Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Јуник бананата и на моето бебе му ја стврднува столицата па избегнувам да му ја давам, обично еднас неделно со кисело млеко како овосен јогурт, ама вас ви е рано за кисело млеко.
    Инаку мелениот ориз е блуткав и јас го комбинирам со варено и блендирано морковче или пак со спанак ии јогурт/кисело млеко. И за оваа комбинација ви е рано, таму накај 7 месеци.
    За оваа возраст би ви ја препорачала млечната каса на Хумана од гриз и ванила 4+ или пак на Милупа со ориз и пченка4+, и двете се спремаат со вода и многу се вкусни. :)

На Unique.chick му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Ако сте на АД млеко можеш мелениот ориз да го подвариш со вода и да не го оставиш да се згусне многу ,па да му ставиш од млекото и убаво да го размешаш.Истово може и со палента и гриз,но секако сето ова кога ќе мислиш дека треба.

На lolyta777 и Unique.chick им се допаѓа ова.
  3. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Мали мој сок-јок. Само млекца од цице во течна форма друго ни да чуе. Кашички пробавме од морков, каболко, слива, крушка и кајсија. Омилени од слива и кајсија. Ама се лути бре!!! Му давам две три лажички, па убаво цица, тој вика се витка. А го земам лажичето во рака го виде и целиот среќа. Така вчера малку ориз со крушка му дадов, се мрштеше и немирно спиеше иако најаден со млеко. И сабајлево чиста крушка му дадов и си велам колку сака нека јаде, цело малецко тегличе скоро го изеде, а после ме тегне мене за цице. Е ајде сега. Убаво и двете греди ми ги испразни и сега нана.
    Е сега не знам дали да продолжам вака? Цица како и претходно, подој не му е скратен, ама сака мноогу да јаде инаку од мирно бебуле во права ѕверка се претвора. Совет?

4. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Noelle чим малиот ти сака е љубител на цице а ти имаш доволно млекце не му го ускратувај тоа задоволство,башка што е најдобрата храна и незаменлива,малата моја беше таква цицла невидена на секои пола саат цицаше :) да имав уште две гради и тие ќе ми ги докусуреше :D и да не беа другите од страна немаше никогаш да и дадам да ручка ништо до година (освен кога одевме надвор) ама тогаш сеуште бев неискусна мама па слушав што ќе ми кажеа постарите а тоа ми беше ГРЕШКА нумеро 1. Мое мислење е колку можеш држи го на мајчино млекце мислам на месеци ,има време за кашички ќе ги јаде понатаму освен кога е неопходно кога не сте дома и шетате.Јас до 6 месеци не давав ништо и сега за наредново планирам исто дури и покасно :hai:

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  5. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Еве сме ние после месечна контрола. Веќе пишав дека кај матичната не успеавме да отидеме ,а искрено и подобро што излезе така.
    Бевме во Систина, кај доктор Јани Враготеров, не измерија, не прегледаа и добивме одлични совети.
    Пишувам во оваа тема зошто советите беа претежно за исхраната.
    Значи сега имаме 4месеци и 8дена, 6335гр, долги 60цм. Ни препорачаа зголемена доза на Д3, зошто коските на главата сеуште се меки. Презадоволна сум од прегледот, човекот така фино се ни објасни, дури ме седна, ми даде лист и ми кажа да запишувам. Запишував што и од кога да почнам да давам за јадење.
    Така од утре започнуваме со замена еден оброк, ќе биде утринскиот во 10ч, го заменуваме со овошна кашичка. За почеток ,овошјето ни кажа да го купуваме, односно ад бидат купени кашички, затоа што тешко дека ќе најдеме непрскани на пазар, или пак може да се домашни од луѓе кои ги познаваме , а да не се прскани.
    Утринскиот оброк ни е 120мл млеко, а исто толку е и малото тегличе, што значи се очекува да го изеде цело.
    Засега да не почнуваме со зеленчук, да го оставиме за 5месеци, кога после оброкот со овошје, продолжуваме со ручек(кашичка од зеленчук) и до крај на денот останува млеко.
    Запишав се што и како да почнам, од зеленчуци останува и морковот од 4месеци.
    Досега во просек е напредната секој месец по 1кг, што е навистина одлично, за 20дена е 635гр поправена.
    Само исто ни кажаа да не очекуваме дека и во иднина ќе се поправа со истото темпо, зошто сега станува по активна, повеќе мрда и сл.
    Ете што совети добивме ние и навистина сум презадоволна од овој доктор, од вниманието кое го добивме , а и советите. Некој ќе каже за парите што се плаќаат нормално е така да третираат, и да така е живееме во земја каде здравјето се плаќа и има цена, но за ќерка ми се би направила, како и секоја друга мајка за своето дете.
    Инаку листата за 4м е следнава:
    -јаболко
    -круша
    -слива
    -банана
    -морков
    на 5м се додава
    -кајсија
    -праска
    5м зеленчук
    -ориз
    -тиква
    -спанаќ
    -компир
    -тиквичка
    -брокула
    -карфиол
    -блитва
    -пиперка
    -патлиџан
    се ова да е домашно приготвено , со 1-2лажички маслиново масло или путерче
    на 6м се додава кромид и лук(ова едвај чекам да и дадам)
    од 6,5м кисело млеко(строго да е домашно, поткиселено)
    7-7,5м месо
    -житарици на 6,5м САМО ориз и пченка до 9м.
    -бела риба, морска, варена од 9м.

Се надевам ќе ви користат советите.

На pepita82, Annath, gorda и 3 други им се допаѓа ова.
  6. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    ^^Фала МеУ што сподели со нас....
    Според листава од д-рот до сега ние сме во ред со воведувањето на продуктите, дури некои зеленчуци уште не сум му ги дала (лук, кромид, брокула, пиперка, патлиџан).
    Имам читано дека патлиџанот е алергенс и дека се дава накај 9-10 месеци и ова баш ме изненади, а исто и пиперката од 5 месеци која е тешко сварлива :^) ...ама ОК. Различни д-р, различни совети.
    Што се однесува за киселото млеко јас му дадов купечко тек пред неколку дена со полни 7 месеци, одлично го прифати и му се допаѓа и немавме реакција што е супер. А искрено и не знам дома да скиселувам :$ и 100% ќе го утнам :lol:
    Од житарки и јас до сега само ориз имам дадено.
    Имам купено и пченкарни снегулки и експандиран јачмен ама уште не сум му ги дала, планирав од понеделник со јогурт или кисело млеко да му ги спремам, ама после ова што го напиша јачменот јас и ќерка ми ќе го искркаме. :)

7. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    За киселото млеко ни дадоа таков совет со образложение “ не знаеме кога е направено точно и како, а и дали е некаде дупната или не пластиката, да не е оштетено“. Си го прифативме овој совет, зошто баш ова последното што го спомна за пластиката ни се случи синоќа ,кога се вративме видовме дека е на едната страна напукната.
    Инаку ни јас незнам да поткиселувам, па свекрва ми ќе ја ангажирам, а ако научам ќе ви кажам како оди тоа производство :lol:

8. Regenbogen

Regenbogen Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    175
    Ние лека полека....и со првото почнав неколку дена пред 6 месеци со пробување на овошни сокчиња и кашички - јаболко, круша, банана, праска, па со 6,5 зеленчук -неалерген, со 7 кисело млеко .... што се однесува до мене кашичките за 4месеци сум ги користела кога имаше малава 6м и така. Се спремам кон крајот на месецов прво вода да и дадам па после се друго :)

9. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    За пробување, докторот ми кажа да биде со сокчиња не со кашички, ете јас ваму сум згрешила. Но, тоа е , не е страшно. А за вода , почна малата да си бара сама па така дневно по 20-30мл си пие.

10. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    Јас од млеково што го земам за малата поткиселувам за мм , со маталка за нес го матам малку и како јогурт е , секое сабалје пие по 500мл.
    инаку не е тешко поткиселувањето
    се топли благо варено млеко не премногу, да биде млако и се става една шоља кисело млеко (јас го правам 1-1 , 1 кг млеко-1шоља кисело млеко), не наеднаш туку постепено и се меша. Се затвора и се витка во кебенце или што било и да отстои. Јас го ставам навечер и сабајле го вадам. Тоа е тоа :)

На gorda, lolyta777 и meU им се допаѓа ова.
  11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Bravo bre Unique domakinka si, alal da ti e, zdravje koga ke dojde vreme ke se obidam po tvoite instrukcii da potkiselam.

Inaku da ne dojde do zabuna,moja greska e sto zaboraviv da napomenam deka za da se pocne so dohrana , odnosno da se zameni mlecniot obrok so kashicka treba bebeto dobro da napreduva I da ima postignato odredena kilaza.
    Jas prvo se pobuniv deka ni e rano za obrok pa doktorot toa ni go kaza I dodade deka ako prodolzi so ova tempo na popravanje do 1god bi se dvizela kilazata od 12-14kg, zatoa slibodno da pocneme uste utre(odnosno denes), pa da si dostigneme solidna kilaza od 10kg.

На Unique.chick му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Леле меу фала ти најмногу само што ќе закажував преглед за една недела за ова сега можам да пролонгирам и цел м есец одма земам ливче и си пишувам што и како за ручкање ама ние ќе се водиме по корегираната ворзаст фала ти многу многу :) само имам прашање закиселото млеко домашно поткиселено се мисли ли и благоот млеко кое ќе се кисели да е домашно или само постапката да е домашна инаку моите за нивна употреба во закиселувањето си додаваат иАД од цуцка што не го пие поубаво им е такво така д а ако имате млеко АД кое не го пиете може мама и тато да го изручкаат :D

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Мами денес јадевме кашичка од јаболко и крушка, од тегличето(од малите) извадив во посебно и така и дадов, но остана пола кашичка , ја ставив во фрижидер, па дали можам да ја употребам утре за утрински појадок повторно???
    Инаку не ја јаде цела зошто се нервира дека не тече брзо како шише :lol: па така јадеме пола тегличка и уште 90мл млеко.

pepus навистина незнам, ај да ја прашам свекрва ми вечер па да ти пишам точно или Unique ако види во меѓу време нека каже како се прави. Нас само ни кажа докторот да поткиселуваме дома, сепак имаме уште време до тогаш, сигурно ќе одиме повторно на преглед па ќе препрашам.

14. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    можеш да ја дадеш утре јас така правев на почетокот една тегличка два дена

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Меу може три дена да стои во фрижидер т.е на третиот ден утрото најдоцна да е изедена. Ние ги пробавме сите вкусови, арно ама на мали мој му се заарни и можеше цела малечка теглилка да изеде или од поголемките половнинка(два пати го оставив да видам колку сам ќе сака). И кога завршивме со пробување на вкусови соодветни за 4+, иако за нецела недела сме 5 месеци, паузирав оти му се заарни така на мали и самото повлекуваше замена за оброк. Сепак одлучив оти најдобро е мајчино млеко овој период а и вакцина ни се ближи, така да јакнеме имунитет само со мајчино млеко. Па за месец дена ќе се мислам за заменување оброк со некој ден во 6ти месец.
    П.с Можеби
    некои одвај чекаат да се замени подој со оброк(за оние кои дојат) и јас мислев на почетокот кога мали беше ептен малецок, ама сега некако станувам себична. Тоа е наше и само неаше интимно време, каде јас вдахнувам живот на еден дел од мене и мм, па како ме гледа и гали...одбивањето уште сега знам ќе ми е еден срцепарателен дел. Изгледа најубавиот, но и најтешкиот дел за една мама е кога нејзиното чедо расте и полека полека почнува да се остамостојува. Да си уживаме во нашите најмилидури не можат да ни бегаат додека ги гњавиме од гушки и бакнежи, оти подоцна ќе го биде пак тоа ама поретко и не како сега

На meU и MacenceEna им се допаѓа ова.
  16. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Еве ние денес првпат ке пробаме кисело млекце со житарки ,свекрвами вчера квасеше,си зела од село млеко и си ги замрзнала шишињата,сега кога сака ке извади едно шише го вари млекото и кога ке се подолади му додава маја (пола чаша кисело млеко пола од млекото што се варело) и го стави за малиот во малечки теглички го завитка во кебенце и стоеше 2 саати после тоа се става во фрижитер она вика да го пресече млекото да било цврсто.
    Е сега може исто и со купечко свежо млеко да се направи но доколку се има од село од проверени луѓе уште подобро.

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.030
    Кога се потквасува дома млеко, се подразбира дека треба да е домашно. Ако имате ваши луѓе, а сигурно имате, земете од нив. Инаку, млекото се поткиселува како што Јуник напишала, ама еве јас како го поткиселувам, т.е како ме учеле. Млекото треба да е топло, не млако, не жешко, топло, да можеш малиот прст да го држиш во него, а да не се изгориш. Се зема кисело млеко со супена лажица или две ако е за литар (за половина литар е доволна една супена лажица), се меша на самата лажица со малку топло млеко и се става во тенџерчето. Се промешува, се покрива со капак и се витка со нешто волнено, бидејќи е потребна топлина. Ако е претопло млекото, многу ќе биде кисело, ако е ладно нема да се фати. После 6 часа може да се извади. Ако сакате покиселко, се остава подолго да стои завиткано ;)

На pepita82 и meU им се допаѓа ова.
  18. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    jas sum probala da pravam i so kupecko mleko ama ne se faka bas, kako jogurt e. Zatoa najubavo domasno :)

19. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Прашував зашто не можам да најдан домашно нејсе ќе видиме имаме уште време јас сакав да ве прашам за некои си 2 недели ќе имаме полни 4 и мислев да и дадам да проба сокче од јаболче со тоа што би го разредила на пример во денот започеток вкупно 10мл 5мл сок разредено со 5 мл вода ок би било вака или повеќе да и дадам па кога ќе имаме 4 месеци и 2 недели да и дадам кашичка од јаболче да пробува исто половински разредена

20. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Кога веќе киселото млеко е на дневен ред на расправа :lol: ај да си прашам нешто...малиов мој се дави во кисело млеко, просто го обожава, па ме интересира колку пати неделно смеам да му давам?
    Сега за сега јаде некаде околу 100-150 гр. дневно, 3-4 пати неделно, не последователно туку на пр. 2 дена како оброче му давам к.млеко, па пауза два дена па пак кисело млеко....да не е многу :?:

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.