Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    ами демек да го пивикнувам на нормална храна не само варено.јас не го пржам многу само да се чврчни :D :D :D :D па му го ставам и месото и морковот домат неколку мин па му ја ставам водата

На leo-n-tina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Zlatnata.Alis

Zlatnata.Alis Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    80
    нам ни рекоа белката да ја даваме откако ќе наполни годинка и тоа варена 1/4 во било која зеленчукова кашичка или само белка и постепено да се зголемува количината доколку нема никаква реакција и најбитно во меѓувреме да не се внесува никаква нова храна

3. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    За кромид и лук советот беше од 6месеци, исто вика докторот како лек, тоа не е страшно, но се дава дури на 6, за да не биде оптеретување за желудникот.

4. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Мајки кога дадовте боровинка? Овде има каши за 4+, мали има 5 месеци па се мислам дали да му дадам оти мн е добра боровинката за крвна слика,м?

5. Zlatnata.Alis

Zlatnata.Alis Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    80
    јас не и давам ништо пржено,се е пасирано, и варено и ми јаде без проблем, кромидчето му дава вкус на јадењето или праз сеедно

6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Јас веќе дадов, и ептен ја сака кашичката од боровинка и јаболка, зимам од оние на Хипп за 4+. А и сокчето што е од црвено овошје го сака.

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  7. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Мамички денес купив просо сакам да му направам на малиот .
    Како го спремате и со што го мешате,читав дека се запечува на тавче без зејтин па после се вари .
    Никогаш до сега не сум спремала ,па ако има некоја посебна рецепта како се спрема пишете.

8. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Сакав да прашам дали сте ги прбале сокчињата/кашичките на хип кои имаа и шипка и ако да од кога сте почнале да ги давате да знам кога да ги ставам на листата за пробување

9. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    нас чај ос шипинки уште на болница ни даваја и дома му имав даено јас на синко. ние бевме 1 недена кога ни даваа и не ми се верва дека не можи пробај ако ти ги пие даваj негледам причина зошто да неможи. некои велат дека запек правела ама баш читав и помага за варењето на храната и за какањето
    јас вчера прв пат му дадов овошен јогурт од нескле од малинка

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    И ние пиеме од тој на Хипп , почнавме од 3-3,5м

11. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    824
    Мамички ние сме скоро 5 мессеци и до сега имаме пробано морков,компир и банана. Му ги давам на бебушот по 3 дена од секоја на сабајле ко замена на оброк. Тоа си јади и по 90 грама кашичка без мака. Би било ли проблем ако му заменам два оброка на пример наутро и поручек и дали да биди исто овошје или зеленчук или да му мешам. На пример ако насабјле му дадам морков, поручек да му дадам компир и сл?

12. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Јаболче ,слива гледам немаш дадено,тоа исто можеш ,бананата избегнувај ја ради запек или пак мешај ја со јаболче,можеш и тиква да дадеш.
    Најдобро од сабајле овошје или пак морковче со јаболче,а за ручек компирче со морковче .
    Јас со дохрана почнав после 4,4 месеци првин пробуваше по пола кашичка а сега си јаде и брокула ,ориз пашканат,целер,спанаќ,кисело млекце,житарки .(имаме 7 месеци и 7 дена)
    Можеш и ориз да дадеш имаш и купечки каши со вода што се спремаат и се од 4 месеци.

На macence85 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.720
    Допаѓања:
    38.447
    На малиот почнав да му давам кашички од 4 месеци. Од 6 месеци почнав да му давам плазма, џиџи бебе, грисолино, рижолино, фрутолино, карамелино, и др. Од 8 месеци почнав да му давам млечни производи.

14. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    До 5м се давало само овошје, а од 5м и зеленчук. Е сега за замена на цел оброк треба да се направи математика како месечно напредува бебето, ако е повеќе 1кг или над 1кг месечно до сега, тогаш е во ред да се замени цел оброк.
    Замената обично е наутро првиот оброк треба да е овошен, потоа има еден оброк млеко, па наредниот оброк зеленчук.

Јас би сакала да прашам, ако давам кашичка, тие фрст пап или некоја од гриз кога да ги дадам, дали место оброкот од овошје или???
    Додека да отидеме на конторла да ме советува некој?

15. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Можеш да идаваш според возраста ? Прво види со тоа ако може на 5 месеци давај навечер и ќе си спие подолго затоа што житарките обично се воведувале како вечера ама тоа да не треба да смениш уште 1 оброк ? Можеш даи дадеш ориз дома правен например место зеленчукот на ручек

П.С провери дали имаат глутен особено гризот

16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.084
    Допаѓања:
    43.274
    Меу јас сабајле и давав овошје ! А потоа кај 6 месец и давав вечерна каша од Милупа ! моево ги сакаше сите кашички од Милупа , само не ми ги јадеше чоколадните :lol:
    Сега и давам мусли исто од Милупа за деца од 1 до 3 години со обично свежо кравјо млеко

17. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.905
    Меу не знам дали веќе сте биле на контрола, јас ќе пишам јас како правев.

Почнав со дохрана со полни 5 и пол месеци. Прво со овошни и бидејќи не ги сакаше купив и млечна-Хумана. После пак му понудив овошна и ја прифати.
    Вака давав скоро цел месец, со тоа што некогаш заменскиот прв оброк ми беше млечна, некогаш овошна каша, му давав пр. денес овошна каша, утре млечна, па пак овошна итн. итн.

Со полни 6 мес. воведов и зеленчук, значи втор оброк цврста храна. Супер го прифати и зеленчукот, прво правев дома, сега купувам на Хипп 6+ и 8+, сите ги сака.

Значи терав добри 2 недели вака
    -доење
    -овошна/млечна
    -доење
    -зеленчук
    -доење во текот на цел ден и ноќта на 2-3 саати.

Потоа мислев дека е гладен и затоа се буди и многу рано (според мене) му воведов и трет оброк-млечна каша некаде околу 20-21ч. Ама детево пак бараше да цица и пак се будеше на 2-3 саати |( (вака е до ден денес, знам јас сум крива, сум го разгалила :wasntme: , ама па болен беше и запчиња вадеше, а некогаш ако имам среќа се буди само околу 3ч наутро, после во 7ч, е тогаш сум наспана :!: )

Но, веќе воведов трет оброк и така си терав до ден денес со тоа што подоите се кратки и имаме сега 5-6 цврсти оброци.

Ако наутро стане околу 7-8ч сега (со полни 8 и пол месеци) бидејќи моето млеко не му е доволно, а не сака АД |( , му давам млечна каша (Хумана, Хипп, Милупа-6+ или 8 +, сите ги сака), а овошјето и до ден денес ни е околу 12ч.
    Потоа редоследот е исто како погоре со тоа што после зеленчукот т.е. ручекот, обично спие и кога ќе стане ако не сум дома му дава свеки овошен јогурт или пудингче (на Хумана и Нестле 6+ и 8+), а ако сум дома-подој и околу 20-21ч. вечера-млечен оброк како Чоколино, житарки на Нестле со млеко што се приготвуваат.

На Unique.chick му/ѝ се допаѓа ова.
  18. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Ај на помош :$
    Земав кашичка на Хипп , ама не во тегличка туку од оние со вода што се прават и е со банана и праска. Денес прв пат дадов како оброк(утринскиот), и многу ја сакаше.
    Е сега гледам дека има и од оние фрст пап, пак на Хипп, ама за нив незнам како да ги давам дали пак како замена на тој оброк??? Дали може да ставам сварено испасирано јаболко во тоа, банана или нешто друго???

19. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Меу може да ставиш. Мали мој ја има пробано на Нестле банана, крушка и јогурт ултимејт фаворит. Си ја сака и онаа со слива и јаболко, манго и круша, круша праска ананас, праска и ориз, праска и банана, брокула и компир мн ја сака, или брокула и морков. Гризот не ми е нешто фан. Денес проба сладок компир, со тиквичка ориз и пилешко оти го пукнав со овие овошниве и компири и брокула. МАлку негодуваше оти не му е слатка ама ја јаде. Е сега има една на Хипп со ориз тиквикчка и домат и напишале како за добра ноќ е убава ама домат? Некако не сум сигурна за ова. Што мислите вие?

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  20. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

меу ако веќе не заменуваш два обоци можиш еден ден овошна кашичка да даваш еден ден млечна на хип што си купила.
    јас кога давав еден обок давав секој ден овошна каша (ако му праев дома некогаш ќе му клаев од ад млеко во кашата) ама претежно овошје му давав.
    клавај му свежо овошје во кашите поубави се (според мене)

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.