Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Малиот е на АД. Има 4 месеци и 1 недела. Матичната рече ако сакаме да му даваме од било што да лизне на прсте, некако не можам баш да се согласам со тоа :| Многу ми е страв како ќе реагира на се ново, посебно од алергии ме фаќа паника, иако немаме ни јас ни сопругот во фамилија алергични на храна. Што би препорачале да му дадам? Или сепак да почекам до 5 месеци? Многу се двоумам дали да му дадам нешто друго :|

2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.105
    Бруно(неможам да те означам од моб)..можеш банана но немој пречесто.Викаат запек ствара,мене па ми имаат кажано обратно но сепак внимавај.

Грин :Јас лично почнав со 4 полни + 20 дена и сметам дека рано почнав :) исто бевме само на доење.ти како сакаш.Но не се согласувам со тоа да лизне од се.Што значи за твојот доктор се?Месо,лимон,манџа?
    Ке почнеш со основното за таа возраст.Јабука,слива,круша.

На TIGARCE86 и green.eyes им се допаѓа ова.
  3. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас на моите деца почнав да им давам дохрана на 4 месеци. Бевме на ад и затоа ни препорачаа да почнеме со кашички. После тоа сите намирници почнав да ги давам порано. Ако треба жолчка на 8, јас почнав на 7 итн. Досега не сум забележала некаква реакција на храна.
    Сепак строго се држев на редоследот на давање нови намирници.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  4. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Ако добро напредувате, јас би те советувала да почекаш до 5 месеци.
    Ќе си јаде има време.

5. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @joy1 , не знам ни јас што мислеше, кога го слушнав тоа не прашував зашто од старт не ми се допадна идејата, така што не сакам да знам. Не планирам од гравчето да му мацнам во никој случај :D Не знам, единствено можда за 2 недели најрано би пробала јаболко да му дадам, знам дека е прво овошје што се дава. Па после некое време како што следува. Ќе видам, некако уште не ми се размислува многу на темава, само знам дека матичната дефинитивно нема да ја послушам :)

На bittersweet му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Денеска за првпат каката и беше темна и сува можно ли е да е од бананата што и ја дадов вчера ;) а само за проба веќе не и давам ништо ке почекаме уште месец ипол :(

7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.696
    Допаѓања:
    37.905
    Да, со воведувањето на цврста храна се менува и столицата на бебето, може и да биде цврста, ретка(да кака на неколку дена) се додека се навикне организмот.

8. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Мамички а колку количински давате? Пример јаболко и крушка, јанолко и морков или благ компир?

9. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Малите ни се тука некаде врсничиња:*, немам намера до 6 месеци ништо освен цице да и да давам, со дечките почнав околу 5.5 месеци, затоа што тогаш сметав дека е добро да се почне со пробување на нови вкусови а со замена на оброци почнав после 6 месеци, мислам многу рано е од 4 месеци да се почнува со дохрана.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.105
    Мојата јаде околу 70 гр

На Chupe му/ѝ се допаѓа ова.
  11. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Имаме 4 месеци и 8 дена. На АД сме и доење до сега. Во последно време осекам дека значително ми се намали млекото. Сакам да почнам со дохрана? на последното мерење имаше качено малку на кг, 270 грама за 3 ипол недели :(

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.105
    Мојава измегу 4 и 5 месеци накачи само 100 гр.И јас бев загрижена.Почнав со дохрана од 4 полни + 20 дена.4 недели откако почна со каши имаше накачено пола кило.Прашај прво кај педијатар.Срекно со новите вкусови :)

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  13. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    По ова што го напиша мислам дека може да почнам :). Дали би била правилно додека да наполни 4 и 2 недели да давам јаболче по малку... Па после да почнеме со внес на др овошје ?

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.105
    Ако си решила да почнеш тогаш секако прво со јаболче.Можеш печено или варено.И на крај блендирај.На почеток лажичка или две нели ради алергиска реакција да не има.Мада мојата никогаш не проба така.Она одма јадеше по пола тегла па сега веке и цела крка 125 гр.
    По јаболко иде банана круша тиква или морков.Ке си одлучиш сама.Постепено немој да брзаш .

15. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Не не никако нема да брзам. Денес ке и дадам само да проба, утре пола кафена лажичка и така постепено ке зголемувам додека да изеде 2 супени лажички. Не ми се брза, мала е. После 1 недела ке внесам крушка на пример. Јоу фала ти, малку ми е хаотично ова со исхраната, па секоја информација ке ми биде добродојдена. Затоа што појма немам што, колку и како се дава редоследно...

16. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Deneska za prv pat probavme kasicka od oriz(na Nestle)i lelele lapkase sinko so slast.Dosega sme probale jabolce,morkov,banana i tikva.Edvaj se resiv kakva zitarica,od soveti od trista dusi,forumi I cuda pamet da ti stukne :^) mi rekoa da mu ja izmesam so nekoe od probanite ovosja ama resiv za prv pat cista da ja proba. Se nadevam ne zgresiv |(inaku na AD e od prv den a ima 5+10 dena

17. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    Син ми има 4 месеци и два дена. Само на доење е. Уште пред две недели сестрата кај докторката ми рече дека можам да почнам да му давам кашички.:^) Секако не ка послушав. Една недела пред да наполни шест месеци ќе одиме за Мк. и скоро еден месец ќе седиме. Па си мислам пред да одиме да почнам да му давам кашички и да има веќе заменет оброк. Прашањето ми е за колку време од како се почне со пробување, се заменува и оброк?:)

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.105
    Зависи од бебето колкав јадач е.Има бебиња ко моето кои после една недела јадат веке по 70-80 гр а и повеке.За разлика од неа првата керка тек после два месеци од дохрана почна саглам да јаде.До тогаш од се добиваше нагон да повраќа.
    Моето бебе и од кога ке се најаде,после 40 мин си бара цице.Или не ја држи кашата сита или од навика бара.

19. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Јас и дадов да проба јаболче денес ама направи фацичка може дека беше кисела. Не ја плукна ама не знам ни дали и се допадна. Како реагираа вашите бебиња за прв пат кога пробаа цврста храна?

20. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.547
    Исто како твоето. Кисела фаца и како нагон за повраќање.
    За замена на оброк, се согласувам со @joy1, зависи од детето како ќе ги прифати вкусовите. Кај сите е различно. Ние има(в)ме голема мака со тоа. Некои бебиња одма си јадат количински веќе...некои подолго време „пробуваат„.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.