Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Rubiii

Rubiii Популарен член

Ова го најдов во тековниот каталог на Зегин, па мислам дека ќе ви се најде. :)

Attached Files:

2. Annath

Annath Форумски идол

Две лажици мелен ориз раствораш во 200мл ладна вода и ставаш да се свари, кога ќе се згусне како пудинг, готов е. Не се става во топла вода, ќе се направат грутки.
    А може и обичен ориз, не мора да го пасираш, и да останат зрната не е страшно. Најважно е да не е леплив многу, тогаш ќе се залепи за непцето и на детето ќе му биде тешко да го голтне. А кога е убаво разварен, нема гајле.

pepus likes this.
  3. billyy

billyy Истакнат член

Мамички, ај ве молам посоветувајте ме :D Варев телешко мевце со компирче и морковче, ама моево маже нешто е нервозно деновиве, изгледа се запчињата, и не сака ништо да јаде. Јас само го сварив не го изблендирав, дали може да го чувам до утре и утре да му го изблендирам и да го стоплам... Да не биде џабе (и како да го чувам во фрижидер или). Врска немам, за готвење сум 0, ама за него секој ден правам :rofl:

4. pepus

pepus Истакнат член

Мами јас да прашам од зеленчук пробавме морков сега следно што би требало да биде брокула ? Зашто гледам пашканат и целер се од полни 6 а јас мислев малку да ставам со морков во следниве 2 недели нели едно по едно да ги проба ама ништо инаку скоро имаме 5 и пол месеци , а од овошја можам праска и кајсија да пробаме ? И да не заборавам за тиквата мислам на хип кашите пишуваше дека може да ја давам мислам исто за проба какви се вашите искуства ? Инаку до сега во сменет оброк ручкаме банана јаболко круша слива и некогаш малку ориз нормално помешан со некое од овошјава . А на 6 пол треба втор да смениме

5. meU

meU Популарен член

Утре ќе бидеме излезени цел ден, што ми се случува за прв пат, кога доаѓа ред за вториот оброок(од зеленчук). Досега обично тоа време темпирав да сме дома, за да спремам и право да и дадам, но утре неможе да бидеме дома, па незнам што да правам.
    Прашањето ми е ,дали може да сварам компир, морков, кромидче, бролкула па да и дадам после 4часа(најмногу), дали би издржало, дали би имало проблем, а да не стои во фрижидер. Следна опција ми е истата оваа каша но наместо компир да е ориз... Или најпаметно ќе ми биде да купам готова каша(која незнам дали би ја јадела, зошто ќе нема кисело млеко во неа, кое ни е задолжително инаку нема јадење).

п.с. pepus Ние кога пробувавме ги дадов сите на Хипп на кои пишуваше дека се за 4м. А од тиква и јаболко ја обожава.

6. pepus

pepus Истакнат член

Име едни термосчиња на бејби нова планирав јас такво да земам ако готвено носам надвор мада немам поим какво е внатре а и купив такви садови за домашни каши зеленчукот би издржал ама не знам дали млекото ќе издржи или ако не отпосле да го додадеш некако мада купечка би ти било најдобра варијанта

7. meU

meU Популарен член

млекото ќе го додадам отпосле или ич нема да ставам. Би сакала домашно да и дадам, купената ич не ми е сигурно дали ќе јаде инаку би дала без проблем.
    Јас се мислам за брокулата и компирот дали има проблем ако се 3-4ч однапред спемени

8. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Ме интересира дали може на 9 и пол месечно бебе да му се даде соја да јаде?
    Утре планирам да полнам тиквици со ориз и соја за нас, па се мислев дали може и него да му дадам.
    Секако неговата тиквичка посебно ќе ја спремам, ама се мислам дали да ја полнам само со ориз и морковче или може и соја да употребам (конкретно соини трошки).

9. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Jas ne bi dala, oriz I morkovce samo e podobro spored mene.

Moira likes this.
  10. Mayyya

Mayyya Популарен член

Кога ќе почнам со воведување храна планирам горе-долу да се водам по овој календар (почнувајќи од 6 месеци).

Календар на исхрана

Според него соја се дава од 8 месеци.

11. pepus

pepus Истакнат член

Да не знае некој каде можам да купам пченкарен или оризов гриз т.е гриз без глутен. И да не заборавам да прашам по колку мл сок би можела да и давам вода нејќе ,а чај се отепува од пиење до кај 200-250 мл пие, па дека сепак се билки чајот иако се инстант чаеви во гранули сакав дел од овие да ги сменам со разреден сок ( ова за да излезат повеќе мл :D ) и полека да се убедуваме со вода

12. ikame

ikame Популарен член

гриз од пченка на хумана во зегин околу 120-130 денари мозеш со вода да го правиш или со ад

cik and pepus like this.
  13. meU

meU Популарен член

Како да направам домашен овошен јогурт???
    Дали може во кисело млеко да ставам банана??? Дали да додадам и јаболка (но јадеше за доручек со baby first pap's) и дали јаболкото да биде варено???

14. Annath

Annath Форумски идол

Банана, кисело млеко, свежо јаболко или било кое друго овошје и блендирај, може да додадеш и житарици за погусто и повеќе да држи. Нека ти биде бананата основа за овошниот јогурт, не ќе мораш шеќер да додаваш, посебно ако ставаш кисели овошја. Може од секакво овошје да правиш овошен јогурт, освен од цитрусни овошја. Барем мене не ми одат портокал, мандарина, лимон и цитрон со кисело млеко/јогурт.

meU likes this.
  15. meU

meU Популарен член

А кога се воведува трет оброк, јас осеќам дека е време за трет, и денес планирам да и дадам овошен јогурт како замена за млеко.
    И што најчесто давате???

16. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Ние имаме проблем пак со овошните каши , никако не ја држат , а и ставам доволно и млеко има околи 60-90мл зависи во што и пак не ја држат.
    Е сакав да и ставам и овесни снегулки. Мислам дека некој ги имаше препорачано овие од кам

ги купив и ставив една голема лажица од овие и две лажици млеко, оставив да отстојат додека омекнат и ги изблендирав заедно со две јаболка ама не и беше доволно после некое време пак испи 150мл млеко.
    Е сега прашањево ми е како да направам да ја држат повеќе.
    Истово ми се случува и со зеленчуковите каши , денес и дадов компир со кисело млекце околу 200-250 гр изеде и пак бараше млеко , секако не и дадов веднаш зошто ми беше страв да не се прејаде.

Течности пие и вода и сок , посебно откако се затопли постојано бара вода или сокче . И пие околу 100-150 мл на ден.
    Од АД млеко скроз се откажавме не ни планирам повеќе да и давам зошто 1кг ослабе борејќи се 2 недели да го пие и ништо , пак кравјо пие. И повеќе од што треба, но тоа е што е ако сака нека пие, ама сакам скроз да и заменам оброк а нејзе не и е доволно. Сум пробала и повеќе да и давам количински од кашите ама не сака, а млеко сака.
    Утре ќе пробаме и пилешко месо , за прв пат , до сега и ставав само од водата во зеленчуковите каши :)

Attached Files:

17. pepus

pepus Истакнат член

Оф леле истиот проблем го имаме со кашите сменивме овошен оброк нас работа ни врши мелениот ориз сега за сега и ја држи оклу саат и пол ама некако напраивме 5 пати млеко . редот ни е вака :

07 и 30 млеко
    09 и 30 почнуваме си кашичка и ја јадеме до 10 и 30 (спори сме)
    потоа во12 пробуваме нешто зеленчук (2-3 лажички ипиеме млеко)
    потоа во 3 ипол млеко
    и 7 ипол млеко
    Ретко ако немам ставено мелен ориз бара во11 млеко амаиспива едвај60м л и толку е

Во текот на моќта се буди ипорано ама пие чај иво 3 -4 пие млеко

Е денес имам проблем испи 130 мл во 3 часот и еве сега во 7и 30 едвај 60 мл ако ми го одбие ќе биде весело сакам барем до 6 месеци да биден а соино млеко сакав да прашам некој да не давал од оние млека на виталиа на мало бебе зашто на кутијата пишшува дека не се за деца под 3 години , после 6 планрам да и дадам хипоалергено иако не сме алергични на 8 кисело млеко на 10 хумана 3 и од годинка обично уште подобро ако најдам домашно

18. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Јуник, и мали мој стагнираше со килажа еден месец, што од нервоза за запчињата, што од незаситен. ЈАс не сакав да го прејадувам и му делев на два или три пати една каша ама веќе не можеше. Он си јадеше и повеќе па решив колку сака толку давам. Не го држеа воопшто сит овошните и зеленчуковите. ВО овошните ставав овес или ориз, ама видов не иде и кога иамше полни 5 дадов пилешко. Супер го јадеше. Потем воведов телешко, лосос(го обажава). Се консултирав со докторот оти како омецлавен мали ми беше дали некој витамин што ли да земеме ама тука ништо не даваат, ни крвна слика ни брис ни бакрач. Така појачавме на јадење, и по негов совет воведов паста во зеленчуковите каши, овдека е со безглутенско дурум брашно, а и бебешки кекси т.е слични како плазма и го глрдам накренат а минатиот пат само 100г за цел месец имаше ставено. Така да давај и колку сака што сака секое дете е различно. Слушај мислења ама прави како што мајчиниот инстинкт ти кажува. ЈАс не давав многу да не го прејадам, ајде ексклузивно доење до 6м ама не иде бре. И само дете сакаше да плаче кога ние јадевме па сега еве го маже порастено смешко со два заба и се надеваме сме се поправиле малку повеќе наредново мерење.
    И има на Нестле житарки со банана и манго со млекце внатре мн се убави. Иако пишува од околу 8 месеци се даваат со полни 6 и навечер како последен оброк и те како држат сит и раат сите да си поспиете :lol:

Unique.chick likes this.
  19. meU

meU Популарен член

И ние никако да се заситиме од овошните каши. И ставам обично една јаболка, една круша, една банана, или ако и ставам само едно овошје обавезно ставам и Baby first pap's, но не. А неретко не сака и да ги јаде. Планирам и бисквита, односно мелена плазма да и ставам.
    Е сега прашањето ми е дали во зелечуковите каши да додавам и лебче. Патронажната ни беше во посета и ми кажа да и давам корка да си ги чешка непцата , а слободно и лебче. Но, досега не сум дала сеуште леб во каша, само корка.
    Обично зеленчуковата каша ја правам со минимум 4состојки,(компир ,тиквичка, морков, кромид, лук, некогаш на сето ова и брокула додавам, или ориз грашок, кромид, морков.....) и задолжително кисело млеко. Да не претерам ама јаде по 300гр без никаков проблем, ептен си ги сака овие кашички.
    Од завчера почнав по два компира, два моркова.... не и стасува по едно. Затоа размислувам за леб.

20. pepus

pepus Истакнат член

Меу а житарки да и ставиш внатре ? Јас сум со таков план исто со овшните имаме проблем јадеме 150 -200 грама за пола до еден саат си пиеме млеко уште 150 мл без проблем , когаи ставам ориз едвам се оддолжува до 2 часа . Затоа решив гризот иоризот да ги оставам за ручекот кој каји да е веќе треба д асе воведува . Сакав да ппрашам околу глутенот која е првата намирницашто ја воведовте со глутен ? За нас сметам дека е уште рано некаде планирам од 8 месеци ама сепак да прашам, инаку денес имапе разговор на мртв со Сузана Турунџиева за алергиите и као глутен кај деца со оптретување да несе воведувал до 1,5 година а мајката во првата година додека доела ништо со глутен да не јадела викам аууууууу па како ќе има женава млеко или да купува од т,н безглутенски продавници

Thread Status:
Not open for further replies.