1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    да калиас мислев јас на блага тиква,а не на таа зелената, еххе ние утре прв пат ке пробаме таква, ете скроз јас досега заборавив да му направам таква, а се друго синко проба :)
    меу како му го правеше кромидот,во кашичките, варен така?? :?:
    и уште нешто , кај и да е ке почнеме со јогурт, ама каков да му давам, вие каков му давате на бебшките? и може некоја комбинација со шо да го давам ;) :*

2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Љубучица ај пиши ако сакаш што се му имаш дадено на твоето синче од зеленчук и овошје за да знам да почнам и јас да му давам.

МеУ значи може и грашок и брокула да почнам да му давам така? И кромидче во варењето или како почна да и даваш ти на малата? А за боранија рано е или може и неа од сега да почнеме да пробуваме?

3. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    еве ти малку совети и од мене :)
    да може грашок да даваш и брокула може, и јас како ljubica миксирам повеке производи заедно, комбинации од компир, морков, тиквичка(зелена), ориз, и ги разредувам или со млеко или со југурт и многу малку сол ставам колку вкус да има јадењето, од 6 месеци може и пиперка е сега јас немав дадено ни кромид ни лук ама од денес еве ке пробам да видам дали ке јаде, оти мојот син баш и не обожава многу јаки мириси. инаку во последно време му давам праска, пишува после 6 месеци јас ја дадов на 5 сметав дека нема да е грешка, значи само праска во миксерот ништо друго син ми ја обожава, некогаш ставам и банана ако сакам доењето да го одложам, пробај со такви комбинации праска, банана, или банана со млекце малку и пасирај, јас и кајсија имам ставено, и син ми ги обожава овошните.

Од вчера не сака пак да јаде штрајкува со глад и само цицање, може од вакцината да му е и крв му земаа имаше доста траиуми, со ДиТеПер поминавме супер сега на хепатитБ тој се лути, а може и нервозен да е од забите само нешто глода за јадење да не му спомнам одма вришти, и незнам до кога вака ке биде ама многу се нервирам. ;(

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Од овошје јадеме кашички, немаме гајле, секој ден му правам микс во блендер од праска, кајсија, слива, банана, круша и јаболко и е превкусно за мене, а камоли за него, полна чинија си ја изедува цела.
    За зеленчукот сме малку по скептични, имаме пробано само тиква зелена, морков и компир, ништо друго. Ама штом може и грашок и брокула и ориз, каков ориз давате? Од оној за нас што готвиме или?

5. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    да бе обичен бел ориз и ние што го јадиме, без проблем вари и давај, а може и овесни снегулки да јаде, и за палентата имам спомнато ја препорачуваат после 7 месец некаде а јас на 5ти ја дадов со препорака од мед.лице и син ми во последно време многу ја сака а јас му давам до два пати во неделата.

6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Аха епа добро, ќе пробам и ориз бел варен ама изблендиран во блендер така ли? Иначе палента јас почнав пред 2 дена да му давам готова на Милупа има кашичка, има пченка на сликата и со ванила е пишува, мислам дека е тоа палента? :?: И оризово брашно со ванила исто така му давам, иначе и двете кашички содржат и млеко и ја правам со вода и морам да кажам дека баш ги јаде и колку и да му направам се ќе си изеде :clap:

7. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас со неполни 5 месеци почнав да му давам наизменично и овошје и зеленчук, секој ден различно
    досега значи ги имаме јадено сите кашички од хип зеленчукови и овошни шо се од над 4м, значи имаш мн убави миксови од зеленчук пробај дај му прво такво, па после ке почнеш дома да му правиш, јас сега дома му правам, додуша има една кашичка зеленчукова вчера ти испратив слика, таа сеуште му ја купувам, еххех
    а овошје дома му правам тоа што имам, значи ете сега му дадов кајсија со банана, му давам праска со ориз, круши имаме дома, и од нив му правам кашичка, а ориз јас купив има од сончева долина мелен ориз, го варам и му го мешам со праската на пример ;)
    јас праска му дадав да проба одма после јаболкото, значи на неполни 5месеци ;)
    е денес искрено ке одам ке купам некоја кашичка шо е над 6м, јас прво му давам готови кашички и после откако ке видам како ја прифака , му правам дома :)
    јас брокула му дадов пред некоја недела, пак од хип, еххе брокула со ориз, ја изеде, ама нависитна мириса :puke: и кога ке ждригне после, еххех лудила е миризбата
    компир, морков, се тоа му правам дома,а кашичка од блага тиква купувам нема на пазар

исто купив и гриз од хумана, и такво му давам една вечер пред спиење гриз, а една кашичката од хумана од ванила шо е :)
    сега ке купам кашички 6+ и ке ги пробаме и нив, и секако ке почнеме јогурт да јадеме ;)
    денес се мислам да купам

8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    А јогурт каков планирате да им давате и од 6 м ли може да се почне да се дава?
    Инаку за готовите кашички на Хипп сеуште не сум почнала да купувам и мислам дека нема да се исти со домашните :worried: Овие во тегличка имаат многу работи за да можат да стојат долго време, а домашното си е домашно, не знам, мислам дека има разлика...

9. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Мамички како им ги давате овошките на бебувките свежи или варени, јас кога прашав на педијатар ми рече само банана да му давам свежа испасирана, а другото се да варам или пак готови кашички да купувам, и по колку обично ви јадат, ние некогаш јадеме цела кашичка од 125гр. некогаш пола, кога како е расположен :D

10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас никогаш не сум ги варела овошјата, секогаш свежи му ги пасирам или рендам, блендирам па до сега фала богу немаме никаква реакција :)

На Mravce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    калиас да готовите кашички можат да стојат подолго време,ама штом почнете да заменувате оброк со кашичка, нема гајле и така ке ја изеде штом ја отвориш така? е сега искрено на пр тие кашички шо е микс од зеленчук јас мислам дека е подобро за почеток да му давам готови, затоа што и да му правам дома пак нема да е се свежо во моментот, така? или нема да можам да најдам на пазар се, а и за почеток ти треба мала количина, тоа не јади многу а и ке му дадеш еднаш ;) јас отпочеток му давам готови, додуша сега му правам дома, ама знам и пак да му дадам готова кашичка ;)
    мравче и јас бананата му ја давам така свежа, и праска му имам дадено да ја шмука свежа, ама кога му правам кашичка се му варам некаде 5мин па му бледнирам, мислам дека така му е полесна кашичката за мешето, полесно ке ја свари
    а инаку јас мислам да му дадам од овај шо пиеме ние, јас ке му дадам сега овие денови, ама гледам некои мамички им даваат и порано

12. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Леле ве читам и си викам блазе си ви, ние од овошје јадеме се ,ама со зеленчуков Господ знае како ќе поминеме. Пред некој ден дадов палента чиста со малку млеко леле море мајко, плачки дерење ,повраќање протест, палента и на ѕид имаше , а денес со компирот иста песна потполно иста само што кај мајками ѕидот беше лом ... Како ќе ја терам незнам, а ова другово се јаде од овошје и готови кашички и свежо пасирани дома овошки, а и пробиотикот на хип го сака, ноќната кашичка со јаболка без проблем......Секоја чест за мамичките кои успешно го тераат зеленчукот јас незнам како ќе биде...а плус и имам мрчатори на глава дека сум го терала со сила да јаде ...Еве денес кај моите таткоми дури се расплаче и излезе во двор , а јас едвај дадов три лажички и тоа на врвот компир , а синко се дере плаче повраќа, а околу мене сите не давај не го терај со сила види што прави што да ви кажувам ќе биде циркуз. поздрав мамички . :*

13. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    ајде ке се навикнете, без нервози ;)
    може синко мој си јаде зеленчук бидејки јас одма после јаболко му дадов мислам беше морков, тиква некои такви понеблаги вкусови и затоа може сега немаме мака со зеленчукот :D
    а не се замарај до другите ти давај му на бебушко како ти мислиш, остави ги тие нека си зборуваат ;)
    е сега некогаш се случува и синко мој да се буни да не ја јаде таа кашичка шо му ја имам направено, без разлика дали е овошје или зеленчук, а и млеко во последно време , и јас не му давам од неа, ке му дадам друго нешто, важно да се најаде тој и да сме мирни сите :lol:

На ivanovicka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    JАс само јаболка и круша варев пред да блендирам оти се тешки за обработка во стомакот а сега на 6м веке не ги варам свежи ги давам. Додека е мало бебето трева се варено да му се дава само бананата се дава свежа не варена. После 6тиот мееец може и не варено овошје ама за јаболката не сум сигурна

15. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Мене овие готовиве зеленчукови кашички ми се :puke: ...Одвратно мирисаат а и на вкус се бљааак. Ја терав малава да ги јаде, она ги јадеше, не баш со кеиф ама си се најадуваше. И јас си викам детево некако не ми сака зеленчук. Сега почнав дома да и правам и више никад нема да купам каша од зеленчук. Денеска и ставив компир,морков,кромид,пилешко мевце (колку едно нокте), и две лажички кисело млекце...Све тоа у блендер и си го искрка како да не видела. Вчера само компир со кис.млеко и малце вода (како пире) и тоа си го изеде со сласт.
    Иначе јас и давам цели праски и кајсии да си ги шмука, а овошјето не го варам пред да го блендирам (освен круши,јабуки,сливи) кои ги немам правено по дома, тие вкусови и ги давам преку готовиве.
    Исто си обожава палента, со АД и ја правам.
    За оризов не ми е јасно,може веќе обичен бел да дадам? Нели глутен имаше во него па после 6-ти препорачуваат?

Јас дневно имам 4 млека од 200 мл, и три оброци со кашички, еден овошен, еден зеленчук и еден млечна каша...Да не ја претерувам јас со ова јадењево? Ама па си јаде бре...незнам што да мислам

16. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    за обичниот ориз незнам , ама на овај мелениот пишува дека нема глутен, земиси таков ;)
    еве ние денес прв пат ке јадиме тиквичка со јогурт па ке видиме како ке ја прифати, еххе
    досега сме немале мака со другите работи ;)
    инаку ние во 24ч пиеме 3 пати по 130-150мл млеко, два пати кашички, пред спиење од тие кашичките на хумана млечни и во 00 некаде 250мл млеко, тука некаде сме и ние како вас, еххе
    искрено јас не му мерам,ама нормално му давам колку шо си сака :)
    а нас ни остан утре да пробаме палента, таа е онаа обичната ние шо ја јадиме така? :?:

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. senjorita.lombardi

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    Да јас давам обична палента за друга и незнам дали има. Стави и мн малку сол и млекце ке видиш колку ке ја сака.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Оризот е безглутенска житарка, може да дадеш. Други житарки кои не содржат глутен се овес, просо, хељда, киноа, амарант. Хељдата е посебно вкусна, син ми ја обожава.

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  19. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.489
    Во врска со јогуртот и киселото млеко јас на ќерками и дадов од 8миот месец по препорака од педијатар :)

20. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Љубица јас давам обична палента,мислам дека нема друга. Со АД млекце и си ја обожава.Еднаш и со кисело млекце ја правев и така ја сакаше.
    Анатх па јас си мислев одсекогаш дека оризот е безглутенска житарка,ама некако се збунив на форумов дека некои викаат купувале безглутенски ориз :^) .Јас се утепав од барање и не најдов. :D Од другиве кои си ги пишала имам дадено овес, сакам и хељда да пробам, а другите баш и не ми се познати :$ и незнам кај да ги барам...дали во продавница за здрава храна...? Фала ти на одговорот.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.