Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. cecilia

cecilia Популарен член

Машала машала бааѓи јаде.
    Мојата јаде на секои 4 саати вкупно 4 пати на ден, последно јадење и е млеко во 19 часот.

silk likes this.
  2. kallias

kallias Популарен член

И јас велам за Силк, многу е, уште сега немој да и даваш да јаде толку драга моја, па колку мало стомаче има сега таа и кога ќе се наполни до врв ќе пукне, ххаха, а колку повеќе и даваш да јаде таа повеќе и повеќе ќе сака, така и стомачето се повеќе и повеќе се шири.
    Немој ова да го сфатиш како навреда или кавга, едноставно дискутираме на таа тема и прашањето твое кое е поставено , нели, јас само сакам да ти упатам еден совет од моја страна, па сега секој како знае и умее и сака ќе си прави за своите деца, што е и нај нормално.
    Кај мене син ми јаде многу малку, абе устата не можам да му ја отворам со клешти кога ќе ја затвори и нема отварање, толку.
    Јас вака му давам на син ми, сабајле кај 8, 8.30 се буди и пие едвај 100 мл млеко, едвај, значи, некогаш само и 50 мл пие, се заситува, после околу 10 часот овошна кашичка околу 200 гр јаде, полна чинија, околу 13 ч ќе јадеме кашичка со житарици околу 120-150 гр, во 16-17ч ќе јаде зеленчукова кашичка околу 100-150 гр, кај 18-19 часот млечна кашичка со ориз, ванила или некоја друга таква млечна и кај 21 часот ќе пие млеко пак едвај некои 100 мл, ако не и помалку, бањање и спиење. Млеко не сака да пие ич во последно време , ептен на сила му давам, се грози од него, не знам навистина што е работата :worried:
    Е сега ноќеска се буди за јадење, порано му правев 120 мл млеко и си го пивнеше цело и си заспиваше пак, а последниве 3,4 денови не сака да пие млеко, само чќе шмукне неколку пати и толку е, си продолжува да спие, значи нема ни 30 мл и веќе не му ни правам штом не ги пие, а само сака да шмукне малку, џабе го фрлам млекото и еве синоќа за проба велам кога ќе се разбуди ќе му дадам водичка да шмукне, можеби е жеден, а не гладен па сака само малку да пивне и да си заспие и така и направи, кога се будеше му давав водичка, голтне 2,3 голтки и си заспие и така се до сабајле дури до 9 спиеше, без ни една капка млкео д аму дадам во текот на ноќта. Ајде да видиме вечерва како ќе биде пак мислам да му дадам вода штом промрда и се разбуди, па белки ќе се научиме и да си ја преспиваме цела ноќ :tmi:
    Инаку син ми е 7 и пол месеци и е 7.400 кг и мене ми е супер, значи ни слаб ни дебел, со оглед на тоа дека толку малку јаде мислам дека е добра килажата, а висок е 71 цм :)

silk likes this.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Еве моево е скоро година ипол , па јаде нормално 3 главни оброци и измегу знае да касне нешто некое овошје :) А тешка е 11 кила , ја меревме последно пред недела дена !
    Сабајле јаде лебЧе , руЧек кај 14Ч исто што и ние , веЧера 19Ч и тоа е последен оброк ! И кај 20 30 кревет!

Силк би требало да и правиш размак помегу оброците барем 3 Часа ! Вака испага на секој саат детево си јаде :tmi: Убаво е да си има апетит ама треба тоа јадење и да се свари во мегувреме !
    Сабјле е убаво да и даваш житарки , а овошни јогурти и пудинзи давај и како ужинка , мегу оброк !
    На таа возраст би требало веке да има 3 главно оброка , млеко ако пие само да е за заспивање !

И друго не гледајте многу да накаЧуваат на килажа , ако е сега 9 кила на годинка како што тргнало би требало да има 12кг! Од дебелина нема многу убавини ! :|
    Ова е добронамерен совет , не да се налутите :$

silk and Bozica1980 like this.
  4. pepita82

pepita82 Истакнат член

Силк :) ние имаме 4 ипол месеци а тешки бевме 7.500 а цица само кога ке почнеме и со кашички :lol: ке ве престасаме ,сигурно ти не му буташ со сила ако му се јаде нека јаде кога ке прооди ке троши повеке, ме потсети и мене мм ме караше за првото дека ке била дебело девојче, како бебче да ама кога почна да оди и до ден денес ( 4 год) како сукалце ми е :lol: :lol:

silk likes this.
  5. silk

silk Популарен член

Нема љутиш,таман работа,па затоа и прашувам за да видам и други искуства. Си знам и сама дека бајаги јаде, ама и се јаде, плаче за јадење и неможам да не и дадам. Плус и многу е активна и доста троши а и метаболизам има ептен брз, кака по 3-4 пати дневно. Физички уопште не е дебелка,па не е ни полничка, баш си е таман,дури некои ми викаат дека е и слабичка.

Пепитке, исто значи а? :lol: .Никако не и давам со сила,ако не и се јаде она не отвара уста, а кога и се јаде седи со отворена уста и чека :o И морам да и дадам што да и правам...

МаченцеЕна па по пресметкиве на докторите наши, на 6 месеци треба да се дуплира килажата а на година да се триплира.Е сега пошто малата ми се роди скоро 4 кила, на 6 месеци имаше 8.300 а сега (претпоставувам) дека е околу 9.На годинка таман ќе и дојде да има 12. Ама ќе видиме како ќе биде, и неа ја фаќаат периоди на јадење, ама и периоди (како кај малото на Калиас) да се грози од млекото и по цели денови да седи нејадена. Здравје ајде... :*

pepita82 likes this.
  6. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Ние само што го испивме првото сокче од јаболка (3месеци и 6 дена)
    Педијатарот ми сугерираше дека е време веќе, јас мислев дека е рано но можеби со оглед на тоа дека не се доиме повеќе.
    Ми рече само бистри сокчиња од свежо цедено овошје може да му воведувам.

Испивме свежо цедена јаболка (домашна) 30мл и 20 мл вода. И многу ни се бендиса :)

silk, anule88 and loki.c9 like this.
  7. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

И јас на син ми од 3м почнав да му давам сокчиња со 3,5 кашички да пробува, сега за сега немаме проблем убаво си прифаќа, веќе јаде цела кашичка од еднаш. Плазма кога се воведува?

anule88 likes this.
  8. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Кај секое дете е различно! Мали мој има 11 и пол месеци, на 11 точно бевме 12кг но со 84 цм сега. Активен е претерано, лази, патка, стани седни со саати, наголеми саати на будност и нормално е повеќе да јаде. Според мене повеќе повеќе пати по помалку од колку еднаш а обилно.
    дневната рутина
    7-будење или ако сме поспани млеко 210мл па продолжуваме со спиење, Ако стане 30 мин игра убаво да огладни, имаме овошна каша домашна со житарки и малку вода после тоа.
    10 млеко па спиење
    11“30 станува пак 30мин игра грицка банана, слива или др овшје
    12“30 смуди или овошка со кисело млеко вода па спиење
    14 станува пак после половина час зеленукова каша со млеко
    16“40 млеко спиеме
    ако не заспие го држам до 18 часот млечна каша за добра ноќ си пееме песни и читаме книга да одмори од играта се капиме млеко и в кревет
    На некои им изгледа многу но кога се повеќе активни и побрзо трошат особено само млеко кога пие не држи мн освен ако не јаде овошје со житки или зеленчук со месо.
    И воопшто не е дебел баш таман здрав и весел.
    Ако не му се јаде не можеп со сила да даваш, ако пак бара подобро повеќе пати по малку од ошто обилно да се прејадува.
    Поздрав мајки и се најдобро

silk likes this.
  9. anule88

anule88 Истакнат член

Еднаш прашав ама ај пак ке прашам! Од кога можам да му воведам на бебуш втор оброк или ко ке почниме со зеленчук, оти сакав да му дадам од кашата на Hipp што се млечните нели има плус4 ама тоа да му дојди навечер пример сабајле кашичка овошна оти му давам кај 12 и после кај 6 или 7 таква кашичка! дали смеам? совет и потоа т.е ко ке наполнит 6 месеци за две недели :lol: измегу и зеленчук да му воведам ( инаку на доење сме ) и во последно навечер ми се буди до душа неплачи си седи разбуден и си игра па си викам да не е гладен!

10. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Ануле понуди го ако е гладен ќе јаде
    Менр педијатарот ми рече пред бањање пола саат кашичка или сокче па бањање,цицање па спиење

11. anule88

anule88 Истакнат член

Е за така сакам и јас, а за да го понудам тој се ке јаде не одбира лаком е :lol:

SimonaTino likes this.
  12. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Па дљј му на имењакот да крка

anule88 likes this.
  13. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

слободно давај му , синко кога беше колку бебушко твој јадеше и овошје и зеленчук а и плус навечер пред спиење му давав од хумана млечна кашичка ;)
    туку да си прашам да не е убаво синко мој само кисело млеко јади??нема шанси да јаде зеленчукова кашика без к млеко, а исто и овошни јогуртчиња јади секој ден

14. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

јогурт и кисело млеко од кога може да се дава?

15. lolyta777

lolyta777 Популарен член

So polni 7 meseci.

loki.c9 likes this.
  16. TeaB

TeaB Популарен член

Палента од кој месец се дава?

17. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Otkao kje vovedete gluten vo ishranata. Isto i griz.
    Jas mu dadov posle 7 mi mesec.

18. MiAmor

MiAmor Популарен член

палентата не содржи глутен зошто е од пченкарно брашно,а гризот е од пченично брашно и содржи глутен,може да се дава од 6 месеци палента,а гриз покасно,што покасно се внесе глутен тоа подобро.

19. anule88

anule88 Истакнат член

Е јас така добро се зафркнав со гризот што ми иде да си пукнам од мака, си му имав правено на бебуш кашички наместо со мелен орис со гриз мешано со овошје и кога оп гризот содржи глутен :@ срека немаше никаква реакција ама сепак си продолжив да го избегнувам барем уште некое време!

20. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Aбе ќути, баба ми па мене ми пратила 3 пакетчиња гриз пред некој ден. И викам `Фала Бабо ама рано е уште на гриз ние 3 месеци имаме` а она ми вика
    `Не е рано! Јас тебе уште од 2 месеца ти давав гриз и бабачко те имав направено :D :D :D

И што да и речеш сеа, ај? :)

anule88 likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.