Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас пред некој ден му дадов на синко сок од калинка, му ја исцедив на тоа за лимо цедење и си испи некое лајче ;)
    е сега денес му сварив морков, јаболко и цвекло, и го пиеше само сокчето, а кашичката само што ја проба почна да ми се дави :(
    ме интересира дали може да му давам такво сокче секој ден, или не ? или дали може да го чувам ден, два например готово?

2. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Љубица јас мислам дека можеш да му даваш од сокчево,ама немора секој ден баш,да не претера со морковов па да ти пожолти :D
    А за тоа да го чуваш ден,два...јас би те советувала НЕМОЈ...Јас едно време пиев сок од цвекло и лимон за имунитет и завршив вториот ден со труење од цвеклото...Давај му свежо направено...цмокче до вас

3. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771

овај муабет го имам слушнато повеќе пати, и не сум сигурна зошто така велат, нема логика....
    јас на син ми од кога почнав да му давам морков, па се до денес еве година помина, секој ден му клавам во манџите морков, па ни пожолтел, ни ништо, и стално се чудам па и смешен ми е муабетот.
    можи кај некој така делува ама кај син ми не!

4. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Мајки еве ако пробам да му праам домашни кашички дали може да додавам вода или па мое млеко во кашичката за да биде потечна? Зборам на пример за јаболко , банана, крушка, праска такви работи? Што е подобро млеко или вода превриена? И дали истото важи и за зеленчуковите?

5. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Dokolku go varis ovosjeto mozes da dodades malce od vodickata vo koe se varelo.Isto taka mozes da izmolzes malce mlekce i da go dodades, izborot e tvoj! I mojot bebus gi saka kasickite potecni,podobro gi golta :)

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Da, go varam se mislev dali ide so mleko seto toa so ovosje mozebi da, ama so zelencuk neznam?

7. katalina

katalina Популарен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2010
    Пораки:
    1.616
    Допаѓања:
    777
    Vo ovosnite kasicki mozes da stavis mlekce,a vo zelencukovite malce puterce za podobruvanje na vkusot inaku se blutkavi za jadenje.

8. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    пред некое време синко имаше стомачен вирус и 5 дена јадеше само банана, јаболко и морков, и навистина не ми пожолти :?: ама како и да е сега поретко му давам морков, се презасити, еххехе
    јас никогаш досега на синко не му имам ставено млеко во овошните кашичли, доволно е да му ставиш повеке од водичката каде си го варела овошјето ако сакаш да тие потечна, а покасно кога ке потпорасни можеш да му ставаш гриз, или бисквити ;)

9. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Не е муабет ова, и си има логика пошто во морковот има Бета каротен, а тој ја предизвикува таа жолта боја. Нели има луѓе што сакаат да поцрнат побрзо па јадат моркови,кајсии или пијат синтетички бета каротен во капсули... Но се мисли на интензивно давање на моркови, на пример по неколку моркови во сокче,па по некој во кашичка и така секој ден.Нормално дека од еден морков ништо нема да се случи.И јас на малата и давам секој ден по еден морков, но познавам и дете кое си пожолте од многу моркови,али и тоа не е страшно, си проаѓа.

10. ana.tinkerbell

Се зачлени на:
    29 ноември 2012
    Пораки:
    344
    Допаѓања:
    239
    Мајки да прашам јас пак :D Бидејќи тазе сум со кашичкиве, како да му давам? Еднаш во денот? По колку количински? Ми е страв да не ми се одвикни од доење...Засега ја јади една кашичка три дена...денес му дадов од банана на хипп ја изеде скоро до пола му се допадна дека благичка :lol: тоа ме буни количински колку да му давам, и дали еднаш во денот засега?

11. srna2013

srna2013 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    мајки од која палента им давате на бебчињата или им давате домашно пченкарно? на паковањето од палентата пишува дека може да содржи глутен и ај сега да не знае човек што да дава, ме интересира од купечките јајца од која фирма купувате јас од везе шари земам. поздрав

12. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Зошто купечка кашичка од банана? Остави бананата да созрее убаво испасирај ја и ете ти кашичка.
    На почеток,се дава по малце. 3-4 лажички. Да видиш дали сака да јаде и да следиш реакција, да не е алергишно на нешто што му даваш. Понатаму ќе ја зголемуваш количината.
    Ќе видиш колку му одговара толку ќе му даваш.
    Ти го доиш, тоа и поматаму треба да му биде главен оброк сега за сега. Кашичка најдобро е насабајле да даваш за да видиш ако има некоја реакција. Набрзо ќе почнеш да му даваш кашичка и за ручек, ама пак, ако сакаш да доиш подолго ќе гледаш млекото да биде главен оброк
    (само да знеш, не знам дали имаш синче или ќеркичка кога пишувам МУ (му даваш) мислам на бебето :lol: )

srna2013 од пазар земи си јајца табала. барем од таму јас мислам дека се најприродни. Кој знае дали сум во право :^) За палента, не знам. Јас сум давала на 10-11 месечно бебе, не знам колкаво е твоето.

На ana.tinkerbell му/ѝ се допаѓа ова.
  13. srna2013

srna2013 Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    7 месеци, а педијатарот ни рече може палента таа од пченкарно брашно се прави и незнам како може да содржи глутен, а за јајцата од пазар природни се тие што ги продава некоја бабичка 15 јајца во кошничка на пример а тие што продаваат цели табли и имаат многу тие не би рекла дека се природни, хранети се со концентрати и слично. се знае каде има квантитет тешко дека има квалитет.

14. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Јас имам прочитано дека ако бебето има над 6 месеци може да му се дава глутен.
    Ама ако ти е баш за тоа, има палетна што е без глутен. Поскапа е, и ја има во поголемите маркети во одделот за здрава храна.

15. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Mamicki me interesira od koga moze da se dade oriz , griz i meso???
    So kakovo meso se pocnuva i so sto vo kombinacija na pr ???
    Od 4ti mesec jademe zelencukovi kasicki a eve pred dve nedeli pocnavme i ovosni da jademe...
    Sakam da i vovedam i oriz griz i meso ama neznam od koga e dobro da se pocne.
    Isto me interesira za tie bebeskite keksi mozat li da se dadat na pr sega na 5 meseci ( na nekoi pisuva deka se bez gluten a na nekoi nisto ne pisuva a se kasicki za posle 4ti mesec )
    Ke vi bidam blagodarna mnogu ako nekoj se obide da me upati malku vo ovie raboti :) :*
    I uste nesto : seuste stanuvame preku vecerta po dva pati za mleko ( sekogas e razlicno vremeto pomegu tie dva obroci )
    Neznam dali mozam da i dadam nesto sto ke ja zasiti barem da prespiva po 6h ako ne poveke...
    Kako bile vasite bebinja na taa vozrast prespivaa li preku vecer ili se budea...
    Inaku eve pred 3 nedeli celosno mi se odbi od cicanje i toa sama ( dodusa cicase ednas preku den i ednas navecer )
    Ve pozdravuvam :*:*:*

16. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    ^Гриз мислам дека можеш на 5 месеци да и дадеш, ама не сум сигурна. Исто и за оризови снегулки што се за бебеиња ама мислам дека ќе биде подобро да почекаш уште еден месец за да и даваш вакви работи.
    Јас имам прочитано дека со ориз, паста,бисквити, месо се почнува од 7 месеци ама секоја мајка си знае најдобор за бебето, така да од тебе зависи.
    За месо ти препорачувам да и даваш телешко. Поскапо е ама и онака даваш по малце така да ќе купиш едно парче ќе го исечкаш на коцки и во замрзнувач, треба да биде убаво сварено, дури би рекла и преварено па изблендирано и ќе и даваш мешано со кашичка.Барем сите мајки јас што ги знам така прават.
    За спиењето гледај да јаде убаво навечер.
    Ако веќе не цица дај и адаптирано млеко, му треба повеќе време да се свари па бебето ќе биде сито подолго време. Можеш да пробаш да и дадеш кашичка за вечера и пред спиење млеко.
    Би требало да спие барем 5саати навечер.
    Се надевам дека ти помогнав

17. HeidiDiWalt

HeidiDiWalt Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2010
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    1.515
    А оризова вода? Мене прдијатарот ми аминува да му давам уште од 4 месеци на негова иницијатива... И единствено од тоа синко се заситува, му давам навечер и 6 часа ги спие без прекин. Додуша јас и ориз му блендирам веќе со варено овошје или зеленчук во водата и си ручка без проблем...

Јас првпат слушам за ова дека после 7ми месец требало со ориз да се почне?!?!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Него друго сакав да си прашам јас :)

Мандарина од кога смеам =) Санко ептен бендисуе мирис на мандарина, до толку што додека јас јадам ми ја тегне од рацете накај уста :)

18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.981
    Допаѓања:
    108.440

Мандарини,портокали,лимони и киви такво кисело овошје по година се дава, може да се појави осип кај бебето :)

19. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.735
    Допаѓања:
    1.575
    А лебче од колку месеци почнавте да давате?
    Наредната недела правиме 7 се мислам да почнам
    Моментално давам : кисело млеко,гриз,палента,бисквита,праска,круша, ,слива,банана,, телешко,пилешко,карфиол,цвекло,морков,компир, домат...што друго смеам(сум заборавила:))

20. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    можи леб, јас на тие месеци му давав и боранија, спанаќ, а со полни 8 и грашак.
    од овошје му давав и портокал, лимон, мандарина и ананас.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.