Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас мислам дека може, нели тој е обработен и плус на самите кашички нели пишува 3 дена може да стои отворена?? :?:

2. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    на оваа кашичка не пишува до три дена, туку наредниот ден да се искористи. Затоа се замислив и незнам што да правам.

3. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

зеленчуковите каши СИТЕ се ДО наредниот ден, а овошните се 3 дена

4. girl1985

girl1985 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    1.635
    Допаѓања:
    2.122
    meU не знам што направи ама мој совет спанаќ и компир да не даваш следен ден. Спанаќ воопшто не се препорачува исто така да се подгрева дополнително, а компирот колку што знам се смета за токсичен ако се јаде после некое време, се препорачува да е тазе исто така. Јас би рекла во друг случај комбинации со компир а особено спанаќ да не даваш следен ден.

5. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    на мене не ми е јасно како може на кашичките овошни од 4+...6+ итн во составот да пишува дека има шеќер? а шеќер не се додава во исхраната на бебето се до 1 година! Го забележал некој ова? сфаќам дека поради вкус,за бебето полесно да ја прифати храната ама...... некако не ми се прави ќеф да и купувам готови кашички на ќерка ми а читам дека ги користите.

6. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Не само шеќер на кашичките од 5 + има полномасно млеко , павлака , кисело млеко , на кашичка од 4+ банана има лимон внатре јас не купувам ништо дури и спанаќ идадов домашно правен и покрај натриумот со тоа што и годадов на 6,5 дапроба малку па сеа дури после 7 пак ама и дадов правен коса ми се крена ко го прочитав составот ,btw како може 99% кашичка морков да ми се пере морковот а моја 100 % кашичка морков да не ми се пере морковот од лигавчето мора да е до тој 1% :D

7. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    ееееееееееее до тој 1% е :)

8. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    и нашите лигавчиња ни се заникаде :rofl: треба да се подновиме,ништо не се пере,дека се како со најлон од другата страна и несмеам на вриење да ги ставам :lol: абе срамота кој и да не види :$ Ааааа и јас го видов лимонот :doh: незнам како може така? нели ги контролира некој? Дали сте давале мелен ориз? тој мислам дека нема глутен. планирам со вода да и го подготвам и да го измешам со овошје.ама покасно ќе и го дадам,сега сме уште само на овошје :)

9. snowwhite123

snowwhite123 Активен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    na koja vozrast pocnavte da mu davate sokcinja na bebeto?? nie imame tri meseci i pieme po malce cajce becutan pred spienje

10. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    После наполнети 4 месеци :) од прво не ги мешај вкусовите,само од едно овошје нека биде сокчето,така 4-5 дена па после од друго. и не давај голема количина од почеток. најубаво е сокче од соковник ама може и купечко( тие се раствораат со вода) :)

11. snowwhite123

Се зачлени на:
    14 јануари 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    а домашно приготвените сокчиња ги мешате со вода, како ги правите? имам правено домашни ама тие се со шеќер, пишете некоја рецепта :))

12. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    Душо јас со соковник ги правам,само овошјето ,без шеќер. го имам на топшоп соковникот. му додавам вода, на пример на 30мл сокче додавам 20 мл вода превриена и оладена

13. snowwhite123

Се зачлени на:
    14 јануари 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    фала ти многу, ке почнеме за скоро и ние :)

14. roza102

roza102 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    83
    нека ви бидат на здравје :) ние прво почнавме со јаболко,потоа праска,кајсија утре ќе и давам од круша :) имаат девојкиве напишано претходно дека се препорачува да се даваат насабајле за ако има некоја алергиска реакција да се реагира, веднаш да се носи на лекар. ама од овие овоштија не би требало да се јави алергија :)

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.855
    Допаѓања:
    109.949
    Алергија може да се појави од секое овошје, дури и од банана, нешто што прво го јадев порано после појавување на некаква алергиска реакција, но неодамна запознав неколку луѓе кои се алергични на бананата. Впрочем, општо познато е дека оние овошки кои имаат ситни црни семки, бананата ги има, јагодата, кивито, се алергени, епа логично е де. И така да да си имате на ум, за секој случај де.

16. snowwhite123

Се зачлени на:
    14 јануари 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    треба на почеток исто така и да се избегнуваат киселите овошја како портокал, лимон, а сливата е добра за редовна столица :)

17. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Роза и ние имаме од тие лигавчиња со мушамка што се од позади и си ги ставам на вриење,ништо не им е.
    Инаку јас веќе давам мелен ориз и супер го прифаќа,со вода го правам, го мешам со некоја кашичка, пр,јаболко или слива и јаде ќе се испоудави. Слободно давај му на бебчето, ние па и помали сме...

На roza102 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Во врска со сокчињата и кашичките и јас само домашно приготвени му давам на моето бебче, баш заради сите тие конзерванси,шеќери и што друго им ставаат за да можат да стојат со месеци затворени, плус поефтино ќе ме фати и си знам јас лично што си ставам и што му давам :!:

Ориз мелен јас му давам одма штом наполни 4 месеци, секој ден по 2 пати еднаш наутро и навечер му давам, на кутијата пишува за кашички се става околу 4 големи лаж.со млеко или мајчино или Ад, а и во шишенце се става околу 2 големи лаж. само што јас му ставам по 2,3 мали лаж.во шишето затоа што каша не сака , му направив еднаш и лом се испонаправивме и не ја сака, а во шишето кога му ставам со млекцето се си изеде :)

За лигарчињата и кај мене се е испокашкано, со флеки и не се вадат, јас барам сега пластични лигарчиња само пребриши ги и готово, најдобро е така. И облеката исто ние искашкана, оти не седи мирен додека јаде, нон сто со раце мрда фаќа и се лом правиме :tmi:
    Ајде нека се живи и здрави само па ако они не прават лом кој друг ќе прави :)

На roza102, ikame и koritsaki им се допаѓа ова.
  19. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    само вакво лигвче му е мајката.
    http://encimenci.com.mk/proizvod.asp?id=46351471&kat=1&sn2=15

јас од 20тина лигавчиња (на почеток кога почнавме а се раниме) стално лигавче немав.
    од кога купив вакво ич мака немам.многу е корисно.... ;) ;) ;)

На roza102 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    ххе баш се јаки, мислам дека и во веро џамбо бт видов вакви и поефитни беа, да си купиме значи ;)
    читам некои мамички му даваат на бебушките мелен ориз, кај се продава тој??? и ај плс како и го давате, и колку пати на ден??
    ние една кашичка ја јадиме на 2 дена, па уште малку би можела да му ја давам цела така??
    вчера купив кашичка од овошје со интегрален ориз +4 е може да му ја дадам таа???
    само прашања сум, еххехе :D
    _

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.