Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.882
    Допаѓања:
    203.034
    Не е многу Лолитке, исто како обично млеко да му даваш. Максимална доза од кравјо кисело млеко во еден ден е 500мл ( исто важи за обично млеко, млечни производи), значи вкупната доза на внесено кравјо млеко, независно во каков вид е 500мл дневно, повеќе не е пожелно. А мајчино млеко може во неограничени количини да си внесува ;)

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    мамички колку му ставате кромид во манџите на бебушите???јас денес првпат му запржив од пола главица сецнав 2см.
    знам дека е малку ама за првпат ми беше страв повеќе да ставам.кажете за друк пат да знам.
    јас сега се му запржив и морковот и доматот и боранијата и месото. ај да видам дали ќе ми јади :^) :^)

3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.077
    Допаѓања:
    43.213
    Денеска прв пат и дадов жолчка :tmi: тоес четвртинка само
    И комбинирав со брокула ... изеде пола кашичка не беше нешто воодушевена од брокулата ама и додадов и малце кисело млеко
    Нареден пат за 3 дена пак ке и дадам жолчка и ке и зголемувам нели освен ако не се јави реакција
    Ме интересира пошто сме на вакцина на 11 март а до тогаш би требало да има изедено цело јајце
    како го давате цекосно јајцето ???

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.974
    Допаѓања:
    108.407

MacenceEna јас јајцето и го сечкав на помали парченца па го дробев со вилушка и додавав малку сок од лимон и малку маслиново масло :)

5. simonice

simonice Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    99
    unique за 1 литар млеко доволно е и 2 лајци кисело млеко,нема потреба од цела шолја,другото се исто го правам.позз :hai:

6. gorda

gorda Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    76
    Драги мои, од кога се почнуваше со гриз и палента? Мислам од 6 месеци, ама ми спомнаа од 5, мене рано ми се гледа... Поздрав
    Плус, кога ја растев ќерка ми ставот за домати беше после 10 месеци - алергени биле, а сега на 5 една докторка ми вели слободно да му го давам?!? Искуства?

7. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Јас гриз на 3,5 и дадов на малата да проба, си јадеше по 4-5 лажички без проблем.

8. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    мајки го купив ова вчера,
    и сакав да прашам како го давате, дали водата треба да биде млака или ?
    и колку давате , а да и кое време :)
    и сакав да прашам глутен кога се воведуваше?
    Инаку после мала пауза со дохрана денес изедовме околу 60гр кашичка од слива, досега од каши само слива и кајсија имаме пробано, следни се јаболко и праска.

Прикачени фајлови:

• bebi-oriz_s.jpg
      bebi-oriz_s.jpg
      Големина на фајлот:
      58,4 KB
      Прегледи:
      155
  9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.077
    Допаѓања:
    43.213
    Уник јас гледам водата да не е премногу топла , и одприлика во тањирче ставам од кашата :)
    Ако е премногу топла а малово е нестрпливо за јадење и додавам и малце овошна каша да се олади побрзо :lol:

Јас почнав да и давам мусли на малата ги мешам со свежо кравјо млеко поштто со ад млеко не иде ама детево си јаде нема гајле, ама без оглед што јадела обавезно бара лепче со путер да јаде и тоа и доаѓа као десерт :) пола кришче го јаде за час :$

На meU и Unique.chick им се допаѓа ова.
  10. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    и јас почнав житариците со кравско да ги правам.
    многу поубаво мирисаат со кравско и се и повкусни и искрено и син ми ги јаде повеќе со кравско
    јас дека го научив на потопло и не сака ако е ладно нешто
    млекото за житариците скоро и пред да зоврие го тргам исто и зеленчуковите скоро жешки ги јади, а млекото ако се олади не го пие па го претоплувам што и го оправдувам смрди ад кога е поладно.

11. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Давате разредено кравско или ? зашто немате година

12. mama.23

mama.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2012
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    25
    мамички може ли да ми кажете од која возраст почнавте да им давате леќа на вашите бебуши...ние сме 11 месеци па нез да ли да му дадам да не е рано шо мислите?

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Денес ќе правам кашичка од компир и морков. Излупив еден со еден и ги оставив да постојат во вода.
    Ќе ги правам со маслиново масло, е сега дали да ги пржам со него или само да измешам???
    Планирав да ги изблендирам па да ги ставам малку да се потпржат со маслото????

14. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Нема потреба да ги пржиш само блендираш и додаваш дури е уште топличко малку масло и готово.

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    ^Зошто да ги потпржиш?
    Избегавај колку што можеш подолго време пржена храна, свари го компирот и морковот нема потреба ама ако сакаш ете капни малку маслиново масло, можеш само со вилушка да ги испасираш место да блендираш така полесно ќе се научи понатака да ја џвака храната.

16. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Педијатарот ,ми кажа да додавам маслиново масло во јадењето по 1-2лажички, корисно било.
    Лео-н-тина така ќе направам додека е топло ќе додадам

17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.077
    Допаѓања:
    43.213
    Меу од кога ке се сварат морковот и компирот можеш (а и немораш) да додадеш едно кафено лажиче маслиново масло :) а за пропржување немаш потреба
    Моево и без тоа ги јаде кашите , јас и воведов и малце кромид во зеленчуковите каши тек сега на 10 ипол месеци

Ај па да прашам како да дадам белка ??
    Варена да ја дадам во некоја каша и во која ?

18. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    И јас му додавам, по една две лажички ,Битерсвит спомна пасирање ,јас мислам дека уште е рано бидејќи јас пробав да му давам пасирана не блендирана и неможеше да ја проголта како да ќе се задавеше иако небеше многу крупно ,сепак до детето зависи ете кај нас така бидна ,но сепак мислам дека на 4 месеци сеуште е рано блендирана е посигурно .

19. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас до пред 10тина дена додавав во варењето по 1 лажица маслиново. а сега го запржувам кромидот со маслиново и додавам се малку да се запржи и му додавам вода.

MacenceEna имам на форумот прочитано дека првин треба да ја намачкаш на рачето за да видиш дали ќе јави алергија а после зависи што му даваш да јади јајце како јајце можи во повеќе работи.можиш да му направиш домашен пугинк со цело јајце и малку нишесе како крем за торти во кравско млеко варено.

20. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Стефи и јас почнав да му давам кромидче но го ставам да се вари заедно со другиот зеленчук и на крај ке изблендирам и додавам масло ,мислам нема потреба да го запржуваш кромидот .

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.