Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. meU

meU Популарен член

Прво можеш да пробаш со купени зеленчукови кашички, а потоа прави ги дома, слободно мешај, не би требало да се појави реакција никаква. Морков сигурно и досега имаш дадено со овошните каши.

Јас незнам што ќе беше ова чудо, ништо не сака да јаде деновиве. Ај наутро супер си јадеше, денес и сварив тиква и јаболка+гриз и ванила не бре не сака и не сака, едвај изеде малку.
    Наредно ќе и дадам купена каша да видам како ќе биде, зошто последно купената ја сакаше , а домашно одбиваше.
    Ќе се мрднам веќе, што убаво си јадеше, што и текна којзнае :@

Кажете ми само како да го правам грашакот, имам смрзнат(оној во ќеси), колку да ставам(или нема мерка), а и со оние лушпите кои излегуваат од него при варење што да направам??? Не сум пробала а прашувам, можеби и со самото блендирање нема да се познаваат :wasntme: Би го мешала со морков и компир. Ама ова утре, ќе почека женската.
    Ова би дошла истата каша што ја има готова на Хипп, се надевам дека ќе јаде :emo:

2. ikame

ikame Популарен член

јас грашак ставам 2-3 раце и плус компир и кога ке изблендаш несе осекаат лушпите и додади кромид, лук,малце путер мн.е вкусно и фала за одговорот во врска со пелените

Talesia and meU like this.
  3. pepus

pepus Истакнат член

Meuбидејќи после кромидот одбива јадење пробај онака без ништо а може и ванила нејќе дај инешто по неутрално компир тиква морков без ништо пробај пак со купечките , па следниот пат пак домашно . Инаку морков не сум и дала 100% убаво читам што има до сег асме јаделе прво јаболко ( само јаболко ) потоа банана јаболко , банана , само круша и само слива и сега почнуваме да менуваме оброк веќе

4. meU

meU Популарен член

Така направив, вчера и давав купечка, но не јадеше и не и дадов млеко до наредното јадење, па си одседе гладна 5ч, а искрено не ни бараше да јаде, исто како да е најадена.
    Денес и нарпавив компир, морков и тиква, чисти но не ги сакаше. Вчера поткиселивме млеко и пробав да и дадам малку, ептен го сака, ама дека ни е прв пат ја лажев капка кисело млекце па 4-5лажички кашичка. Кога ќе и текнеше дека само каша јаде повторно се бунеше и не јадеше, па пак капка кисело млеко ....
    Утре ќе пробам пак со кисело млеко компир, брокула, со тоа што ќе и размешам во кашата 2-3мали лажички.
    Незнам на почеток како се дава кисело млеко, колкава количина, колку пати неделно???

5. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Кисело млеко можеш да и даваш колку сакаш. Не е штетно. Напротив, треба да ја учиш на кисело. Ретки се децата што сакаат да јадат купечки зеленчукови кашички. На син ми му дадов 4 пати од нив. Едвај ги јадеше. Едната ја поврати. На мене ми се лошеше кога ке ги помирисав. А камоли па да ги јаде бебе.

meU likes this.
  6. meU

meU Популарен член

Може ли блитва, ориз и кисело млеко да размешам??? Со оглед на тоа дека блитва ќе дадам прв пат, па дали е во ред да ја мешам и дали да очекувам некоја реакција???

Ако не да измешам од утринава што и остана кашичката од тиква ,јаболко па да додадам и ориз???

7. Mayyya

Mayyya Популарен член

MeU, сега читам списание Моја Беба, па ми текна на тебе дека ти прашуваше за блитва па еве ќе пренесам што пишува.

Све док беба не наврши најмање седам месеци немојте јој давати пасирану цвеклу, паштрнак нити зелено лиснато поврче (укључајучи и спанач), јер ове намирнице садрже велике количине нитрата, који могу да узрокују анемију. (Готове кашице од овог поврча су безбедне, јер се уклања сав садржај нитрата).

meU likes this.
  8. meU

meU Популарен член

аман бреееее, па кај им е паметот на лекариве. Јас пак среќна го натерав маж ми уште рано сабајле да ми собере спанаќ(засадивме во двор малку колку за малата да се најде) и денес планирав да и правам.
    Демек крв да подобриме(и така како анемична ја водат), па уште тоа фали да и дадам :worried:
    Ништо ќе јадеме денес пак компирче :?:
    Ти благодарам Маја многу многу :*

9. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Samo ova sakav da go iskomentiram.
    Kjerkammi do 10 meseci jadese samo kupecki kasicki,samo na Hipp gi sakase, a ne I na Frutekm duri I ovosnite od Frutek ne gi sakase.
    Koga pocnav da gi dohranuvam sin mi, pocnav so kupecki, ista prikazna, samo Hipp, ne Frutek, ne Bebevita.
    Potoa pocnav doma da mu pravam, skoro eden mesec jadese domasni kasi. No, sfativ t.e. samata resiv da mu prodolzam so dohranata so kupecki bidejkji istite mi se posigurni zatoa sto se organska hrana, za razlika od ovosjeto I zelencukot po nasive pazari I marketi.
    Mene I dvete deca izgleda mi se od retkite, ja sakaat kupeckata hrana, davam samo na Hipp kasickite I bas se vkusni, posebno ovie koi sega mu gi davam -Hipp 8 mes.
    Ne se soglasuvam deka se losi I deka loso mirisaat, bas naprotiv, koga gi pritopluvam moram da probam za da ne e prezeska kasickata I imaat odlicen vkus. Sin mi se davi vo niv, edvaj docekuva da ja napolnam lazickata, a ne e pregladnet, jade cvrska hrana na 3-4 saati, a nekogas izmedju I cica.

I samo da dodadam, za site onie koi prigotvuvate doma kasicki za bebinjata, vo odnos na voveduvanje na odreden zelencuk, ovosje, zitarka, mlecen proizvod itn. Vi preporacuvam da se vodite pi listata na Anath sto ja ima postirano nekolku strani nanazad.

10. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Majki jas pak imam problem so maleckata moja, veke nekolku dena ne saka da pie NIKAKVO AD, pak gi probav site mozni , ama nikako ne saka otkako pocnavme da zamenuvame obroci (2) ne saka i ne saka AD, inaku 2kata ja vovedov po sovetot na Anatth , i sepak ne saka da pie mleko , vo 12 jadese od Frutolinoto izede mnogu , potoa i dadov mleko vo 15 i ne sakase epten malku ispi okolu 50-60 ml kolku da se zasiti i potoa pluka i brmcii :(
    Vo 18h i napraviv pire od kompir so AD i ne go sakase go ispluka odma , probav okolu 10-15 pati nekako da i dadam , i sekogas plukase , pa i napraviv drugo so kravjo mleko i go izede :(
    Potoa piese malku sokce i vodicka i tolku od 18h do sega ima ispieno samo 60ml AD.
    Ve molam za sovet bidejki stvarno ne znam sto da pravam veke.

11. pepus

pepus Истакнат член

Ние од вчера си пасираме банана и си ја мешаме со хипп сокче од јаболко и малава се дави во тоа и и е поубаво од купечкото ( ова мн ме израдува) , сакав да кажам тоа е прво нешто што сум пасирала инаку и дадов само 5-6 лажички . Ме налути кашичката на хип од банана во составот пичува екстракт од лимон аууууууу се запрепастив и веќе не купувам освен јаболко , круша , и јаболко моркв кој уште не сум го купила здравје од утре па натаму чекам 5 месеци да имаме комплет други каши не сум рпобала па планирамод 6 натаму се дома д аи праам

12. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Ебе не и нас. Мали мој веќе е 6 месеци и малку повеќе од недела дена и до сега имаме пробано круша, јаболко, слива, праска, боровинка, банана, портокал, ананас, манго, од зеленчук компир, морков, брокула, кромид, пченка, тиквичка, пашканат, сладок компир и се му се допаднало. Од месе мисиркино, пилешко и денес лосос со компир, лук, копар. Ново, неодредена фацичка направи, ама побара уште. Е сега, малку имаше напреднато минатиот месец само 100г и докторот ни препорача да вовдедеме паста и житарки. Само се прашувам колку количински им двате? Една каша од 190г ја делам на два дела, ама изгледа треба веќе да му ја давам цела со оглед што знае да побара повеќе и напредно си расте? Веќе сме 74 цм и 9100г? Како да се потпоправиме малкуцка? Од овошни каши и само зеленчукови како? Ми намали еден период со цицање ама сега ок сме. Давам и по малку водичка. Ваши совети?
    Јуник ќе ти олесни ако ти кажам оти им е фаза? И мали ме заебаваше добар период и поради тоа малку напредна овој месец,ама сега цица супер. Само вади ја надвор да шетате па дома кога ќе дојдите како ќе цица. Тоа му бил спасот. Мали мој по 2 пати знам да го прошетам и како убавко му доаѓа свеж воздух и си јаде убаво сега. А запче ќе ни излегува веќе 3 недели ама никако да дојде само се лигави и бутка раце в уста.

13. pepus

pepus Истакнат член

Јас сакав само да прашам ова грамжавасо кашите како оди / До колку месеци 125 па отпосле на колку 200 и т.н прашувам зашто имам голема лапачка дома , имам чувство кило да и дадам ќе изеде и ми е страв да не ја напраам буцка , па да не може да прооди или седне после .

14. meU

meU Популарен член

Колку сака нека јаде, кога нема да може веќе сама ќе си покаже.
    И кај нас беше така, имаше периоди кога ќе ја изедеше цела кашичка ,а наредниот ден едвај и половина.
    Јас кога почна да пие повеќе млеко на оброк(150мл) тогаш ја зголемив и дозата на кашата.
    Сега веќе дека правам домашно немам мекра, колку излезе толку. Некогаш јаде количински многу, а некогаш ни третина.

pepus likes this.
  15. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Не, не, не иии нее , не сака Адаптирано и готовоооо, за денес има испиено само 250 мл адаптирано , и тоа пола со лажичка и буткам пола го плукааа :(
    Ми треба совет од Анаттах чинам и она имаше ваков проблем со син и .

16. meU

meU Популарен член

А јас да прашам кисело млеко почнав да давам секој ден во зеленчуковите кашички, зошто инаку не ги јаде, а ставам по 1-2мали лажички.
    Денес ќе и дадам компир, морков, кромид и тиквичка(за прв пат) и малку кисело млекце во тоа.
    Се надевам не грешам со к.млеко :worried:

17. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

меУ за кромидот почекај воведи и од 10-тиот месец бидејки создава гасови , исто како и гравот и зелката... :)

18. Annath

Annath Форумски идол

Единствено млеко што го пиеше син ми откако наполни 6 месеци беше моето. Дотогаш му давав и ад млеко како дохрана, бидејќи моето не му беше доволно. Ама штом воведов Новалак 2 (јас такво му давав), престана да го пие. И воопшто, исфрливме цуцла и шише од употреба. Ни со лажиче, ни со чаша не го пиеше. Пробав и кравјо да му дадам, со малку шеќер, не го прифати. И ми остана само да продолжиме со доење (тогаш почна да ми надоаѓа млеко за извоз, оти малиов нонстоп беше на града, уште му немав заменето два оброци, само еден), и воведов и јогурт и кисело млеко. Фала му на Бога, нив ги прифати, и јас полека почнав да се помирувам со фактот дека син ми не сака млеко. Не дека не пробував подоцна, на 8 и на 10 месеци да му дадам пак, овојпат со чоколадо, ама ни така не го сакаше, го плукаше. Млеко со бисквити пројаде како што треба после полна година, а дотогаш само мрчеше. Бананата му ја мешав со млеко и житарки (така најчесто ми го јадеше млекото), и палентата му ја варев со млеко. Престанав да го нудам по совет од доктор, така и јас ќе ти кажам. Ако не ти го прифаќа ова ад млеко сега што и го нудиш, пробај друго, или со кравјо. Ако не бива, воведи кисело млеко и јогурт, и тоа нека бидат засега единствените млечни производи. Подоцна (за месец, месец и пол) може да пробаш и сирење. Доста ќе и биде, верувај.

Unique.chick likes this.
  19. meU

meU Популарен член

Педијатарот ми рече да воведам кромид и лук од 6,5м, по малку, не во големи количини, туку баш што викаат за здравје :) Инаку пробав дали ќе ја јаде кашичката без к.млеко, ја јадеше, се си изде :dance: :party:

20. pepus

pepus Истакнат член

Ние почнавме даменуваме полека оброк денес изедовме 60 грама каша ама нисе случува следново :
    Вчера во 08 јадевме АД во 11и 30 почнав да давам кашичкасо цел даидадам некаде 40 грама ама на 5 тата лажичка изгледаогладне доста и почна д авришти по млекото и нејќеше да ја јаде кашата и и дадов млеко денес исто во 8 и 30 јадевме Ад и викам дане ми напраи исто во 11 и 30 и дадов каша изеде 60 грама и не можеше повеќе и понудив млеко нејќеше ама затоа во 12 и 30 коа писна по млеко испи 140 мл ( цел оброк) :D стварно не мие јасно како ќе ја држи кашава

Thread Status:
Not open for further replies.