Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

и јас така мислев ама мајка ми ми рече дека веке отворена каша после неколку часа може да јаде ама за утре да не оставам оти можело кашата да почни да се расипува и да не осетам или уште полошо во неа да почни да се размножува некоја бактерија и после што сме направиле, за тоа подобро и вие како мене да правите веке отворена каша а посебно и сега летото не ја оставајте за утре.
    ljubica се што знам со задоволство ке ви пренесам детално :*
    а палентата ја дадов во совет со едена роднина што е општ лекар а не педијатар, и таа ме советува дека можело да дадам од житариците само овесни снегулки, ориз, и палента за тоа и дадов палента. Ако син ми касна само 5 6 пати од тоа :lol: приметив дека многу ги сака само овошните каши со овие житарките малку имаме мака ич не ги сака, ама се надевам дека со тек на времето ке ги прифати.

2. meU

meU Популарен член

СЛободно давајте ја наредните три дена, само немој во неа да брцате со лажичката од која јаде бебето, туку со чиста лажичка ќе си извадите во нешто а другото во фрижидер.

Unique.chick and NoellePage like this.
  3. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Паккк јас :D
    Мали сме сеуште за макарони (без јајца) ама кажете ми како ги дававте ? ги блендирате , пасирате или ?
    Видов во темата за рецепти убави комбинации за бебиња ама не знам како да и ги дадам.

4. stefi23m

stefi23m Популарен член

оти мали за макарони како леб е, ќе му ги направиш со мевце со доматче со морковче
    не сте мали за така....

5. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Не знам дали е соодветна темава ама сакам да прашам аронија од кога давате? Јас ставив два пати по 3 зрна во друго овошје, ја изеде ама шубе ми е дека немам прашано педијатарот дали смее од сега? Има 7 ипол месеци.ве молам за мислење и искуства

6. babymama

babymama Истакнат член

На 7.5 месечно бебе јас не би дала. И не знам дали смее. На ќерка ми почнав да и давам од кај 2 години. Најдобро е да се консултираш од педијатарот, но мислам дека нема да ти дадат зелено светло.

7. ikame

ikame Популарен член

8. Annath

Annath Форумски идол

Може од 8 месеци, заедно со боровинки и рибизли, не спаѓаат во алергени овошки. Зрно-две нека ти биде максимумот за почеток.

9. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

На ноќната кашичка хип со бисквити што е на сликата пишува дака може да содржи јајца,соја и бадеми мислам... А е за од 5 месеци до тогаш и до сега нормално немам дадено ништо од тоа,и таа не ја купувам а тие ноќни кашички супер ни се. Вие ја давате ли?

10. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

ние веке два дена пиеме помалку сокче до јаболко, ама баш и не го сака многу, ама ке видиме сега наредно со кашичките ;)
    мамички да ве прашам дали кога почнавте со сокчиња и кашички бебушките почнаа да пијат помалку млекце?? синко мој ете од вчера пие помалку млеко, или нема врска тоа??

11. ikame

ikame Популарен член

тоа што пишува траги од јајца,соја,бадеми и сл. тоа е ешто претходно на истата произвотсвена лента се правело нешто друго ,они ја ишчистиле али секогаш неможе перфектно па затоа пишува траги ова го знам пошто на сеста ми малата е алергична на јајцA па отишле во фабриката (во Чешка) да прашаат и така им рекле па ви пренесувам

12. pepus

pepus Истакнат член

Љубичица и мојата пиеше помалку млеко аматоа траеше 1 недела потоа пак постаро јадеше кашаи одма за 10 мин бараше млеко па ствавав житарки гриз без глутен кога наеднаш после почна д ане бара млеко икогаи давам смао овошје не бара по2-3 саати ме зачуди затоа што бараше ама изгледаполека сенавикнуваше на оброците ...
    Него друго не мачи нас откако почнавме втор оброк првиов не го сака т.е не го сака овошјето мислев прво дека нејќе банана иако до пред 3 дена ја обожваше па и дадов кајсии со безглутенскиот гриз , ни нив не ги сакаше потоа , и дадов купечка кашичка круша ништо па денес само јаболки дома пасирани пак ништо а во зеленчукон се дави мислев да не се заби или јас не можам да и го погодам времето за јадење затоа што кога и ја давам кашата и се приспива наеднаш . Сум пробала и прво да дадам млеко кај 7 саат па па каша кај 10 нејќе пак а во 10 и30 вришти за млеко ми паѓа на памет со шише да почнам со овошјево само млеко да не се товари зашто не го сака и не и не , а до пред 3 дена јадеше што знам денес купував силиконски лажици па ќе видиме

13. Twinja

Twinja Истакнат член

Ние почнавме со сокче од јаболка- завчера по едно лажиче, вчера две, денес три лажичиња и после треба јас да го допијам а ми остана скоро цело сокче :D

Е сега во план ми е утре да им дадам сокче од круша, зошто никаде неможам да најдам чисто сокче од морковче, може ли да им дадам морков и јаболко?

14. ljubicicaa

nie veke nekolku dena si lapkame prvo kasicka od morkovce , pa sega od jabolko i super ni odi zasega, kolku sto mozi neli uste neznae bas da golta, hehe
    sega ke probame od drugi ovosja, mozeme sega i taa orizova soe taka, ili ? :?:
    ama odma stom jadime ,odma posle toa bara i mlekce i odma go pie vo eden zdiv, a mu davam izmegu obrocite???
    i uste nesto od koga kasickata moze da se dava cela, mislam ke moze da mu zameni cel obrok, i koj da bidi toj obrok?
    p.s moram da lat ovaj glup kompj nemat mk podrska :(

15. pepus

pepus Истакнат член

Има чист сок од морков јас давав на хип побарај низ аптеките инаку можеш и морков со јаболко ама јас тогаш сакав стриктно морков и немав некој голем проблем да го најдам

Twinja likes this.
  16. st-ojanovska

st-ojanovska Истакнат член

мамиии да ве прашам од колку месеци почнавте со варена пченка?

17. Annath

Annath Форумски идол

Пченката е една од првите житарки која се воведува во исхраната на бебињата, затоа што не содржи глутен. Меѓутоа, колку е здрава, дискутабилно е, со оглед на тоа што најголем дел од пченката во земјава е ГМО, а како што тргнало (со кампањата на американскиот амбасадор за садење на семиња кои 100% се ГМО, во Пелагонија и Полог), и целата пченка ќе биде ГМО. Така што, јас би се замислила дали воопшто да му дадам на детето да јаде пченка.

18. Twinja

Twinja Истакнат член

Најдов чисто сокче од морков и денес планирам да им дадам. Сакав да ве прашам дали купечките сокчиња ги давате чисти или ги разредувате со водичка?

И уште нешто пошто сме на АД педијатаров ми вика да форсирам вода бар 30/40мл дневно, но децава мои нејќат ни да ја погледнат, а камо ли да пијат. Се мислам дали има некоја цака, финта како да им тутнувам бар по 20мл дневно .... :?:

19. Annath

Annath Форумски идол

Обично кога даваш сокче за првпат, препорачливо е да се разредува, барем малку. Инаку, штом ќе даваш морков, немој да се изненадиш ако има црвенило на образите или околу устето - не мора да значи дека ќе се појави, ама не е исклучено. Тоа е реакција од новата храна, конкретно морковот. Дај неколку дена со ред само морков, од сабајле по можност, па ќе видиш.
    А за вода, давај им малку по малку, колку пијат, толку. Ќе се навикнат, па кога ќе се стопли повеќе, сами ќе бараат. Од таа причина јас не сум баш за сокчиња, директно си почнав со каши. Некако не ми се сакаше детето да го навлечам на пиење сокови, па затоа и не му давав. Сега на две години, единствени течности кои ги внесува се вода и јогурт. Друго ништо не пие.

Twinja likes this.
  20. ljubicicaa

јас на синко мој од кога се роди му давав по малку водичка, едно време ич не ми пиеше, ама сега забележувам од кога почнавме со кашички повеке вода ми пие, инаку и ние сме на ад млеко, но и по 100-150 мл чај пие на ден, јас и чајчето му го давам поразредено ;)
    мамички може да ми кажете, од кога ке завршиме со пробување на вкусовите, после тоа кашичката заменува еден оброк или?? :?:

Twinja likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.