Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. taurus25

taurus25 Активен член

Ај ве молам некој нека ми каже по кој редослед давате млеко и кашички и по колку време ги држат сити кашичките а по колку млекото.Ние никако не можиме да фатиме ред.Сега почнавме со зеленчуковите кашички а и воведов и житарици,па некој совет како да ги давам по кој редослед на колку сати,и по колкава количина млеко дневно е доволно за бебе од 6 месеци.Ве молам нешто од искуство. :worried:

2. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Мајки што да правам ќерка ми воопшто не сака да пие млеко. Постојано плаче и ноќеска на секој час се будеше.

3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Уник а преку ден си пие ли млеко `?
    Моево исто се одби од млеко пиење некаде кај 11 месеци
    И давав Беба 3 , крајво не го сакаше ама ни ад млеко не го пиеше само го фрлав

Не сакаше ни преку ден ни навеЧер пред спиење :) па и престанав да и правам и млеко
    Од 11 месеци не пие никакво млеко

4. ikame

ikame Популарен член

моето кога имаше 6 месеци млеко и давав по 150-180мл зависи сабајле по 150 апред спиење 180,мисечини вака беше
    8-9 часот млеко тогаш стануваше
    11-12 млеко
    па овошеје пасирена банан,јаболко,али и давав готови од тегла на хипп од 125гр,и ги мешав со гриз или плазма
    15-16 ручек домашно зготвено а мерка ми беше тегличка од 190гр
    17-18 млеко
    па пак и давав понекогаш само овошје
    и 21-22 млеко

5. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

мамички кога ги правите дома кашичките , овошни или зеленчукови им ставате вода или млеко, или така чисто им давате на бебушките??? :?: синко не ми јадит, пробавме јаболко, праска и во уста не ја стават :(
    а и како му ја давате млечната каша , јас ја купив од хумана денес, одма си ја шмукна, ама јас мислев дека е погуста и се јади со лајче, пробавме така, ама не одеше и ја испивме од шише,хехеххе :P
    денес гледав од хипп за +5 месеци и имаше кашички зеленчук со месо, нее рано од 5 месеци за месо???

6. meU

meU Популарен член

Кога ќе излупиш банана ако те гледа дај му да проба, да ја смука... може така ќе ја сака, па ќе се навикне на вкусот.

Од колку месеци се почнува со боранија??? И што можам да воведам веќе? ДАвам домат, пиперка, компир, тиквичка, грашок, грав(пробавме водичка во која се вареше, го сака, проблем немавме), кромид, лук, морков, цвекло (исто пробавме и премногу го сакаше, посебно сокчет), спанаќ(само еднаш пробавме купечка каша, па дали да и дадам цела тегличка купечка??? дали има рекција од него или не?)
    Ај сега милион прашање ви поставив во 5реда :$

7. meU

meU Популарен член

Која е таа толку течна каша од Хумана??? Или мислиш на оние кои се рпават со вода???? Јас тие ги правам погусти, односно ставам повеќе него што пишува за да ја добијам посакуваната густина.
    Место после 7м јас дадов, а сега веќе ги користиме и купечките што се на хипп за од 5м .
    Сега заспа , ама многу малку млеко испи, планирам пред да си легнам да и направам околу 100мл млекце и малку baby first pap's да и ставам, се надевам ќе помине низ цуцлата?

8. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Attached Files:

meU likes this.
  9. meU

meU Популарен член

Одлично, значи деновиве одиме и со боранија. Спанаќ ќе и дадам од тегличките на хипп, па ќе видиме.
    А кажете ми како давате модар патлиџан??

10. ljubicicaa

да да на таква мислев, прашак е се раствара со вода, и јас му ставив повеке од напишаното ама пак беше некако потечна :?: така да со шише ја испивме ;) имаме цуцла ама од оние со сечено дупче за погуста храна биле тие :)
    а дали имате забележано дека една иста кашичка, т.е ист состав различни производители имаат ставено дека се даваат од различни месеци???

11. ikame

ikame Популарен член

meu mozes boranija eee golemi ste veke

meU likes this.
  12. stefi23m

stefi23m Популарен член

му давам со кромид. морков, домат, пиперка, тикве, боранија, и модар патлиџан.
    од се по малку.....турлитава :D :D :D

13. ikame

ikame Популарен член

па или ке го испечеш само него нели како за ајвар па смиксај го со било што или како што пиша стефи23м
    турли тава и да се динста,малце путер и тоа

14. Twinja

Twinja Истакнат член

Ние денес ја сефтосавме бананата- ама чудо не ја сакаат. Повеќе им се допадна морков и јаболко и тиквата, ова некако ни сокчето, ни кашичкава :^)

Купивме baby first pap и утре таа ни е на ред. А домашните кашички не им ставам вода- пр. Јаболкото го варам како компот и го блендам и си е поприлично течно. Морков кога правам само додавам малку АД или сега дека ги правам со јаболко потечно е па не додавам АД. Сега бананата ја дадов чиста. Се мислам дали да им дадам кајсија и праска од другата недела :?:

15. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Модар патлиџан е највкусен со свежо кисело млеко, ептан малку лук, пиперка. Мали мој се дави во ова. Ем здраво ем свежо. А за нас поголеми е нешто феноменално тѕаѕики од модар патлиџан со павлака и малку повеќе лук.

16. ljubicicaa

ние денес лапкавме кашичка од брокула, додуша малку касна, ама го направивме првиот чекор, ехехе
    ние имаме пробано и кајсија и праска во кашичка, а денес му дадов праска свежа и си го шмукаше сокот ;) е сега утре ке му дадам и бананата како што ми рече меу се надевам ке ја засака :)

17. taurus25

taurus25 Активен член

Дали некој имате проблем со зеленчуковите кашички?Мојава ништо живо неќе да ги јаде,еве денес на пример и направив компир,брокула и грашак сето сварено и блендирани и додадов јогурт за да не е толку густо и да маскирам вкус малку од малку ама не бре не сака и готово,се лом направивме од глава до пети се измачка.од скоро полна тегличка од 190 грама дали третина изеде другото бесе околу неа и на неа и на мене.се мислам дали да ставам уште малку јогурт па да пробам од шише дали ке сака да го испие.Совет?

18. ljubicicaa

ние немаме мака со зеленчукот засега , се надевам и така ке продолжи, еехе
    вчера ние пробавме готова кашичка од хипп од брокула и ориз и пола ја изеде, на почеток малку се бунеша ама после си лапкаше и ете денес ја дојаде :D
    инаку фала меу денес му дадов да шмука банана и замисли, после тоа ја направивме кашичка и неа ја изеде :clap: :clap:
    а морам да ви кажам дека вчера му дадов корка од леб и си ја шмукаше :wasntme: и денес пак исто,неможам кутрото не гледа кога јадиме и само подголтнува :)
    таурус пробај прво со готова може таа ке ја јаде ;)

meU and silk like this.
  19. Twinja

Twinja Истакнат член

Уф Љубичице браво на храброста за корчето :clap: Мене искрено многу ми е страв кога е во врска јадењево. Цела сум во грч откако ќе дадам ново овошје или зеленчук. Ете ја купивме на Хип бејби фрст пап и никако да се решам да ја дадам. Сите па дури и мм запнал- "Ајде бе дај дете нека јаде", ама јас неможам. Еве три дена сме на банана и денес ќе дадам праска и се мислам како ќе биде, како да ја спремам, дали добро сум ја направила |(

20. ljubicicaa

ехе е и јас не бев поарна, и јас овде само прашував и уште си прашувам :D кога почнав јас не му давав по 3 дена да пробува еден ден ке му дадев малку и наредниот цела кашичка ја дојадуваше ;) ( јас почнав со готови кашички )
    и секоја вечер пред спиење си јадиме млечна каша, од ванила на хумана шо е
    а за корчето, кога ке му го дадам да си го шмука е многу срекен, и плус си ги чешка непцата :lol:
    не мој толку многу да се мислиш, дај му прво нека лизнат од праската па после ке им ја дадеш кашичката ;)

Thread Status:
Not open for further replies.