Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. anata

anata Истакнат член

јас на поголемото дете почнав да му давам 2 точно на 6 месеци,пиеше аптамил,и сега малава е на аптамил,мојаване бара да јаде,можеби и така мислам зашто се на време и давам

2. meU

meU Популарен член

ljubicicaaaa пробај со големите кашички колку ќе ти изеде, штом веќе јадете цела мала. Имате полни 5месеци, и ако добро напредува на килажа тогаш можеш да почнеш со замена и на втор оброк. Очигледно млекцето не ви е веќе ддоволно, па не го ни мачи.
    Ние така млеко кога и давав (1оброк дневно) гледам нешто како ненајадено детево, па почнав и тој да го заменувам со не млечен оброк, а млеко и давам 3пати на ден по 60мл, пред спиење + 2пати десерт на Хумана, наутро кашичка(фрутолино, фриз, плазма, овошје...), 1 оброк од зеленчук(манџа) со средата од едно парче леб(зошто не ја држи без леб), па уште еден оброк каша накај 20:30ч , и конечно пред спиење во 22:30ч млеко 120мл.
    Имам чувство дека нон стоп јаде и се гладна е .

3. ikame

ikame Популарен член

јас на моја беби и давав хумана два од 4 месеци и нисто не и беше само и давав по 120мл пошто е покалорично

4. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Мамички ајде да ви напишам каков јеловник имам со синми веќе еден месец и дали добро се придржувам кон “правилата “ иако знам дека нема правила ама немам кого да прашам за ова па да ве прашам вас.
    Син ми станува помеѓу 07 - 09 ч .
    прво му е млеко пие некаде од помеѓу
    07 - 09 ч 140 -180 мл Хумана

од 10:30 -11 ч јаде 1/4 од малите кашички на хип разни сокчиња
    (до сега пробавме јаболко , морков, круша,слива, банана, праска , кајсија

11:30 сокче околу 60 мл па спие до 14 :00

14:00 - 140-180 мл Ад

15:30-16:00 - 1/4 од кашичката

16:30 -17:00 - сок 30-60 мл

спие до 19:00

19:00 млеко исто околу 180 мл
    20 :00 - 20:30 - остатокот од кашата

21 :00 чај бекутан

22:00 бањање

22:30 - 180 мл ад хумана и кревет

спие до 04:00 -повторно 180 мл ад и продолжува да спие до 07-09 часот

сакам да воведам зеленчук од понеделник здравје боже па незнам како да му го направам редот :(

совет.........., фала ви :*

поздрав

macence4 likes this.
  5. anata

anata Истакнат член

меу само толу малку млеко пиете,јас многу сакам мојава да пиемлеко, но ете со сила некако 60,а мала е треба млекото да и биде главно

6. anata

anata Истакнат член

ова е сето добро,браво ако јаде толку,мојава ова три дена ке го јаде,а и сок не пие

7. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

меу со килажата сме супер, супер си напредува. и да гладно е, денес кога ја изеде цела кашичка од слива, си заспа после тоа и спиеше повеке од вообичаено ;) е сега ме интересира на пример од големата кашичка да му ја дадам да си јаде додека сака така??сигурна сум дека цела ке ја смачка :D и ако му воведам и плус уште еден оброк тој би бил некаде кај 17-18 ч кога вообичаено си пие млеко ,може тогаш зеленчук? и какви се тие десерти од хумана? :?:
    икаме вие сами си го сменавте 1 со 2, или на со препорака на педијатарот? јас искрено само еднаш сум била кај педијатарот, се учам и применувам од вас мамички :)

8. pepus

pepus Истакнат член

Љубичица нас како и на Меу грамажата на кашичките брзо ни порасна и од купечките веќе ни големите не ни се доста К ги сака погусти и јас такви и ги правам и јаде некаде меѓу 230 -280 грама . Нас редот ни е ваков
    сабајле во 04 млеко потоа во 07 доручек воглавном рижолино зашто сега воведуваме глутен , потоа иде млеко кај 10 саат денес беше јогурт оваа некогаш е кисело млеко со банана па во 14 часот зеленчук кашаили нешто со ориз или палента и обавезно кисело млеко, потоа пак млеко со малку карамелино зашто почнуваме да заменуваме трет оброк тоа ми е некаде кај 17 часот и во 20 -21 млеко ама макатае што последново млеко не го испива и се буди прво во 02 часот па во 03 и во 04 и не знам какодаја натерам да го испие млекото за да си спие раат. А да и нејќе само овошје ,овошје со кисело млеко да или овошје со Ад плус безглутенски гриз или рижолино исто да ама тоа е цел оброк

9. roza102

roza102 Истакнат член

Песус по чија препорака воведувате глутен? тој се дава после навршена 1 година. и сега нема да му биде ништо на бебушот ако му дадете нешто глутенско ама може покасно во животот да му се јави нетолеранција кон глутен. јас така знам,може грешам. сепак прашај си за посигурно на лекар :*

10. ljubicicaa

по се изгледа ке почнеме од утре со два оброка, денес ја претера на секој сат и пол пиеше млеко...
    инаку ние засега имаме ваков ред на јадење, :)
    *7-8 ч пиеме млеко 170мл
    *11-12ч овошна кашичка, а пиеме и доста вода дури ја јадеме,хех
    *14- 15ч пак млеко, 170мл а некогаш и помалку 130мл. измеѓу си пие и чајче околу 100мл
    *17- 18 пак млеко, е сега се мислам овај оброк да го замениме со кашичка??
    *околу 21ч млеко
    и последно кај 00ч пиеме 200мл млеко и спиеме до сабајле до 7ч :)
    пепуш види оставај подолго време да огладни за да го пие млекцето пред спиење, а тоа што се буди ноке може е само навика, синко мој се будеше едно време во 4ч и јас му давав млеко мислев е гладно и цело го оставаше, и почнав да го земам на спална тоа време и одма заспиваше и сега секој ден се буди исто време, значи нее гладен, му фали мама :D

macence4 likes this.
  11. meU

meU Популарен член

anata само толку млеко пие, по 60мл 2-3пати на ден и тоа пред спиење(попладневна дремка), а пред спиење навечер и во текот на ноќта еднаш по 120мл пие. Не сака млеко во текот на денот, а се навикна да го пие пред спиење(инаку претходно и давам да јаде, па после 30-40мин на спиење со малку млекце).

ljubicicaaa слободно дај му голема кашичка, колку сака толку нека изеде, ако евентуално се прејаде, ќе си бљуцне, не бери гајле.

roza102 и мене педијатарот ми кажа глутено до 9месеци никако, но јас несакајќи дадов на некој ден пред 6месеци, без да знам. После 3недели видов што сум направила, среќа немавме реакција, а и да ти кажам се што се имам фатено а е за после 6месеци, скоро се содржи глутен.

Humana десертите се пудинг од ванила и чоколадо(ние само од ванила сме пробале), овошни јогурти со различно овошје, кекс и гриз, гриз и ванила... по 100гр се, вакви јаде по две на ден, обично накај 14ч е овошно јогуртче, а во 20-20:30ч кекс , гриз....
    http://www.elaptepraf.ro/Humana/Desert/ ... anilie.jpg
    http://www.elaptepraf.ro/Humana/Desert/ ... ersici.jpg

12. kallias

kallias Популарен член

Здраво девојки. Мене ме немаше некое време, бевме на гости во Мк, да ја види домата на мајка му син ми и многу му се допадна :D
    Инаку го носев и на педијатар таму, го измерија, го прегледаа и супер си напредува вика педијатарот, за 3 недели има качено 350 гр. што лично мене не ми се допадна ама докторката рече дека е нормално од 4 месец да намалува со килажата и до 400 гр да придава месечно е супер, а ние за 5 дена ќе полниме 5 месеци и ќе одиме на вакцина па пак ќе го мерат и баш да видиме колку е напреднал за 1 месец :tmi:
    Друго, ми кажа дека од 6 месец можам слободно да му давам битолско млеко тетрапак разредено нели ама јас ен би играла така, сакам да си продолжам со Хипп 2 од 6 месеци, а тетрапак натака накај 1 година, барем јас мислам така, дека ерано уште за такво млеко, незнма можеби грешам.

Што се однесува до кашичките, кај мене син ми не сака кашички :worried: , му блендирам овошје или го пасирам и не сака, ја врти главата, ја фаќа лажичката абе лом лом се правиме и на крај се откажувам, не сака да јаде, се мурти, се врти, плаче, е сега истово овошје ако му го направам сок чист си го пие како ништо и ете така му правам само сокче. Зеленчук сеуште не сум пробала да му давам, освен ориз мелен во млекото во шишенце и овошје друго ништо немаме пробано и не знам како ќе биде кога лажичка не сака да виде, ми ја претка, а ете со цуцла се што е сака ]:)

13. ljubicicaa

ние пак несакаме ич банана , праска, ама пак морков, компир, тиква ептем си лапкаме, еххе
    е сега синко мој се научи на готови кашички изгледа , па ми се прави курназ несака домашна :( денес му направив банана, одма почна да ми се грози, му направив јаболче исто :( ја блендирам , ја правам течка како купечката , незнам шо е работата? :?:

14. silk

silk Популарен член

Еве го и нашето мени;

08 - млеко Хипп 200 мл па спиеме до 12
    12 - млеко Хипп пак 200 мл
    15 - солена кашичка (компир, морков и палента/безглутенски ориз) 150 мл
    16 - чајче Бекутанче 100 мл
    18 - млеко Хипп 125 мл
    21 - кашичка блага (јаболко, слива, банана) 125 мл
    22 - чајче Бекутан 50 мл
    00 - млеко Хипп (со две лажички мелен ориз) 200 мл

macence4 likes this.
  15. roza102

roza102 Истакнат член

silk ноќе станувате за млеко? ми се допаѓа што ставате ориз во млекцето во 00 :) Ме интересира коклу време ве одржува сити?

16. anata

anata Истакнат член

женски,директно во млекото ли го ставате мелениот ориз,така само прашокот и го мешате,или има и друг начин

17. roza102

roza102 Истакнат член

Јас кога и го давам како кашичка го варам неколку минути во вода на тивко а вака за во млеко и мене ме интересира,дали во шишенце или поинаку се дава. некако би требало и тогаш да се даде варен инаку како?

18. silk

silk Популарен член

Роза срце да, во млекото и ставам две лажички мелен ориз (јас ставам од оној Baby First Pap мислам на Хипп дека е), и само го мешам со млекцето. Јаде околу 00 и не станува ноќе за јадење, спие по 7-8 саати и јас ја будам за млекце а еве денеска не ја будев баш да видам, и спиеше 10 саати без проблем.

roza102 likes this.
  19. anata

anata Истакнат член

Baby First Pap и јас го имам истото,а и на синчето му го давав кога беше бебе,само малава многу слабо јаде, а со килажата е добра,првите месеци стави повеќе и сега си стои

20. Twinja

Twinja Истакнат член

Ние сеуште пробуваме, не сме замениле оброк. Смешки живи сме, се бориме со лажичката, со каша сме од веги до пупак :lol: Моиве се многу по млекото и без млеко нема шанси да заспијат, ама веќе млекото не ни е доволно- гладни сме после 30 мин. Ама и по малку пијат- пр. 90мл ќе испие и ќе заспие и после пола час се будат и пак ќе испие 30/50 мл ...

Сакам навечер во млекцето да им ставам нешто што би ги држело подолго сити. Вака на секој пола час ми се будат :| Ќе пробам со ова Бејби фрст пап ....

Thread Status:
Not open for further replies.