Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    ^ Лажат бре, тие немаат време децата да си ги видат од што работат и патуваат по 100 саати до дома. Ова само за на нет, да се пофалат колку се креативни :P
     
    На kravce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    да ве прашам купив прокељ па да ми кажете како го правите дали како и карфиолот или другачие ?
     
  3. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Пол:
    Женски
    Ај и јас да прашам, го отупев со житаркиве |( , ама ај....
    значи купив вакви слични, само на нив пишува Експандиран интегрален ориз со фруктоза, е сега позади во содржина пишува дека содржи жито со глутен и јаткасто овошје.
    Прашање-дали може на син ми да му ги давам, нормално откако ќе проверам тоа со глутенот и
    како да ги спремам?
    Потопувам на пр, во јогурт, чекам да омекнат и блендирам, додавам овошје...како? :?:
    [​IMG]
    и купив и вакви-Експандиран интегрален јачмен со фруктоза-овие немаат глутен.
    Смеам ли да давам јачмен или не?
    [​IMG]

    и дали смеам и овие да ги давам?
    [​IMG]

    Ај малку помош, нова сум во ова :lol:
     
  4. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    јас мислам дека смееш ако веке си дала глутен зошто да не
    е сеа јас да прашам уште нешто (само ми текнува по нешто) цвекло трупка зелка марула од кога и како :^)
     
  5. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Пол:
    Женски
    ^^A како да ги спремам?
     
  6. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    па мислам дека се варат во вода дур неомекнат или само да ги покиснеш во вода дур не омекнат не сум сигурна
     
  7. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Само што ќе ги ставиш во течност (млеко, вода, кашичка) одма ќе омекнат и спремни се за конзумирање :)
     
    На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Пол:
    Женски
    Oва е мислење цитирано од Анатх.
    Зеленчук: се почнува со морков (може да даде реакција, ама брзо поминува и не е опасна).
    После 6 полни може да се даде целер, пашканат, келераба, зелена тиквичка, цвекло.
    Нешто подоцна (7 месеци) може да се почне со лук и кромид во јадењата (јас почнав од 6 месеци), компир, спанаќ, блитва, брокула, карфиол, грашок.
    После 8 месеци може и боранија, леќа, праз, зелка, домат, пиперка, а нешто подоцна и грав.


    А за трупка и марула не знам. :)
     
  9. pepus

    pepus Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    А зошто компир од 7 нели спаѓа во лесна храна јас пак мислев оди многу порано некако пологично ми е компир место целер да ги сменам може грешам не знам или можеби поради скробот
     
  10. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    јас тек пред една недела почнав целе и пашканат а компир јадеме увелико имаме 7,5 м
    i boranija sum i dala 3 pati ileka i grav da proba а брокула и каерфиол и морков од 4,5 м пченка и давам сега
    ориз исто од 4е,5
     
  11. NoellePage

    NoellePage Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Пепуш нас па ни беше дојден некој си детски експерт и ни рече во првите каши да биде онаа на компир. Секаде е различно. Само да се пази со високо алергени продукти и малку со глутенот,за друго, секја мајка најдобро си го познава детето свое и најдобро е таа да одлучи што и како ќе дава. Еве мали мој со денови се мачеше со течна столица и шлајместа,мислев можеби е дијареа, кога купив кашичка од морков и му дадов по малкуцка и оп веднаш се стабилизира. Некој ден така еве денес јаболче пробавме и ми олесна оти каката му е супер. Секој родител сепак на своја одговорност и како најдобар почнавач на своето дете зема за право да одлучи. Мајчинските инстинкти се јаки. Секое добро во походот ;)
     
    На gorda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    мамички ај да ми кажете прокељот го варите исто како и др.зеленчуци
     
  13. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    Пол:
    Женски
    можи да ми кажиш како и со што го даваш
    јас досега немам даено прокељ
    а за варење незнам нека кажи некој кој што има давано ;) ;)
     
  14. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    па еве сега ставив да се вари ењдно 5-6 такви пошто се мали и ориз ставив и жолчка ке ставам 1/8 и ке пишам како излезе а мозеш и со компир уместо ориз позз
     
  15. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    Пол:
    Женски
    сега побарав на нет или се обарва или на пареа се готви.......
    ај пиши каква ќе излези манџичката
    па да му напрам и јас на син ми....
     
  16. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    па еве готова е многу брзо се сварија али треба повеке од 5-6 затоа што малце се али нема везе за друг пат ќе знаеме позз
     
  17. AIT

    AIT Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Пол:
    Женски
    Lolita јас купувам германски овесни пахуљици во пакување како брашно со сино,жолто и бело е пакувањето и пишува нешто Флокен.... Мене овие ми се најдобри ,а ги има во сите маркети. Најпрво ги потопувам со малку топла вода и ги останам 2-3 минути,а потоа им додавам јогурт.За разлика од тие на Виталиа овие не набабруваат ,туку се растопуваат и не се тешки за џвакање.
    Икаме прокељот се вари многу кратко и во принцип не се ставаат повеќе од 4-5 мали главички во јадењето ,бидејќи е вид на зелка и може да прави проблеми со стомачето и гасови.Јас ги комбинирам со морков,ориз,кромид,месо и потоа додавам јогурт. Понекогаш правам и како мусака која на крај ја преливам со јајце и јогурт.Во тој случај прокељот го делам на две,а предходно не го варам.
     
    На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MacenceEna

    MacenceEna Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.071
    Допаѓања:
    43.149
    Пол:
    Женски
    На моево од 8 месец и давав од овие со јаболка знаеше да си ги топи во уста а сега и ги грицка :D
    а од житарки и ги давам сите од Милупа , некогаш во житаркиве и додавам и овошје . За појадок идеално решение ;)
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    На lolyta777 и koritsaki им се допаѓа ова.
  19. ikame

    ikame Популарен член

    Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Пол:
    Женски
    ме интересира колку време им дававте по 1/8 жолчка јас еве две недели по два пати и давам ова ке биде трета недела па дали да и зголемам?
     
  20. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    Пол:
    Женски
    1/8, 2 недели па 1/4, две недели
    па 1/2, две недели
    ама немора да се ориентираш според тоа
    јас давам од 6 месеци па сеуште немам даено цела. му давам 2/3
     
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.