1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исхрана 12+

Дискусија во 'Дете' започната од RainBow, 5 мај 2017.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.367
    Зошто да се казнува?
    Она не го изгладнува детето само го храни поинаку ,одскокнува од стандартот .

Киноата на пример е рамна со месото по протеинска вредност.
    Постои замена за се.

Јас исто млеко не пијам(никакво),не пијат ни моите деца.Млекото е најголем создавател на шлајмови на плучата,лепливо е па затоа и мн деца имаат проблем со респираторниот систем.

Тоа што не вакцинира е исто право на избор на секој родител

На azelea и kallias им се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.901
    Допаѓања:
    203.111
    Јас на првото му дадов некаде околу две години, исто тогаш и јагнешко, дека се помрсни. Секако летово нема да даваш, ама зимата би можела, реално, свинско се јаде во зима.

@kallias, искрено, не знам што да кажам. Најбитното во исхраната е разновидноста, да ги содржи сите групи намирници, т.е да има протеини, јаглени хидрати и масти, а секако и доволно витамини и минерали кои ќе ги задоволуваат потребите на еден организам во раст и развој. Небитно од каде ќе потекнуваат тие, битно да ги има. Ама и мене не ми е сфатливо ограничување на детето на веганска исхрана. Можеби затоа што не сум доволно запознаена со тоа каде сè ги има протеините, јаглехидратите и мастите кои не се од животинско потекло. Сметам дека веганството треба да биде право на избор, а да не се наметнува од најмали нозе.

На kallias, RainBow и LBC им се допаѓа ова.
  3. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Според закон морало да се дава месо, кога ќе пораснело само ќе одлучело дали ќе јаде или не. Само пренесов како ми е кажано. Точно како зашто немам навлегувано.

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Пред некое време имаше статија дека во Америка на една мајка и е одземено родителското право бидејќи со веганска исхрана било проценето дека го изгладнела детето. МИслам дека дури и кривична пријава и поднеле, ама не ме земјате за збор.

Инаку сите педијатри советуваат да се дава месо на бебе затоа што железото во месето е хеме-железо кое може како такво да се апсорбира и користи од човечкото тело. Истатат приказна е и со јајцето. Железото што го има во растителни производи е не-хеме железо и телото ептен слабо може да го искористи (мора да се јаде заедно со витамин ц па дури и тогаш потешко се користи).

За млеко исто така растителните млека не се соодветна замена. Од аспект на количина на протеини на 100 грама и масти и калциум. Барем до две години треба да пијат децата полномасно млеко (или да јадат полномасни млечни производи).

Е сега нивно дете нивно право кој како сака нека прави. Само јас не би одела контра препораки од лекари.

5. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Мене искрено ми е интересно ова со веганството, во принцип јадеш само здрави работи, сите мрсни кои не се здрави се усфрлени ид употреба и едноставно не е воопшто лошо да се направи едно прочистување на организмот, а верувам со таква исхрана и те како ќе се направи една детоксикација.
    Размислував и јас да почнам лично за мене вака како таа што се храни, негативности нема тоа е факт, може само позитивно да влијае на мене.
    Баш би сакала да почнам ваков режум на исхрана па да видам резултати, предности, негативности.
    Е сега за бебе/дете не знам што да кажам. За дете мислам дека е по добра оваа исхрана, пример за едно 4-5 годишно дете, ама мисла ми беше за бебињата дали е во ред уште од раѓање да се на таков тип исхрана. Сигурно дека постои замена и за месото и за јајцата и за рибата и за млекото. Имам читано дека многу овошки или зеленчуци содржат пример исто толку витамини колку едно парче месо или едно јајце. Можеби од една страна е и навистина таа варијанта многу поздрава од нашава која даваме по редослед воведуваме едно те друго како иде по месеци итн.

Инаку жената е фризерка и замислете не се фарба откако останала трудна никако, а и сега додека дои, кажувајќи со сигурност дека се што конзумираме и јадеме оди во млекото. Нокти не лакира, а не па да става гел. Никако. И тоа оди во млекото вика. Кафе не пие никако во целост, а не само сега, не го сакала вика никогаш кафето. Сокови тетрапак, газирани и се тоа што е вештачко не пие воопшто. Благи работи исто така не.
    Во принцип, многу многу строго се држи како за неа така и за детето нејзино и во однос на исхраната и за ред други работи. Прв пат во живот сретнувам ваква особа и навистина ми е интересна, нормално не ја судам ниту за исхраната ниту за ништо, нејзин живот нејзино право.
    Само сакав да го сшоделам со вас и да слушнам дали и вие сте чуле/виделе ваков тип на луѓе и деца. Тоа ми беше се.
    Поздрав

На Annath, joy1 и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.367
    @kalias
    Јад исто имам другарка која слично живее,но не овде туку во Америка

Она пудра кармини,рол он,шампон сама си прави 8-|.Ништо што е вештачко несака ни да помириса.Сретства исто не користи за дома туку чисти со сода оцет лимон и такви ствари.

Тешко е додека се почне ама за секоја навика има и одвика :)

А за храната да ја земам големата за пример која има хемоглобин над 130 а од млечни производи јаде само кашкавал минимално.Значи млеко ич,кисело м,јогурт,павлака,кефир ич ич.Јајце варено,пржено ,кајгана тоа во уста нема ставено 8 години.Месо само пилешко од село се останато не јаде.

Па се развива физички супер.Висока е ,јака е,здрава е

На kallias, Annath, LaDyDoLl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.255
    Допаѓања:
    67.803
    Јас не би ваква исхрана за бебе и дете во развој. Има замена, ама само тоа е, замена. А нели се препорачува разновидност. Сакам од се да проба, па сама кога ќе биде информирана може да си одлучи како ќе се храни.
    И знаеме дека ако едно дете напредува на еден начин, друго можеби нема. Ете, едно може неухрането да биде, друго да си биде океј. Ама јас не би да ризикувам. Штом вака ми е здраво детето така ќе си терам. А нормално, секој со својот избор. :)

На azelea, LBC и Annath им се допаѓа ова.
  8. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Е баш така. Значи и за средства за чистење, креми, антиперспирант и уште не знам што уште друго, сето тоа на природна база зема, пример за комарци сега баш ме прашуваше каде да најдеме природен ролон за да ги мачкаме децата, бидејќи Аутан, Чико сите имаат хемиски состојки.
    Значи буквално се што е за употреба како надворешно така и внатрешно, се е на природен начин.
    Мене искрено не ми смета овој стил на жувот, напротив, сигурно е дека е далеку поздрав.

А за јадењето да се надоврзам за твоето дете, претпоставувам за поголемката ми кажуваш дека не јаде многу работи. Истото е и кај мене за син ми.. ништо не јаде, а млеко пие, само навечер ама обавезно без него нема заспивање.
    Сега почнав да му ставам една лаж.мед во млекото и не го серува, а онака не сака мед да јаде.
    Сирење јаде, капкавал ретко.
    Значи млечни работи е ок, јаде. Јајце кога како, едно време секој ден сакаше или варено или омлет, сега којзнае колку време нема јадено јајце.
    Овошје ретко, ама од зеленчук, манџи и такви готвени јадења ништо ништо ништо и мноогу ми е мака и се нервирам што ништо не јаде.
    Освен тост со пилешко и кашкавал и макарони со сирење друго ништо не јаде.
    Колку пати пробував и уште пробувам да пројаде, не и не кога рече бљак не е убаво и толку.
    А до 2.5 год.јадеше се, со лажење, со цртани со игри ама јадеше пола блендирано пола така битно ќе изеде тоа што му згтвам, е после тоа одеднаш прекина и со овошната каша и со ручекот и еве веќе 2 год.како јаде само тие 2-3 работи.
    Слаб е и нормално не може ни да се поправи кога не внесува тоа што му е потребно на организмот.
    Има 14.5 кг , а е 4.5 год.
    Не знам што ќе правам многу се нервирам многу околу нејадењето негово.
    А крвна слика пред месец кога му правев му е супер. И железо и калциум и хемоглобин, се е во граници на нормалата.

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.056
    Допаѓања:
    328.367
    @kalias не се оптеретувај со тежината се дур не оди надолу постојано.Децата се активни,растат во висина неможат сите крупни да бидат.Керка ми е доста висока и слаба.Но се гледа дека има тешка коска.Неможам да ја кренам а вака делува коска и кожа ама вози велосипед,трча нонстоп пред зграда.И тоа е битно да има добра крвна слика,да расте и оди напред.Ако и генетски сте послаби тогаш и кон тоа влече и детето

На azelea, kallias и LBC им се допаѓа ова.
  10. kelebeim***

kelebeim*** Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.336
    Синко е скоро 15м. Уште цица, досега друго млеко не сум му дала. Планирам наскоро да го одбијам, па сакав да ве прашам ваше мислење: дали да почнува со друго млеко и ако да, какво? Од млечни производи јаде се'. Мене ми е навечер кога ќе се разбуди што ќе му давам ? :)

На M&M му/ѝ се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Јас го одбив на 16-17 месеци. Млеко никакво не воведов. Обично ја преспива нокта, но ако се разбуди вода пие. На жешково мислам дури дека се буди за вода. Од млечни јаде козјо кис.млеко, кравјо кис.млеко, козјо и кравјо сирење, ретко кашкавал. Пресно млеко може да касне со бисквити дента кога го варам за потквасување.

На azelea и kelebeim*** им се допаѓа ова.
  12. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    На 15 месеци можеш да даваш кравјо млеко. Ова ако евентуално има потреба од пиење млеко. Мојов на пример не сака нешто многу да пие млеко. Се случува од време на време да бара да пие млеко ноќе и пиев околу 100 милилитри. Другото е се преку млеко млечни производи што ги внесува преку исхрана.

На kelebeim*** му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Monella

Monella Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.967
    Мајки колку давате количински месо на едно јадење?

Синко има 2+8
    Заради проблем со железото, треба да внесува повеќе месо.
    Давам редовно ама ете не сум измерила точно во грамажа.

14. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Мајки не знам дали прашањево е за оваатема ама ке го ставам тука.

Имаме годинка и месец, ама бебушкк ми е слабичок 8, 500kg
    Работата е што има ептен брз метаболизам. Имаме дневни 3 оброка , 2 ужинки и некогаш навечер се буди за млеко. Јаде доволно а е слабичок. Кака 3 пати дневно, не е каката течна туку нормална. Јас исклучиво гледам да го хранам здраво кога сум во можнист, се случува и купечки кашички кога сме на пат ама ретко.
    Сега почнува да оди и дополнително троши.
    Дали треба покалорична храна во смисла дали може секој ден по малку путер (досега само маслиново користев). Кога имаме јаце дали може примее две жолчки во кашичка.
    Секогаш готвам на пареа, без масли после додавам.
    Чколадо, сладолет нема прибаноа, Ане ни сака благо воопшто. Блиските ме критикуваат дека е слаб зошто го хранам само органски и не му давам купечи работи. Што може нешто покалорично во смисла на здрави масти да воведам во исхтанта. Месо обожава , имаме 4 пати неделно телешко , некогаш јагнешко. Ама пак е слаб

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.901
    Допаѓања:
    203.111

Терај си како и досега, супер си го храниш, слободно ставај путер, тој не дебелее, туку мастите од него се потребни за развојот.
    Моето поголемо дете е такво. Јаде се, овошје, зеленчук, манџи, месо, јајца нешто многу не љуби, ама јаде.. и пак на 6 години има 18 кг. а по некој просек треба да има над 20 кг. На година имаше 8600, како твоево, ама со брз метаболизам, после секое јадење полнеше пелена. И сега е слаб, јаде количински доста, не оди толку често по голема нужда, ама на килажа не качува многу. Најбитно е да е здраво детето, има кога да се дебелее.

На Shelea, coconaut и mac.mac им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Ако крвната слика е добра и ако е весело, среќно дете ништо не му фали.
    Мојот исто често кака ама не е слаб, а е прилично подвижен. Секое дете е приказан за себе.

Инаку путерот и маслиновот масло имаат иста калориска вредност така што сеедно е што ќе му даваш од аспект на калории.

На mac.mac му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Мајки може ли по малку свинско да почнам да му варам на бебе 1 год . сме
    На пример еднаш неделно?

18. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Ослич имате дадено?

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.901
    Допаѓања:
    203.111
    Не брзај со свинско, лето е сега. Свинското по правило се јаде во зима, помрсно е, и тешко. Јас на првото му дадов свинско некаде околу втората година, можеби и подоцна беше. Исто и на малово планирам да му дадам покасно.

@sunshine2015 ослиќот е една од првите риби во исхраната на детето, слободно давај. Иначе пожелни се помрсни риби како лососот, заради омега масните киселини, иако и ослиќ, пастрмка не се лош избор. Рибата во секој случај е пожелна на детското мени барем еднаш неделно.

На mac.mac и sunshine2015 им се допаѓа ова.
  20. coconaut

coconaut Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    2.562
    Што давате обично за доручек и вечера? Син ми 17м е до сега јадеше житарка и овошје, па нешто со лебче, но некако веќе овошјето и жиарките ми ги одбива, а со лебче му давам путерче, кашкавал, варено јајце, кисело млеко, некогаш пржени лепчиња на путер, кифличка.
    Во врска со исхраната внимавав многу до годината, но сега скоро се му имам дадено да проба, смоки јаде Стоби флипс, животинско јаде, пудингчиња, овошни јогуртчиња, бисквити обични...