Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    156
    јас пред некоа ден кога го вакцинирав малото со хепатит б прашав дали треба да има пробано белка пред да ја прими вакцината на година што е и успат ми кажаа дека сега на 6месеци треба да почнам прво да му давам жолчка, по една 4тина 2 пати неделно, до година треба да ја јаде цела жолчка а некаде околу 9 10 месеци да почнам и со по четвритна белка, и пред да ја прими вакцината на година да јади веке цело јајце[/quote]

Мене па обратно ми рекоа белка на 12 месеци да почнам и до крајот на 13 тиот да се јавам на вакцина со тоа што белката би ја давала првиот пат 3 дена по ред по малку , па пауза па потоа повремено со зголемување

Инаку фала ви многуууу

2. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас одамна дознав дека лекарите сите различно кажуваат, некој се и ептен контрадикторни, крајот неможиш да го фатиш, посебно на педијатрите

3. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370

Мене па обратно ми рекоа белка на 12 месеци да почнам и до крајот на 13 тиот да се јавам на вакцина со тоа што белката би ја давала првиот пат 3 дена по ред по малку , па пауза па потоа повремено со зголемување

Инаку фала ви многуууу[/quote]
    нас таа вакцина ни ја закажаа на 15 месеци т.е во септември а ли највњеројатно ке ја одложиме пошто сме изгледа алергични на белка,вцера кога бевме на контрола така ни кажа педијатарот

4. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас вчера видов каша на хип од 6 месеци мислам беше од шпагети и месо и нешто зелечук. смеат ли бебињата од 6 месеци да јадат шпагети?

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Леле па не смеат да јадат толку рано шпагети и многу работи не смеат да јадат бебињата на одредена возраст, а има неколку видови на кашички на Хипп кои имаат баш такви работи, јас видов од 4 месец кашичка на Хипп со телешко месо и зеленчук :o и многу ми е чудно како и која мајка му дава на своето бебе такви кашички, месо од 4 м ??? А штом се во приозводство сигурно некоја му дава, ианку би се забраниле да се продаваат, не знам навистина сум :x

6. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Од тие со шпагети на 7 месеци му дадов по препорака на педијатар за да го држат сит. Инаку нон стоп само за јадење бараше. Ништо не му е, весел си е и среќен и не е здебелен од еден оброк со тестенина секој трет ден. На 5,5 месеци проба мали пилешко, а со 6,5 и телешко и лосос, домат, и се дави во нив.

7. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    мсо од 7м, пилешко, па телешко, јунешко. Риба(бела, варена) од 9м.

8. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас имам една пријателка аптекарка и воедно мајка на 3 деца, и баш сега кога купував некои нови кашички ми вика слободно дај му сега од 6м таа шо е со зеленчук со пилешко месо, со мисиркино, а исто ми рече можам и тие шо се шпагетите, така да и јас ке му дадам на синко да проба кај и да е ;)
    а домат можам да му дадам сега од 6м да проба така а? гледам дека ке можиме и жолчка да пробаме, а со шо да му ја дадам?? :?:

9. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.905
    Zolcka ispasirana zaedno so banana, vaka jas mu ja davav na pocetokot...a sega ja dodavam vo zelencukovi kasi, so banana ne mi ja jade, mu se gadi, a vaka so zelencuk ili so kiselo mleko izgleda ne ja osekja tolku I krka. :lol:

10. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    ауу ние ке мора со нешто друго да пробаме, се јади, буквално се шо му имам досега дадено ама банана не , ми ја плука :(

11. Twinja

Twinja Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    68
    Машала, браво за дечињата кои си јадат убаво. Ние почнавме добро и еве три дена протестираме. Едното јаде, дури и лакомо, но после 30 мин ми бљуцка, а другото не отвара уста за жива глава. А ја види лажичката врти глава, станува кенкав :|

Ние сме поприлично назад за разлика од наши врсници. Ние едвај една кашичка од 125гр по пола ја јадеме, млечните каши им давам пола доза и тоа на пола и пак останува |( Не сакам да ги форсирам, ама гладни се поготово навечер - почнаа да ми се будат многу често за млеко и од 200 мл прејдовме на 300 мл млеко навечер, баш кога не треба- наместо да хибернира организмот, они го оптоваруваат. Пробав да не им давам млеко туку чај, сок нема шанси.

Имаме домашна залиха на кашички за 5 месеци и кога ги гледам се нервирам. Ми се смачи од АД-во. Знам дека ни е рано, но ме интересира од кога би можеле да почнеме со козјо млеко?

12. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    пробај навечер давај им од таа кашилката од хумана од ванила шо е, треба да се дава со лајче нели е погуста, ама јас на почеток му ставав малку ад, малку кашичка и беше течно, па си го пиеше од шише, пробај така дури се навикнат на вкусот па после ке си јадите со лајче како шо треба ;) пробај види која кашичка ти ја јадат највеке па давај им за почеток од неа, или јас синко едно време ич не пиеше мнлеко, па го оставав малку повеке да огладни и да видиш шо тие пиење после :D

На silk и Twinja им се допаѓа ова.
  13. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    На Хумана гриз со бурбон ванила, е многу добра. Можеш потечна за со шише или погуста за преку ден(односно првиот оброк при станување).
    Исто можеш и во млекото да ставиш една лажичка на 100мл бејби фрст пап.

Многу се чудам кога гледам дека дечињава пијат по толкава количина на млеко, зошто мој бебуш еве ја 9месеци, а до сега повеќе од 150мл нема испиено(и тие и се бројат на прсти), а моментално за пред заспивање и во 6ч пие по 90мл.
    Прочитав некаде дека за нејзина возраст се доволни вкупно 250мл дневно, но она преку ден два пати спие, и пред спиење пие по 90, а исто и за навечер, што вкупно би му дошло 360мл дневно. И имаме три главни оброци(би му дошло доручек(11ч), ручек(15ч), вечера(20ч-21ч).

На Twinja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.488
    Гледам сте спомнале домат - домат од 1 година и тоа само рендан варен и без семките , бидејки е голем алерген , ова од педијатар :)

Инаку и јас неможам да сватам како тоа месо од 4ти месец , а исто и за шпагети :|Изгледа за да се продаде некој производ се ке се направи :| А инаку јас такви кашички не сум видела овде во Гр , овде сум видела само некои сокчиња во стаклени шишенца од Хип , ништо др.
    Немојте мајки да им давате такви кашички кога некојпат ке се мора ако одите некаде на пат итн тогаш ок но за да седи тоа месо , овошјата , зеленчунците сигурно има нешто внатре , па поздраво е за бебето да им сварите вие месо дома , да испасирате зеленчук/овошје него ли овие глупости од продавнициве кои стојат со месеци , години

На silk, kallias и H.e.L.e.N им се допаѓа ова.
  15. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Домат е од 6м, барем нас така не советуваше др. Јас не вадам семки, само лупам и варам, проблем немавме. Мислам дека не го забрануваат ради алергија , туку поради тоа што потешко се вари, исто и пиперката(и кај голем човек знаат да направат киселини).

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Има срц во аптеките катви кашички на Хипп, нема многу голем избор ама има по нешто, на Нестле има повеќе и кашички и пудинзи и сокчиња. Јас до душа сеуште не сум купила овошна и зеленчукова кашичка на Хипп или Нестле, едноствано сметам дека нема потреба, целото време што го имам ми е наменето за син ми и тие готовите кашички мислам дека повеќе ги земаат оние кои немаат време да им подготвуваат домашни на своите бебиња или пак од некоја друга причина, не знам, секој си знае што е најдобро за своето чедо :)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Од доматот и јас се плашев, ама дадов на 7 месеци мало лажиче и наголемував оти мали мој го обожава и без домат скоро и да не ја јаде ниту една зеленчукова каша. Немавме никаква реакција фала богу, но секое дете си е приказна само за себе. Пробајте, па следете дали има реакција ак не слободно дадете.

18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.488
    Да голем е алерген , многу деца знам што се исфрлуваат од домат а ете и мојава , уште од тогаш почна и денеска е 2 години и 3 месеци - уште и се исфрлува целото лице кога ке јаде домат или сос

19. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    мамички ме интересира како го приготвувате грашакот,т.е го блендирате така сварен со лушпата или? ние досега имаме само готова кашичка пробано, па сакам да му направам дома сега, а читав некои мајки на инт му ја чистеле лушпата :?:

20. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Ljubicicaa мислам дека ви е рано за грашок, почекај барем уште еден месец. Инаку се блендира со се лушпа.

Од зеленчук јас до сега имам дадено морков, компир, брокула, тиквичка, пашканат, правам комбинации од нив, имам дадено и спанаќ ама готова кашичка.

Денес планирам да и дадам цвекло, печено во фолија.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.