Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ikame

ikame Популарен член

сакав да прашам купив суви смокви и само во вода и да се сварат т.е да омекнат да ги испасирам и толку нели?

2. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Испасирај ги. Можеш и да испасираш друго овошје и да го додадеш во смоквите.

ikame likes this.
  3. ikame

ikame Популарен член

фала :)

4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Нема проблем. Повели и друг пат. Јас не сум дала на син ми суво овошје. Се мислам некој ден да пробам да му дадам, да видам како ќе реагира.

5. meU

meU Популарен член

Одлично, денес и направив од ова за доручек со варено јаболко. Ептен вкусно и се виде :lol:

6. ikame

ikame Популарен член

[

Нема проблем. Повели и друг пат. Јас не сум дала на син ми суво овошје. Се мислам некој ден да пробам да му дадам, да видам како ќе реагира.[/quote]
    па и јас првпат ќе и дадам денес т.е после накај 6 саат сега ручаше телешко+компир+кромид+лук+малце целер,пашканат,и имав од зимница замрзнато пиперки со модар патлиџан мелени и се у блендер и се изнајаде ;)

7. ikame

ikame Популарен член

можеш да го пробаш на хумана ноќното млеко многу е убаво дури и ти би го пиела 375 ден. 500 грама

8. meU

meU Популарен член

Каша е млечна или само млеко??? ДАли би можела да го комбинирам или само така се дава???

Инаку ме интересира до колку месеци се 6оброци на ден??

9. stefi23m

stefi23m Популарен член

јас 6 оброци му давав до кај 9 месец, му давав 3 пати млеко и 3 немлечни оброци.
    кога преснана млекото да ми го пие што му го давав во 12ч почнав да му давам
    5 оброци. 2 пати млеко 3 немлечни. на 4сати

meU likes this.
  10. pepus

pepus Истакнат член

Ние јадевме вака од вчера до денес бидејќи почнавме да пробуваме кашички (пишувам тука зашто ќе ми треба ваша помош) јадење се дава по барање ама никако под 3 паи 3,5 саати
    од полноќ почнувам
    01: 30 ам 130 мл хумана
    03и 30 само чај испи 60 мл
    04 и 30 - 90 мл хумана ( до следниот обрк уште некаде 30 мл чај )
    08 00 2 лажички разредена каша хип јаболко +130 мл хумана ( до 12 уште околу 50 мл чај )
    12 00 130 мл хумана ( уште 30 мл чај + малку вода )
    15 00 испи дури 150 мл ( урлаше за јадење од 14 часот затоа и направив 150 ).

е сеа во 19 часот дали едвам 90 ќе испие али ќе допишам секако не можам да ја натерам тој во 19 часот да и биде повеќе за да си спие подолго секогаш тогаш јаде помалку

А сум пробала да и дадам140 мл цел ден го одбива на крај

11. ikame

ikame Популарен член

само млеко е хумана
    http://www.humana.de/fileadmin/templates/humana/produktbilder/schlummermilch_01.jpg
    mozes da go davas toa e za od 6 meseci a gledam vie za edna nedela ke imate 6 meseci nisto strasno jas i davam humana 2 od 4 meseci

12. meU

meU Популарен член

Ние пиеме Аптамил, а сега веќе недела време го воведувам Аптамил2, па да го дотрошам од 1 што имаме, и продолжуваме со 2ка.
    И ова е многу вкусно, го пробав, дури и во кафе знам да си ставам некогаш :lol:

13. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Јас сакав да прашам каква реакциија може да има од Глутенот ?
    Мм сабајле ја чуваше јас бев излезена, кога се вратив видов дека и дал од фрутолиното , околу 10ч
    Јас овошје и давам околу 12, и намерно не направив ништо ќе и дадев кога ќе дојдев.
    И сега ми е страв да не има некаква реакција од глутенот

14. Annath

Annath Форумски идол

Реакцијата (не е алергија), т.е интолеранцијата на глутен не се покажува веднаш, треба да помине некое време во кој период постојано се даваат производи кои содржат глутен. Првите симптоми може да бидат чести смрдливи проливи, стагнирање во тежина, дури и слабеење, а подуен стомак. Може да се појават до крајот на првата година, но и подоцна, нема правило. Обично е наследна, треба да се обрне внимание ако постои член во фамилија со ваква болест. Во принцип, ако постои целијакија, потребен е посебен режим на исхрана, ништо повеќе.

Unique.chick and meU like this.
  15. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Eве јас најдов еден календар за исхрана на Нестле.
    Koj го нема она од Ана , може според ова да се води , мене ми изгледаат исто :)
    http://bebe-nestle.hr/drupal/sites/default/files/Календар%20на%20прихранување.pdf

16. meU

meU Популарен член

До пред недела време Л не ми пребираше храна, а деновиве неможам никако да и дадам зеленчукова каша. Еве денес и направив наједноставна од компир и морков, но не сака, па морав млеко да и дадам.
    А си јадеше се без проблем, компир, морков, брокула...
    Од Хипп зеленчуковите ги јаде, тешко ама не ги одбива, па се прашувам што има во нив за да ставам и во домашните :?:
    Дајте ми совет што да пробам, да превземам, незнам како ќе се излажеме. Еве 6м а она само еден оброк има (овошје , наутро), друго неможам да воведам :worried:

17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Моево и домашни јадеше и купеЧки
    Може период и е да не и се допага вкусот ...

Кога и воведов кромид ептен ги јадеше , сега јаде се со нас . Ги јаде и заЧинети и секакви
    Не одбива ништо

Инаку Меу воведи и веЧер некоја каша , дали беби кекс , има од Хипп веЧерни убави каши
    ке ја држи повеке навеЧер
    Моево ептен ги сака и ден денес

18. meU

meU Популарен член

Ena, абе јас кромид кога и ставив ептен па не сакаше да јаде :@
    И направив компир+брокула+морков+кромид, се сварено но не сакаше ама ич да јаде . Ај утредента пробав и со младо кромидче и тоа не го сака :worried:
    Со ноќниот оброк уште нема проблем. Немаме ни полни 6м, не сакам уште сега да заменам 3оброк, ќе почекам.
    Еве тешко ни оди со два, а не пак уште еден :sweat: Инаку викаш кекс, но ми кажа д-р да не давам глутен до 9м.

19. stefi23m

stefi23m Популарен член

имаш пробано со тиква таа дава блажина, сестрами во се му клаваше тиква. оти не пробаш????
    а глутенот незнам дали ќе можиш многу многу да го избегнуваш се што е над ц6 месеци е со глутен....ај пробај избегнувајго ко ти рекле така

meU likes this.
  20. pepus

pepus Истакнат член

Јас сакам да ве прашам дали запробување зеленчукови каши ги правевте сами дома или дававте купечки јас со идеја да ги правам и да не ги мешам зеленчуците за почеток се чисто на пример само морковче 3 дена по малку , па само спанаќ малце 1-2 лажички со постепено зголеување следните 3 дена и така колку да го осети вкусот , па потоа да почнам да ги комбинирам дури откако ќе ги испробаме зеленчуците за 5 месеци ?

Инаку ако некој зел од зегин она нивноно бесплатно списание внатре има 1 календар на исхрана и таму е се закаснето а за чудо вика авокадо од 4-5 месеци :D

Thread Status:
Not open for further replies.