Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,687
    ^ Лажат бре, тие немаат време децата да си ги видат од што работат и патуваат по 100 саати до дома. Ова само за на нет, да се пофалат колку се креативни :P
     
    kravce likes this.
  2. ikame

    ikame Популарен член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    600
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    да ве прашам купив прокељ па да ми кажете како го правите дали како и карфиолот или другачие ?
     
  3. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    2,337
    Likes Received:
    6,908
    Gender:
    Female
    Ај и јас да прашам, го отупев со житаркиве |( , ама ај....
    значи купив вакви слични, само на нив пишува Експандиран интегрален ориз со фруктоза, е сега позади во содржина пишува дека содржи жито со глутен и јаткасто овошје.
    Прашање-дали може на син ми да му ги давам, нормално откако ќе проверам тоа со глутенот и
    како да ги спремам?
    Потопувам на пр, во јогурт, чекам да омекнат и блендирам, додавам овошје...како? :?:
    [​IMG]
    и купив и вакви-Експандиран интегрален јачмен со фруктоза-овие немаат глутен.
    Смеам ли да давам јачмен или не?
    [​IMG]

    и дали смеам и овие да ги давам?
    [​IMG]

    Ај малку помош, нова сум во ова :lol:
     
  4. ikame

    ikame Популарен член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    600
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    јас мислам дека смееш ако веке си дала глутен зошто да не
    е сеа јас да прашам уште нешто (само ми текнува по нешто) цвекло трупка зелка марула од кога и како :^)
     
  5. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    2,337
    Likes Received:
    6,908
    Gender:
    Female
    ^^A како да ги спремам?
     
  6. ikame

    ikame Популарен член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    600
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    па мислам дека се варат во вода дур неомекнат или само да ги покиснеш во вода дур не омекнат не сум сигурна
     
  7. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,687
    Само што ќе ги ставиш во течност (млеко, вода, кашичка) одма ќе омекнат и спремни се за конзумирање :)
     
    lolyta777 likes this.
  8. lolyta777

    lolyta777 Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    2,337
    Likes Received:
    6,908
    Gender:
    Female
    Oва е мислење цитирано од Анатх.
    Зеленчук: се почнува со морков (може да даде реакција, ама брзо поминува и не е опасна).
    После 6 полни може да се даде целер, пашканат, келераба, зелена тиквичка, цвекло.
    Нешто подоцна (7 месеци) може да се почне со лук и кромид во јадењата (јас почнав од 6 месеци), компир, спанаќ, блитва, брокула, карфиол, грашок.
    После 8 месеци може и боранија, леќа, праз, зелка, домат, пиперка, а нешто подоцна и грав.


    А за трупка и марула не знам. :)
     
  9. pepus

    pepus Истакнат член

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Messages:
    697
    Likes Received:
    156
    А зошто компир од 7 нели спаѓа во лесна храна јас пак мислев оди многу порано некако пологично ми е компир место целер да ги сменам може грешам не знам или можеби поради скробот
     
  10. ikame

    ikame Популарен член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    600
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    јас тек пред една недела почнав целе и пашканат а компир јадеме увелико имаме 7,5 м
    i boranija sum i dala 3 pati ileka i grav da proba а брокула и каерфиол и морков од 4,5 м пченка и давам сега
    ориз исто од 4е,5
     
  11. NoellePage

    NoellePage Истакнат член

    Joined:
    Jun 1, 2011
    Messages:
    910
    Likes Received:
    1,768
    Пепуш нас па ни беше дојден некој си детски експерт и ни рече во првите каши да биде онаа на компир. Секаде е различно. Само да се пази со високо алергени продукти и малку со глутенот,за друго, секја мајка најдобро си го познава детето свое и најдобро е таа да одлучи што и како ќе дава. Еве мали мој со денови се мачеше со течна столица и шлајместа,мислев можеби е дијареа, кога купив кашичка од морков и му дадов по малкуцка и оп веднаш се стабилизира. Некој ден така еве денес јаболче пробавме и ми олесна оти каката му е супер. Секој родител сепак на своја одговорност и како најдобар почнавач на своето дете зема за право да одлучи. Мајчинските инстинкти се јаки. Секое добро во походот ;)
     
    gorda likes this.
  12. ikame

    ikame Популарен член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    600
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    мамички ај да ми кажете прокељот го варите исто како и др.зеленчуци
     
  13. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    771
    Gender:
    Female
    можи да ми кажиш како и со што го даваш
    јас досега немам даено прокељ
    а за варење незнам нека кажи некој кој што има давано ;) ;)
     
  14. ikame

    ikame Популарен член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    600
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    па еве сега ставив да се вари ењдно 5-6 такви пошто се мали и ориз ставив и жолчка ке ставам 1/8 и ке пишам како излезе а мозеш и со компир уместо ориз позз
     
  15. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    771
    Gender:
    Female
    сега побарав на нет или се обарва или на пареа се готви.......
    ај пиши каква ќе излези манџичката
    па да му напрам и јас на син ми....
     
  16. ikame

    ikame Популарен член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    600
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    па еве готова е многу брзо се сварија али треба повеке од 5-6 затоа што малце се али нема везе за друг пат ќе знаеме позз
     
  17. AIT

    AIT Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    979
    Likes Received:
    1,752
    Gender:
    Female
    Lolita јас купувам германски овесни пахуљици во пакување како брашно со сино,жолто и бело е пакувањето и пишува нешто Флокен.... Мене овие ми се најдобри ,а ги има во сите маркети. Најпрво ги потопувам со малку топла вода и ги останам 2-3 минути,а потоа им додавам јогурт.За разлика од тие на Виталиа овие не набабруваат ,туку се растопуваат и не се тешки за џвакање.
    Икаме прокељот се вари многу кратко и во принцип не се ставаат повеќе од 4-5 мали главички во јадењето ,бидејќи е вид на зелка и може да прави проблеми со стомачето и гасови.Јас ги комбинирам со морков,ориз,кромид,месо и потоа додавам јогурт. Понекогаш правам и како мусака која на крај ја преливам со јајце и јогурт.Во тој случај прокељот го делам на две,а предходно не го варам.
     
    lolyta777 likes this.
  18. MacenceEna

    MacenceEna Форумски идол

    Joined:
    Dec 8, 2010
    Messages:
    3,140
    Likes Received:
    43,700
    Gender:
    Female
    На моево од 8 месец и давав од овие со јаболка знаеше да си ги топи во уста а сега и ги грицка :D
    а од житарки и ги давам сите од Милупа , некогаш во житаркиве и додавам и овошје . За појадок идеално решение ;)
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    lolyta777 and koritsaki like this.
  19. ikame

    ikame Популарен член

    Joined:
    Nov 6, 2012
    Messages:
    600
    Likes Received:
    370
    Gender:
    Female
    ме интересира колку време им дававте по 1/8 жолчка јас еве две недели по два пати и давам ова ке биде трета недела па дали да и зголемам?
     
  20. stefi23m

    stefi23m Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    1,005
    Likes Received:
    771
    Gender:
    Female
    1/8, 2 недели па 1/4, две недели
    па 1/2, две недели
    ама немора да се ориентираш според тоа
    јас давам од 6 месеци па сеуште немам даено цела. му давам 2/3
     
Thread Status:
Not open for further replies.