Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. meU

meU Популарен член

Ставив во Рижолиното овошје (јаболка) и додадов млеко, но не го сакаше, а вчера и ставив во банана и плазма и во фрутолино па си ги изеде.
    Јас кисело млеко и правам од домашно кравјо, па затоа бев сигурна дека нема да имаме проблем од кравјото.

lolyta777 likes this.
  2. stefi23m

stefi23m Популарен член

и на синко од кога почнав во овошјето да му клавам фрутолино никаков проблем не ми прави.
    преѓе му направив јаболко со банана и јаготки и 1л. фрутолино цело го јаде 260тина грама беше :D :D

3. pepus

pepus Истакнат член

Просто не знам што ни се случи денеска од некоја непозната за мене причина ми ја одби овошната каша а зеленчукова уште не сме стигнале да јадеме а 4 е саат , ја чекам да стане од спиење идадов млеко во 6 саат сабајле редовно си пие 150 мл и не јадеше до 12 и30 , потоа касна некои 100 грама кашичка а до вчера едвам 200 ја најадуваа и после во саат и дадов пак млеко иеве ја уште спие , Некако се измешавме со оброциве порано идавав во 7 саат кашичка штом станува од спиење зашто тогаш ми беше најрасположена за ручкање ама па со вториов оброк почна уште 5 pати да бара млеко и излегуваа 7 оброци значи како да сме додале 1 а не смениле . Па викам да и дадам сабајле млеко па овошна па зеленчукова и уште 2 пати млеко па со се ноќното се вкупно 4 млека и вчера беше ок,а денес еве ништо не испадна па утре планирам пак по старо млеко во о2-03 часот па во 7 овошна па млеко па зеленчук па млеко :?: што мислите вие ?

4. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

и ние овие денови сакам да почнеме со кашички, па гледам дека се дава ист вкус по 2-3 дена, а потоа друг, сега ме интересира по колку му дававте ? тие три дена му дававте иста количина од кашичката или не? и кога најдобро да му давам? инаку сме само на ад млеко ,фала ;)

5. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Мамички кажете ми каков јогурт,кисело млеко или павлака користите за овошните јогурти ?
    И домашен пудинг како да и направам?
    :)

6. meU

meU Популарен член

павлака не се дава барем до година, многу е масна. А јас имам направено со кисело млеко(Битолско), но не го сакаше, додека купечки обожава.

Домашен пудинг најнормално како што се прави, само без шеќер да додаваш.

7. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

hmm deka procitav na eden drug forum deka davale pavlaka onaa so niska maslenost.
    E sega uste edno prasanje , sakam za dorucek da i dadam palenta so abc krem. Pred nekoe vreme probavme palenta i ne ja sakase bas bas se davese, treba li da ja napravam poretka?
    A da i domat i piperka so sto kombinirate ?

8. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

и кај мене палентата не ја сакаше, па јас и ставив малку јогурт и ја блендирав да стане мазна каша, и така ја сакаше ја јадеше. Пробај така може ке ја јаде :) а домат и пиперка мозе да ги избледираш заедно со компир и морков или ете ти супер оброк.

9. ljubicicaa

вие јадите веке и палента??? :?:

10. kallias

kallias Популарен член

Јас почнав веќе 4 ден да му давам да пробува вкусовим почнав со банана, 3 ддена му давав бананче, прво еден гриз само, после малку повеќе и вчера изеде пола банана, му се допадна :clap: и одма псоле првиот пат кога пробаше после неколку саати каката му беше жолто зелена со црни како конци ама бидејќи имам читано дека од бананата е таква каката на бебињата не се исплашив инаку би била ваква :o
    Денес јаболче му изренда мајка ми и не ја сакал, блага , после некој саат јаделе тие кисели зелени јаболки и му дале да проба и изел 1 лажиче, изгледа по киселото ќе биде малото мое :D
    Инаку купив и ориз мелен и му ставам така еднаш до два пати дневно во млекото по 1 лажичка и си го јаде, го прифати супер и тоа. Друго не знам ни јас со што друго да продолжам да му давам, дали зеленчук да почнам исто и по колку пати на ден може да му се дава на почеток, јас обично само еднаш му давам да пробува...

11. ljubicicaa

ние од утре почнуваме со пробување на вкусови, денес купивме бистро сокче од јаболко, кашичка од моркови и од јаболко, па тамам утре ке почнеме со сокчето, па ме интересира кога да му го давам во кој дел од денот , и колку :?: па после ке продолжиме со другите кашички :) и јас сум цела збунка , иако цело време само читам за ова :D
    бас би била срекна ако некоја мамичка напише како давала таа на почеток, колку , кога и што, детално за нас збунетите мамички ;)

12. kallias

kallias Популарен член

Јас сум малку против готовите работи и за поцеток свежо му давам и јаболче и бананче и може и сокче да му направам имам соковник, па натака ако има потреба ќе купам некоја готова кашичка се додека можам домашно да му приготвувам ќе го правам тоа така :)

13. ljubicicaa

да ти кажам право јаболко јас пробав денес од на пазар киселина права е :puke: а за банана секако дека ке му дадам свежа, ама ете реков да пробаме за почеток и нешто готово :)
    кажими по колку му даваш од кашичките на ден?? прочитав една мамичка имаше пишано дека кашичката ја дели на 3 дела и тамам така иде да се дава 3 дена, па и јас мислев така да направам :?:

14. pepus

pepus Истакнат член

За пробување купував овошни кашички се на се имам 4 купено јаболка круша сливаи морков друго се си правам јаболкото кое е од пазар за почеток го лупев варев малку и пасирав и бирав МУЦО читај оние зелени ја болчиња не многу големи како пазарските - најубаво што изгледаат ,туку малку помалечки , и задолжително на нив да нема плава лепенка мислам нешто грчки пишува на лепенката зашто овие кога
    ќе ги испасирам како брашно ми прават во течноста и ми се дави девојчево другите се преубави од 6 месеци и дадов скроз свежо неварено јаболче и крувче

15. Mayyya

Mayyya Популарен член

Нас педијатарот ни препорача да почнеме со готови кашички, а потоа може да продолжиме со домашно приготвени. Дома и имам направено само од банана, два дена и давав кашичка, третиот и испасирав, ама пред две недели почнавме со пробување нови вкусови.

Ние почнавме со јаболко, да, на почетокот една каша ја јадеше 3 дена, сега по половина каша јаде од тие од 125 гр. Се воведува немлечна храна од сабајле, првиот оброк ни е подој, следно давам каша. И ни нагласи дека на почеток не треба да биде замена за оброк, туку меѓу два подои да и дадам каша или сок не повеќе од 50 мл или 50 гр. На 3-4 дена пробуваме нов вкус. Почнавме со јаболко, банана, круша. Денес сме на редовна контрола, па ќе ни кажат како да продолжиме.

Имаме проблем со сокчиња, не сака да пие, односно не знае да пие од шише, па јаде само каши.

meU likes this.
  16. senjorita.lombardi

јас од 3 месеци почнав да му давам по малку да пробува банана сок од јаболка, варен ориз, и од 4 си почнав се најнормално за 4 месеци што е. пред некоа ден дадов и палента.

17. ljubicicaa

фала мамички ;) ете сега да стани синко и ке пиеме сокче :D маја и бебушко мој пиеше од почеток водичка со шише ама еве веке неколку дена ја пие само со лајче, шишето ич не го сака, а чајче и млеко пие со шише, незнам шо е работата :?: пробај со лајче за почеток, може така ке пие :) а само уште нешто, еххе на почеток го растваравте сокчето?? некаде прочитав 50-50 се давало?
    аа браво сињорита ние дури сега почнуваме, значи чекаме од тебе детално да ни пишиш за се , хехех

18. senjorita.lombardi

ја отварате кашичката и така отворена му ја давате 3 дена? јас не се согласувам многу со ова, веке отворена каша може да стои до најмногу 24 часа што и тоа е многу, не па ли 3 дена пазете си ги децата така може да си направите проблем со здравјето на детето. а и кога ке биде жешко времево не оставајте денес отворена каша за утре.

19. ljubicicaa

нели на самата кашичка пишува 3 дена може да стои отворена, во фрижидер ????

20. Annath

Annath Форумски идол

Стојат на полици во супермаркет со години, што ќе и стане на кашата ако стои отворена три дена? Ништо. И на собна температура да ја оставиш, нема да се расипе. Премногу конзерванси имаат, колку и да е БИО или природно, или не знам какво. Инаку, многу си подранила со палентата, ама се надевам дека не си ја дала на своја рака туку по совет на педијатар. Бебето ти е уште мало за таква храна.

Thread Status:
Not open for further replies.