Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. SimonaTino

SimonaTino Популарен член

Да и боранија му правев се гадеше...
    Значи лебче може....супер
    А за спанаќ прашав на педиатар минатата недела ми рече од 8 месеци ,како и грав и грашок
    А овие портокал, мандарина,ананас спаѓале во цитрусни да се давале по 9 месец...свашта

2. stefi23m

stefi23m Популарен член

спанаќот после 8???јас меѓу првите му го давав!!!
    за цитрусните велеа после годината, шо му текна шо намалија.
    јас лани му давав од нив оти беше зима и немаше шо друго да му давам, па не ми јави на ништо реакција!
    oсвен капинка, малинка, јаготка и кива се шо има друго на нашиот пазар се му дадов пред година.

SimonaTino likes this.
  3. anule88

anule88 Истакнат член

Охо машала симонке вие сте кркале :lol: јас дури денес почнав со месо :$ , а вчера му дадов и јајце ке му давам две недели по 1/8 секој втор ден, да не му воведов наеднаш две работи незнам шо напрајв од јајцето немаше ништо па сега ке видиме :?:. А лепче и јас прашав ми рекоја сите тука рано било, а јас му дадов корка да си лижи ко ке јадиме ние со мм, значи обожава :) А грашак по списокаон на анатх грашок од 7 месеци можи и јас му дадов, а боранија од 8.

SimonaTino likes this.
  4. SimonaTino

Нека крка ,нека расте :)

anule88 likes this.
  5. MiAmor

MiAmor Популарен член

мајки со што комбинирате домат,јас и дадов со компир и морков,се изблендирано и ич не го сакаше,се мислев да не треба да ставам малку сол,ама до година не сакам сол и шеќер да и давам,како го јадат вашите бебушки?

6. kallias

kallias Популарен член

А за плазма бисквити може ли да му давам на син ми кој има 9 месеци? Да не има шеќер во нив?

7. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Многу рано си дала домат, се дава по 10 ти бидејки е голем алерген, треба да го свариш и да ги извадиш семките. Подобро почекај уште некој месец може потоа ќе го јаде :)

8. slavica999

slavica999 Популарен член

Има и шеќер и мед во нив, прочитај на кутијата

9. SimonaTino

Јас давам бисквити од petit beurre од 5 месеци
    И домат од 6 месеци
    Варам мевце(телешко,јунешко или пилешко)го вадам од водата , го сецкам
    Меѓу време малку го потпржувам компирот,морковот,го додавам доматот,мешам една минута,го додавам месото, посолувам и ја додавам водата од месото
    Па се вари и се крка
    И јас пробав му давав без сол ,ама не јаде

10. MiAmor

MiAmor Популарен член

јас прочитав дека од 8 месец може да се дава домат,затоа и дадов,значи прво треба да се свари и без семки,јас и дадов несварен само изблендиран и не го сакаше,не јадеше,ако не ке почекам уште малку

11. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Јас ти кажав како мене педијатарот ми кажа , така и на ќерка ми давав :) инаку,да,почекај може и вкусот и е чуден сега , може ќе пројаде покасно :)

12. karak

karak Популарен член

ние од 5,5 месеци почнавме со кашички завршивме пробно со јаболче, сега сме на јаболче и морковче, следно планирам слива, тиква, банана... дај те ми совет што понатаму ? и дали е ова во ред?

13. pepita82

pepita82 Истакнат член

во ред е за возраста ,можеш и круша сега им е сезона , со тиква јас уште не сум почнала ,инаку ке комбинираш од овие сите што ги наброја .

ние денес прв пат пробавме брокула и ни се допадна што е најважно :) во комбинација со морков и компир , повеке ги обожава зеленчуковите кашички ,изгледа и се досади овошјето , за месо ке почекам уште малку .

14. MiAmor

MiAmor Популарен член

дали некоја мајка давала од хумана каша со гриз и бурбон ванила,пишува дека е без глутен ама на сликата има пченица,а нели пченицата содржи глутен,и кога ја давате сабајле за доручек или за вечера?

15. stefi23m

stefi23m Популарен член

имам давано со овошје, ако пиши дека нема глутен, значи нема.
    не ми се верва да лажат! :^) :^)

16. sabatini

sabatini Популарен член

Me interesira od koga mozam da vovedam kiselo mleko na pr so spanak da proba ( dali mozam na 5 ipol meseci da i dadam spanak da proba i brokula )??? I od koj mesec smeam da dadam bebeski keksi koi sodrzat gluten ???

17. Annath

Annath Форумски идол

За спанаќ и брокула мислам ви е рано, со 6 полни може, или повеќе, исто и за кисело млеко. А за глутенски производи, златна средина е некаде 6 месеци, плус минус, кој како сака.

sabatini likes this.
  18. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Мајки, јас до сега имам дадено од овошје се скоро , а денес му дадов да проба праска со орис на фрутек и многу ја сакаше :lol: од сливата се мршти и од јаболкото, друго се си сакаше , е сега се консултирав со педијатар во врска со оброците, дали можам да му давам и овошни и зеленчукови каши во еден ден, она ми рече дека нема потреба од брзање штом супер си напредува, значи да си продолжам да заменувам еден оброк дневно, ама синко мој пак почна да ми цица на 2 саати , значи брзо ми огладнува и затоа незнам дали да продолжам со ова темпо или да воведам уште нешто од една страна несакам да брзам од друга страна па пак почна како на почетокот на 2 саати :^) И уште едно прашање имам, колку количински да му давам кашички? На пример тие што ги сака вкусови ги јади и до половина тегличка од еднаш, дали треба една таква кашичка на три пати или нема врска тоа зависи од детето? Фала ви однапред

19. nevesta

nevesta Истакнат член

Ана, некаде низ темиве прочитав дека бебушот твој одлично си напредува и тоа на ексклузивно доење!!! Па со оглед на тоа немаш ама баш никаква потреба од воведување на исхрана пред 6 месеци ;) Не знам сошто педијатарот не те посоветувал да си причекаш уште некој месец? Според СЗО до 6месеци не треба да се дава никаква дохрана, поготово ако бебето си напредува одлично само од мајчиното млекце ;) Сепак е твој изборот, но јас би си продолжила само со доење- ем најубаво за бебе, ем нема да се загрози количински твоето млекце.
    Ако сум грешка во поглед на возраста и напредувањето на бебушот- игнорирај го постов. Позз :)

20. ana.tinkerbell

ana.tinkerbell Истакнат член

Срц во право си запамтила, супер си напредува, некаде пред 2 недели т.е на 5 месеци беше 7.500 тежина и тоа само на млекце, педијаторката ме посоветува да почнам да му воведувам вкусови за после 6тиот месец полесно да ги прифаќа и да почнам да му мешам, засега како што кажав еднаш во денот му давам па незнаев дали да му зголемам количина, со оглед на тоа дека го дојам на 2 саати..инаку и јас сум за тоа до 6 месеци само на мајчино млеко

Thread Status:
Not open for further replies.