Сигурно си пробала и со купечки каши? Од секогаш е така или периодов? И ние на годинката имавме проблем со јадењето,не сакаше ништо друго да јаде освен переци,и тоа сама а не јас да ја хранам Тогаш и преминавме на не блендирано И се сама почна да јаде,зборам за овошје,лебче,зеленчук За Ручек и вечера јас ја хранам рест сама а немаме уште полни 15м Види истражувај,пробај поинаку да му е интересно
Не сакам да бидам погрешно сфатена, ама после година им треба млеко или млечни производи. При тоа јогурт и млеко имаат скоро ист нутритивен состав. Главната разлика е што во јогуртот/киселото млеко се додава средство за скиселување (маја) и лактозата од млекото се намалува зашто таа е шеќер и се разлага. Затоа јогуртот е многу полесно сварлив од млекото. Инаку од аспект на калциум, протеини и слично се многу многу блиску по состав. Затоа и препораките секаде се од 350 до 500 милилитри млеко или јогурт да испие дете од 1 до 2 години. Или еквивалент на ова во други млечни производи. Односно околу 30 грама сирење/кашкавал заменува една порција млеко/јогурт. (http://m.kidshealth.org/en/parents/toddler-food.html). Кај деца се препорачува давање на полномасни производи затоа што мастите им помагаат за развој на мозокот (миелинската обвивка е 100% масти). Светската Здравствена Организација ги дава истите препораките за 350 до 500 милилитри млеко или еквивалент на млечни производи: http://www.who.int/nutrition/publications/guidingprin_nonbreastfed_child.pdf Растителните млека освен соиното се многу сиромашни со протеини што на децата им се неопходни за развојот. Исто се многу сиромашни со калциум што е неопходен за развој на децата. Еве споредба: Разбирам ако детето има алергија на млечни протеини да се прават замени ама не ми е јасно зошто овие млека се проласуваат за поздрави од обичното млеко. Тука каде што сум во моментов никој не спори дека децата треба да примаат млеко се разбира никогаш како главна храна. За да се надминат нутритивните дефицити на растителните млека овде за деца има растителни млека што се збогатени со калциум, протеини и слично за да се достигне хранливата вредност на млекото. Во Македонија такви прилагодени млека нема ама само се зборува дека тие треба да се даваат а да се одбегнува обичното млеко.
Затоа што деца секогаш избираст млекце пред да џвакаат блуткави каши. Исто така честа е и анемијата кај деца кои пијат многу млеко. Умереност, само умереност. Впрочем јас не реков ич да не пие млеко, ама ако јаде млечни оброци нема потреба од млеко, а под млечен оброк спаѓаат овесни снегулки со јогурт, кисело млеко со оброк, гриз со млеко... Калциум нема само во млеко, ако е така како прави млеко кравата кога не пие млеко.
Не јаде купечки па ич, сака да јаде лубеница, бисквити и леб, џвака ама собира во уста и се дави. Мислам дека главен проблем е и тоа што цица сеуште и тоа го држи сит па нема потреба од храна. Сакам да го одбијам ама здравје на есен викаат на лето не се одбивало од цицање
А што е разликата во одбивање во лето и есен? Немора да го одбиеш ама намали му од цице И мојава во главно јаде овошје а кашички некако послабо,битно да напредува
Па јас сметав дека се бабини деветини и се консултирав со педијатар и тој ми го кажа истото, а и синко ако се прашува до школо би на цице хехехех, иначе цица навечер само ама овој период се буди на секој 15мин па така испаѓа цела вечер да цица а преку ден пие само вода и одбива каши зеленчукови несака ни да помириса а овошни чат пат јаде и тоа навечер кога ќе огладни
А да пробаш да дадеш со маслиново малце, лукче кромидче малку? Да не и се невкусни кашите. Најди нешто што јаде па камуфлирај. Стално го кажувам тоа, мене не ми јадеше карфиол чист па мешав со јаболче и морков, ми го јадеше.
Се испробав обожава кисело млеко па така во се му ставав сега веќе и тоа не поминува и тоа сега го јаде само така без ништо се плашам дека ќе му ослабе крвта
Моњто 13 месец е уште млеко животинско не сум дала ни во каши. Кисело млеко и јогирт секој ден. Крем сирење и кашкавал давам и плус путер исто често. На ад сме по 2 пари на ден, ама кај и да е ќе пичнам со козјо
Викаат дека доколку цица да не се одбива летен период поради сезона на стомачни вируси и цицањето може да ги спаси од дехидрирање. Нема врска со бабини деветини. Инаку ако сакаш ако се решиш да го одбиеш можеш и преку лето твој избор
Мајки, цвекло свежо како им давате на децата? Како помал варени ми го одбиваше, ни една комбинација не беше успешна, па престанав да нудам. Сега сакам свежо како салата, ама оцет немам дадено, не знам ни од кога се користи искрено. Или да цедам во соковник со овошје? И како да го исчистам најдобро, со оглед на тоа што е од маркет, немам непрскано и домашно?
Дaвaј гo кaкo сaлaтa сo бaлзaмикo и мaслинoвo мaслo слoбoднo. Штoм е купечкo нaјдoбрo вaренo. Слoбoднo вoведувaј и oцет постепено. Јaс сум мнoгу прoтив штo дaвaaт блендирaнo нa децa 12+ ,тoa е веќе дете и мoрa дa џвaкa,не е бебе пa дa јaде кaшички. Незнaм кaкo дaвaте вие, штoм вo oпцијa стaвaш сaлaткa знaчи џвaкa и нaјдoбрo е вaкa дa гo дaвaш цвеклoтo.
Мајки дали и што јадат децата на горештиниве? Мојов е година и еден месец и ништо не јаде, ни појадок ни ручек,само за вечера малку повеќе што ќе касне...Цело време бара да цица...Ова трае веќе 3 недели
Мојата е 19 месеци, и таа намали со јадењето. Убаво јадеше, ама овие денови послабо. Од жешкото е, на нас не ни се јаде а не па на нив. Нуди повеќе течности.
Не му се секирај толку, нормално е да не јаде. Жешко е, тешко е, си добива се' од млекото. Ќе помине за кратко, пак ќе си јаде.
Јас иато се плашев но кс му била супер денес правевме а во уста ништо не ставја не сака воопшто да јаде
Zdravo nie sme 21 mesec stanuvame kon 9 imame dorucok zitarici so nekoe ovosje,potoa spieme kon 12 so edno sise mleko,vo 15 casot imame rucek zelencuk so meso,potoa vo megu vreme Smoki ili solenki moze nekoe ovosje ili ovosen jogurt i nakaj 21 cas vecera makaroni,palenta,nekoe namazce so lepce zavisi i vo 22 cas zaspivame so mleko.zaboraviv da kazam vo tekot na denot pie mnogu tecnostii sokce ili voda.