Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    ние од 5 месеци пробавме од зеленчук морков,тиквица и компир,а од 6 и тиква,спанаќ,блитва,цвекло,карфиол, можеш и целер и пашканат

комбинации за каша(од 5 месеци):
    морков+јаболко
    ориз+морков
    морков+компир
    морков+компир+тиквица
    ориз+јаболко

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    цвекло јас давам од 6 месеци,варено,а од 7 месеци може и свежо
    јас кога и дадов прв пат цвекло,го комбинирав со компир и морков

3. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.058
    Изрендај на ситната страна од рендето. При самото рендење ќе ти се насобере сок од цвеклото, истисни уште од ренданото и собери го сокот во чаша, а потоа разреди го со вода(ако пие сокчиња ова е одлична работа, мене Лина ова ми го обожава).
    Ренданото и го ставам во каша(овошна или зеленчукова), но не цела количина, туку за почеток малку, да кажеме пола мала лажичка.
    Јас пробав еднаш да го варам, но стана бело цвеклото, а и цвекло варено да го даваш кај е ефектот, па така директно почнав свежо да и давам, но по малку и не мн често.

На ana.tinkerbell и kallias им се допаѓа ова.
  4. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    мами од кога давате трет оброк,ние уште сме на 2 оброци,сабајле овошна каша,и попладне зеленчукова,и си цица редовно...и за ужинка што би можела да и давам? сокче,овошно јогуртче,кисело млеко?

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    За ручек да и даваш зеленчукова кашичка, а попладне млечна каша, има со житарки, пченка, ориз и уште многу други млечни кашички и можеш слободно да и даваш, значи 3 оброка да има, гледам веќе 7 месеци сте полни. Јас кога му ја давам на син ми зеленчуковата каша за ручек, после одма му давам кисело млекце како десерт му доаѓа и тој просто го обожаааава значи се дави во кисело млеко и никогаш доста :) Овошен јогурт готов не сум купила досега и не сум му дала на мојот син, а неколку пати наутро кога ја јаде овошната кашичка му додавам неколку лажички кисело млекце и добивам овошен природен јогурт кој си го јаде ептен :) Не секој ден ама понекогаш знам да му направам за да промениме малку.

6. jb82

jb82 Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    300
    Може ли некој да ми каже од колку месеци може да се дава аронија и чиа?

7. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    да и јас мислев на домашен овошен јогурт,не купечки,дури и јас за мене си правам дома,многу го сакам :D
    зеленчуковата каша и ја давам за ручек негде накај 4,а јадеме и ориз,пченка ама и тие за ручек и ги правам,значи тие сеа за вечера да и бидат?

8. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    и уште нешто сакав да прашам,калинката како ја давате?

9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Зеленчуковата порано ако можеш давај ја до 14, 14.30 да ја изеде. Млечната попладне кај 18. 18.30 да ја јаде и пред спиење млекце.
    Калинката јас пред некој ден му дадов прв пат, ја исчистив и ја стискав и течеше сок и му го дадов да го пие во шишенце, многу не му се допадна како што забележав, а денес му ставив малку сокче и во овошната кашичка, па си ја изеде без проблем, ваљда не го забележа вкусот оти беше измешано со уште неколку други овошја

10. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    сега станува сабајле накај 9 ипол-10 и тогаш јадеме овошна каша,и накај 1 пак ја заспивам и спие до кај 3 ипол -4 затоа тогаш и давам зеленчукова.последниве неколку дена таков ни е распоредот навечер седи покасно,и преку ден само еднаш спие,ама 3 саати.
    деновиве се мислам да и дадам калинка,ваљда не ни е рано,па ке пробам и јас така :)

11. anule88

anule88 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    214
    Миамор и нас зеленчуковата каша ни е кај 4 ипол 5 затоа што тогаш станува од спиење, а млечна каша му давам кај 8 и 30 пред капење, па капење и спиење кај 10, некогаш и 10 и 30.
    Туку калаис дај кажете бе некој од тие млечните каши или со житарки ние имаме само гризолино од лино и од хипп фрст пап што е кашичката пробано. Нешто друго да смениме фрутолино неземам затоа што јадеме овошје свежо на сабајле, а и гриз му правам некогаш со овошје и некако ми доаѓа пак исто, ова само гриз преработан, а и ризолино исто така му давам орис мелен во кашичките и некако со иминава ми доаѓа ко исто да му давам нон стоп на бебуш :?:

12. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    Калинка од колку месеци смеам да давам?
    бтв. јас му давам и зеленчукови каши на синко, т.е сите на кои пишува дека се за 4 месеци. :?:

13. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Јас сега прв пат му дадов калинка на син ми од 9 месеци, порано не ни знаев , а и немаше да му дадам, сега излегуваат калинките :lol:

14. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Јас чекам еве уште некој ден точно да направиме 5 месеци, за да почнам со кашички, ме советуваа да почнам со зеленчукови затоа што полесно може да ги прифати вкусовите, отколку да му дадам прво овошни, што мислите вие?

15. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    Ние наполнивме 6 месеци и сеуште сме само на овошни кашички поточно само овошје ( и гребам со лажичка било да е банана ,јаболче и сл) затоа што женска моја ако јаде кашички после тоа послабо ми цица :( и ми е страв ако почнам и со зеленчукови да не се откаже скроз од цицање
    не знам што да правам ?

16. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    I nie sme skoro 6 meseci i imame eden nemlecen obrok (ovosna kasicka).Zelencukovite ic ne gi sakame,edvaj so sila 2-3 lazicki ke proba,sokcinja isto taka slabo.Mislam deka ne sme veke malecki i deka mozeme da vovedeme uste eden obrok.Ama sto da davam?! Kako da ja nateram da mi gi jade zelen.kasi (doma gi pravam),stavam po malce puterce i solce vo niv i pak ne gi saka |(

17. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    824
    Пробај да додадиш кисело млеко. Мојов бебуш некеше да клади во уста зеленчук ама откако ке му додаев кисело млеко си ги јадеше со сласт.

18. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    мајки дај кажете предлози за зеленчукова каша за 8 месеци?

19. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Бар сега имаш голем избор
    -компир и морков
    -брокула и ориз
    -карфиол и морков
    -спанаќ и морков
    -блитва, ориз, компир...

20. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    јас и мешам повеќе работи,еве за денес ставив да се вари ориз+грашок+морков+кромид и кисело млекце тоа за ручек,ама сакам секој ден различно да биде и затоа не ми текнуваат комбинации :?:
    денес за прв пат ке пробаме грашок :)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.