Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Twinja

Twinja Истакнат член

Аууу не сакаат праска :rofl: :rofl: Одма ми блуцнаа :D Добро е моиве по зеленчукот ќе да се. Е сега проблемот е што не сакаат никакво сокче, а ни вода а пекол е .... :doh:

Љубичица јас пак мислев дека и сега им е многу рано за кашички и сокчиња, но не им е доволно млекцето. Да ги заситуваше млекото ќе почекав за дохрана. Браво за сите мајки кои се многу похрабри од мене :)

2. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

хехе браво за храброста со корчето, јас уште неможам. Јас имам изнакупено кашички од хип и бејбивита еден куп дома фризидерот полн ми е со готови кашички, ама син ми во последно време оти е многу пребирлив, може од жешкото :^) повеке сака да јаде дома направени кашички, или праска и банана заедно блендирам или посварена јаболка со банана или праска си правам комбинации :D а дефенитивно зеленчуковите повеке ги сака и количински повеке јаде од нив, компир ориз тиквичка морковче сега за сега од овие работи правам комбинации а некогаш и сите заедно ги ставам да се варам и послето во блендерот малку млекце многу малку солца и син ми го обожава. инаку давам и палента ама од кога ке се сваре ја блендирам со со малку млекце, кашите за правење на хип или овесни снегулки или какви и да било житарици до сега што сме пробале не сака да смисли. Многу ги сака и овошните јогурти на хумана, ама јас пред да ги откријам му давав и обичен овошен јогурт само го прецадував да не му летне некое од овошјата. Е сега слушав дека на бебињата над 6 месеци му давале Монте, колку е тоа паметно незнам.

Кога почнавте со месо?? И какво?

3. Annath

Annath Форумски идол

Јас почнав со пилешко и телешко некаде после 6 месеци, и тоа прво со водата во која го варев месото ги правев кашите од зеленчук, а подоцна кон почеток на седми месец воведов месо, сечено на ситни парченца. Може и мисиркино да се воведе во тој период, богато е со железо.
    Подобро е што сака домашно да јаде, во секој случај подобар избор од тегличка што стоела година на рафт во маркет. Пилешко ако имате домашно давај, ако не, сведи го на минимум, оти полни се со хормони.

Немој да ја блендираш палентата и давај овошен јогурт непроцеден. Како сакаш да научи да џвака?

ЕДИТ: Сеа видов, твоево е мало, нема ни 6 месеци... рано сте почнале со палента.

4. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Јас не знаев една сосетка што е општ лекар ми рече можело палента и за тоа му дадов.
    Значи уште недела две па да почнам со водичка од месото што се варело. А од прилика колку мл вода трева да испие бебето во текот на денот?

5. stefi23m

stefi23m Популарен член

јас за вода мислам дека нема некоја граница. давај дури сака да пие. вода е, ќе ја измоча.
    ние уште се мачиме со водата и на ова жешко време преку цел ден нецело шише пие..а колку е тоа малку :( :(

6. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

и ние почесто сме на готови кашички, еххе
    а за корчето не му се мислете толку дајте му ке видите колку ке е срекен бебушко, само ке си го лиже, и плус непцата ке си ги чешка :D
    а тие овошните јогуртчиња се плус 4 месеци, т.е 5 така? да си купиме и ние тогаш да пробаме, вие мамички кажувајте шо има за бебушките за да видиме вака, се нешто ново ке прочитам ;)
    ме интересира дали може да му дадам на синко кашичка од хип зедов морков мислам беше со риба? таа е плус 4м? :?:

7. cecilia

cecilia Популарен член

Керка ми почна да јаде кашички, дома си ги спремам и добро ги прифатим и менувам секој ден.
    Јаде 210 мл члеко за бебиња над 6 месеци во 7 сабајле
    Руча зеленчук пире 100тина грама во 11 + млеко дохрана до 210 мл (зависи колку изела)
    Ужина овошје исто со дохрана млеко во 15 часот
    Вечера млеко 210 со 3 лажички житарки во 19
    После кревет :) околку 20/21 часот
    и Јово одново :rofl:

8. meU

meU Популарен член

И јас по препорака на патронажната кога воведовме глутен почнав и корка лебче да и давам да не се осеќа запоставена кога ние јадеме.
    А за џвакање, прво демек се дави, ама сега и давам смоки парче и ги смука па ги голта, и чоколадце кога и давам и давам парче за да го смука па си голта, денес и банана така парчиња и давав, а и лубеница.
    Сакам полека да се навикнува иако немаме сеуште ниту едно забче, што да правам ако и излезат дури на годинка неможе дури тогаш да се навикнуваме на парчиња, гледам и кашичките од 8месеци нагоре се со парчиња.

9. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

ххех меу какви смоки :P има една група мајки на фб кои толку многу "здраво " ги хранат своите дека , што ако некоја мајка каже дека дала смоки, а за чоколада да не правиме муабет, да можат одма ке ја каменуваат :D
    незнам за другите мајки ама јас по се изгледа сум мајка што се ке му даде на синко да проба, ако не му дадм јас , ке проба на друго место, па да не се чуди детето шо е тоа :lol:

10. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Јас на ќерка ми пилешко месо и давав од 7ми месец а телешко од 8-миот :)

senjorita.lombardi likes this.
  11. kallias

kallias Популарен член

Изгледа само овде во Гр.се малку поназад ова педијатриве и докториве. Вчера бевме на вакцина и на контрола нормално и ги прашувам сега од 5 месец што можам да му давам да јаде и тие ми велат само каша со ориз и ванила,сега од 5 месе што ја има, ја има во маркетите, а од 6 полни ќе почнеш постепено да му воведуваш овошје, 2,3 дена едно па друго итн. А јас овошје почнав да му давам да пробува вкусови само што наполнивме 4 м ама не им кажав, слушав тие прво што ќе ми кажат. Исто така синчето мое не сака вода, не знам зошто ама штом голтне еднаш се мршти, не му се допаѓа вкусот и ги прашувам како да го навикнам на вода ич не сака да пие, а таа ми вели: - А кој ви кажа вас да му давате вода уште од сега? Рано е за вода, нема потреба, тој течности си прима преку млекото и не треба вода никако да се дава :x не знам дали да се смеам или да плачам, кога сите околу мене мајки и постари ми велат дека вода треба да се дава по малку колку си пие толку, особено сега на жешково....кој ќе ги разбере нека дојде да ми каже, ептен сум разочарана од здравството тука ептен ко да немат поима :x

А, друго исто ги прашувам за ортопед за колкчињата, до сега го немам никако однесено да се види како е, на ехо нели и ги прашувам и го прегледуваат , му ги гледаат ножињата и ми велат, а зошто на оропед, па нема потреба еве супер си е бебчето, на рентген се одело тука ама ептен ако се посумја нешто па тогаш се праќало бебето/детето и ете така драги мои, 100 људи 100 чуди :tmi:

macence4 likes this.
  12. koritsaki

истово и на мене ми го кажуваа тогаш , а во врска со водата ќерка ми до 1 година се немаше напиено воопшто вода , ич не ја сакаше.. мене па м ирекоа кога ке почне да јаде јјадења нели ручек , само по ручекот ке и дадеш да се напие вода и толку. мене ми изгледаше како тортура ова со водава , кој не сака вода и тоа во лето ама ај. а во врска со исхранава свекрва ми м икажуваше дека порано почнувале со исхрана од 3ти месец , а потоа кога влегле во европа , почнале по европски стапки да ги хранат децава :lol: |(

kallias likes this.
  13. kallias

kallias Популарен член

Koritsaki, ајде кај тебе си цицаше и немаше потреба од вода, нели тие еббиња кои се на мајчино млеко енма потреба да пијат вода, а кај мене е само на ад и има потреба јас мислма да му се дава, ама кој ги слуша бе, јас му давам од 3 месеци водичка, не ја сака ама една голтка фајда е, колку е толку е, сокчиња пие, му правев о јабоче, морков, праска и си ги пивнува е сега немам мн.време оти сум сама по цел ден да блендирам па да прецедувам и не му давам веќе неколку дена, денес планирам тиквичка да пробам да му давам, прв зеленчук ќе проба па да видиме како ќе ни оди, со кашички сме на нула , скарани сме со лажичката ич ама ич не сака да ајде со лажиче, а дај му шише штом виде цуцла нема гајле, како ќе се навикниме поима немам :tmi:

koritsaki likes this.
  14. koritsaki

Тоа да , јас незнам што програма им е ова :|а за зеленчук, компир си пробала да му дадеш? најпрво се дава тиквичка и компир , можеш да му дадеш тиквичка па др. ден компир па потоа да ги измешаш. исто така и морков можеш да додадеш заедно со компирот и тиквичката :)
    инаку не се секирај за кашичките , ке се навикнете , исто и на ќерка ми кога почнав да и давам а она беше и поголема околу 6 месец , одвај отвораше уста уште не знаеше како треба да се јаде со лажиче , го вадеше јазикот нанадвор нели како и сите бебиња , одвај јадеше си викам ајде мука ке видам нема уста да отвара за јадење , но потоак ога малку потпорасна таму од 8ми , 9ти месец почна да јаде на велико хаха да ги сака кашите и др. јадења :) кога ке научи ке видиш како ке иг јаде :)

15. kallias

kallias Популарен член

Да, еве тиквичка денес викам да пробам да му дадам, ке ја сварам прво па ке ја испасирам и да видиме дали ке му се допадне. А и утре ли да му дадам тиквичка или да пробам пак компир ?

16. koritsaki

можеш утре да пробаш компир , дај му го така само за вкус па ако му се допадне нели потоа можеш и комбинации да правиш , тиквичка+компир или тиквичка+морков или па сите 3 зеленчуци заедно :)

kallias likes this.
  17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Па Калиас не се води спроед педијатрите сите разлиЧно ...
    Ние поЧнавме со морков прво , па потоа и компир додавав на морковот
    па пашканат исто
    И така на поЧетокот
    Па и давав и јаболЧе од кашиЧките од Хипп

ВодиЧка можеш да даваш , или сокЧиња исто од Чисто јаболко
    ама подобро е вода :$

kallias likes this.
  18. meU

meU Популарен член

И јас ljubicicaaaa и давам се да проба, еве моите братучеди(сега по 15годд) па и јас пораснавме така и што ни фали? Ништо, дури мислам дека поради тоа што се ни давале да пробаме сега не сме прибирливи, никој од нас нема да слушнеш да се лигави ова не јадам она не сакам... се тресев на почетокот ова немој, она не е здраво незнам што, ама со постари медицински лица се имам посоветувано сите викаат давај се нека пробува, додека помладите сега по семинари едно друго според нив ништо не смат да јадат, е неможе така. ЈАс сметам дека детето до 1год треба да проба се и потоа да функционира нормално.
    Е сега не давам јас цело кесе смоки, или 100гр чоколадо да не се сфатиме погрешно :) давам 3-4смоки максимум и пола коцка цоколадо 1-2пати неделно(животинско имаме пробано) и милка ноисет две мали трошки(засега).

19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Мајки ке јаде детето и смоки и Чоколадо ама се во свое време
    Јас на моево му немав давано Чоколадо и смоки до годинката , сметав дека нема потреба од тоа и не давав
    Предходно и давав од овие да си грицка иако бевме без заби до 10 месеци ги грицкаше со непцата
    Смоки доби од баба и исто и Чоколадо ама и давав повремено
    Сега на 15 месеци скоро јаде кекси
    ама мене повеке ми одговара да јаде овошје , и сецкам на мали парЧиња и давам грозје без семки , јаболЧе , праски исто мн ги сака .... гледам по мене јас не сакам зеленЧук ама на неа обавезно секој ден мора да и зготвам нешто здраво да стекне навика
    а после од кога ке се најаде убаво и давам десерт домашен јогурт со некое овошје

здравје ке јадат се кога ке пораснат , ама додека се вака мали ке јадат што ние ке им дадеме нели :$

Bozica1980, bittersweet and koritsaki like this.
  20. stefi23m

stefi23m Популарен член

јас чоколадо првпат му дадов со полни 7 месеци, ама не му давав често еднаш неделно по 2-3 коцки.
    а смоки му имав даено двапати до годината по едно смоче а сега му давам почесто, исто и квиките ги јади. сега и плазма му давам еднаш денот да грицка.

Thread Status:
Not open for further replies.