1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исхрана од 4 месеци па нагоре

Дискусија во 'Канта' започната од nataliaaa, 2 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Нагон за повраќање немаше. Може малку и дадов. А дали втор- трет пат кога и даде повторно правеше такви фацички:|

2. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Ние имаме сеуште проблем со дерматитот утре сме кај Др.Литовски многу добар доктор во Бт. белки ќе го решиме проблемот веќе 1 месец сме со тоа,и затоа не сме почнале со кашички инаку ќе почнеме деновиве со јаболко ,планирам прво,па круша слива,банана итн... тогаш повеќе ќе ве замарам во смисла да ми помагате поздравче :)

На joy1 и chocolade им се допаѓа ова.
  3. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Mamicki kako ja davate brokulata?Edni mi vikaat samo obarena,drugi obarena so jogurtce so minimalna maslenost,treti obarena pa malku puterce...I aj sega :sweat::^)

4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    37.885
    Јас бρоκула дадов со κомпиρ и оρиз и добρо поминавме.
    Саκав да воведам спанаќ деновиве,ама ќе одложам неκолκу дена,стρав ми е од поплавиве голема загаденост и нечистотија има.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  5. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @LaDyDoLI a ne dade prethodno samo cista brokula?

6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    37.885
    Неее,блутκаво ми е многу. Плус тоа,имаме воведено κомпиρ и оρиз,па може да се пρават κомбинации.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.090
    Јас брокула оставив за наредна недела.Воведов блитва и следно ми е праска.

8. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Мајки не се лутете и не ме напагајте, ама на тие што само им цицаат бебињата , рано е од 4 месеци да почнете со дохрана, барем 5 да имаат. А за тие што почнале внимавајте со брокулата, таков тип на зеленчук после 6 месеци се дава, а за карфиол овавезно покасно.
    Инаку за замена на оброк со кашичка различно е кај секое дете, но откако ќе почне да јаде околу 120 гр.и притоа да не цица наредни три цели саати минимум, може да се каже дека имате оброк со цврста храна. За да јаде детето треба и стабилно да седи а на 4 месеци тешко дека стабилно седи.

На danichap, LaDyDoLl, Rabbit и 2 други им се допаѓа ова.
  9. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @leona83 potpolno se soglasuvam so tebe. I jas se cudam na majkite cii deca se na ekskluzivno doenje sto brzaat da pocnat so dohrana. Nie, za zal, sme na AD od prv den i vekje imame 5+10 dena i od pre desetina dena pocnavme da lapkame po malku :) taka me sovetuvaa mnogumina, so ogled na toa deka sme na vestacko i od povekje pricini bilo preporaclivo od 5 da pocneme so t.n. cvrsta hrana.
    Kako i da e, sekoja majka sama odlucuva za svoeto dete, jas sto vikam, vo najgolem broj situacii, kako te vodi majcinskiot instikt, taka teraj.

10. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Така е, секој си знае но искрено нема причина за брзање, цел живот ќе јадат но нема да цицаат. Мене најлесно ми беше да ги надојам, ама кога почнавме ( и ден денес ) почна макатаж јадело/не јадело, готви по икс пати на ден. И со задоволство се правам за нив.
    За тие што се на ад знам дека се почнува со полни 4 ама немам искуство.

На PUPICA му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ubavka1

ubavka1 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2013
    Пораки:
    759
    Допаѓања:
    784
    @TIGARCE86 јас би ти ја препорачала и доктор Маргарита од прилеп и таа е многу добар дерматолог
    моја блиска особа беше кај Литовски за кожен проблем и не му помогна баш а од кај Маргарита беше позадоволен.
    Сепак еднаш оди кај него па дај боже да се средите ако не можам да ти дадам број од докторката пп ако си уште бт не ти е многу далеку.

На TIGARCE86 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Јас сакав кај Дочка ама снаа ми работи во Аптека и ме премисли за кај Литовски,многу бил добар најдобар во Бт. ептен ми го фалеше,затоа одам кај него ќе видам што ќе каже утре ако има нешто ќе ти пишам за бројче од Маргарита во секој случај фала ти поздрав до вас :D

На ubavka1 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. TIGARCE86

TIGARCE86 Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    2.598
    Се согласувам со тебе затоа и чекам до 5 месеци мислев да почнам нешто пред 5 ама дерматитот ни ја одложи работава,така да пак ќе почнам со полни 5,инаку од 4м. ме советуваше мојот матичен педијатар ама јас не сакав некако рано ми беше...

14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Мало ти е бебчето да му даваш веднаш јогурт и путер. Млечни производи одложи за што покасно. Јас уште не сум дала, а имаме полни 8.
    Брокулата најубаво обари ја на пареа, не и треба многу време и комбинирај со друг зеленчук или ориз. Свеж зеленчук не се дава на бебе до година.

15. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Smetam deka ne e malo,taman si e.99% vikaat da se pocne na vozrast 4-6,osobeno ako bebeto e na AD,kako nie I toa od prv den. A inaku toa so jogurtot i puterot I mene me zbuni,procitav na net a istoto na moi poznanicki im go kazale pedijatri od Remedika I Sistina. I aj sega bidi pametna pa odluci kako,sto :^):sweat:

16. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Кисело млеко после 7 може во вашиот случај, а путер јас уште не сум дала а малата е 11+.

17. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.693
    Допаѓања:
    37.885
    Опκρужена сум со мааајκи,κои се чудат зошто не сум му давала од се да пρоба на моето дете,дуρи и осудувана сум κаκо јас детето го гледам "споρед κнига и интеρнет" ама воопшто не ме интеρесиρа. Потполно се согласувам,цвρста хρана од 4месеци(за доени бебе)е пρеρано. Ништо не се постигнува,освен дополнителни здρавствени пρоблеми,од κои подоцна во животот детето ќе има сеρиозни последици. Еден медец еве пρобуваме вκусови и не можам да κажам деκа се навиκна,јаде κоличинсκи малκу и основна хρана ни е доењето. Подои сеуште немам почнато да κρатам,се уште е мал,и овој пеρиод за него(а и за мене)е најважен.

На НаталиЛили и leona83 им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.020
    Допаѓања:
    328.090
    Јас полнав од 4 полни + 20 дена.Имаше едвај накачено 100 гр претходниот месец и сметав дека е премалку.размислував дали да дадам Ад или цврста храна полека да воведам.И се одлучив за второтот.И мислам дека не згрешив што почнав.За 4 недели 500 гр накачи.Не е работата да се дебелее бебето но на нејзина возраст неможам да прифатам и надолу да оди со тежината.
    Но се што давам,давам мн внимателно.Иако сме 6 месеци сеуште се држиме на десет продукти и вртиме во круг со нив :)

На leona83 и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Сепак, на крајот секој си одлучува сам што е најдобро за своето бебе, тука сме да се советуваме и споделиме искуства. А бидејќи скоро сите имаме пристап кон интернет во било кое време, жално е да не се искористи да се прочита нешто плус освен да се водиме од мислењата на педијатрите. Не ги потценувам, но сепак на нашиве педијатри им фали малце доедукација во врска со исхраната. Не се работи за тренд туку понови истражувања како што е медицината се понапредна, и практика која веќе ја употребуваат во поразвиените земји во Европа и светот.
    Баш поради тоа гледам да прочитам што е можно повеќе, некој можеби мисли дека се замарам, но читајќи по интерет, групи на фејсбук па и форумов, дознав многу работи и искуства на мајки кои не живеат во Мк и совети од нивните педијатри.
    Имам пријателка која има прематурче, на која и советуваше педијатар давање ЦЕЛА жолчка на 6 месеци (нејзини 4 месеци тоа би дошло)........ :drunk:

@PUPICA не мислев дека бебето е мало за дохрана, туку за путер и јогурт, не си ме сфатила добро.

Последна измена: 18 февруари 2015
    На TIGARCE86 и zuto им се допаѓа ова.
  20. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Дадов денес јаболче со малку мајчино млеко. Не изеде ни една кафена лажичка. Правеше фаци на гадење, до душа и јаболкото е малку киселко. Мислам дека не е спремна на цврста храна. Па ке пробаме пак после 1 недела. Ако има иста реакција повторно ке почекам уште 1 недела. А потоа ке бидам малку поупорна.

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.