Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

не бе ljubicica немам се дадено туку тоа што смее за 6 месеци, јас овде кај што живеам во зградава на секој спрат во просек имаме по 2 бебиња (оти се е млади брачни парови) и се консултираме цело време оти бебињата ни се тука некаде со возраста, па сите од 4 месеци почнуваат да пробуваат вкусови од 5 веке заменуваат оброк, а ние сме на цицање, и наутро кога се буде цица, после 2 часа има прва каша овошна околу 100грама после 4 5 часа е втората каша зеленчукова пак околу 100 грама а измеѓу нашите има цицано сигурно 2 пати најмалку, после зелечуковата каша цица и вода пие, и некаде околу 20 часот му давам овошен јогурт на хумана или нестле зависи кој го имам дома од адаптирано млеко, во 21 го бањам во после пола саат цица и заспива како јагне. е сега ние имаме многу вкусови пробано оти секој ден преферирам да јаде разновидна храна и нормално е од 6 месеци да почне со месо, жолчка, поголем спектар на зеленчук и овошје и така натаму, не плашете се да му дадете на детето да јаде тоа што не смее до година е навистина за пазење а тоа што смее нека си јаде оти веке се големи и само млеко не држи ситост, а си син ми го гледам иако и јаде и цица не е дебел туку таман е 7,5кг беше пред 10тина дена што е идеално за неговата висина и возраст.

2. silk

silk Популарен член

Мене нешто не ми е јасно... :?: Земав сокчиња од Фрутек, на тие што се од кајсија,праска, јаболко или мешани од овие три овошја - пишува 6+ (а јас уште на 3 м.ги дадов), а на сокчето од цреша, рибизла и јаболко (мешан) - пишува 4+. Јас колку што читам тие црвени ситни овошки се даваат покасно околу 8 месец или? Незнам дали да и го дадам сокчево.
    Денес па и дадов од грозје (бело), пишуваше 4+, па ризикував,иако искрено незнам од колку месеци се дава грозје.

Гледам дека различни фирми,различни месеци пишуваат. Офф на кој да му се верува веќе...???

3. Annath

Annath Форумски идол

Со рибизлите се почнува од 8 месеци, а другите може и порано (јаболко, грозје, цреши). Ама тие во соковите колку пати се преработени, тешко дека личат на вистинско овошје. Не се секирај силк.
    А што се однесува до тоа која фирма што пишува - со кампањата за ексклузивно доење до 6 месеци сите производители на бебешка храна освен Хип ги сменија амбалажите на кашите да пишува од 6+. Затоа се буниш ;)

silk likes this.
  4. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

да и јас тоа го имам забележано, и истите кашички и сокчиња , кај хип , бебивита, и јувитана пишува +4, а од фрутек се +6
    јас од фрутек немам ништо досега купено,а и нема некој голем избор , највеке купувам од хип а и бебивита се мн убави, така да тие ги купуваме ;)

silk likes this.
  5. anata

anata Истакнат член

дали давате чиа житарка,и како ја спремате?

6. silk

silk Популарен член

Фала Annath, во право си дека со преработката којзнае и дали воопшто има овошје во сокчињата. Интересното е што сокчево е мешано рибизла и цреша и е 4+. Нема да и го дадам ова, а денес па земав кашичка од цреша и на неа пишува 6+ :lol: . Се мајтапат со нас. Ова утре ќе го ручкаме.
    До сега јадевме од ХИПП ама на Фрутек ми се многу поубави некако на вкус, а и малава ептен со сласт ги јаде.
    :*

7. Mayyya

Mayyya Популарен член

Силк, а кашичките на Фрутек имаат ли шеќер? Нас ни донесоа неколку ама сите содржеа шеќер и не и ги дадов. Може така се погодиле вкусовите.

8. Annath

Annath Форумски идол

Сите кашички содржат шеќер, но не на сите го пишува тоа. Ова важи за овошните, без разлика од кој производител се.

9. ljubicicaa

да точно е аннат и на хипп и бебивита пишува дека имаат шекер баш вчера гледав на тегличките

Annath likes this.
  10. Mayyya

Mayyya Популарен член

На кашичките на Хип баш е нагласено дека не содржат шеќер, викате дека и покрај тоа содржат шеќер?
    Јас готовите кашички ги сведов на минимум, ептен ако не сме дома и не можам да и спремам, ама ако содржат шеќер ќе ги исфрлам скроз.

11. Annath

Annath Форумски идол

Да, така пишува, ама пишува и дека нема бои и конзерванси, што нема логика. Имаат рок на траење од најмалку две години и стојат на полици во супермаркети и аптеки каде што условите на чување варираат. Што значи, и да нема конзерванси, барем шеќер мора да има, за да стојат толку долго. А има и шеќери и конзерванси, со гаранција.
    Еве, баш имам две зеленчукови кашички од Хип, неотворени, син ми не јадел никогаш готова зеленчукова каша. Ми ги донесоа пред две години, кога почнувавме со дохрана. Рокот уште не им е поминат :?:

silk and Mayyya like this.
  12. cecilia

cecilia Популарен член

абе карајте ме ако сакате ама јас сперемам и овошје и зеленчук еднаш за два дена; ги ставам во херметички затворен сад и во фрижидер до следноит ден. Готови каши не сум и дала зошто дома сум и можам да и спремам а на готовите не им верувам за составот.

ivanovicka and kallias like this.
  13. srna2013

srna2013 Активен член

ваши мислења дали флаширана вода треба да се преврива или не мора? купувам ладна и почнав да ја превривам за да после прочитам на некои теми дека не треба да се преврива! и сега незнам треба или не?!

14. kallias

kallias Популарен член

И јас до сега немам купено ни еднаш готова нити зеленчукова нити овошна каша на син ми и никогаш нема јадено вештачко нешто, овошје и зеленчук му спремам секој ден дома и е нај тазе нешто што може да биде, одма за 5 мин.штом се направи му го давам и го јаде, не стое ни пола саат, а камоли со месеци или години и тоа затворено во тегличка :x

Сесилиа погоре напиша дека му ги спрема дома кашичките и остатокот го затвора херметички и го чува во фрижидер па му го дава наредниот ден, јас пак ни тоа не го правам туку остатокот го фрлам, ако остане од овошјето си го изедам јас затоа што не смее да стои овошната каша подолго затоа што оксидира, а зеленчуковата ја фрлам ако ми остане остаток од тоа што го спремам, така да син ми си јаде ем домашно приготвена ем тазе ем топличка уште и до сега не ми претставувало проблем да ги приготвувам дома, напротив, задоволство ми е ;)

15. kallias

kallias Популарен член

И јас ја превривав скоро 6 месеци и пред неколку дена престанав да ја превривам флашираната вода баш заради тоа што прочитав тука на форумов многу не добри работи за тоа превривање и сега му ја стоплувам малку само и му ја давам така водата или мелко што му правам зависи.

16. ljubicicaa

јас пак да ви кажам право кога почнавме да јадиме кашички му давав готови, сега му правам дома, веке и поголем избор имаме за да јадиме, ама пак и готови му давам, особено ако пробуваме нешто ново, па ете го синко супер си јаде дали е домашно или купечко, ехехех
    а и мене ако ми остане денес му ја давам да ја дојаде утре, како сесилија ;)
    искрено да мн се поблаги готовите кашички ,јас дури и се плашев дека нема да ги сака домашните, особено забележав готовата од кајсија, слива е мн блага, а пак дома направена е кисела... додека зеленчуковите имаат ист вкус ;)
    а за водата јас од кога е роден користам ладна, ја превривам и ја чувам во термос, и уште некое време ке продолжам така да правам, и не се замарам многу со тоа дека пластичните шишиња испуштаат штетни материи, ако гледаме така се околу нас на некој начин е штетно :(

туку мамички на поголеми дечиња, ,може да ми кажете како да почниме да воведуваме жолчка, знам имаше нешто со осмина, половина, ама ке ве молам ако може да ми кажете точно, и уште нешто од кои бисквити им дававте на бебушките од почеток?? ние веке го воведовме глутенот, јадиме од таа кашичката од хумана шо е +6 од јболко, банана и двопек ;)

17. cecilia

cecilia Популарен член

Да се дообјаснам:
    Кога ја спремам кашичката спремам намерно поголема количина и одма уште топло ја делам на две, едно за дента а едно за утре. Значи не и давам што останало туку тоа го чувам чисто во чист сад во фрижидер.
    Вкусот не се менува, сум пробала.
    Секој педијатар различно си кажува ама јас како мајка решив да и давам се со закаснување. Пример месо не сум и дала и дури од 8 месеци ќе и дадам, глутен исто па жолчка дури накај 9 или 10 месеци. Се ќе јаде негледам причина да брзам. :$

18. ljubicicaa

да јас те разбрав, значи и јас правам повеке од причина плус шо и незнам колку ке изеде, и јас ја делам и тоа што ке ми остане е за наредниот ден ;)
    а за жолчка мене ми рекоа од кај 6м да почниме да пробуваме ама не ми кажаа како :?:

19. Twinja

Twinja Истакнат член

Абе се тоа е добро, дома спремање на кашички и сокчиња, ама јас немам време кога да им направам. Ние одвај преку ден спиеме 2 часа и тие два часа мора да седам до нив да дежурам, зошто во моментот кога му паднала цуцлата и не му ја дадам одма се буди и сл. И така ни поминало времето и за овошна и за зеленчукова каша. Нас плус и педијатарот ни рече прво да почнеме со купечки кашички. Јас радо би им спремала дома, ама немам ни време, а ни проверени луѓе од кои би земала непрскан чист зеленчук или овошје.

20. Annath

Annath Форумски идол

Ако ги затвораш херметички, не гледам проблем во тоа што еднаш на два дена спремаш каша - ова важи за зеленчуковите каши. Овошјето оксидира многу брзо, па затоа не би требало да се чува. Ако успееш убаво да ја вакумираш кашата, може и нема да оксидира толку брзо. Како и да е, зборов ми беше за готовите каши што стојат со месеци и години на полици, којзнае што содржат. А за домашно спремено што стои два дена, нема гајле.

Љубичица, мали сте за жолчка, почекај бар до полни седум. Се почнува со осминка - даваш две недели, после четвртинка - исто даваш две недели (не секој ден, секој втор или трет, како ти одговара), после половинка - пак две недели и на крај цела жолчка. Некаде околу 9 полни месеци треба цела жолчка да јаде, ако нема реакција.
    И уште нешто - важно е јајцето да биде убаво термички обработено, т.е добро сварено, минимум 8 минути да врие. Посебно летно време, кога постои ризик за зараза со цревни инфекции.

Thread Status:
Not open for further replies.