Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

Мамички како да му го подготвам оризот на син ми, сакам да му ставам јаболко ама незнам со ад млеко или може со водичка во која вриел оризот?

2. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

јас посебно го варам оризот па после му го ставам јаболкото, или некогаш прво го варам јаболкото па во истата вода го варам оризот ;)

loki.c9 likes this.
  3. TeaB

TeaB Популарен член

А оризот содржи глутен и од кој месец е пожелно да се внесе?

4. Mayyya

Mayyya Популарен член

Оризот не содржи глутен и може да се дава од 6 месеци.

Житарки без глутен се пченка, ориз, просо, хељда, амарант, киноа.

Не се сложувам дека што покасно се внесе глутен, тоа подобро. Се препорачува да се воведе глутен од 7 и пол - 8 месеци.

Млекото го спречува апсорбирањето на железото, јас кога давам храна богата со железо избегнувам во комбинација да давам млеко и млечни производи.

Mama25 and bittersweet like this.
  5. macence4

macence4 Истакнат член

ajde loki daj nekoj recept za zelencukova kasa .sto smeam da mu dadam i moeto e 4m .dosaega samo morkov mu imam daeno sto drugo smeam da mu dadam od zelencuk

6. B.I.M.C

B.I.M.C Активен член

Koga im davate sokcinja na bebuskite napraveni domasni od sokovnik dali im gi razreduvate so voda ili ne, uste ne sme pocnale nie ni so sokcinja ni so kasicki po preporaka od dr.bidejki e plav i dosta bel ni kaza deka e mozno da bide sklon kon alergii pa sovetot bese sto pokasno da se vovede druga hrana, nekade od kaj 5ipol 6 meseci, planiram so 5 polni i edna nedela da pocnam so sokce pa zatoa prasuvam kako da mu go dadam ili pa da pocnam so gotovo seuste sum na misla, pa spodelete iskustvo. Pozz

7. katalina

katalina Популарен член

I nie sme za 3 dena 5 meseci...so sokcinja pocnavme stom napolni 4.Mu gi davam isklucivo domasno cedeni i ne mu gi razreduvam so voda.Sepak ne mu davam kolicinski mnogu da ispie max. 40ml oti neli e koncentrat sokceto.Dosega probavme jabolko,jabolko so morkovce,kruska,praska i kajsija.Fala bogu ne pokaza alergija ma nisto :)

B.I.M.C likes this.
  8. pepita82

pepita82 Истакнат член

јас не ги разредував со вода сокчињата(освен првиот пат кога пробавме јаболче тогаш и ставив водичка флаширана ) имам дома јаболчиња ,сливи не прскани ги рендав ги цедев и со лажиче колку сака толку ке си испие ,сега почнав да и ставам и малку оривче со банана или праска како кашичка,морков пробавме се мрштиме ама пробав да и го увалам со сокче од јаболко и така го испи ,од прилика по 40 мл сокче пие а ако и давам како кашичка тогаш на два пати по 60 гр со сласт ги крка :)

SimonaTino and B.I.M.C like this.
  9. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Imame 6 ipol meseci jademe k.mleko i pavlaka doktorkata ni dozvoli i super nemame alergija e sega da prsam spanjak ,blitva i krem sir abc koga smee

10. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Не знам што е финтава ама малиов домашни каши не сака да јаде , купечки сака
    Страшно ме нервира тоа :@
    Со мерак се му варам, му блендирам и две лажички и затвара уста а купечките ги топи
    И сокчиња исто

11. anule88

anule88 Истакнат член

Можи не му готвиш добро :D се шалам, можи му се пофкусни купечките, ама збораш за овошни или зеленчукови?

12. SimonaTino

И зеленчукови и овошни
    Додавате ли некој зачин,нешто?

13. anule88

anule88 Истакнат член

Јас со зеленчук не сум почнала уште незнам како ке не биде :) , а овошни му блендирам свежи и му ставам или грис или орис мелен, повеќе орис, нешто друго не им ставам или ги мешам овошјата, само јаболкото му го правам печено. А и во зеленчуковите кога би почнала неби му ставала никакви зачини освен сол.

14. Mravce

Mravce Популарен член

Ништо не ставам само маслиново масло по малку, кога се мршти некогаш знам со кисело млеко да ги смешам и така ги јаде, а овошните свежи му ги правам, ќе смешам 2-3 овошки и крка 200гр :D

15. Annath

Annath Форумски идол

Колкаво е малечкото Симона? Во зеленчуковите каши може да ставиш лажиче путер или пак маслиново масло. Тие се пожелни за бебиња во развој. Може да ставиш и зачински тревки од типот на оригано, рузмарин, босилек (не се алергени), само не премногу, да не му дојде прејак мирисот. Исто и лажичка-две кисело млеко може да се стави. Ама ова над 6 месеци. А за овошните каши малку ме чуди што не сака, оти нели децата сакаат слатки вкусови. Исто може јогурт да ставаш во нив, малку, може кокосово масло, убаво ќе мириса :)
    Ама сите овие препораки се за бебиња над 6 месеци. Не знам твоето дали има 6 полни.

16. SimonaTino

Имаме 5 м и 17 дена
    Денес убаво ни изеде една мелена бисквита со парче праска и парче црна слива
    Дајте ми некоја идеа што да пробам да му давам

17. Mayyya

Mayyya Популарен член

Јас пак немам проблем со зеленчукови каши, се од зеленчук јаде, правам комбинации од зеленчук (морков, компир, брокула, тиквичка, боранија) со телешко месо, жолчка, просо, амарант.

Откако почнавме со зеленчукови каши не ги сака овошните каши, освен бананата. Банана јаде во комбинација со житарки, ама друго овошје не. Она јаде овошје ама само со бисквити (бебешки), а претходно си сакаше само овошје. Сум пробала јаболко, круша, праска, со овесни снегулки, со малтекс, ама не сака, а со бисквити ги јаде. Јас не сум баш за често давање бисквити ама компензирам за сметка на овошјето. Друга идеја со што да и понудам овошје освен бисквити?

18. pepita82

pepita82 Истакнат член

Јас со зеленчук уште не сум почнала ,а правам комбинации круша, јаболка и орис , банана и орис исто и праска тоа за сега ,инаку имав една кашичка купено праска со ориз 180 гр на двапати ја кркна :) а јас кога и ја правам оваа комбинација се мршти ,ама мора да се навикне не планирам купечки да и давам (домашни каши правев на поголемата ) биди упорна Симона ;)

SimonaTino likes this.
  19. pepita82

pepita82 Истакнат член

гледам никој нема ништо пишано а неможам да редактирам
    сакам да ве прашам имам дома дрен од колку месеци може да давам сокче или компот од дренки исто и за калинките од кога може да се почне пошто сега им е сезоната

20. loki.c9

loki.c9 Истакнат член

на 5 месеци и 1 недела да не е многу 4-5 оброка млеко, 1 овошна каша, 1 зеленчукова и 1 млечна? Денес докторката ми рече така да му давам

Thread Status:
Not open for further replies.