Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Тоа е многу. На таа воззраст ќерка ми немаше пробано ништо освен мајчино млеко. Тогаш отприлика почнав да и давам да пробува вкусови и и заменив еден оброк.
    Зависи и дали бебето е на АД или цица, до сега како се хранело, кога почна со воведување цврста храна? Ама како и да е, за пет месечно бебе многу се три немлечни оброци.

2. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    дали некоја мајка давала бадемово млеко и како го приппремате,со што го комбинирате?

3. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас на син ми му давам 2 млечни каши, 1 овошна и 1 зеленчукова, тоа од неполни 7 месеци го почнав и до ега сме супер, ги јаде сите, освен млеко кое ептен на сила го пие :tmi:

4. anata

anata Истакнат член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    40
    и ние сме исти ,хаос ни е со млекото,едвај по 100 мл.и тоа кога спие и не го испива сето а млечните каШи ги јаде,нас ни е проблем секоја течност ,се мора да давам со лажичка,каллиас по колку мл.млеко пиете дневно?

5. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    587
    Сакам од денес да почнам да и давам сокче ... Знам дека со 4 месеци смее да се дава само јаболко и морковче ама треба прво да и дадам оделно така?Ќе и правам во соковник ама по колку треба на ден? Секој ден да и давам? Кога можам да и дадам мешано ? И дали да и ги разредам со водичка?

6. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.768
    Да, прво одделно се дава. Само да знаеш оти може мал осип дури и незабележителен на обравчињата да има од морковот ама поминува нареден ден. И се разредува 2 спрема 1 потем постепено ќе ја наголемуваш количината на сок. Препорака од предијатар од странство нам ни беше да не даваме сокчиња туку во вид на пире. Сепак пробај по малку па види дали повеќе ќесака сокче или пире. И се дава по 1 до 2 лажички првиот ден, после секој ден се наголемува. Се меша кога ќе проба неколку вкусови одеднаш, вби дошло накај 5, 5,5 месеци. Оти ако нема пробано одделно и пројави некоја реакција нема да знаеш од што е.
    Со среќа

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Аната и кај мене откако научи со лажичка да јаде сега се ни е со лажичка и водата дури со лажичка ја пие, а од шишето со цуцла не сака, значи да се крстиш е работава :x
    Иначе дневно ќе испиеме околу 120-150 мл млеко, од кои ноќеска пие по 40,50,60,зависи како кога, сабајле кога ќе стане околу 50,60 и навечер околу 50, 60 и толку е, понекогаш и помалку ама тоа е, колку пие толку, се пробав да пие што повеќе ама не сака, така да штом ги јаде па другите работи ич не ми е страшно ако не пие никако млеко и јас не пијам млеко уште од мала па еве ме жива здрава, може на мене и он се метнал со млекото :lol:

8. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    I mene me interesira dali dovolno jade t.e pie mojata kerka....Eve vaka ni e obicno cel den ....
    Zaspivame obicno od 21h do 23 h
    - se budi okolu 01.30 ( cica od mene spored mene cica malku ) i pak zaspiva
    -se budi pak od 04h do 05 h ( cicame i pieme sise sekogas razlicno -60 ml do 120 ml )
    -stanuvame nakaj 09 h- 10 h ( se borime za da cica ,cica malku pa spremam sise od 120 ml i pocesto go ispiva celo , ponekogas znae i 100 ml )
    -posle saat ipol do dva e budna pa ja zaspivam ( pr. 12-30 zaspala a stanala 15h cica posle cicanjeto pie od 90 ml do 120 ml)
    -budni sme dokaj 17 h ( jademe kasicka okolu 60 g , pieme mleko ne poveke od 60 ml i spie dokaj 19 h ili 20 h)
    -okolu 21 h se banjame posle nekoe vreme jademe pak od 100 ml do 120 ml i zaspivame .....i opet budenje 01-30h

Znaci ako racunam od 01:30h za 24h ima okolu 6 obroci so mleko ( ne poveke od 120ml obrok ( duri i pomalku i se faka nekoj obrok , plus cicanje vamu tamu) i plus na rucek kasicka od morkovce ednas ....

Dovolno li e toa ???? :?:
    Nenznam zosto mene mi se gleda kako malku , ima denovi koga ni pola od toa nesaka da go pie ama ima denovi koga si pie dobro...
    Inaku so kasicka pocnavme pred nedela dena i davam samo ednas po pola teglence (60g ) i seuste sme samo na morkovce....planiram od narednata nedela da gi proba kasickite od morkovce i kompirce sto se mesani i toa da i go davam nedela dena pa ponatmu zdravje sekoja kasa po nedela dena da ja jade....Sto mislite dobro li pravam ????
    Prvo mi rekoa zelencuk pa posle da proba i ovosje....
    :* :* :*

Samo da dopolnam deka pred sekoe sise ja nudam da cica ( ponekogas ke cicne ponekogas samo ke povece i se vrti na strana ) :(

9. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    sabatini ти срц сама ќе видиш дали добро напредува брбушот,ако приметиш дека е плачливо можеби е гладно , во тој случај ќе додадеш сокчиња па и кашички во исхраната
    Моево курле ги прифати донашните кашички бев упорна,pepitke :)
    Вчера му сварив морков и компир во нив додадов супа од перел , му испасирав со фидичките се изнакрка
    Денрс компот од праска со мелена бисквита
    Утре компот од круша,задутре од црна слива и потоа планирам палента со кисело млекце е ова и мама ке лапне :)
    Во петок правиме 6 месеци ќе купам и телешко и стек ќе се крка на велико :o

На pepita82 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    супа од петел, мислиш од тие готовите купечките шо викам јас, еххе
    дали може да ми кажете како т.е со што да му ја дадам боранијата на синко? лека . т.е вода од леката
    денес пробавме и прв пат плачеше од некое јадење, ич не го бендиса :(
    а и урда со шо да му дадам?? леле давајте мамички идеи за јадења ;)

11. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    На поголемиот синко, на 8 месеци му давав се што јадевме ние само без запршки

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    и јас почнувам малку по малку да му давам од тоа што јадеме и ние, додуша не јадеме ништо зачинето и пржено

13. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Lele mAjkii jas Samo si citam Za dohranuvanjevo ponatamu i epten Se bunam mnogu slozeno mi izgleda :D Jas pocnav da mu davam po dve tri lazicki sokce cedeno od jabolko Se mrsti celiot cudno mu e , utre sakam da probam i so sokce od morkovce Ama neznam dali da pocekam malku da ne brzam? Edna nedela Pomina otkako mu dadov od jabolce, Inaku super si napreduva na majcino mleko e ima 7 kg a Se rodi 3300, neznam Dali Da cekam Do 6 meseci Za Da mu davam i kasicki site razlicno kazuvaat i jas Se dvoumam mnogu.. Bidete pozdraveni :*

14. SimonaTino

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    ana.t почекај до 5 месеци, меѓувреме нека лизнува/ пробува по малку не е страшно

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Љубичица на поголемата урда и давав така да ја јаде или варев карфиол па мешав ,или во комбинација со брокула а покасно урда со јајце и до ден денес ја обожава :)
    а малово посебна приказна само на цицање е овие денови ,сокчето го плука за кашичка ич не сака да отвори уста ,ама ја толерирам (ја мачат запчињата) вчера прв пат пробавме компир со морковче ама тешко ни одеше :) прво плука после писка ,ке се убедуваме некако ...
    Ана и ние петти месец го тераме ама претежно сме само на цицање и убаво си напредуваме

16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    I nie imame 5 polni i tesko ni ide so dohrana... Imame probano od se po malku,ama se na sila nekako.Sokceto od cucla ne saka,so lazice pieme i lom se pravime.Kasicki isto,stom ja prinesam lazickata ja vrti glavata i ja zatvara ustata.Probav i kupecki isto si e...najslatko ni e se uste coceto :)

На pepita82 и SimonaTino им се допаѓа ова.
  17. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Леле мамички сите гледам убаво си почнавте со зеленчук јас уште не, незнам со што да почнам ај помош стварно за идеи ми се запечати мозокот незнам од кај да почнам :$

18. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Морков, тиквичка, брокула, компир, пашканат. Морков претпоставувам дека имаш дадено, еве почни со морков и тиквичка во комбинација. Па ќе веведеш компир, компир со морков, со тиквичка, со брокула, па од 7 месеци можеш блитва и спанаќ со ориз.

На anule88 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    денес му сварив боранија со пилешко мевце и урда му ставив си ја изеде синко цела :clap:
    ануле јас кога му давав му на почеток му давав само готови кашички и му давав прво се шо беше +4, па 5, 6 м и после тоа веке почнав и некои комбинации да правам ;)
    а мамички цвекло кога може да му дадам и во комбинација со што??

На anule88 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    ^Јас баш на последниот преглед го прашав педијатарот за цвекло и ми рече дека тоа е тешка храна и сеуште е рано, а ќерка ми има 9 месеци. Рече ако толку сакам да и дадам две-три лажички сок од цвекло заедно со сок од јаболко, ама ќерка ми не пие сок. :)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.