Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Twinja

Twinja Истакнат член

Ние да не се урочам пу пу напредуваме со кашичките. Почнавме да кркаме една кашичка за двете бебиња. Од се до сега што сме пробале обожаваат тиква и јаболко и јаболко и морков.

Annath решив и јас дека летово ќе гледам да го прогураме со овошје и зеленчук, па понатака мевце. Таман и една комшика на моите земаа мали пиленца, па дур да почнеме да јадеме ќе има тазе домашно пилешко без хормони. Ај јас со прашањата :lol:

Од кога палента?

Кога јогурт, кисело млекце? И дали е подобро да се почне со кефир? .....

Ние почнавме од 4 месеци со јаболко, па морков, крушка, слива и после комбинации од нив. Искрено нема потреба од брзање со сокчиња. Дури можеш и да ги рипнеш нив. Ние џабе почнавме кога еве не ги сакаат, а и не заситува сокчето.

2. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Јогурт и кисело млекце можете со полни 7 месеци, исто и палента. Јас и до ден денес кога му правам палента на малиот му ја давам со јогурт, така ми ја јаде, а само палента не сака.
    Кефир не сум дала.

Twinja likes this.
  3. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

мамички од ден на ден се повеке синко несака да пие млеко, само шо ке му ја ставам цуцлата во уста ја врти главата на страна и нема шанси да го испие, едвај на ден пиеме до 2-3 пати по 120мл, и ноке сега почнува да не го пие :( совет??
    еве денес не беше јаден 4ч саати , а можит и повеке се пробав млеко, млечната каша од хумана, не сака во уста да ги стави, а му дадов кашичка од слива цела ја смачка, од големите, исто веке и чајче не пие, какво друго чајче можам да му давам, досега го пиевме од бекутан
    се си мислам дека ке го откажиме целосно млекото :( или да пробам со друго??? :?:

4. macence85

macence85 Популарен член

Денес бевме на педијатар и ми даде еден многу добар совет кој можеби некои мамички го знаат ама сепак да го поделам со вас. Имено кога варите телешка коска водичката соберете ја и изладете ја. Потоа ставете ја во кеси за замрзнување лед. Ке си вадите по една коцка или две и ке си ги додавате во домашните солени кашички. Поздраво нешто здравје.

silk likes this.
  5. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

период му е, син ми имаше неколку денови пред 2 недели не сакаше апсолутно ништо само цицаше, потоа почна да го сака овошното јогуртче на хумана, па полека полека кашичките јас што му ги правев и така пак се врати како што беше. Јас му купив чајче од бејбивита овошно е портокал, јаболко, и цреша, и околу 30мл пие од него а после водичка малку се борам јас за да пие течности на жешкото време оти многу се поти а само цицање мислам дека не е доволен внез на течности. не се секирај ке му помине.

јас палента дадов на 5 месеци, исто и јогурт ама ептен малку за да ја испасирам палентата оти син ми само палента не сака да јаде. и супер ја поднеси детето, јас ја дадов со препорака од општ лекар подоцна овде на форумот прочитав дека требало да почекам уште месец 2 ама сепак не се случи ништо страшно. сега најмалку 2 пати во неделата давам палента.

Twinja likes this.
  6. silk

silk Популарен член

И јас палента веќе и дадов. И тоа на 4,5 месеци и си јаде сега понекогаш и нема никаков проблем. Ја правам со малку вода и после ја правам потечна со АД млекце.И морам да кажам дека ја обожава.Незнам зашто треба да се чека со палентава до 7-8 месеци кога има и готови кашички од пченка за 4+ месеци...

Twinja likes this.
  7. ljubicicaa

ааа сите наши врсници ја пробале палентата , да ја пробаме и ние тогаш, хехех
    инаку денес таа др кога бевме на вакцина ми вика до кај 7м ништо да не му даваш да јади само хумана 1?????
    аха да и после да пиеме млеко на 15мин, тоа и така е стално гладно :lol:

8. senjorita.lombardi

диња и либеница од кога се дава??

9. anata

anata Истакнат член

како сте сега со млекото,почна ли да го пие,инаку и мојата е многу тешка за млеко,се однесува исто како и твојот синко,а каши јаде дневно една од малите

10. senjorita.lombardi

давајте му по малку водичка може се бунтуваат ако се жедни, јас тоа го приметив кај син ми вчера и денес, ако е жеден и му се пие вода не сака да јаде а знам дека е гладен, и му давам по малку водичка (со лажиче оти шише на фати ниту цуцла ни ништо) и потоа јаде без проблем.

11. ljubicicaa

ние си пиеме водичка без проблем, а за млекото вчера пиеме повеке од претходно, а забележав дека се му го одвлекува вниманието и затоа можи не пиеше, пробајте сами да сте кога пи млекце може и кај вас е до тоа,а синко мој јади пак со пеење, хехе некој да му пее тој да јади :D

12. stefi23m

stefi23m Популарен член

хумана 1 велиш ти рече???
    а незнај та дека дека хумана 2 почнува од 4 месеци???
    шо му даваш ти сега???

13. ljubicicaa

да бе ми викат хумана 1 да му давам , и дури ко ке појдиме наредно на вакцина после 1август ке ми кажела шо да му давам, ние имаме уште малку од хумана 1 да го допиеме и ке си купиме 2ка ;)

14. stefi23m

stefi23m Популарен член

2 ка почни давај му, повеќе витамини има.
    на сите груги ад млека 2 ката е од 6 месеци, само на хуманата е од 4. незнам зошто
    ама почни давај му.. ;) ;)

15. ljubicicaa

дада ке почниме секако со 2ка, сигурно нема да чекам да одам наредно во здраво дете ;)

16. meU

meU Популарен член

Е да ви кажам се враќаме од педијатар, па најсвежи информации да споделам.
    Супа од коска НЕ до 1 година, многу била масна па како и свинското така и ова не се давало до годинка.
    Грав, леќа, боранија од 7месеци.
    Риба , бела, варена од 9месеци.
    Ај друго ако ви текне прашајте :)

17. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Срце и Хуманата 2 ад млеко е од 6 месеци, ние го пиеме кецот, уште две недели се префрламе на 2 ката , исто е како и кај другите млека, почекајте до 6 месеци полни па почнете да пиете или мешајте ако сте блиску до 6 ката , еден оброк 1 еден 2 .......не брзајте ....поздрав :*

18. macence4

macence4 Истакнат член

дали има некоја мајка во темава што почнала да му дава кашички на своето бебе после 3от месец и да ми каже кои се тие кашички Нека пиши во ЛП

loki.c9 likes this.
  19. meU

meU Популарен член

Јас почнав да давам кашички од 3,5месеци, но не како оброк туку само да пробува вкусови. Почнавме, со јаболко, морков, слива, круша...

macence4 likes this.
  20. ljubicicaa

мамички читам дека им даваат некои мамички житарки на бебушките од кај 5м, кои се тие???
    и знам дека секое дете е различно, но по колку пијат млеко во 24ч вашите бебушки, кои сте отприлика колку нас? ;)

Thread Status:
Not open for further replies.