Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. mentalist.mk

mentalist.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    92
    Јас и дадов 1/4 од дуња, претходно ја сварив во комбинација со друго овошје јаболка и модра слива. Потоа го избленидарав а водичката во која се вареше и ја дадов како сокче. Највеќе преовладуваше мирисот на дуњата.

2. srna2013

srna2013 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    За месото, пожелно е да се свари убаво, а за грамажа, јас колку што знам, од 30-50г е доволно на оброк (зависи од детето). Инаку, јас си купував поголемо парче месо (на пример 300 г), го сечев на помали парчиња и цело го варев, па кога ќе се свареше, го замрзнував секое парче посебно во пластична чашка, заедно со дел од водата во која се варело месото. Отприлика 6 парчиња добивав, и го трошев за десет дена, или еве две недели. Тоа беше на почетокот кога давав месо почесто, сега давам само два пати неделно.

За замрзнување - јас колку што знам, спанаќ и блитва не е пожелно да се замрзнуваат, оти со одмрзнувањето стануваат штетни (истата причина поради која не се подгрева веќе зготвен спанаќ/блитва), а брокула може слободно да се замрзне.

annath, убава идеја за месово да го сварам цело парче па после да го замрзнам на помали парчиња, а ова за блитвава незнаев дека не треба да се замрзнува.. фала !! а во еден оброк пример компир средна големина морков средна големина и колку блитва или брокула треба да се стави, и кога воведувавте глутен со која намирница почнавте? поздрав

3. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki me interesira sto da i dadam t.e kakva kasicka e podobro ...
    Dosega davav samo morkovce i morkovce i kompirce edna kasa sto e...
    Sakam da probamo denes druga kasicka za 4t mesec sto e samo me cudi sto ednata e zelencuk oriz i pilesko , a drugata e telesko so morkovce i kompirce....ne li e malku rano ya mevce i orivce...
    Sto da probame drugo ako treba i doma ke i spremam ....
    Ve molam za sovet i vi blagodaram

4. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570

пробај прво со овошни кашички па понатака со зеленчукови,од овошје можеш да даваш јаболко,круша,банана,тиква ама би ти препорачала да почекаш до полни 5 месеци,јас тогаш почнав со дохрана,може да се дава и слива,кајсија,праска ама им помина сезоната

На sabatini му/ѝ се допаѓа ова.
  5. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Mamicki dali smeam vo ovosnite kasi da i dodadam supena lazica plazma biskviti? I dali e rano da zapocnam so pilesko meso? Imame 5 i pol meseci. Pozdrav i imajte ubav den :)

6. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    бисквитите содржат глутен така да ако уште не сте вовеле глутен,што е рано,не давај,а за месо од 7 месеци,а од 6 само водата во која се варело месото.

На katalina му/ѝ се допаѓа ова.
  7. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    Мамички ке ве молам за совет.бебчето мое има 5 месеци.Денес мм има купено неколку кашички меѓу кои и една од јаболко и јагода.Имам слушнато дека јагоди не се даваат на бебињата до 1 год.Дали можам да ми ја дадам таа кашичка или пак не ...поз

8. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Подобро не ради алергии, до душа таа е преработена, повеќе алергени содржи свежа но би ти препорачала да не ја даваш барем уште некое време ;)

9. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Мајки да прашам, планирам од 5 месеци и некоја недела да почнам со кашички, е сега знам прво дека треба со овошни да почнам, ама сезонава за овошја некако помина а јас сакав домашни да му праам, само јаболка крушки и банани има колку што знам, па како вие ќе се снајдувате? Со купечки ? И сакав да прашам за бананата дали смеам од 5 месеци да му ја давам пасирана свежа само таа или да ја мешам со друго овошје? Цела сум фрки со ова дохранава се надевам ќе се уходам

10. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Можеш да му даваш банана пасирана и свежа секако оти таа оксидира ако стои подолго,по вкус мож
    еш да ја мешаш со јаболче,со круша или сите заедно по малку,зависи што си му давала до сега ако веќе си давала јаболко и крушка можеш и да ги измешаш нема да зграшиш. И не се секирај така беше и кај мене со првото додека се снајдам ама после некое време се станува рутина. Јас обично блендирав дома,ептен ако се најдев во небрано да шетаме некаде купував ,позз

11. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239

Фала мама25, инаку јас до сега само сокче од јаболче и после јаболче и морковче му дадов колку да се навикне на вкусот да проба ама ми се мрштеше што е и нормално нели, а кашички до сега му немам дадено ништо и ради тоа прашувам

12. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Најдобро е да му даваш најпрвин поединечно од секоја овошка да не му се мечаат вкусови првата недела така пробај па веќе втората почни да менувач по две. И нормално е да се мршти не го форсирај п малку одпочеток потоа ќе видиш дека самото ќе прифати.Можеби нема да е љубител на сокчиња и малата моја не ги сакаше а јас не ја ни форсирав.битно ми беше да се наручка а тешноста освен цицање не и ни нудев,како растеше само вода и давав.И така сите птребни материи ги имаш во кашичките. Секое добро и ако треба помош повели и другпат

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Мајки ајде кажувајте како ве советуваат вaс педијатрите, од кога жолчка да се почне да се дава на бебе и како, колку денови? Мене пред некој ден ме советуваше овде педијатар да почнам сега од 9 месеци да му давам жолчка со следниов редослед: Првиот ден да му ја доближам само до усните да ја помириса, да ја укуси само и ништо повеќе. Вториот ден да му дадам една мала лажичка и веќе третиот ден може цела жолчка да му давам и секој ден натака по цела да јаде се додека наполни 1 година. Е сега мене не ми се допадна овој совет и тоа од страна на педијатар, секој ден по 1 жолчка да јаде едно 9 месечно бебе нели е многу?? :?: Холестеролот што ќе каже уште од сега? И какви јаца домашни да барам нели? Не овие од продавница.... Ми вели таа требаат протеини сега да се внесуваат, исто така и со макарони ми рече можам да почнам да му давам. Вчера прв пат му ставив и му се допаднаа многу :)

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.150
    Кај нас се почнува со жолчка во просек од 7-8 месеци и тоа прво со осминка жолчка, така се тера две недели секој втор ден, после наголемуваш на четвртинка, исто две недели, па половинка две недели и на крај цела жолчка. Инаку, домашни јајца се најдобри, и не, не е многу по една жолчка за бебе секој ден, бидејќи има неопходни масти, железо и хранливи материи за бебе во развој, не е исто како кај возрасен човек. Инаку, и за анемични е пожелни барем по една жолчка секој ден да јадат. Е сега, ако можеш да најдеш домашни јајца, би било супер. А ако даваш купечки, не мора да даваш секој ден. Јас кога имам домашни јајца, му давам јајце секој ден на малиот, во било каква форма, а кога купувам, не му давам често. Инаку, најважно е да е добро термички обработено јајцето, посебно за мали бебиња. Значи, жолчката да биде тврдо варена.

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Во ред, фала Анатх, ќе почнам и јас деновиве да му давам, порачав домашни јајца па ќе чекам да ми донесат и ќе почнам и јас по малку да му давам. Поздрав :*

16. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    мајки кажете со што се комбинира модар патлиџан,како се приготвува?

17. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    можиш комбинација со тикве, морков, компир, боранија, или се заедно.
    нај обично се приготвува, се вари брзо како тиквето.

18. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    го потавив еднаш ова прашање но не добив одговор,затоа ке го поставам повторно :) имаме 5 месеци и 1 недела веќе имаме почнато со кашички од 4 месеци.кашичките ги приготвуваме дома.Но незнам кои зеленчици можам да му ги давам на оваа возраст.досега имаме пробано само морковче и тиква.ве молам кажете некој рецепт за зеленчукова каша :D фала однапред

19. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    И јас да си прашам цвекло може ли да му давам сега од 9 месеци и како да му го приготвам варено и блендирано и во комбинација со нешто друго или само цвекло??

20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    На 5 месеци јас почнав само тиквичка да му давам со компирче, ептен по малку,колку да се навикне да јаде со лажичка и да пробува нов вкус, а од 6 месец си почнав со други намирници, морков, ориз, кромид, после тоа брокула, карфиол, блитва, целер итн.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.