од ова, па кажи дали ти помогнало. А, да и пијам какао наместо кафе.

3. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    На денешното мени доρучеκ омлет со малκу цвеκло и селсκа сол,ρучеκ манџичκа κомпиρ со салата моρκов и цвеκло,вечеρа до 18ч.најκасно една банана и една плазма,и едно κафе на ден пρетежно сабајле κај 09ч.додеκа спие бебушκо

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.948
    Допаѓања:
    327.126
    Внимавајте со цитрусни овошја.Бебето може осип на газето да добие

5. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Мене ми се појави осип а лимон немам пробано, се мислам од вчера земав пак мед со коприва да не има некоја реакција на копривата преку урина. Киви во ред е или и тоа создава лоши гасови, ги имам и ги гледам само :)

6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    До пред да забременам немав некој голем апетит и многу работи што јадев ги јадев онака без сласт. Одкако забременив ми се отвори гоооолем апетит и јадам се, прсти си лижам :^) порано не ми ни текнуваше на благо, а сега тешко се воздржувам да не јадам. Во бременост јадев цела тегла нутела за 2 дена (facepalm) Ме интересира дали доењето има врска со зголемен апетит??? Дали кога ќе престанам со доење ќе си се вратам во нормала или вака ќе си кркам цел живот :wasntme:

И дали лимонот смета само за осип или прави грчеви? Баш сакав да почнам да пијам по 1 на ден заради имунтет :?:

7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @chocolade , јас не дојам, целосно на АД е малиот :|, ама имам голем апетит. Пред да забременам јадев ради реда, сега баш онака убаво си јадам ]:) :) Се надевам ќе помине фазата со апетитот, зашто ништо не ме спасува :$

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  8. rokiroksana

rokiroksana Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    и кај мене е иста состојбата , само што пред да забременам си ја средив килажата и внимавав ѓто јадев, во бременоста првите три месеци ослабев 5 кг, ама по 4от месец кага почнав да си јадам ммм мераци се си јадев и се поправив околу 17 кг, ама си се тешев дека кога ќе се породам се ќе си се среди само од себе, НО кога си дојдов од болница имав само 7 кг вишок ама сега по неполни 4 месеци од пораѓај имам +12 кг вишок
    =се поправив доејќи имам огромен апетит а за благо душман сум, се надевам дека е од хормоните и дека како што си расте бебчо кг ке си заминат.
    сега имам оголем стомак и не ееее труднички-од болница излегов како штица рамна уффффффффф не можам да си се помирам што си направив
    извинете за долгиов пост ама мораше да си се олеснамммм

На chocolade и Domakica им се допаѓа ова.
  9. Domakica

Domakica Истакнат член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    406
    Јас апетит имам за 5 деца како да дојам. Ич не јадев благо, а сега и на торти се фрлив. Еве денес сум на 3 банани, 2 овошни јогурти со овес, кајгана со сирење, пола сок од праска, 3 јаболки и парче торта, мајко мила до вечер и вол ќе изедам!

На chocolade и TIGARCE86 им се допаѓа ова.
  10. rokiroksana

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    хааааа кога ќе видам колку многу имам јадено во текот на еден ден и кога сето то ке копретворам во калории иииииииииии шлогггг над 2200 што е ужас!како ли само ке се одвикнам од воолку јадење?
    Инаку chocolade јас лимон пијам од самиот почеток на доење и секакво цитрусно овошје јадам, тоа со осипот не знам баш дека е поврзано со цитрусиве

11. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Нормално е кај мајки доилки да е зголемен апетитот бидејќи е потребно околу 2500 калории дневно за потребите на мајката и бебето.
    Јас пак дека две бремености брзо една по друга имам анемија па сум само на здрава исхрана и ништо не ми се фаќа, место да се поправам јас само слабеам.

12. rokiroksana

Се зачлени на:
    30 јули 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    98
    bittersweet не дека не сум пробала здрава храна ама не иде некако, а како се храниш здраво ,што јадеш?

13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Офф мамички ме изнасмеавте :) Калории??? Па искрено нит ги бројам нит знам како да ги бројам. Немам време за водење математика :P Еве јас да ви кажам што јадев денес, ужина чаша јогурт со 5 кафени лажици овесни снегулки(не знам дали таа е количината што треба да се конзумира) една сушена смоква и една дланка бадеми, доручек 1 варено јајце, ајвар, парче сирење, 5- маслинки и 1 кришка црн леб. Сега јадев 1 пржена кременадла со булгур. 2 кафиња, и многу вода и чај за лактација на млеко. Си сварив сега и боранија со мелено месо за утре па накај 17 часот ќе канснам една чинија без леб. И пред да легнам чаша јогурт. На сето ова јас осеќам како дупка во стомак од глад :worried:

На TIGARCE86, Domakica и rokiroksana им се допаѓа ова.
  14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Za poveke mlekce poveke mandzicki topli jadenje,jas jadev mandzi i toa topli za poveke mlekce i navisina imase efekt isto i meso koga jadev se zabelezuvase poveke mleko.

15. LusySkyDiamonds

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Ау значи не сум единствената...и мене многу ми се јаде, а посебно благо. Па сега дека и празници торти и слатки еден куп, нон стоп само нешто јадам, ама реков да поминат 40 дена и од февруари ќе си се вратам на пилатесот. Денес за ручек на мени телешко и компири и васина торта за десерт :)

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    @LusySkyDiamonds од пилатес не се слабее освен ако не држиш и диета :| и јас почнав на пилатес но инструкторката ми кажа така. Ако ништо бар малку ќе се затегнам :wasntme:

17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Сега се измерив, значи од дочекот на новата година до денес сум се поправила кило и 700 гр. Ауууу за само една недела, ама вистина пукнав од јадење, плус користев и одмор, дома бев....
    Од утре на режим.

На joy1, chocolade и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  18. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.643
    Допаѓања:
    37.181
    Ааа @leona83 уште утρе Божиκ е,плус четвρтоκ,не се почнува од сρед недела почеκај до "чист" понеделниκ.:D;)

19. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Малку ми фали да се предомислам:)
    Мислам дека дома што бев, ич не се движев а и празничните трпези си го направија своето. Море кога ќе ми текне колку работа имам на работа, одма ми се пријадува:)

На TIGARCE86 и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  20. LusySkyDiamonds

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Цел живот вежбам пилатес телото најубаво се дефинира така, а диета не не смеам сега. Сега само треба да внимавам.