Ако го барале ќе го најделе. Панче бил закопан пред тоа во скопје. Не истиот ден. Возило пријавено за исчезнато стоело на паркинг пред Градски парк, на раскрсницата со три цајкани.
Кога стоело? Дента на 27ми? А тие цајкани за што се? Да регулираат сообраќај или да бараат возило? Факт е дека потфрлиле со возилото, ама мое мислење е дека немало да ја спречат трагедијава дури и да го нашле возилото. А за телата... и претходно имам пишувано, многу тешко се откриваат, дури и во далеку поспремни држави од нашата.
Ц Може еден ќе фателе, ама не верувам. Грабнувањето ќе се случело и со друго возило. Затоа и викам дека е приказна за мали деца. Зошто и како го убиле Панче, они си знаат, а може и МВР знае, ама не кажува. Ако имаш официјално инфо, сподели за колата. Каде и кога ја приметиле пред 27/ми? А ако ја приметиле на 27/ми, ништо не можеле да направат, пошо сообраќајец не лови украдени автомобили, знаеш мислам. Секако ќе ме брише Реин, па ќе престанам тука. А и ја напнавме темава со претпоставки.
Нека работи обвинителство сега да добијат казна ко што треба. https://telma.com.mk/2023/12/11/che..._xhIc2hG-YRYBnlgNbM__tNDGhxkXPL0uK4Y0sFtydREM
Па нели Панче е најдено во Велес, какво Скопје. Автомобилот влегол на ден на киднапирање во градот според Сејф Сити. Бар тоа последно јас прочитав. Се оградив од информации бидејќи ми направија каша попара од мозокот, може сум грешка.
Се прашувам како можеле да убијат дете. Аман и тие имаат деца, што би правеле ако некој им го одземе најмилото? Монструми е малечок збор за нив. Палчо е посебен случај.
Дека имало пропусти имало да не се лажеме, дека не се замараат кога ќе исчезни личност над 18 години тоа е факт, го имате сличајот со Пино, да не беше неговата мајка толку упорна немаше ништо да се дознај. Да го барале Панче и возилото можеби и ќе го заприметеле, затоа што баш тогаш вриеше од цајкани низ Скопје, и кога ќе исчезни личност особено со возило треба цела полиција низ државата да е во тек и да има податоци. Дека не сме зрели да бидиме држава и да функционираме нормално тоа се гледа низ годините уназад. И што ако тоа што го тврди новинарот Момировски е точно? Дека не бил прв обид за киднапирање? Тоа значи дека сме потфрлиле во секој аспект, можеби затоа мајката така изреагира, дека се сомнева на киднапирање. Оваа држава не ги заштитува своите граѓани, видовме со случајот на Пале, со битолчанецот што со уби бифшиот зет. И Палчо сигурно имал доушници во мвр и кога згусти работата мислеше ќе се спаси.
Точно. Случајот со Пино бурно го следев до самиот крај, тотална незаинтересираност од страна на институциите. Цели шест месеци мајката минуваше низ агонија и надеж дека ќе го пронајде. Секојдневно пишуваше статуси на фејзбук како се молеше да го најде своето дете. На крајот само 4 коски закопа од него. Страшно. Еве точно до денеска 5 години од неговото убиство, а убиецот уште не е фатен.
Znaci fakt e deka MVR ja za*ba so toa so ne go barase Panche so se kolata. Ova 10 pati go zborevme mislam
А знаеш шо им е уште еден пропуст? Немаат камери низ Велес? Само низ Скопје ли има и треба да има камери? Ја вака ко лаик, мислам дека кога ќе пријавам дека го нема татко ми сосе кола, прво што проверуваат треба да се околните камери кај што би поминал кога излегол од дома. И сите камери по Велес. И да се активирала полицијата да ја бара истата кола. Немора (мора уствари, ама не кај нашиве шутраци) да ја бараат по улици, ама секој полицаец што е на работа треба да биде известен за табличките на колата и е ДОЛЖЕН дур пие кафе (шо друго не ги гледам да прават) да гледа барем таква кола и ко ќе види таква марка со таа боја, да ги запамти 4рите броја на 30 секунди и да провери. Јас мислам вака некако се бара лице исчежнато со СВОЈА кола. Не е битно кога е пријавено и после колку часа се води за исчезнат. После 24те часа РАБОТА им е да проверат камери по цел град од минатиот ден кога е исчезнат.
Како? Како во Minority report, како може да не ви е гледан филмот Срамота е мал збор, да се бркаат на ова политички поени. Пошто од другата партија ако беа, тие полицајци одма со апгрејдувана интелигенција и вештини идат. 25 години типов си ровари, со сите се дружи, влакно не му фали-ама денес сите амнезија добиле, појма немаат кој е и како останал нечепнат на толку кривични пријави и во 2002, и во 2005. Абе ај
kako mislis so koja cel i zosto? pa napisav, za da se prekine veke ednas so ovaa korumpiranost i da ne im se gleda niz prsti i sekako za vanja , zarem stvarno mislis deka samo palco e takov? gi ima nasekade niz cela mk. citav na fb komentari nekoj imase pisano nekoi napadnale tatko i sin i gi pretepale, gi priveke i pustile, istiot na komandirot na policijata mu zapalil avtomobilot znaat koj e i nisto ne mu mozat, i red drugi provlemi pravel no nikoj ne se ni osmeluva da go zatvori zs ima "grb" go stitat od partija i onie na vlast ..i utre tie ke bidat palco2 ..ne samo skopje nasekade ima takvi ..drug so smeenje iskomentiral kaj niv policijata polevala marihuanata vo nekoe pole i potoa demek ja zaplenile , pretpostavuvas kade zavrsila neli?.. i da smetam deka trebase da ima protest i toa odma a ne da se odlozuva dodeka stivne i tolku e.. trebase nasekade vo cela mk da izleze narodot ne sum vo sk no trebase niz cela mk da ima protesti ne znam sto se pisalo toa e vase mislenje, jas smetam poinaku i milion pati se pisa za avtomobilot na pance sto e tolku ocigledno sto i kako bilo pa sto?uste tupite
Пошто ни ти не си била, нема што да тупите тука за протести. Прво нема основа за протест моментално. Нека изречат казни па според тоа ако има потреба нека се организира протест.
ko u mk samo toj avtomobil da e ...tie resile da ja grabnat i pak ke go napravea , pa imale i druga zaboravas deka palco vo drug bese? , i da najdea citroenot dodeka otkrijat sto kako koj ovie ke napravea sto naumile.. mozele da sprecat da, no ako uste odamna lezele v zatvor za drugite dela za koi im progleduvale niz prasti taka da ...
Е ова е веќе филм а не ние што си фантазираме, јас мислам дека полицијата кај нас си многу фантазира нереално, како е можно целата кола да е пепел ама да ја дознале таблицата..
Нема цајкан што да бара возило, не сме 1993. Доволно е во системот на "Safe city" да се додаде табличка од украдено возило и штом таа табличка се појави на камера веднаш ќе го извести главниот центар каде се гледаат камерите.
Теоретски е лесно да кажеме дека можеле да го најдат автомобилот, ама практично ако размислите - и не баш. Прво и најверојатно, можеби бил сокриен во некоја недојдија меѓу Скопје и Велес сè до 27 - ми, пред да биде искористен и опожарен. Второ, и да не било така, Велес - Скопје само колку патишта има, потенцијални камери и часови за прегледување? За Скопје само по себе и да не зборуваме. И трето, тешко дека некој би се посомневал дека исчезнување на 70+ годишен непроблематичен човек од Велес може да биде поврзано со исчезнување на 14 годишно девојче од Скопски центар. Тој аларм веројатно се вклучил кога го пронашле автомобилот на така нетипична локација далеку од Велес, а и можеби имале некои сознанија на релација Палчо - Бразда, за да ги најдат овие гревовите и да ги испрашаат, па да се дојде до решение на случајот. Хипотетички ситуации има милион, со илјадници варијанти дека можела да биде спасена, и уште толку варијанти дека сепак овие ќе најдале начин да го извршат тоа што го испланирале и покрај сите можни препреки. Реалниот исход е само еден, страшно болен и суров. Она што е факт е дека за македонски услови и стандарди, имајќи го предвид нашето досегашно трагично искуство со МВР (и другите институции), случајот е решен експресно брзо и концизно. И тоа, реално е важно - за да има правда. За жал, не можам да се сетам на ниту еден случај кој вака ефективно бил решен, посебно од овој калибар.