Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308
    денес му сварив боранија со пилешко мевце и урда му ставив си ја изеде синко цела :clap:
    ануле јас кога му давав му на почеток му давав само готови кашички и му давав прво се шо беше +4, па 5, 6 м и после тоа веке почнав и некои комбинации да правам ;)
    а мамички цвекло кога може да му дадам и во комбинација со што??

Уште не сум почнала урда, само кисело млеко, а тоа супер ми изгледа боранија со урда и мевце..Само кажи ми каква урда да купам.

2. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    danielka0507 мене урда не ми оди воопшто во комбинација со месо и воопшто со други млечни производи. Не треба да се мешаат месо и млечни производи во еден оброк.
    Цвеклото може да го комбинираш со ориз, компир, боранија или друг зеленчук.

3. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Денес за прв пат му дадов чисто компирче изблендирано со водичката што се вареше и малку солца па добро си го прифати бебуш, сега незнам дали да му давам повеке дена од истово (нормално свежо приготвено или да земам да комбинирам нешто) и со јогурт, кисело млеко кога би можела да почнам. на пример да му дадам од ова компирчево со кисело млеко (оди) :|

4. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Ah anulke... :) ,оди оди ,како не оди :)
    Колку што знам прва храна за бебето: јаболко и морков,се почнува со печено јаболче 3 дена,па морковче варено 3 дена,па комбинација
    После праска,компирче, црна слива,грозје,крушка ,ориз( тоа ми беше 1 ва група,сега сум на втора :) )
    Во втора ми спаѓа овошјата со една мелена бисквита,денес и палента му дадов со оризова вода му варев( имаше проливче) утре со кисело млекце...
    Кај и да е и гриз ќе му варам за две недели да пробам прво пилешко и телешко овие две недели
    Имаме 6 месеци со што да му дадам пилешко и телешко освен морков и компир?

5. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    мене искрено компир и кисело млеко не ми оди.....и не би дала

симона ако амате пролив почекај дури се регулира неколку дена, бидете со ориз, компир оризова вода , недавај кисело млеко.
    а за месото и за тоа почекај, почни да воведуваш повеќе зелеччук па после месо, сега можиш во водата од месото да му вариш зеленчук. мене ми рекоја со полни 7 да почнам месо да му давам.
    дај му спанак, боранија, домат, па после и месо, да можиш да му искомбинираш како манџичка да му дојди, син ми само месо и компир не ми јади.

6. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    денес на синко му дадов прв пат жолчка со мешан зеленчук му ја направив во кашичка , си ја изеде ;)
    е сега ние имаме друго проблемче, еххе
    синко јади количински помалку ама мн често. значи на пример, ете сабајле кај 8ч пие млеко околу 150мл, па после кај 10ч ке јади овошна кашичка со бисквити или фрутолино, па после кај 12, ке му дадам овошно јогуртче,или к млеко. па кај 15ч ние ручекот, зеленчук, па пак кај 17 и нешто е гладен, ајде ке му дадам некој млечна кашичка, па кај 20ч пак вришти за јадење и тогаш пак кашичка, а млеко ако му дадам во спиење инаку нема шанси да го пие...во мегувреме пие компот, вода ,чајче
    е сега нависитна веке незнам што д аму давам секој ден за да му е различно јадењето и што кога :?:
    помош. еххе ;)

јас купив урда од здравје радово, искрено синко мој ако нема к млеко во кашичките уста не отвара, така да јас по малку му ставав и во тие со месо

7. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    ехе ние ја поминавме таа фаза со овошјата јади се јас одма пичнав да му мешам овошје (банана, праска,круша, печено јаболко, слива) со бисквита, мелен орис или гриз правам комбинации. Само банан со бисквита не му давам ради тврда столица, повеке ни оди со мелен орис. Се си јади и зато сега сакам да почнам и со зеленчуч и киссело млеко и јогурт. Така цисто мелен орис или грис не му имам дадено секогас ги мешам со нешто. ;)

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Јас па си мислев сега почнувате со јадење :)
    Браво за Тедорче ,нека крка се..
    Гриз може од сега да давам (6 м)?

На anule88 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас бисквити сеуште не сум му дала и гриз исто така.
    Вие какви бисквити им давате на бебињата ваши? Плазма или обичните Птит-Бер или не знам какви други има? И во каква комбинација им ги давате, со млеко само или со еншто друго? Има готови кашички со бисквити ама јас не сум купувала до сега таква затоа што сакам да му смелам домашно бисквитна кашичка, па ајде кажете ми вие кои веќе сте почнале да им давате на вашите бебиња бисквити, како да го подготвам??? :o

10. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    јас гризот му го дадов мислејки дека е без глутен мешано со овошје чисто реков не му имам дадено. Затоа после дадов и бисквита т.е мелена плазма исто мешано во овошните кашички по едно лажиче малечко ти калаис можеш и повеке, и со да млекце да ги мешаш ние друго млеко немаме воведено па затоа само со овошје мешам, а сега зеленчукот само со вода ке го правам ;)
    се редактирав заборавив да прашам какви житарки мешате со овошје?

11. kammam

kammam Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    21
    во составот на плазма бисквитите пишува дека содржат мед, тоа има некаква врска или не? нели не се дава медот пред година?

12. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    А освен мед мислам дека содржат и шеќер плазмата и бисквитите или има некои посебни за бебиња? :?:

13. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.478

Kallias ' јас на ќерка ми и ги давав овие бисквити за бебиња [​IMG] ги има во секој/супермаркет, инаку бидејќи мојава не пиеше млеко и ги давав така да ги гриза, но кпга имаше повеќе заби ;) инаку и давав и крема со бисквити а да ти кажам и јас читав дека има мед внатре , но си викав тој преработен е и колку мед може внатре да има :^) па и давав и фала богу немаше некаква реакција.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас му давам на синко посни бисквити донка мислам дека се викаат, а синко почна полека да пробува и од јадењето што го јадат мама и тато, и онака не јадеме ние печено, зачинето па може да си лапка по малку ;)

15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Како бе незачинето јадење јадете ти и мт?? Ниту сол не ставате ни вегета?? :?:
    Јас почнав деновиве и леќа да му давам, еве вчера правев ручек за нас леќа и ставив внатре кромид, лук, домат, пиперка, морков и се вареше и на крај кога беше готова извадив една лажица за син ми од незачинетата и после останатата леќа за нас си ја зачинив. Баш ме чуди како јадете и вие незачинета храна??
    Инаку една лекарка мене ми кажа дека после 7 ми месец може да се дава и коос и ми кажа колку многу е добар и лековит, не сум знаела до сега јас :tmi: , а обожавам кокос :geek: и еве веќе неколку пати му ставам во кашичката овошна или млечната по пола мало лажиче колу за вкус и до сега немаме реакција.

16. ljubicicaa

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас долго време имав многу мака со желудникот, па не смеев да јадам пржено, солено зачинето и така почнав да правам јадења без сол, или со мн малку сол, а вегета ретко ставам, си правам зачин дома од сушено нане , магдонос и босилек и од тоа ставам по малку, па така го научив и мажето да јади, што значи можам да му дадам и на синко ;)
    а му давам лепче макнато во салата со домати шо ја јадиме ние, макарони варени со урда, или кисело млеко, пире, компир варен, колку што имам читано тоа нее штетно, а и веке синко почна да џвака така да ретко блендираме храна :clap:
    е сега јадиме и месо печено, компири печени некогаш, ама од тоа секако не му давам на синко ;)

17. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Мами ме интересират дали им дробите лепче во кашите, и ако не од кога можи да се дроби лепче?

18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.987
    Допаѓања:
    108.478

Рано ви е за лепче, кога ќе воведете глутен тогаш ќе може да се дава леб и бисквити , од 8-9 месец :)

19. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    Моето ќе наполни 10 месеци за една недела па јас леб сеуште3 не му давам. И ставам понекогаш плазма во кашичките или гриз, понекогаш и варам палента и така. Има време ќе и давам и леб.

20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И јас исто не му давам леб на син ми, а и нема со што да жвака, има само 2 долни забчиња и две горни сеуште не излезени само линии се гледаат , така да за жвакање малку потешко, сеуште блендираме :tmi:
    Мислам дека рано е за леб, има време кога ќе јаде леб од натака па и цел живот ќе јаде, сега додека е мал и можам да му давам одредени работи е подобро, не се брзаме ние :)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.