Исчезнати лица

Discussion in 'Општи дискусии' started by friendy, Aug 4, 2017.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Мене некои црни филмови ми се вртат не дај боже да испадне така.
    Не за киднапирање туку да не посегнала по својот живот.

Lilik likes this.
  2. Momichka

Momichka Популарен член

Аниса изчезнала четврток, најдена е сабота. Терав инфо да најдам позитивен пример.
    https://fokus.mk/tatkoto-na-anisa-s...o-za-detsata-no-ne-znaeme-shto-nosi-zhivotot/

sureinlove and Milkiway like this.
  3. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Зошто некој би ја скрил камерата од страв?
    Може, киднапирањата не мора да се филмски со насилно пикање во комбе, туку најчесто тие што се занимаваат со трговија на луѓе си имаат тактики и жртвите сами си доаѓаат. Ама секако не мора да значи дека е тоа.

4. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Какви луѓе сме и да видат ќе завртат глава... За жал мидлам дека дојде време да паднеш на улица да ти се слоши никој нема глава да сврти а не па да ти пријде..

Anyshka, Skorpija25 and bicycle like this.
  5. CooperD

CooperD Популарен член

Нормално е дека полицијата нема да изнесува детали во јавност додека е во тек потрагата. Сигурно дека нас ни текнало да се лоцира ајфон, а нив не.
    Ама нема да излезат на тв да кажат: еј еве сеа го лоциравне на граница, тргаме по нив…
    Барем до толку имаме општо познавање дека така ќе се загрози целата потрага.
    Или ако имаат инфо за некоја кола каде влегла или слично нема да го кажат тоа на тв ако се на пат да и влезат во траг.

Незнам, немам стручни познавања ама ова општа логика…

Исто и реакциите на наставничката и мајката незнам што ви се сомнителни и чудни. Денес сите функционираат така сп групи на социјални мрежи. Секаде околу мене децава ако ги нема на почеток на час ѕвонат да прашаат ако немаат најавено отсуство. Па кај нас во градинка ако те нема пола саат после прием те бараат, а не ни иде само детето.
    Исто и мајката, го пратила на школо и ѕвонат не е таму, ја бара и исклучен мобилен…како мајка одма ми се превртува желудник. Не е прерана реакција ама ич

6. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Ова девојче беше избеганато, со уште едно што ја бараа така?
    Ако се тие, памтам групи навивачи албанци, плус рандом луѓе многу народ се собираа по соц мрежи. За разлика кај нас само Ловечко друштво некое имаше апел за барање, каде се навивачките групи од Скопје и општо луѓево во поголеми групи да се соберат? Стварно сме само за на фб и за по форуми...

VDT2906, SV1911, felisitas and 3 others like this.
  7. st-el

st-el Популарен член

Не е така... Двапати ми помогнале туѓинци, првиот пат непознат онесвестена ме внесол во поштата и повикал Б Помош... Вториот пат, неодамна, туѓинка ми пријде и праша дали сѐ е во ред со мене... Благодарна сум им, од срце...
    Постојат добри луѓе,иако во помал број, да не ја губиме вербата во луѓето....

8. Lisandra

Lisandra Популарен член

Веста дека влегла во бела кола колку е точна? Дали може да се работи и за повозрасен дечко да има избегано со него?

9. fana

fana Форумски идол

Епа гледа дека СЕ ОБИДУВААТ да ја најдат, даваат се од себе.
    Цела полиција е на нозе сите го бараат девојчето.

Па викаат на некоја камера од локал било забележано тоа и дека потврдена информација е

Last edited by a moderator: Nov 28, 2023
  10. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Многу трубат со тие дезинформации, да не знаеш на што да веруваш.

nextredstyle and Just.do.it like this.
  11. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Не е тешко ниту чудно, само кај македонциве и народон у ЊуЈорк имам забележано да ќутат кога луѓе околу нив се во болка, неволја или аргумент. Секој се прави ко да не гледа и никој неќе да се меша.

Не сфаќате дека многу криминал се дешава токму сред бел ден пред наши очи, заради тоа што се блендира со околината и не изгледа сомнително.
    Не е ситуација каде некој те грабнал на сила, знаете ли како работаат дечкиве? Со мед и млеко зборови, ќе си помислиш ау овој душа чоек е, ај ќе поминеме време заедно, следно нешто гледаш други типци во соба влагаат.

Last edited by a moderator: Nov 28, 2023
  12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Ова беше во Автокоманда нешто така, под мостот кај фершед тука некаде мислам ја најдоа, па сега имаат ставено светла од коа се деси тоа… прежално е што треба нешто да се случи за да се превземе нешто за безбедност…

13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Уф… ајде и јас со моја теорија. :bandit:

До сега не ми е ништо посебно сомнително во делот на комуникацијата на релација родител-наставник. Во какви неизвесни времиња живееме, секако подобро е да се преземе се што се може околу следење и обезбедување заштита особено кога се работи за деца.

Изјавите дека не е булингувана и дека не била во конфликт како со домашните така и со надворешен фактор (ако се вистинити) одат кон тоа дека не се работи за одземање на сопствениот живот. Пак ќе кажам ако се точни тврдењата.

Па вака ми личи на класично киднапирање. Веројатно се работи за профил на човек нарцис и манипулатор кој некое време стекнувал доверба во неа. Не го знае долго, ама цело време и докажувал определена лојалност. Така што не се работи за класично насилно киднапирање (кое би било препознаено евентуално и познато на јавноста до сега) туку своеволно одлучила да прескокне часови и да замине со друга личност, доцна дознава дека паднала во мамка.

Верувам дека мвр има траг, и нормално дека нема се да споделат со јавноста. Ништо чудно белиот автомобил да е само пренасочување на внимание, за полесно следење на оној вистинскиот. Не можеме како јавност да очекуваме да ни биде се кажано, до нас како граѓани останува доколку го забележиме девојчето да ги известиме органите.

Дури и да се работи за своеволно бегство, не можела сама да го испланира. И во двете сценарија замешани се повеќе луѓе.

Се надевам дека ќе се расветли случајот што поскоро и дека жива и здрава ќе се врати дома. (fingers)

sunshinebabe, Harper, Limpan and 31 others like this.
  14. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Треба ептен добро и филмски да е испланирано да на место каде што има камери на секој чекор, на ниедна да не биде забележано.
    Јас се надевав дека сама заминала и ќе се врати, ама надвор е ладно, а веќе доста време помина.

Да се врати дома здрава и жива само. :(

Мене па чудно ми е шо зачестија исчезнувањата, ден-два и ги наоѓаат. Се надевам дека некој се интересира за децава и после пронаоѓањето, треба да се разговара кај биле и зошто заминале.

15. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Имате осет малку?
    Бидете внимателни што пишувате.
    Дете е исчезнато!
    Не мешајте политики ниту пак да правите психолошки профили на родителите!

16. christinnn

christinnn Форумски идол

А не можи некако да се влези на инста и фб профилите, да се прочачка по пораките? Најчесто таму лежат сите одговори.
    Не мислам дека е киднапирање класично, туку девојчето доброволно заминало со некој. Е сега, за каков човек се работи…

*Amethyst* and Spicy Senorita like this.
  17. shz

shz Форумски идол

Сигурно е киднапирана друго ми нема смисла да е.
    Да побегне кај ќе оди на ова ладно, да побегне да ама тоа би било на неколку часа, а е поминато доста време.
    Да е побегнала ќе талка некаде низ улиците некој ќе ја забележи, а сега како в земја да пропаднала никаква трага нема.
    Се што пиша Јованти се согласувам.

Yowannty likes this.
  18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

За ова ни е потребно Amber alert, таткото на девојчето од Србија, Тијана Јуриќ, кое беше киндапирано, силувано и за жал на крај убиено, после толку време се избори да го усвојат законот и во Србија. Се надевам девојчето е здраво и живо и дека ќе се најде побрзо.

tanjita, SummerGirl and st-el like this.
  19. CherryBerry

CherryBerry Истакнат член

И мене ништо од изнесеното не ми е чудно, сите постапки од вклучените ми се на место. Телефонот полицијата или го лоцирала, што значи дека може бил фрлен некаде или пак е уништен. Нешто што може ние да направиме сега е да внимаваме на некои чудни детали, како ете пример фрлен ранец или облека што е опишана дека ја носела, доколку имаме некој сосед што претходно се врткал околу деца и сега сомнително се однесува, некој ако сподели детали за исчезнувањето кои не се јавно познати... искрено ако е киднапирање не знам колку и нејзината слика ќе ни помогне. За жал потрага да се организира во голем град е тешко, не е отворена локација каде немаш каде да се криеш.

20. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Не верувам дека нема таква снимка. Веројатно се работи за заштитена информација. Дури и најдобри професионалци бидуваат забележани некаде. Некои информации не се откриваат оти имаат своја цел.