Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Јас на моево додека беше мала и давав овошна кашиЧка или овошје како прво оброк , кога ке стане кај 07-30 .08Ч
    После и млеко исто пред спиење пиеше до 09ти месец , па руЧек зеленЧук кај 13Ч
    Кај 15Ч ужинка
    18Ч веЧера , житарки , палента со кисело млеко или сл
    И 20Ч кревет и млеко (до 10ти месец млеко после се одвикна)

Исто и сега на 16 месеци , имаме исто ред со јадењето ...

pepus незнам што се буниш :lol: :lol: па си знае детето убаво , си легнува рано ( додуша не е рано за бебе 21Ч) Сабајлето да го искористи за играње :rofl:
    Моево е исто како твоето , легнува кај 21Ч и затоа сабајле у 07 ете ја станала ]:)

Со јајце исто не би требало да се брза , јас дадов мислам на 11 месеци прв пат жолЧка .

2. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Еве и јас ќе пишам какв беше нашиот ред за јадење, од крајот на 5ти месец и давав на ќерками :
    кога ке станеше, прво цицаше па потоа и рендав јаболка, круша и банана заедно тие си ги јадеше, потоа поручек и давав варен морков, компир и тиквичка а за вечера крема ванила. Подоцна од 7ми месец и додадов и месо пилешко или телешко заедно со морковот и компиот , од 8ми месец и менував еден ден кисело млеко еден ден крема, а може и глутен да се воведе. Исто од 8ми месец додавав кромид во јадењето, а доматот без семки и варен. Од 12 месец, и додавав и лукче, магданос, краставица и немојте да давате пред година јајце, од 11 месец може многу малку жолчка да се даде колку да се види дали има реакции, ако не потоа од година и малку белка се дава , белката е најголем алерген и зтоа се дава покано од жолчката :!: кога ќерка ми наполни година, почнав од се по нешто да и давам, за медот педијатарот ми рече од 18ти месец да и давам.. за риба од 1 год и давав но потоа дали има алергија 4 пати што и дадов повраќаше па од18 месец веќе не и давам воопшто риба
    инаку таа не ги сака воопшто благите работи од секогаш, зеленчукот повеќе го јадеше од овошјето.

3. silk

silk Популарен член

Ивановичка нема што да се лутам, ти си имаш едно мислење,јас си имам друго и тоа си е. По мене деца не се чуваат по шема,па затоа не се водам по ниеден совет ма колку бил добар тој педијатар или не. Сепак секое дете си е приказна за себе и родителот најдобро знае што му одговара на детето а што не.
    На пр. моево дете си јаде прилично обилно и овошната кашичка му е како ужина, т.е. не му заменува оброк за да можам да ја давам одма после будење. Додека не си го наполни мешето со млеко не се најадува.
    Што не е случај со зеленчуковата и млечната, тие ни се похранливи.

Сите работи се дикутабилни и индивидуални, некои деца повеќе спијат, некои се поактивни, па едни повеќе трошат енергија и си бараат повеќе храна, други помалку и тоа е тоа...
    Некои пијат по 60-90мл млеко па не се тие деца помалку здрави од тие што пијат по 200 мл.
    Друго во шемава не гледам количини за кашичкиве? По колку треба да се дава од нив?
    Моето на пр. пие по 600мл млеко дневно, јаде по 500мл кашички и по 1 литар други течности што за некој може ќе изгледа многу, за друг па малку...битно е да се напредува соодветно.

До сега и ние не сме имале никаков проблем. Си јадеме,си играме, си шетаме, си спиеме цела ноќ. Малата се роди со приближно 4 кг.сега има околу 9кг, 75 см должина, и јас сум презадоволна.

А што правиме со советите од некои други педијатри за исклучиво доење до 6 месеци? Без никакви други дохрани и прихрани? Ако почнеме да слушаме така кој што ќе каже кај ќе ни биде крајот. Сите педијатри различно кажуваат и сега кого да слушаме?

Да не ја должам, непостојат шеми. Секое дете си прави своја шема. Не би било убаво против нивна воља да правиме нешто само затоа што некој така ни кажал. И така децата менуваат навики секој ден, и ќе си пораснат и така и вака. Јас си се водам исклучиво по потребите на моето детенце. Поздрав

anule88 likes this.
  4. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

на последната вакцина на 6м хепатитб ревакцина што е кога не прегледа лекарката рече е сега од 6м почни со жолчка од 11 со белка пред да ја ставиме вакцината на година што е да има пробано цело јајце.
    Овошните на хумана ги има во аптеките најчесто во Зегин има и за 6м јас од тие земам а пред да ги откријаљм давав од обичните ама строго јогобела и гледав да не е јагода. слободно давај јогуртче сметам дека нема причина за избегнување, дури и столицата на детето му се нормализира.

silk likes this.
  5. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

ние уште не ја имаме таа вакцина примено, после 2 август ке одиме, па ке прашам и за жолчката , а за јогуртчиња ке му купам утре и ке лапкаме ;)

6. cecilia

cecilia Популарен член

Веќе имам напишано на темава како ја хранам ќерка ми, сега сакам да нагласам дека ритамот на оброците соодветствува со генералниот начин на исхрана овде значи доручек во 8, ручек во 12, ужина во 4 а вечера во 8.
    За некој ден кога ќе тргне во градинка ќе се храни заедно со сите деца во исто време како и дома со мене.
    Дали некоја од вас знае во колку часот јадат децата во градинките кај нас?
    Баш би сакала да споредам.

7. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Потполно се согласувам со фактот дека секое детенце е различно и дека не постојат шеми за гледање односно чување деца-но мојот кометар за Т.Н шема беше дека доколку се воведе еден ред секојдневно-перманентно детето ќе си створи навика и ќе биде полесно и за него и за родителот.Што не значи дека нема и тоа после некое време да се менува, но ако има навика да се легнува во 22:00 на пр. мислам дека тоа дете ќе си легнува секоја вечер тогаш.Е сега секој има право на свое мислење и начин како да си го гледа своето дете и никој нема право да му кажува дали е тоа исправно или не,(моето мислење беше само добронамерно и несакам да навлегувам во начинот како другите мајки го прават редот на своите дечиња)Само нека ни се живи и здрави секако ќе пораснат,на ваков онаков или било каков начин.

...Поздрав и уште еднаш Силк извини ако ти наметнав мое мислење :)

8. srna2013

srna2013 Активен член

дали крушата треба да се вари пред да се даде на бебе? првпат денес сакам да пробам бебе има 4,5 месеци?

9. silk

silk Популарен член

Не се секирај Ивановичка, не ми го наметна твоето мислење :lol:
    Ај сега доста со таа тема ;) , да си прашам јас нешто друго...
    Малава почна навечер пред спиење да пие по 350 мл млеко :^) .Прво и правам 200 мл (толкаво ми е шишето :lol: ), го пие и после побеснува, нејќе да спие, се додека не и дадам уште. Па јас и правам уште 150 (првиот пат направив за проба за да видам колку ќе испие), и го пие цело. Еве неколку дена така ми прави. Ако не и го дадам ова млеко лудува цела ноќ, скока во креветче, се превртува...
    Да не е многу тоа млеко за 6 месечно бебе?
    Да напоменам дека ова се случува откако и пораснаа запчиња, некако потешко и е сега да јаде кашички, се нервира од нив,па глуми дека џвака :lol: а млеково некако полесно и доаѓа, ваљда ја освежува некако па не мисли на запчињата.
    Што мислите вие, да и давам по толку млеко или...?

10. anata

anata Истакнат член

силк многу и е верувај,па ни големиот не пие толку млеко наеднаш а има 3,5 г на два пати дај и го тоа

11. kallias

kallias Популарен член

Дефинитивно е многу Силк, немој толку многу да и даваш , 350 мл одеднаш да испие е премногу за нејзиното стомаче, подобро е на 2 пати да го пие со размак од неколку часа нели, е сега ако уште од сега почне толку да пие ќе треба подоцна на диета да ја ставаш :P

Инаку и кај мене гледам промена не ги јаде многу кашичките, а и млеко не пие многу, исто си пие како и до сега, дневно околу 350 мл пие млеко, само ми намали во кашичките, од цела чинија пола ќе изеде и се најадува, а до пред 1 недела си ја јадеше цела чинија и овошна и млечна и зеленчукова кашичка и ептен ме радуваше што многу брзо се навикна да ручка од се, е сега дали е ова вака поради забчињата што му никнаа којзнае, вајда ќе пројде брзо :tmi:

12. silk

silk Популарен член

Аната, Калиас она на два пати го пие ама за брзо време, за саат отприлика. А што е многу - многу е...знам. Инаку Калис до запчињата му...исти некои промени и кај нас се јавуваат. Прво ништо нејќеше, сега кашички помалку јаде а млеко па се распи некако. Си имаат мака и они :*

13. Ane10

Ane10 Истакнат член

Јас искрено сакам да кажам нешто ама не да се расправам затоа што не е фер,вие тие што си се познавате и цело време си враќате на коментарите а ако друг пише не враќате,ете јас пишав никој не ми врати,ова овде е за да даваме совети на сите да пишуваме а не само на неколку...Мислам не е фер ама сепак вие си знаете..

14. silk

silk Популарен член

Ане ненамерно било...Еве јас сега го барав твоето мислење низ темава ама никако неможам да го најдам. Ако не ти е проблем постави го пак, ќе ти одговорам ако знам,ако не некоја друга феминка ќе си каже свое мислење.
    Ете јас баш ти го запамтив мислењето во Породилни приказни :P да не ни се лутиш...

15. Ane10

Ane10 Истакнат член

Моето дете има 4 месеци и фала се си јаде се си пие не прибира ништо јас порано почнав со кашички со препорака од педијатар затоа што он цицаше до 2 месеца и снемав млеко а вештачкото не го прифакаше ниту едно ни хипп ни нан ни лактовит вриштеше со денови и ноки го повраќаше го плукаше имаше запек цел божји месец и педијатарот ми кажа дека нема друг начин освен со кравјо да почнам и фала богу супер си го прифати си го пие нема проблеми и запек и триста чуда од тоа млеко ама тоа не го најадуваше многу па почнавме со кашички,си јаде јаболко,круша,морков,банана,тиква,праска си јаде гриз од хумана сокче си пие водичка..а дали е нормално што има 7и200 на полни 4 месеца?педијатарот кажа дека си е супер супер си напредува долг е 65см,си знае да спие и преку цела ноќ од 9 до 6 сабајле..

Ок е нема проблем не се лутам нема врска тоа си е ваше мислење кој сака ќе пишува кој не сака нема..Ете го препратив

16. Ane10

Ane10 Истакнат член

Само што помина цел месец од тогаш сега има веке 5 полни месеци и 3 дена..

17. silk

silk Популарен член

Ане да ти кажам дека и јас почнав порано со кашички, негде од 3-ти месец, иако ние немавме проблеми со млекото. Мое мислење е дека и кравјото млеко што си му го дала не е никаков проблем, јас не сум цицала како дете и сум израснала со кравјо, како и многу други деца. Мое мислење е не дека е добро бебето туку дека е супер. 7и200 на 4 месеци и 65 см. е одлична бројка. Сега можам да замислам колку е пораснат.
    И за спиењето си е одлично, и тоа е показател дека детето си е добро најадено и напиено.

И ова е доказ дека секое дете си е различно.Некој ќе каже дека нетреба да се дава незнам кравјо млеко или дека треба од 5 месец да се почне со кашички, меѓутоа само растењето и развивањето на детето може најправилно да ни покажат како стојат работите.
    Сега колку кила има малиот? Сигурно 8 од прилика...?

18. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Јас ја варев т.е. ј обарував. Значи само ја ставав во врела вода и кога ќе почнеше водата да врие, да се појавував меурчиња одма ја вадев крушката и блендирав. Инаку првпат круша дадов заедно со јаболко.

19. Ane10

Ane10 Истакнат член

Па не сум го мерела ама сигурно има тука негде а може и 8ипол,не е прибирливо бебе се си јаде и зеленчук и овошје и се..И јас почнав тука негде околу 3 месеци,и педијатарот ми кажа колку порано почнат да јадат бебињата толку поубаво дека кога ќе пораснат нема да бидат прибирливи и тоа е точно јас знам бебиња што почнале многу касно да ги ранат и бебињата ништо сега не јадат,не верувам дека кравјото било штетно како што викаат затоа што ако беше штетно на мојот син немаше да му прекинат грчевите,запекот почна дури и подобро да напредува убаво си го пие без проблем дури и не може без него млекар е само пие млеко :D..А вештачкото ако е толку добро и здраво како што викаат немаше бебињата да имаат грчеви,запек плачење рикање по цели денови...Тоа е мое мислење..А со јогурт кога смеам да почнам да му давам?Има едни нови кашички сеа на овко така се викаат и имаше една јаболко,праска и јогурт ама со многу мал процент јогурт во неа и јас малку му дадов да проба и си изеде фала богу немаше нешто проблеми се ок помина..во јогуртот нема глутен тоа е млеко зошто да не смее порано јогуртот е многу з драв

silk likes this.
  20. silk

silk Популарен член

Да да, се сложувам со тебе...е сега пак си е индивидуално, може на некој нешто нема да му одговара ама јас не се водам по никави ,,докторски совети,, и правам како што си сметам јас дека е најдобро.Пак ќе кажам и јас сум од прв ден одкако сум родена на кравјо млеко со мелени бисквити внатре. Е сега кравјото нечини, бисквитите имале глутен...па ништо не гледам дека ми се десило.
    За јогуртов, јас од 5 месеци почнав...поточно со кисело млеко, го ставам во сите зеленчукови кашички, а сега почнав и после јадење да и давам по неколку лажички и да ти кажам дека го обожава, баш ја освежува некако а и лесно и е за јадење.

Thread Status:
Not open for further replies.