Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Ги има во продавници за здрава храна, да. Ако си во Скопје - БиоКулт на втор спрат во ГТЦ, Тинекс маркетите во делот за здрава храна, исто и во Рамстор ги има. Не се баш евтини, со попристапна цена се хељдата и просото, а другите се поскапи. Ориз и овес имаш секаде и се далеку поевтини од овие :)

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Женски кој јогурт и кисело млеко ги давате , јас сеуште давам само ад млеко, незнам со кој да почнам, палентата и компирот денеска ги направив со ад , а сакам и јогурт и км да почнам. Хељдата ја видов во керфур ама цената беше оооо за 100 гр мислам некаде 220 денари плус минус, па земав само овесни снегулки, тестенини без глутен -шпагети и макарони-се мислам да почнам и тоа да давам кога ќе почнам јогурт и км, кркаше ориз со овошје повеќе пати, на хумана млечните каши со банана , јаболко , на хип пробиотик ,па утре ќе пробаме пак компирче ама со морковче , па мислам во вторник тиквица.

3. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    а глутен од кога се дава?

4. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Мене педијатарот ми кажа после 7 месец, од 8 м може слободно да се дава :)

5. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Нас не советуваа прво да почнеме со домашен(да поткиселуваме свежо кравјо млеко). Така правев можеби месец дена. Сега веќе давам Битолско, мене ми е нјаубаво па и Л и го давам тоа.

Педијатарот ни кажа до 9м никако глутен, но јас не сакајќи и дадов на 5,5м, немавме реакција никаква , па наредно беше кога видов дека сум и дала глутен на 6м повторно пробавме и од тогаш постојано.

6. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Мамички сокчиња мора точно од 4 месеци да се дава, не може порано?

7. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.093
    Допаѓања:
    43.359
    ^Се препораЧува од 4 месеци да се поЧне ама сепак останува на мајката кога ке даде !

Јас дадов од некаде 4 ипол месеци сок од бистро јаболко , по неколку лажиЧки само !
    :hai:

8. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    јас и давав на ваша возраст

9. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    ние уште малку ке пробаме ориз со пилешко, од 6м ми рекоа дека може, а и мисиркиното месо било поубаво
    инаку нели ви реков дека ке пробаме тиквичка со јогурт, и ете успешно беше синко до крај ја изеде, му ставив 2 лажички јогурт, од тој ние шо пиеме , од идеал шипка ;)
    глутен има во лебот така, нели пченицата го содржи? јас веке му дадов на синко неколку пати корка од леб и немаше никаква реакција фала богу, значи можам да му дадам бисквити така?? или ?? ај мамички поучетеме ;)

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.162
    Реакцијата на глутенските производи не се јавува веднаш. Се забележува после одреден период. Ако сакаш, давај си ти бисквити, штом веќе си дала леб, можеш да дадеш и други производи што содржат глутен. А за реакција на глутен, односно нетолеранција на глутен или целијакија може да се прочита http://www.rak.mk/index.php?option=com_ ... Itemid=590.
    Е сега, има еден битен момент што и јас го открив пред некој ден - а тоа дека овесот содржи авенин, кој е сличен на глутенот, па може да предизвика слични проблеми. Што значи - овесот е во групата на глутенски житарки. Значи, просо, хељда, ориз, пченка, киноа и амарант се безглутенски житарки.

11. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    знам и јас се изначитав за глутенот и оваа нетолеранција на инт,ама ете кај нас веке еден месец помина од кога прв пат му дадов корче од леб, и фала богу досега немаше ништо :)
    како и да е фала многу annath :*

12. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Ние денеска сме јаделе палента со домашно кисело млеко, и фала Богу изеде се , сега се прашувам од кога да почнам со грашок,леќа , модар патлиџан, некако само ориз и морков , компир не ми иде да давам секој ден ,па сакам да почнам и со овие вкусови. А што се однесува до глутенот мислам дека нашите мајки баш и незнаеле за глутенот и дека ни давале јадење од 6 месеци па нагоре со глутен , па еве не добри сме . НЕ викам дека не треба да се внимава да не се оптерети стомачето ама пак и толку многу не би требало да пазиме. Сепак мислам дека од се помалку во мали количини за почеток за проба не е штетно, само ако не се претера .

13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    грашок и боранија од 6м, леќа, грав, модар патлиџан од 8м. Гравот гледај само да нема лушпи кога ќе го дадеш.
    Инаку гледам дека сте скоро 6м, па можеш грашок да дадеш. Компир, морков, кромид, грашоче +кисело млекце. Или грашоче+ориз+морков+кромид + кисело млеко. Јас вакви комбинации правам со грашокот.

На ivanovicka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас несвесно гледам дека грашол му дадов уште пред еден месец некаде, му дадов микс од зеленчук , готова кашичка од хип, и во неа имаше компир, морков, пченка и грашок :$
    а меу не ми кажа за кромидот како му го ставаш во кашичките, лути сме ти :P

На meU му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Претпоставувам многу малку кромид и сварен заедно со другите и блендиран микс ? :^) јас така мислам да му го дадам и тоа прво во многу мала количина .

16. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    да малку т.е зависи колкав е кромидот ,стај го заедно со другите состојки

17. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Кромид најпрво дадов млад(исто и лук), но нема веза. Проблем нема да имате од него, сигурно. Но за почеток можете малку, ама тоа малку да е пример осминка. Јас сега веќе и давам по пола главичка кромид(помала главичка), со сите други работи го варам и после блендирам.
    Исто и за лукот(многу здрава работа), пример на почеток и ставав по пола чешне, сега веќе цело. И тоа го варам па го блендирам(оно додуша само се растопува додека се вари).

18. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    Ајде мами помош малку жолчка од 8 или од 9 месеци ? Не за друго ќе тргнам на работа моите ќе бидат во паника додека ја исечат осминката :rofl: инаку за глутенот најдов пред извесно време една статија дека најдобро било да се дад ена 7 месеци како наводно пред и по овој период ризикот за развој на целијакија бил поголем јас дадов тогаш и супер сме

19. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас пред некоа ден кога го вакцинирав малото со хепатит б прашав дали треба да има пробано белка пред да ја прими вакцината на година што е и успат ми кажаа дека сега на 6месеци треба да почнам прво да му давам жолчка, по една 4тина 2 пати неделно, до година треба да ја јаде цела жолчка а некаде околу 9 10 месеци да почнам и со по четвритна белка, и пред да ја прими вакцината на година да јади веке цело јајце

20. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    јас и дадов со полнии шес месеци слободно почни да и даваш

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.