Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исчезнати лица

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од friendy, 4 август 2017.

1. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    8.372
    Не сфаќам што е чудно. Јас на 7 години сто пати го имам и брат ми и братучеди чувано... Можеби се мирни и позрели за нивна возраст. Брат ми пример ни на негови 15 години не беше да чува некој, не пак на 7.

Колку деца се само исчезнати додека се чувани од родителите...

На Mumoftwo30, Antebellum и eliesaab им се допаѓа ова.
  2. Лејди Гага

Лејди Гага Активен член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    10
    Браво за тебе што си ги чувала братучедите☺️ама друго е 2годишно дете. На тоа нон стоп надзор му треба ќе ти истрча, беља ќе направи. Ме разбираш?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    8.372
    Па толкави беа де. Јас дете од 7 години секако ќе ги дофатев веднаш, каде и да трчаа. Никогаш, на никој ништо не му се деси. Ми оставаа и храна што да јадат, и ги ранев.

Баба кога ги чуваше, повеќето пати не можеше да ги стаса. Братучеда ми еднаш 5-6 ч ја немаше, и побегнала на баба и отишла во циганската маала, си играла со деца некои таму. Ја донесе после циганга една дома.

Не викам дека сите деца од 7 години можат да чуват помали деца. Ама има деца што се позрели за возраста.

На Mumoftwo30, Antebellum и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.979
    Допаѓања:
    5.830
    Јас на 7 години не знаев дали бев во универзумот на Марвел или на ДС. :rofl:

Ама добро, секое дете и човек е различен.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    7.992
    Дете од 7 години е дете. Не смее и не може да чува дете од 2 години, кое се уште не знае да комуницира и да си ги изрази потребите кои ги има, а трча како лудо и нема осет за опасности околку него.

Ќерка ми е скоро две. Не знаеш во две секунди што ќе скраси, и не смееме ни 5 секунди да ја оставиме на само. Почекај само здравје, ќе видиш.
    Дете од 7 години ќе се заигра, ќе се заборави, оти е само Дете и не смее да има одговорности за друго дете.
    Тоа што било и како било порано и што на тебе ти оставале деца, е друга тема на муабет, а од страна на родител целосно не одговорно.

На Mumoftwo30 и Калатеа им се допаѓа ова.
  6. Лејди Гага

Лејди Гага Активен член

Се зачлени на:
    Вчера
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    10
    Да де, ако си умеела со нив да се снајдеш тоа е за пофалба.
    5-6 саата толку долго ја немало?! Па што правела баба ти до тогаш, да не копала компири?! Пријавила ли во полиција?
    Среќа што жената го нашла

7. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    8.372
    Да де, копала компири. Се јави на чичо, тато на работа беа да си дојдат. Ја бараа низ град.

Не знам како сте пораснати, ама пример јас со другарчињата кога ќе се заигравме како мали, по цел ден не се прибиравме. Ни јадење ни требаше ни бутур. Одевме од едно на друго место, нагоре по ридот пешачевме. На рекичката „по риби“. И скоро никогаш во вистинско време ниту еден родител не не знаеше каде сме. И нема како да не знае, немаше мобилни. Ама не е тоа тема на муабет ајде. Иако мислам дека во денешно време многу непотребно се „тресат“ родителите на децата, и затоа секоја помлада генерација што доаѓа се помрзеливи и чекаат на готово. Јас никогаш во живот не сум отишла на школо, курс или било што со родител под рака, или со кола да ме носат ако има дожд или снег, или да ме земат дека е темница.

Ама пак ќе речам, секое дете е различно. Јас пр имам први братучеди - двајца по 10 години се. Едниот неколку пати го оставам позади во кола со бебето мое, да ја гледа и заигра ако заплаче. А јас одам до аптека, маркет да земам што ми треба. Ама другиот не би го оставила никогаш на само.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.427
    Допаѓања:
    9.248
    А стварно што е со коментариве? Ние кога бевме деца, сами одевме и на школо, јас памтам 2ро одд. брат ми забавиште, одев го земав и си одевме дома, тоа што имаше спремно за јадење поставував на маса, околу 3 саати во денот бевме сами кога моите беа иста смена на работа, немаше други услови и немаше кој да не чува. А сега и во средно со коли се носат децава, пренежни сите.

9. TammiB5

TammiB5 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2023
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    2.116
    Тоа што го раскажуваш можеби било некогаш спрема родителите правилно, но сега е многу погрешно! Се работи за грижа, се работи за заштита спрема сопственото дете. Тоа не значи дека е разгалено ако се грижиш да не оди по дожд, студ или пак ако се грижам каде излага, каде се дружи или каде оди со другарите.
    И јас исто така после второ одделение сум започнала да одам сама во школо, но никогаш не ми оставиле обврска да се грижам за 2 годишно дете. Неодговорно е! И сега како родител никогаш нема да го оставам моето дете да го чува поголемо дете!
    Ако барем малку имаш размислено, ќе разбереш дека и ние како деца сме растени доста погрешно! Тоа не ни дава на право да викаме: “Па и ние така сме растени што ни фали..”.
    И да, ќе се тресам на се живо и диво бидејќи е мое дете. Никогаш не е “непотребно”, бидејќи ако тогаш кога е време не пружиш внимание касно ќе биде подоцна..
    Ниедно “тресење” не е непотребно околу дете!