Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. silk

silk Популарен член

Ане баш ми е мило што си го прифатил убаво млекцето, јас на моево и давам колку може толку да изеде. Денес после ручек изеде пола канче :lol:
    За глутенов, јас и дадов пред да наполни 6 месеци, значи бисквити, фрутолино...и некои такви работи и немаше никаква реакција а не ни очекував да има. А со месце почнав исто пред 6 месеци, ама само 2-3 пати има касното. Еднаш мисиркино и неколку пати пилешко, ама по многу малце колку за вкус на кашичките.

Љубичица, ех и јас неможам да се изначудам на некои мајки (пр.што викаш овие групиве на фејсбук) што се тооооооооолку агресивни кон мајки кои не прават нешто како нив. Што викаш ќе те каменуваат ако нешто не им одговара. Знам и доста што глумат дека одат по сите ,,правила и прописи,, од срам и страв некој да не ги камшикува :lol: :lol: .
    Јас еве на пр.пред некој ден и дадов на малата малце сладолед, домашен со вишни и нормално две-три зрнца. Исто и имам дадено да лизне животинско царство ама ме откачи, го нејќеше. Не биле луди стариве што порано од све им давале на децата да си лижнат...сега и за лижење треба да се одговара :lol:

2. kallias

kallias Популарен член

Ауу за сладолед мојов душа дава, како не гледа кога јадеме абе да ти е грев да го гледаш и му давам секојпат кога јадам да лижне 2,3 пати, колку ќе лизне тоа па и вие бре мајки што сте чудни, ќе се оближи само и толку е, неоти ќе влезе нешто во стомачето |( И други јадења сум му давала да лизне, да допре до устата, да ги укуси, не е ништо страшно, лимон му давав пред некој ден па како го шмукаше луѓе ниту еднаш не ми направи кисела фаца, си велам зарем не му е кисело, си го шмучкаше така убаво, срце мамино :inlove: Кашкавалче, сирење, саламче му имам дадено да лизне, лепче, мада сега со запчињата ми е страв може да откине оти почна да гриза и многу не му давам да гриза нешто, од овошје диња, лубеница шмука, кафе му имам дадено да лизне, кока кола, обичен сок тетрапак овошен, чипс и што ли уште не, значи се што јадам пред него му давам и него да лизне, не е ништо страшно верувајте ми, кај нас викаат за машките ако не им дадеш да пробаат ќе им падне курето :D и така јас по тоа се водам, дај му малку да не му падне курето :lol:

anule88, Forko and silk like this.
  3. anata

anata Истакнат член

мојава не е по јадењето,некако се со сила,поготово кога и го давам млекото ептен ме преморува едвај 120 и тоа прво правам 60,па после уште 60 мл,како се кај вас со млекото?

4. kallias

kallias Популарен член

Anata исто е и кај мене, до душа така како ти што викаше беше едно време, едвај 60, 70 мл испиваше и толку, повеќе не сакаше за жива глава, колку млеко исфрлав тој период лелеле кога ми текне сега :tmi:
    А сега е ок, некако се стабилизиравме, дали дека почнавме двојката да ја користиме па некако гледам повкусно му е и повече го пие, му правам 100 мл или 120 , си го испива цело, а понекогаш ако сака уште му правам уште 30 мл и си ги испива и тие, ама ретко е тоа да сака репете, обично едвај си ја испива целата доза ама ја испива со лажење, со пеење, со залажување на некоја играчка и тоа е. Така е со малите бебиња, ќе се залажуваме и ние со нив за да го постигнеме тоа што го сакаме, трпение само :P

5. Annath

Annath Форумски идол

Ти ова сериозно? Мислам, на бебе си му дала да лизне вакви работи?
    Не сакам да осудувам, кој што сака нека прави со децата, ама луѓе - салами, кафе, тетрапак сокови, чипс... зарем тоа се дава на бебе од неколку месеци? Макар само да лизне... па полни се со конзерванси, адитиви, емулгатори... а бре какви реакции може да пројават не сте свесни... да не зборувам за кофеинот од кафето и кока колата... цел живот е пред нив, создадете им здрави навики, за здрав и квалитетен живот, за нездрава храна секогаш има време. Нека ве благословуваат со тоа што ќе им создадете здрави навики за исхрана, а не да ве колнат поради тоа што може да имаат проблеми со здравјето.
    И јас имам син, па курето не му паднало од тоа што не пробал ништо од ова што твоето бебе лизнало. Мислам стварно, верувате во тие бабини деветини? Изреволтирана сум, како да не бидам. Се повеќе деца имаат проблеми и последици од нездравата храна што им ја даваат родителите. Јас не велам дека сум совршен родител, не дека син ми нема ништо пробано, јаде тој и храна која јас не ја одобрувам (смоки, чоколадо на пример), ама салама и слично не сум му дала, немам намера да му давам уште долго време (има две и пол години). Не размислувате долгорочно, тоа е проблемот. Ако мислите дека ви солам памет, игнорирајте го ова. Ваши деца, ваш избор. Ама, криво ми е. Прашувате што од кога можело да се дава, страв ви е грав да дадете на 7 месеци, ама чипс може да лизне. Мислам, навистина...

anabel-a, Lilit, danielka0507 and 7 others like this.
  6. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Sega Annath I ti ke bides od losite majki sto samo osuduvale po fb grupite :)
    Ne e temava da se dokazuvame koja e pogolema majka ama ima nesta koi navistina ne idat. Nitu edno dete ne ostanalo bez kure, za toa bidete sigurni.

Annath, stefi23m and bittersweet like this.
  7. kallias

kallias Популарен член

Лелеее ама ме нападнавтеее, како којзнае што да сум направила бре луѓе па јас многу убаво напишав дека му давам на син ми да лизне, да го допре до устата само, а не да проба и да јаде, па не сум сигурно толку не нормална да му давам на сила на моето дете некои работи за кои сеуште е многу рано да се даваат, јас не знам како го разбравте мојот пост со тоа што пишав дека му имам дадено да укуси некои работи, значи ако допре до устата од некое јадење моето дете, тоа значи дека не сум добра мајка и уште од сега му давам непотребни работи за кои подоцна ќе се кае во животот а? А сите други работи околу него , играчки и разно разни ствари што ги става во устата секојдневно е нормално нели? Па тие работи многу повеќе се валкани и пострашни за него отколку ако допре до устето некој производ за јадење, значи навистина :x
    Па знаете и вие самите кои сте мајки, колку може едно мало бебе да проба нешто и еднаш ако се даде значи е готово веќе детето ќе му се расипе и организам и имунитет и ќе има проблеми понатака во животот...Бог да чува... Па и за мене сите сокчиња и кашички што се продаваат по маркетите во тегличка се вештачки и не здрави, па не сум до сега ни е еднаш коментирала и да кажам НЕ СТЕ ЗДРАВИ ВИЕ СИТЕ КОИ ИМ дАВАТЕ НА ВАШИТЕ БЕБИЊА ТАКВИ РАБОТИ; Не ЗНАЕТЕ ПОНАТАКА ШТО СЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ СЛУЧИ ОД ОВИЕ ВЕШТАЧКИ РАБОТИ КОИ ГИ ЈАДАТ ВАШИТЕ БЕБИЊА!!!!
    Јас досега ни еднаш му немам купено некоја вештачка кашичка било овошна, зеленчукова или па сокче, се што правам дома сама му правам и блендирам и му ги купувам секогаш најсвежите и нај убавите работи.
    На крај краеви сите си ги воспитуваме и раснеме нашите деца како знаеме и умееме и ни еден родител не посакува лошо за своето дете, а камоли пак да му наштети уште од сега од толку мала возраст за некои работи, мислам, навистина не е на место напишаново од претходниот пост, не сакам да именувам...

Forko likes this.
  8. Ane10

Ane10 Истакнат член

Во право си Калиас мислам какви мајки има ејј бог да чува па како да ние сме умреле од тоа што ни давале не можам да верувам ејјј...Ссс,како божем ние не знаеме дека тоа е нездрава храна,како една моја пријателка нејзиното внуче има 2 години мислам уште му пасира не му дава чоколатце смоки само овошје тоа е претерано нештоо нема што..Ја знам само едно нешто ако господ сака да ни бидат здрави и живи ќе бидат без разлика на се сигурно нема да умрат од салама ако лизнат боже сачуј,како може да коментирате така бе жени вие имате ли памет вие таквите што не им давате ништо да јадат на бебињата тие кога ќе пораснат ќе бидат пребирливи и нема да јадат ништо..2ипол години детето ти има и не му даваш салама божее..Внук ми на 2ипол години јаде се живо и дивоо и салами и овошје и манџи и чоколатца и смоки ама бааш сее па фала богу здрав и прав е..Јас не можам да читам вакви работи...Моето бебе пие битолско млеко на 5 месеци јаде и кисело млеко јаде и бисквити без пченица значи неглутенски и ориз и се си јадее па фала богу супер си е ама јас сум таква жена што верува многу во господ и што така си викам ако сака господ да биде зздрав и жив ќе биде без разлика на се а јас не сум слушнала бебе да умре од јадење ДЕФИНИТИВНО,срамота ве молам не пишувајте такви глупости,секоја мајка си има свое право на детето и никој не може да и се меша и да и кажува што е во ред а што не,секој нека си го гледа детето а не да вреѓате...

9. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Прво викаш да не вреѓа Annath а твоево душо што е????
    OMG сериозно, Господ ќе ни ги чува децата :o не ние со ум и разум туку Господ....цццццц
    Ти давај му на 5 месечно бебе млеко тетрапак за да заштедиш, бисквити што немаат ништо хранливо, смоки полни со конзерванси, емулгатори итн и надевај се на тоа дека Господ ќе ти го чува бебето, свашта |(
    Чинам Моира беше во темата каде напиша дека дојде време да треба да се правдаш дека го храниш детето здраво како да го злоупотребуваш Бог да чува затоа што не му даваш салама, чоколадо :^)
    Значи да можеби сега во моментот нема ништо да му биде од јадење смоки, чоколади, салами ама долгорочните последици од нездравите навики во исхраната се катострофални.
    И да секоја нека си прави со своето дете што сака ама немојте да се потсмевате како ние што ги храниме децата здраво сме ненормални а вие што им давате отров сте нормални, на крај краеви ќе се види за 10-15 години кои деца се поздрави :!:

Moira, Annath and koritsaki like this.
  10. stefi23m

stefi23m Популарен член

конкретно за саламите:
    имам во фамилијата дете кое е 9 год.
    многу јадеше салами чајни и сл работи, е сега детето веке 4 месец повраќа (неколку пати на ден, секој ден)и неможи да се опорави од саламите и сл,
    кај не појдоја се е во ред со детето, до храната е!!!
    сувомеснатото нечини за возрасни (салама, чајна, кулен, паштета, кренвишли) сите тие работи јас не ги јадам, а не на детето да му ги дам да ги јади па и на ова жешко....
    јас сум таа што сака да му дај на детето повеќе работи да проба и има пробано, ама салама нема ни помирисано. и планирам уште долги години да не јади
    ами кафе па, кока кола..... :o :o :o
    некој работи не ги бива. :!: :!:

Annath likes this.
  11. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Ане10 никако не се согласувам со тебе. Ако ние не си ги чуваме децата потоа џабе е да се молиме на Господ ако нешто им стане
    како прво од тие смоки,чипсови,салами,колбасици итн. децата се дебелееат, потоа немаат имунитет и не се чудете ако детето потоа често ви се разболува и го труете со антибиотици.Во моето семејство имам таков случај мајкава на 9-10 месеци почна да му дава на детево смоки , сите и зборуваа да не му дава таа паметна се правеше. Сега детево е 3ипол години , често се разболува а и е предебело , кутрото но за тоа мајка му греши. Сега си ја увиде грешката но касно е веќе. На децата им требаат витамини , овошје , зеленчук , а не тие вештачки работи. И на крај краева зашто бе салами да и давам? Или смоки? Свари му , испечи му месо бело , телешко со морковче , патлиџанче, чорбичка што ке му се такви работи на детето?

Annath and bittersweet like this.
  12. Ane10

Ane10 Истакнат член

Слушај девојко јас не му давам тетрапак за да заштедам немој да тропаш глупости,туку моето дете имаше претерано проблеми со вештачкото млеко не го пиеше пробав со сите можни млека повраќаше имаше запек 3 месеци плачеше без прекин со денови и докторите педијатрите ми препорачаа тетрапак бидејќки нема друг излез затоа ќе те молам немој да зборуваш дека јас штедам за моето дете..Второ и основно јас не му давам салами му давам исто како и ти по цели денови јаде овошје зеленчук се здраво како што и треба а бисквитите му се како десерт што и нема глутен во нив..Немој да збориш нешто што не знаеш..И да ти кажам откако почна да пие тетрапак истиот ден му прекина и запекот и грчевите и сите маки и не го повраќа си спие раат по цела ноќ без проблем,а за вештачкото млеко имам милион докази за бебиња што фатиле кариес на сите заби на една годинка...Ти па многу знаеш како ги прават вештачките млека од кај си толку сигурна ти само читаш во упаствата а се што не ставаат таму..Млеко во прав како може да биде здраво ма а?Ако е толку здраво зошто тогаш сите бебиња имаат грчеви и запек ненормално а ?И ти да не ги чуваш децата на овој свет или господ а ?Кој ти подарил бебе на овој свет самата ти?Ама збори што сакаш,фала богу моето бебенце си е супер и си нема проблеми и да затоа што го чува ГОСПОД...

13. Ane10

Ane10 Истакнат член

Кортисаки јас реков дека му давам салами и смоки на моето дете??Јас само реков дека нема да умрат ако лизнат од тоа..Јас не су мненормална па да не сум свесна дека овошјето е здраво и зеленчукот секој ден му давам и праски и банани и ориз тиквички,компири се си јаде не прибира не сум будала од сега да го тровам со салами но само кажав дека нема да умрат од тоа..И секоја мајка го мисли доброто на детето,а не се согласувам со тебе дека ние ако не ги чуваме господ нема да ги чува не е така,без разлика на се господ ги чува он ги дал на овој свет бидете му благодарни него што имате дома бебенца прекрасни...

14. kallias

kallias Популарен член

Потполно се согласувам со вас драги мои, природно си е природно и нема ништо поубаво од тоа.
    Јас до сега освен оние работи што ги наведов дека моето дете лизнало од некои производи за кои сум свесна дека се штетни и впрочем ме нападнавте сите тука ама со едно лизнување не гледам ништо лошо, сум навистина за природни работи.
    До сега пишав и претходно дека немам купено ниту една единствена вештачка кашичка, се што му давам му правам дома со домашно купени овошја, зеленчук и месо сега почнавме пред некој ден. За шеќер и сол сум голем противник и не планирам под првата година од животот да му давам, еве за глутенот исто така го избегнувам и сеуште не сум му дала, што значи свесна сум за многу работи кои чинат, а кои не чинат за моето дете, а уште помалку пак да му наштетам, Бог да чува :x
    Е сега за ова со чувањето на децата дека ќе ни ги чува Господ па и не е баш така, ако ние самите не си ги гледаме и чуваме децата нема кој друг да ни ги чува, Господ не чува сите нас, не велам не, ама ако не се потрудиме самите малку, џабе е што и да правиш .
    Ете така јас да си го кажам своето па другите како сакате. Поздрав и имајте убаво неделно попладне ;)

Annath, koritsaki and bittersweet like this.
  15. Twinja

Twinja Истакнат член

Мамички calm down :!: Секој си знае најдобро што е за неговото дете. Мене ми фуфка а и сакам дур можам повеќе да внимавам на тоа што јадат. Има време се ќе јадат и смоки и чоколади и мевце и се. Еве јас џабе поткиселив млеко, цело време се предомислувам и денес мм се напна и седна и пола го исрка |(
    Сите ме предомислуваат ајде почни се да им даваш повеќе ќе спијат и мм почна да напиња доаѓаме дури и до жустри расправии но не отстапувам од некои работи.Живееме во ера на нездрава исхрана и гојазност, затоа сакам да ги заштитам од некои нездрави работи колку што можам. Но сепак ќе кажам секоја мамичка си одбира како ќе си го храни детето :!:

16. Ane10

Ane10 Истакнат член

Има и многу деца на овој свет кои се хранат здраво па се болни тоа нем никаква врска,и јас не реков дека не е здраво овошјето нормално дека се му правам сама дека си јаде повеќе овошје и зеленчук а не такви работи..И нема на некого да му објаснувам за господ што воопшто и не верува..Не се расправам само вие пишувате се и свашта и вреѓате...Мајка ми од што се хранеше здраво цел живот гледам живееше 100 год,срце и ослабе бели дробови и на крај на 40 години умре од мозочен удар...Ова не е за овде што го пишувам ама сакам да кажам и покрај тоа што се хранела здраво таа не беше здрава и умре млада...Вие мене ме правите како да јас не му давам на моето дете здрава храна па не сум будала јас бе,му го мислам најдоброто на овој свет...

17. bittersweet

^^^Јас си го доев син ми до 13 месеци ма |( не сум имала потреба да му давам никакво поинакво млеко освен моето.
    А.Д млекото е прочистено кравјо млеко, се чисти од непотребните работи кои не се соодветни за бебиња и се додаваат работи кои се неопходни за правилниот развој на мозокот на бебето :!:
    Кариес фаќаат децата што заспиваат со цуцлата во уста а со тоа и млекото им стои во уста цела ноќ, без разлика дали е кравјо или а.д млеко.

Детето ми го направи сопругот, неговиот сперматозоид исплива до мојата јајце клетка и го оплоди, јас така знам дека се прават деца :lol:
    Господ ни дал ум и разум за самите да си ги гледаме децата ако оставаме се на Господ го обравме бостанот.
    Јас верувам во Господ нема потреба некоја да ме убедува ама работата дека Господ ќе ги чува иако ние не ги чуваме ми е безсмислено.

Annath, anata, Unique.chick and 3 others like this.
  18. Ane10

Ane10 Истакнат член

Аха да зборувај што сакаш и мисли си како што сакаш,а ако ти си имала млеко јас може сум немала да имав сигурно ќе го доев....Господ ни дал памет и така не оставил на овој свет сами да живееме а?Сссс нема врска јас тебе нема да ти објаснувам,ако не беше господ ти сигурно немаше да ми го спасиш детето од болница...И нема веќе да докажувам за господ секој си има свое право да мисли што сака..И не ме вреѓајте дека јас не си чувам детето,која мајка не си го чува детето???

19. bittersweet

^Си има соодветна тема за Господ тука во оваа баш и не му е местото.

Калиас баш те читав со мерак како му спремаш само домашни кашички на малиот и бев и јас изненадена дека му даваш макар и да лизне толку нездрави работи а толку мала душичка, не потпаѓај под влијание на тие што мислат дека не му е ништо од такви глупости, твојот првичен инстинкт да внимаваш на исхраната е правилен и не дозволувај да те предомислуваат.

Морам да ја пофалам и Стефи23, срцка успеавме да те наведеме кон темната страна на здравата исхрана :D
    Поздрав до тебе и синчето убаво :hug: :*

Annath, stefi23m and rainlover like this.
  20. Ane10

Ane10 Истакнат член

Сите мајки со мерак им спремаат јадење на своите деца...И јас се му готвам сама му давам готова кашичка само кога прв пат ќе проба нешто и потоа сама му готвам се,секогаш свежо...Од кога смеам да му давам пилешко месце и брокула??Мислам дека смеам да му давам брокула нели??

Thread Status:
Not open for further replies.