Исхрана од 4 месеци па нагоре

Discussion in 'Канта' started by nataliaaa, Apr 2, 2012.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. stefi23m

stefi23m Популарен член

јас му клавав шеќер ама да изврие со овошјето
    а за зеленчук јас му даможи од полни 4.јас имав купено од хумана што можи и со вода и со ад млеко да се прави ама ич не се сеќавам од колку месеци беше мислам од 4 ама не сум сигурна.

2. pepus

pepus Истакнат член

И мене ме интересира гриз од кога може да се дава ?

3. stefi23m

stefi23m Популарен член

гриз можи од полни 4
    има од хумана сигурно, имам таков земено со млеко или со вода се прави како што сакаш ти

4. ikame

ikame Популарен член

јас и давам гриз на хумана и тој е од пченка а овој деругиот сто е по продавници е од пченица тоа е разликата јас и го мешам со 1 супена лажица млеко хумана и и ставам јаболка илибанана или плазма една кафена лазица а од гризот две супени лажици и околу 80-9-мл превриена вода

5. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Педијатарот ни препорача да почнеме со сокчиња , ми рече бидејќи сме на Ад требало порано да почнеме.. е сега знам дека се почнува со јаболко и секој вкус се дава по три-четири дена, но што после јаболкото? кое време ги давате сокчињата, колку количински на ден и кои според вас се најдобри?
    Благодарам однапред
    пс.имав табела Анатах што пишуваше ама ми остана во другиот пц. :)

6. Annath

Annath Форумски идол

Еве ја листата. Може со морковче да продолжиш после јаболкото, и да не се секираш ако се појави црвенило, тоа е нормална реакција на нова храна.

Unique.chick likes this.
  7. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Јас искрено сум поборник против секакви вештачки додатоци, особено шеќер во јадењата на најмилите. Најдобро е свежо во соковник овошјето, разредено со малку вода, или свеќо испасирано со вилушка, или може малку да се обвари. Сега за недела дена и ние ќе почнеме со пробување вкусови, може и малку подоцна доколку проценам оти е подобро така.

Annath, AIT and bittersweet like this.
  8. stefi23m

stefi23m Популарен член

јас шеќер му клавам во соковите во ништо друго
    ќе кажиш дали ќе ти ги пие без син ми не пиеше зато му ставам
    а во последно време ни сок пие ни вода па така да исто ми се фаќа како сум ги праела.
    а свежо овошје и свеш сок се дава по полни 6.
    на почеток треба да е се сварено

9. AIT

AIT Популарен член

^^ Стефи зошто мора варено ? Јас и за двете деца сум давала свежо ,а сум почнувала со јаболко.Ден денес освен дуња и тиква ,се друго давам свежо или како сок или како кашичка.
    Ај да ви го откријам мојот пронајдок :) и да ви олеснам .Сокчиња слободно можете да правите и со рачен блендер /пасер со тоа што кај помалку сочните овошја ќе додадете малку вода.Соковник е добра варијанта ,но за голема количина ! Вака со пасерот ништо не фрлате ,а и имате помалку за миење ;)

Annath and NoellePage like this.
  10. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Ај и неискуснава готвачка да си праша нешто... :wasntme:

Денеска за првпат после долго време блендирав јаболко, тиква и морковче.
    Прво ги измив, излупив, ги исечкав на помали коцкички, ги сварив во водичка и потоа секое посебно (јаболкото, тиквата и морковот) ги изблендирав со малку од водичката во која се вареа и ги собрав во посебни теглички. И така сега имам јадење за него за цел ден, со тоа што за вечера во една од кашичките (тиквата) ќе додадам и од Hipp млечните каши.

Прашањето е дали можам и утре на пр. да ги употребам? Пр. да ги ставам во фрижидер тегличките и утре да му дадам на малиот да јаде или мора тазе да бидат сите кашички, не смееат од денес за утре да се приготвуваат?
    Прашувам бидејќи ако утре на пр. одам негде да си имам подготвено кашичка да и` оставам на свекрва ми или пак да си станам порано и да си направам :D
    Видов што му се допаѓа на малиот т.е. што јаде, а што не, и решив дома да му правам, ќе купувам ако само немам време да му направам (а чисто сумљам дека ќе немам бидејќи сум дома :!: ) или ако на пр. излегуваме па сум нешто во фрка.

11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Лолита јас порано на малата и правев така , ке направев повеќе количински и замрзнував . Тоа беше на почетокот , правев морков,компир. Потоа почнав секој ден да готвам , дека разновидна храна ...ама ако ми остане вишок го замрзнувам за нареден ден. Мислам дека нема ништо страшно ..
    Ама сега сум на мислење подобро е секој ден свежо , и така нема многу работа , ги насечкувам продуктите ги ставам се варат и пасирам. 8)

lolyta777 likes this.
  12. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Ги замрзнуваше во длабоко, мислам во комора, баш да бидат замрзнати па утредента ги одмрзнуваше или пак се ставаат во обичен фрижидер?...мислев да ги ставам во обичен, а не да замрзнувам.

13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

ако ги даваш наредниот ден не мораш да замрзнуваш , може и во обичен фрижидер
    :D

lolyta777 likes this.
  14. AIT

AIT Популарен член

Јас секогаш сум давала свежо приготвена храна ,но од она што знам е дека компир и спанаќ не смеат да се даваат следниот ден.Е сега знам и за тоа дека ако мислиш да го дадеш и следниот ден,тогаш веднаш одвои одредена количина ,затоа што не смее да се дава храна од која предходно се земало со лажиче додека бебето јадело,затоа што така се развивале бактерии кои можат да доведат и до труење.Целата беља ја прави плунката.Знам дека ова Лолита го знае ,пошто нели второ дете,но го напишав и за другите мајки кои имаат прво бебе ;)
    Лолита конкретно за твоево прашање кога веќе не се свежи кашички ,не гледам зошто да не може да се дадат и утре.

lolyta777 and meU like this.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Јас не би давала овошје приготвено претходниот ден (зборувам за домашно приготвена каша) - во рок од триесет минути до еден час оксидира, се губат витамините и не е веќе витаминска бомба. За зеленчук само компир и спанаќ не давам од претходен ден, ама искрено, на син ми дури сега (на 22 месеци) почнав да му давам нешто од претходен ден (на пример супа, сварена претходниот ден и дадена наредниот).

Инаку, добра е идејата на АИТ со пасер да ги правите соковите. Тоа ќе му дојде нешто како смуди (smoothie) и со вода може да се добие саканата густина. Ама за помали бебиња не, бидејќи тие треба бистри сокови да пијат на почеток, ако ги сакаат, секако. Шеќер нема потреба во овошни каши и сокови, ако веќе не се благи, додајте малку банана или лажичка-две сок од домашен компот. Доволно е. Ако нам не ни менува многу во вкусот, на бебињата и тоа како им менува.

И никогаш не го варете овошјето. Навистина нема потреба. Освен можеби дуњата, и оние крушите како дуњи што се, потврди. Блага тиква обарувајте на пареа, доволно е и тоа.

16. meU

meU Популарен член

Јас на бебуш дадов бистро сокче од јаболко, две лажички. Но, не го обожава баш, се мршти :^)
    За наредни вкусови ќе почекам да наполни 4 месеци. Доста и беше засега :)

17. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Кога може да се даде цвекло (варено па блендирано) и со што би можело да се комбинира освен со морков?

18. Mama25

Mama25 Популарен член

^
    Можеш со компир варен,инаку не се препорачува пред навршени 6 месеци да се дава цвекло бидејќи комерцијално спремани содржат голема количина нитрити :hai:

19. lolyta777

lolyta777 Популарен член

^^Ок, син ми има скоро 6 и по месеци, мислев после 7 ми месец да му дадам и цвекло, па се информирам.

20. stefi23m

stefi23m Популарен член

после 7 можи и свежо.
    јас од кога се мислам ама никако да го пробам дали ќе го јади

Thread Status:
Not open for further replies.