Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Јас сакам да ве прашам нешто ние пробавме јаболко и круша ама во вид на сокчиња ама со лажичка и немаме реакција ова значи дека вкусот ни е апсолвиран ? сеа ни остануваат слива и банана и да поченеме со каши некаде на 5 до 5и пол ќе треба да смениме оброк е не мие јасно на пример денес почнам да давам јаболко каша и ја зголемувам додека не се најаде на пример затоа ќе треба 5 дена значи би имале 5 иедна недела тогаш и ние со тоа сме смениле оброк е сеа сакам да му дадам каша круша пак почнувам од малку или одма му давам каша круша колку јаде јаде ?

2. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Se izvinuvam za latinicava.
    Davas tri dena posledovateloin eden vkus, prv den 2-3 lazicki, vtoriot-3-4 na primer, ako jade davas I 5-6, I tretiot den -isto 5-6 lazicki.
    Ako ne saka na pr. Jabolko, posle 3 dena daj drug vkus po istiot redosled, na pr. Sliva, kajsija, morkov, tikva. I sledi slucajno da ne ima nekoja reakcija ne daj Boze, alergija.
    Ako se e ok, slobodno mozes edna teglicka da mu ja davas na 2 dena. Postepeno kje zgolemuvas broj na lazicki dodeka stignete do zamenski obrok.
    Ako ne saka eden vkus, pr. Krusa, ne se otkazuvaj, posle edna nedela pak ponudi, moze kje prifati.
    Sin mi ne sakase jabolko, nitu pak banana, a sega bez problem gi jade.
    Isto ako bebeto odbiva ovosje, mozete da dadete I od mlecnite kasi na Hipp, Humana, Milupa 4+, so voda sto se pravat.

3. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Ама се сака од овие 2 на пример од јабокото сокче не беше изненадена тоа и давав вака првиот ден 2 лажички вториот 4-5 третиот 6-7 иследните 3 дена по10 кажички ама неполни т,е поламку и од пола ама си го лапкаше е сеа и со кашите исто ќе праам јас давам отприлика еден вкус 5-6 дена од крушава во вид на сок) е маѓепсана можам иподолго да ја давам без зголемување над 10 лажички зашто ептен и се праи ќеифот реакции немаме ама не ми е јасно откако со една каша сме дошле до заменски оброк дали и со друга која е веќе пробана треба да се почнува по малку . Тоа би дошло вака денес читај за пола месец почнувам на пример со јаболко денес едналажичка утре 2-3 и за 7 дена ќе јаде пола тегличка значи имаме заменето оброк е сеа 12тиот ден сакам круша да и дадам пак почнувам од една 1-2 лажички ?Братучетка ми вака праеше кога имаше заменето оброк со една каша ги мешаше на пример новиот вкус 1- 2лажички и потоа од претходниот вкус до пола тегличка ?

4. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Pepus, eden vkus 3 dena, 4-ot den drug vkus, 7-ot tret vkus itn.itn. znaci eden vkus tri dena, pa nov vkus isto tri dena itn. I taka kje se navikne deteto na razlicni vkusovi I ako se e vo re, ako nema reakcii slobodno davaj mu na deteto po pola teglicka.
    Znaci ako vekje jade ovosna kasa po pola teglicka po tolku I kje davas, a ne po 2-3 lazicki bez razlika za kakov vkus t.e. ovosje se raboti.
    Jas koga voveduvav nov vkus ne mesav bidejkji sakav da vidam dali od konkretniot vkus bi se pojavila alergija.

Postepeno kje zgolemuvas I kje si vidis sama po kolku kje davss, dali po pola, dali po cela teglicka od 125 gramskite.
    Se nadevam sega se razbravme.

5. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Да благодариме многу се разбравме конечно и таман на време да не ја утнам раотава па да сенервирам зашто вака така

6. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    При замена на оброк пример ако тој период детето пие 120мл млеко, и малата каша е 125г, така да би требало да ја изеде цела. Лина не ја јадеше на почетокот па и додавав и млекце 30-60мл. Сега ја јаде цела, па наредно имаме оброк од 150мл (после 3ч).

На pepus му/ѝ се допаѓа ова.
  7. billyy

billyy Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2009
    Пораки:
    137
    Допаѓања:
    15
    Мамички ме интересира што додавате во некои јадења на бебушот маргарин или путер, што е подобро???Педијатарот ми рече по малку може да ставам во домашно правените зеленчукови кашички ама не прашав што е подобро. И каков? (од која фирма)

8. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    путер или маслинов зејтин 2-3лажички

На gorda му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Regenbogen

Regenbogen Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    175
    Ајде и јас да напишам, почнавме со дохрана една недела пред 6 месеци а претходно само цицаше. Сега има 6 и пол месеци и полека полека се навикнуваме. Бебушов пробал и јаде: јаболко, банана, слива, круша, морков, хип со коморача - а оваа недела во план ми се брокула па тиквица. е сега од наредна недела ќе зголемуваме со компир, праска, кајсија, карфиол, ориз, па кон крајот на 7ми и бифтече ќе дадам, само да јаде...едвај се навикнавме. Инаку само таа млечната од хип е готова, друго се ама баш се домашно...затоа уште не сум дала праска и кајсија...фрлам пари само, а бебево уште кога ќе проба се скиселува. Овошјето а и зеленчукот како ќе излегува сега по пазарите така ќе го воведувам, а и дома мнооогу јадеме овошје и зеленчук па нема да биде ништо поинаку од обично. (Големава уште ми бара за ужинка морков да грицка :lol: )Од течности пиеме вода (малку) сок нејќе ич и многу цицаме :)
    Ние полека, полека, знам дека повеќето бебуши многу порано пројадуваат ама ние преферираме цице :lol:

А и да ве прашам мамички, спанаќ кога воведовте? Сум заборавила.. :?:

На 1mama му/ѝ се допаѓа ова.
  10. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    А јас да си прашам по колку цицаат од кога заменети се два оброка? За 6 месеци доволно е 5-6 пати цицање плус 75мл сокче? Изгледа глупаво прашањево ама знам оти со заменување оброк подоите се заменуваат ама изгледа мама го поднесува тоа потешко од бебе.

11. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Ноелле мислам дека со два заменети оброка оди 4 пати цицање, вкупно 6 доаѓаат.
    Но, претпоставувам е индивидуално, штом викаш дека повеќе сака да цица.

Инаку ние денес прв пат пробавме зеленчук, си изеде 100гр каша од компир и морков(варени, домашно)+ 2 лажички маслинов зејтин ставив, и ептен вкусно дојде. Не ми правеше ич проблем, само да и е полна устата(нека е здрава и жива да не ја урочам) и на сето ова испи и 60мл млеко.
    А сабајле изеде 150гр кашичка на Хумана од гриз и бурбон ванила во кое и ставив сварено јаболко .

На gorda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Ајде јас пак со моите прашања онака ми текна уште сме далеку ама ете ми текна и сакам да си прашам цвекло како се дава јас премногу го јадам онака свежо ама за бебе како се дава свежо пасирано варено и со што може да се комбинира ?

13. gorda

gorda Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    76
    И мене не ми текнува за спанаќот кога требаше, а да, и кис. млеко и павлака, урда... тие од 7 или од 8 месеци се? Поздрав

14. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Цвеклото се дава варено, можеш да комбинираш со компир, морков, тиквичка. Така јас правев.

Еве едно мислење од Анатх по кое јас се водам.
    Зеленчук: се почнува со морков (може да даде реакција, ама брзо поминува и не е опасна). После 6 полни може да се даде целер, пашканат, келераба, зелена тиквичка, цвекло. Нешто подоцна (7 месеци) може да се почне со лук и кромид во јадењата (јас почнав од 6 месеци), компир, спанаќ, блитва, брокула, карфиол, грашок. После 8 месеци може и боранија, леќа, праз, зелка, домат, пиперка, а нешто подоцна и грав.
    Млечни производи: според табелата јогурт и кисело млеко се препорачуваат од 9 месеци, со нив може и од 7 месеци (јас почнав од 6). Бидејќи јогуртот и киселото млеко се корисни за малото бебе, полни со добри бактерии кои помагаат во развојот на цревната флора и допринесуваат во имунитетот. Кравјо младо (несолено) сирење може исто од 7 месеци, ама младо, фабрички произведено, од пастеризирано млеко. Ако ви е солено, може да го оставите да постои во вода, да го отсолите малку. Може да дадете и АБЦ крем сирење, изварка или урда.
    Кашкавал, зденка, павлака и млечни намази не давајте барем до годинка, оти тие ви се чиста хемија, содржат сè, само не млеко.

Едит
    Ноел не му го крати цицањето, нека цица колку сака, освен ако не планираш во брзо време да го одбиеш. :!: Барем мене така ме советуваше братучетка ми, ама јас кратам бидејќи сакам за 1-2 месеци да го одбијам, некако мислам дека доста му е, подоите ни се кратки, повеќе како лигавење за заспивање, отколку право доење, плус и каса бе :$ :D
    Јас дури сега со полни 8 и пол месеци му кратам доење, а претходно без разлика што имав воведено 3 цврсти оброци цицаше некаде 5-6 пати во текот на денот, за ноќе не ни коментирам, удав беше |( :D , ама вадеше заби.

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  15. leo-n-tina

leo-n-tina Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Ние на 1 полниме 8 месеци ,свекорми ми донесе селска кокошка и јајца.
    Е сега сакам да почнам мевце да му давам по малку на малиот па прашањето ми е,кокошкава цела да ја сварам да ја поделами да ја замрзнам или неварена да ја смрзнам да ја исецкам на делови па да вадам и да варам.
    Знам селска кокошка поспоро се вари па сега малку ми е збунка,што да направам.
    И водата во која се варела кокошката дали ја смрзнувате.
    Имам читано некој во кесички за мраз ја ставаат и при подготовка на некоја каша по некоја коцка ставаат.
    Ајде ако имате споделете искуство.
    И за јајце мислам рано ена 8 месеци од колку месеци почнавте да давате?

16. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Ноел не му го крати цицањето, нека цица колку сака, освен ако не планираш во брзо време да го одбиеш. :!: Барем мене така ме советуваше братучетка ми, ама јас кратам бидејќи сакам за 1-2 месеци да го одбијам, некако мислам дека доста му е, подоите ни се кратки, повеќе како лигавење за заспивање, отколку право доење, плус и каса бе :$ :D
    Јас дури сега со полни 8 и пол месеци му кратам доење, а претходно без разлика што имав воведено 3 цврсти оброци цицаше некаде 5-6 пати во текот на денот, за ноќе не ни коментирам, удав беше |( :D , ама вадеше заби.[/quote]
    Ме зеза бе Лолитке. Врти сучи моли колизалажувај се. На вечер не ми е проблем и еднад до два пати преку ден ама за повеќе се молиме со огромно М. Затоа. Јас сакам да си цица, глради полни млеко ама тој ма забушава. Ад никако не сака. А за одбивање не мислам мада треба оти некои велат во лето и зима не одбивање ами на пролет и на есен. А тек 9-10 месеци јуни јули баш во жешкото. Да чекам крај септември кога за некој ден ќе има годинка и тек тогаш? Како е со цицање во летно време мајки ?

17. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    спанаќот од 6м, а кисело млеко(само да е домашно поткиселено) од 6,5м. Овој совет го добив од нашиот педијатар.

Попаметно би ти било да ја разделиш несварена и да ја замрзнеш.

18. AIT

AIT Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    979
    Допаѓања:
    1.752
    Ме зеза бе Лолитке. Врти сучи моли колизалажувај се. На вечер не ми е проблем и еднад до два пати преку ден ама за повеќе се молиме со огромно М. Затоа. Јас сакам да си цица, глради полни млеко ама тој ма забушава. Ад никако не сака. А за одбивање не мислам мада треба оти некои велат во лето и зима не одбивање ами на пролет и на есен. А тек 9-10 месеци јуни јули баш во жешкото. Да чекам крај септември кога за некој ден ќе има годинка и тек тогаш? Како е со цицање во летно време мајки ?[/quote]
    Нема никаков проблем со цицање во лето.Се потиш нормално,течности внесуваш нормално и се е во ред.Ноел доколку бебето не сака повеќе ,ти тука не можеш ништо и не се припотресувај многу.Најважно ти си направила се што и си требала да направиш. Околу тоа кога да се одбие ,мене син ми ми се одби во сред лето и немаше никаков проблем ,но затоа јас имав,не ми секнуваше млекото. Ќерка ми ја одбив на сред зима и со нејзе,но овој пат и јас немав проблем.Значи еве јас сум жив пример дека и во лето и во зима се одбиваат деца.

На NoellePage му/ѝ се допаѓа ова.
  19. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.904
    Mene malata samata mi se odbi vo juni, samo sto pocna letoto, ne sakase da cica I tolku bese. Mlekoto za 2 dena samo si prestana, nemav nikakvi problemi. A malata si prodolzi da pie AD. negde do 10 meseci, potoa I davav kravjo ama pa samo so kasicki, taka cisto ne piese. I do den denes ne e po mlekoto.
    Inaku za odbivanje sum slusnala deka ne se odbivalo letno vreme, trebalo tek na esen, ama ete I jas kako AIT sum ziv primer deka ima otstapki.
    A maliov kje go odbijam zasto nemam dovolno mleko I povekje e ligavenje kolku da se budi noke I da zamara otkolku sto e vistinsko,pravo, kvalitetno doenje.

20. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.710
    Допаѓања:
    38.408
    На син ми почнав да му давам млечни производи од 8 месеци. Му давав павлака, кисело млеко, урда, сирење, кашкавал, млечен намаз. Многу сака да јаде млечни производи.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.