Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Вчера му земав некакво фрутолино со 7 витамини...пишува 6 м + па денес да го пробаме :)
    А и гриз земав од кога да му давам?

2. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Гризот содржи глутен, ако немаш воведено подобро да почекаш, колку што видов бебушот ти е 6 месеци, а глутенот е најдобро да се внесе од 7-8 месеци. Можеш да му даваш палента, не содржи глутен.
    Провери го и фрутолиното, мислам дека и тоа содржи глутен.

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kammam

kammam Активен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    21
    од колку месеци можам да му дадам на бебето во зеленчуковата каша бамњи??

4. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308
    И јас не се брзам со леб, а бисквите и давам секој ден во овошните кашички навечер и ја држат..Глутен воведов во 6 месец и тоа без да знам дека имаат глутен, немаше реакција и си продолжив...
    Уште блендирам, имаме само две долни забчиња и ние...После година планирам да престанам со блендирање...

Бидејки Јована јаде во изобилство овошје и зеленчук, а сега овошјето ке ни се скрати зимава, сакам да ве прашам за киви...Дали смееме да даваме киви?

5. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    киви од 7 месец може да се дава исто и ананас,дуња,јапонско јаболко...

На danielka0507 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Исти сме и ние, како јас да сум го пишувала текстот :lol:
    Какви бисквити и даваш Даниелка на ќеркичката? Која марка?

7. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    бебушка моја е само на овошје :) пробавме компирче се мрштеше ,врескаше и ништо не ја форсирам ,убаво си цица , инаку ме чуди кога и мешам овошје за кашички ги јаде ама кога ке и ставам и 2-3 лаж ориз тогаш цела кашичка ја крка без проблем претпоставувам оризот има неутрален вкус па малку и го одзема киселоста од јаболкото :?:
    инаку за леб и јас сум за тоа да не се брза има време ;)

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Киви после годинка, алерген е. Дуња, јапонско јаболко и ананас може од 8 месеци.

9. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    синко веке има 6 запчиња така да почнувам полека да му ја пасирам само со вилушка храната, а ретко нешто му блендирам и веке знае да џвака ;)
    јас пробав палента не ја отвара ич устата, ама пак затоа леб си јаде, и сакала некела во зелнчуковите кашички му мешам среда од лепчето, инаку за 1саат пак ке е гладен, му давам и лепче со кисело млеко

е сега му давам да си пие и компоти, си направивме за цела зима, и сега ке си пие , сокчиња и чајче иц несака

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Јас на малата откако и излегоа првите запчиња одма и преминав на пасирана храна,само со вилушка. Си џвака супер,веќе кашички нејќе,интересно и е да има по некое зрнце за џвакнување :lol:

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Калинка кога можеме да јадеме, знаете ли ?

12. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Мамички едно прашање што ми текна сега
    Ако бебето веќе јаде кашички а мајката нема млеко треба ли да се дава адаптирано млеко?

13. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    секако дека треба адаптирано млеко ако веке не цица без разлика дали јаде и колку , не знам за колку старо бебе прашуваш ама млекце мора да си пие ,со консултација на педијатар кое ад млеко ,колку, итн.

Калиас и јас прашував за калинките никој не ми одговори ,можеби АНЕТ знае ? исто и за сокче од дренки ?

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Ако ги цедиш, може да ги даваш од 8-9 месеци, исто и дренките. Сами да ги јадат секако не можат :)

15. srna2013

srna2013 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    мајки да ве прашам ќерками има 6,5 мес. зедов јунешко месо сакам да пробам да и дадам, колку количински треба да се даде за првпат и колку време му треба да се вари? уште едно прашање имам домашна блитва и брокула сакам да смрзнам за да имам за подолго дали се губи хранливоста така? поздрав

16. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    Јунешкото јас го преварувам зошто е тегаво за да може убаво да се изблендира,само не се сеќавам со што го мешав мислам со компирче и морков
    Друго на 6,5 м од зеленчук што смее?

17. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    Дали на вашите бебиња им давате дуња и од колку месеци може да се дава?

18. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.905
    Pa da. Dnevno treba bebeto da vnesuva okolu 500 ml. mleko.
    Sin mi ne sakase AD. Koga go odbiv imase skoro 11meseci. Dodeka da napolni godinka mu davav jogurt i kiselo mleko. Potoa mu dadov i kravjo mleko i toa ne mu se dopadna. I do den denes ne pie mleko. Samo so mlecni kasi vnesuva mleko. Dnevno obicno ima dva mlecni obroci-zitarki so 250-300 ml. mleko.

19. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Фала за одговорите. Не прашував конкретно за некое бебе туку општо.
    Се обидувам да направаме некој ред од хаосов во главава, како ми се ближи терминот се по збунета сум па едно по едно да ги расчистам прашањава :lol:

За прашањето за блитва и брокула во замрзнувач,можеби се губи некои хранливи вредноти меѓутоа минимално. Јас замрзнувам мн овошје и зеленчук,посебно кога знам дека сезоната му е прикрај па ќе го снема.

За месото, кога го чував малиот на почеток кај 9 месеци (можеби постаро малце беше, не ми текнува) мајка му го сецкаше месото на коцки големи колку од прилика 2 коцки чоколадо и му варав по една.
    Го оставав да се вари подолго време,мајка му ми кажа така, а и затоа што е не знаев кога е готово, не јадам месо па се водев по интуиција :)

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Дуња може од 7 месеци, ама пазете со количината, оти предизвикува запек (добра е ако детето има потечна столица).
    За месото, пожелно е да се свари убаво, а за грамажа, јас колку што знам, од 30-50г е доволно на оброк (зависи од детето). Инаку, јас си купував поголемо парче месо (на пример 300 г), го сечев на помали парчиња и цело го варев, па кога ќе се свареше, го замрзнував секое парче посебно во пластична чашка, заедно со дел од водата во која се варело месото. Отприлика 6 парчиња добивав, и го трошев за десет дена, или еве две недели. Тоа беше на почетокот кога давав месо почесто, сега давам само два пати неделно.

За замрзнување - јас колку што знам, спанаќ и блитва не е пожелно да се замрзнуваат, оти со одмрзнувањето стануваат штетни (истата причина поради која не се подгрева веќе зготвен спанаќ/блитва), а брокула може слободно да се замрзне.

Еве ја уште еднаш табелата за исхрана од кој месец што може да се јаде:

На ana.tinkerbell, Nova, srna2013 и 5 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.