Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас млечни ка[i користам готови од хумана, имаш повеке видови, сега почнавме и од лино да ги користиме некои работи, а обично млечните јас му ги давам навечер пред спиење.
    ние овошни кашички јадиме на сабајле додека пиеше млеко и денски му давав измегу млеко па кај 4, 5 поручек зеленчукова кашичка. се сега му давам и јас кај 2, 3 ч, сок кога ке ми текне му давам додуша и не пие многу

2. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Миамор, па би требало да се даваат кашичките вака како пто ги даваш ти. Насабајле овошна кашичка, на ручек зеленчукова, и навечер млечна. Да си стекне навика малото за утре кога ќе треба да си има три редовни оброци.Нормално измеѓу ќе му даваш и млекце да пие, а за сокче па јас и немам некое правило, помеѓу оброците давам по малку сокче, и до вечер ми го пие цело шишенце со тоа што јас го разредувам и со малку вода.
    Млечните кашички јас ги правам со млака водичка, додавам од кашичката да се згусне (значи готова кашичка од Хипп, ноќна, па има со банана и праска...) и на крај ставам и некое овошје што го имам по дома,за да биде малце поосвежителна зашто само млечниве некако се како без вкус. Некогаш и правам гриз исто така со овошје.
    Малава моја сега некако како расне така и апетитот и се зголемува, па помеѓу оброците освен млеко и сок што пие знае да изеде за ужинка и некои пудингче (од Нестле или Хумана) или па да изеде две три овошни кашички во текот на денот.
    Значи редот ќе си го фатиш според малото,како него му одговара така, сега за сега супер ред си имате :*

3. Neodlucna

Neodlucna Популарен член

Се зачлени на:
    30 септември 2010
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    1.053
    Сакам за прв пат да дадам варено кравјо млеко со нестле 8 житарици каша, до сега нема пробано кравјо, цица, ама сакам да видам дали ке го држи сито кравјово со житарки навечер, има скоро година. Совет прифакам секаков ?! :)

4. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Не сака праска се мршти :(
    Денес свекрва ми му зема кашички со ориз,зеленчук и пилешко,ќе ги пробаме попсле
    Вчера јадеше малку компот од црни сливи го бендиса

5. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    пробај со готова кашичка од хипп има од праска и ориз мислам беше таа е поблага ,таа дома сигурно му е кисела, пробај ке видиш ;)

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  6. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    ние денес пробавме и круша и многу ни се допадна ,ја изрендав па ја цедев со газа и сокчето со лажиче си го испи (цуцла не сака ни под разно) значи некаде околу 50 мл ,до сега имаме пробано исто така сокче од јаболко и банана ,сакам да ве прашам по колку пати да и давам ? јас сега и давам по еднаш во денот околу 2-3 часот

7. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    mamicki sega mu pravev na sin mi oriz so ad mleko,pa mi ostana pola smesa, da ja stavam vo frizder ke vazi li do utre?

8. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Јас Пепитке сокче од 125 мл му го давав на два пати во еден ден,а од 200 мл му го делев на два дена 100 мл денес ( кај 12 ч 50 мл и кај 17 ч 50 мл)другите 100 следниот ден :)
    Локи јас не сум чувала во фрижидер,му правам помалку ,што остане во канта,утре друго...
    Не дека нема да чини ама тазе е тазе ;)

На pepita82 и loki.c9 им се допаѓа ова.
  9. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Незнам за тие со млеко ама јас овошните ги чувам оти ми стигнуваат за два дена, ете денес му правев печено јаболко со банана и тоа не цела се наполна цело тегличе малечко од hipp до врв и синко нормално не ја изеде цела ја ставив во фрижидер ако чини ке му дадам ако не, не ( оти е банана а таа потемнува нели ) а инаку други сум давала за два дена пр. праска со гриз.

На loki.c9 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Mojava od se sto ke proba se mrsti.Cucla ni pod razno,se' jademe so lazice :P Probavme denes kasicka od morkov i kompirce pasirani...utre zdravje nekoja kombinacija so oriz :)

11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Овошја не мојте да чувате, оксидираат и не чини да се јадат после неколку часа, а не пак денови, јас одма му правам овошја и ја јаде моментално кашичката, значи ни мунита не чекам да поцрни, колку повеќе стојат толку повеќе оксидираат, така да свежо само :!:

На anule88 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. B.I.M.C

B.I.M.C Активен член

Се зачлени на:
    4 јули 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    0
    Mамички, имам синче од 4 месеци и 11 дена, треба да почнеме со сокчиња прво, па после со кашички, е сега слушам разни совети некои почнуваат со купечки сокчиња, некои со природно цедени, па сум во дилема како да почнам и јас. Со какви сокчиња, навистина незнам, како им ги давате вие на бебушките , ако веќе им цедите во соковник, дали ги варите или печете овошките претходно, и дали треба да се разредуваат со вода, или се почнува исклучиво со купечки, Ве молам за совет. ПОЗРДАВ!!!

13. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    И ние сме толку големи како вас :) Јас прво и дадов сокче од јаболче од Хипп ама не сакасе да ми го пие,дали киселко и беше не знам,се мрштеше цело време.Потоа и дадов од крушка исто од Хипп,од неа испи неколку лазички.Тогаш одлучив да не и давам готови туку само домашни и нив ми ги пиеше.Следно и дадов свезо цедена праска,па и дадов пасирана банана.Вцера и рендав морковце па го цедев и него го испи.Значи и давам исклучиво свезо овошје,без шеќер :) Природно си е природно ;)

На B.I.M.C му/ѝ се допаѓа ова.
  14. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201
    Јас одлучив овошните кашички да му купувам, а зеленчукови да му правам.

15. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Мајки на бебиња околу 7 месеци што се :lol: ...По колку оброци имате дневно? Моево секој ден се повеќе јаде, па има околу 10 оброци вкупно. Сега вака се јаде одприлика

8:00 млеко 150 мл
    10:00 овошна кашичка 125 гр
    11:00 овошен пудинг 120 гр.
    спиење
    13:30 млеко 120 мл
    15:00 овошна кашичка 200 гр
    спиење
    16:30 зеленчукова кашичка 200 гр и пола кисело млеко
    18:30 млеко 120 мл
    20:00 сокче 150 мл
    спиење
    22:00 млечна кашичка со овошје околу 15 гр
    00:00 млеко 150мл

Маж ми ме кара дека многу сум и давала да јаде,ама па си бара детево. Цел ден скока и лази по креветиве и многу е активна па мислам дека затоа огладнува. Има околу 9 кила и 70 см должина а е 7 месеци.

16. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    ааа силк машала нависитна е многу, во кое меше му оди се тоа, еххех
    сериозно,ете синко мој ни пола не јади од ова аи ние имаме некаде 9кг
    синко вака јаде :
    7:30 210мл млеко
    11 овошна кашичка или фрутолино
    14 зеленчукова кашичка од 100 до 200 гр секој ден различно обавезно и ние со кисело млеко
    17 јадиме некоја млечна
    евентуално ако не е заспан , заспива во 19ч ке испие млеко, некогаш овошно јогуртче ама не секој ден, водичка , чајче ,сокче се ова е измегу си пие , или ке шмукне некое овошје, ехех
    и во 23, 00 некаде во спиење 250мл млеко
    инаку и синко ептем е активен дури и кога јади треба некој да го држи, јас викам ако беше мирен сигурно ке јадеше дупло од ова, ехехех :D

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Јогуртче од колку месеци се даваше и со што да го давам?

18. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Jogurt i kiselo mleko se dava so polni 7 meseci,a mozes da gi kombiniras so smoki,so zolcka od jajce,so pire.Ama mali ste vie Simonce se uste... :)

19. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    од 6м некаде јас почнав да му давам кисело млеко, и му давам или така да си јаде, а и во сите зеленчукови кашички ставам ;)

20. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    201

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.