Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Исчезнати лица

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од friendy, 4 август 2017.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.472
    Допаѓања:
    114.861
    Би се изненадила тие деца што така нежно и наивно изгледаат какви проблеми можат да направат (не велам дека и тука е случај, ажа изглед лаже).

На *Amethyst*, Emilija97mk, noteforself и 12 други им се допаѓа ова.
  2. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    690
    Каде е изјавата? Може да ставите линк ве молам?

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.081
    Допаѓања:
    21.625
  4. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Јас не мислам дека е избегана со дечко зошто да беше зарем него нема да го бараат исто за исчезнат!?

На Anyshka и Misskirova им се допаѓа ова.
  5. Ladyinblackkk

Ladyinblackkk Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2020
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    690
    Фала ти, очекував некоја подолга изјава не 2 реченици. Нејсе, се надевам искрено дека е замината со некој дечко и ќе ја најдат жива и здрава, иако ми е помалку веројатна таа теорија. А и зарем да беше избегана по цела фама што е дигната по социјални мрежи дете од 14 години ќе остане рамнодушно 5 дена да не се јави..

На Emilija97mk и nena2010 им се допаѓа ова.
  6. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    8.577
    Теоријата дека е со дечко отпаѓа
    Да е со дечко и него би го барале така? Би се водело машко лице за исчезнато

На Bella •••, Anyshka и lovely91 им се допаѓа ова.
  7. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000

Немора он да е исчезнат. Он може да си е во јавност и во контакт со сите околу него. Да иде на работа, да пие кафе додека она седи затворена во некој стан без допирни точки со реалност и медуми и социјални мрежи па не ниту свесна за големината на работата што ја направиле.

На правам теории и не велам ништо. Само одговарам на прашањето како општо дека може да е така опција.

Инаку оваа теорија ми е една од подобрите варијанти што се десило. Тоа значи дека е жива и добра. Па се надевам така ќе испадне. Бегство со дечко

На FridaodaMk, noteforself, Bezimenka90 и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.643
    Допаѓања:
    8.577
    Не верувам дека дете од 14 год би немала допир ни еден миг со реалност . Ако веќе е така ,тоа е пак киднапирање.

На baby-star, Bubish26, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.814
    Допаѓања:
    25.444
    Теоријата за трговија со органи е најстрашна, ама и најмалце веројатна. Зошто? За трговија со органи се таргетираат поранлива категорија на луѓе, луѓе од рурални средини, со попреченост во развој или најчест таргет - бездомници што не се внесени ни во систем, немаат матичен број, практично не постојат. На толкав број бездомници во Скопје и околина, никој не би ризикувал во среде бел ден, во среде Скопје да киднапира девојче тргнато во училиште.

Според статистика, тинејџери односно таа возрасна група на исчезнати најчесто се или избегани од дома поради конфликт или поради забранета љубовна врска. Зборувам статистика, пак ќе кажам.
    Прочитав некаде дека мајка и ги елиминира тие две опции зашто прво - Вања не било такво девојче, што и да значи тоа, второ и ги имала лозинките на сите социјални мрежи и проверила и дошла до заклучок дека немала дечко. Мене тоа посесивно однесување ми е малце чудно, нападнете ме слободно.
    Од гледна точка на некој што растел со посесивна мајка, знам какви мисли сум имала на 14, 15 години, ама никогаш сум немала храброст да избегам.

Трето.. сметам дека како и други институции овде, МВР нема капацитет - не во бројка, туку интелектуален капацитет да седне и да ги разгледа сите опции вака подетално да навлезе во психологијата на исчезнати лица.

Останува да чекаме.

На FridaodaMk, LUCI 99, Neda997 и 18 други им се допаѓа ова.
  10. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Во тој случај е киднапирање.
    Зарем таа затворена ке седи 5 дена без да се појави никаде?

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.323
    Што ви е бре луѓе? На што ви се сведува родителството веќе, не разбирам? Каква посесивност? До 18 години одговараш за животот на своето дете и морално и законски. За каква посесивност зборувате? Увид во социјални мрежи? Па искрено, како би заштитиле дете?
    Преку глава веќе со муабети за мајката која освен што се однесува како нормален посветен родител, не видов ништо чудно.
    Затоа цвета младинава, оти родителите полека полека немаат никаков удел во нивното растење, воспитување... ако има увид во социјални мрежи - посесивна. Ако се загрижи кога ќе и го нема детето без да чека сто саати - ненормална, сумлива. Вие разбирате дека треба да знаете што се случува по социјалните мрежи на вашите малолетни деца? Исто треба и да знаете во секој момент кај ви се децата? Ваша одговорност како родител е, по Богу. Ај ако не полнолетство од 8 години на таму нека прогласат.
    Како родител, ми се гади веќе од мизериите што ги испрочитав по ФБ и тука... ај тука барем мислев троа од троа пообразовани луѓе на форумов, жени понормални во принцип... ама неееее, и тука се треска.

На Harper, tanjita, *Amethyst* и 28 други им се допаѓа ова.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    5.081
    Допаѓања:
    21.625
    Не те напаѓам, на форумов имам чувство дека морам да го нагласам тоа. Мене не ми е чудно да ги има пасс, оти децата во тие години се ранливи, лесно може да се прелажат. Можеби е само претпазливост од родителите тоа што имаат пристап до социјалните мрежи. Или некоја претходна случка довело до тоа...

Пример, братучед ми сакаше фб од 13 години. Вујна ми му направи месенџер само за да не чита свашта оти е емотивно детенце и ќе го натажи и ќе се исплаши ако прочита ваков случај ама да си се допишува. И понекогаш знае да отвори да види каде што има пишувано.

На *Amethyst*, MeowMeow, VDT2906 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.814
    Допаѓања:
    25.444
    Затоа што деца заслужуваат некаков степен на приватност, која ако е нарушена само прави конфликт поголем, а второ во време на апликации како снепчет, дискорд и невидлив чет на инста, ништо не можете да знаете дури и да имате лозинка.

На kim.k, Trexane, Konfetka и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Aнонимус_

Aнонимус_ Истакнат член

Се зачлени на:
    30 август 2022
    Пораки:
    486
    Допаѓања:
    1.459
    Не мислам само на изглед, туку целокупниот профил на личност (до сега што ни е познат) не ми е типичен за бегање со дечко.
    Некој што не бегал ни од часови ни па нешто е аутгоинг личност и одеднаш бега со дечко, не ми е својствено.

Последна измена: 1 декември 2023
    На Mila_Mia му/ѝ се допаѓа ова.
  15. CooperD

CooperD Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.000
    Не реков дека не е.
    Само дадов одговор за прашањето зашто би немало пријавено машко исчезнато лице.

На Mila_Mia му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Spicy Senorita

Spicy Senorita Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2022
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    2.599
    Јас пред 18 години не дејтав, за додуша и ништо не пропуштив. Си бев мирна и скромна и дома се кажував и така е нормално, нема тајни на тие години.

На Curious cat и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.323
    Tи можеш да им пружиш приватност што нема може да му читаш на детето секој ден што пишува и како пишува, ама за во вакви опасни ситуации и тоа како е потребно да се знаат лозинките. Јас на мм му ги знам лозинките, не значи дека му проверувам... ама ги знам. За арно, за лошо - ги знам!!!
    Значи и те како е пожелно да се има таа информација за не дај Боже. Особено на твое малолетно дете. Не знам, веќе се претерува со ова.

На Harper, *Amethyst*, Bezimenka90 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. denicijaa

denicijaa Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    188
    Според мене статусот на Ерол е само обид, доколку се работи за тинејџерско бегство и слично и доколку Вања ги чита социјалните медиуми, колку и да е исплашена, да и даде храброст да се врати, ништо повеќе.

Инаку во едно најубаво сценарио што си го помислив, а кое може да се случи ми се чини само на филм е дека бега за во ваква трагедија да ги зближи родителите за кој нели велат се разведени и да се појави од некаде :l:

На Осе, Konfetka, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.074
    Допаѓања:
    9.670
    Во право си. Внуките од брат ми, имаат единствено Вибер, не им дозволуваат повеќе од тоа, 12 години имаат. Виберот на едната е со еден лап топ поврзан, Виберот на другата на другиот. И си кажува брат ми дека во иднина планира да им проверува и детална сметка. Цел живот изнагледани сме глупости, мене ми е сосем во ред да се внимава и да се има пристап од страна на родител до Социјалните мрежи на малолетно дете. Син ми има 5 години па правам контрола што гледа на Youtube, не па кога ќе подпорасне и има свој телефон. Страшни времиња дојдоа. Мајката за се е во право во случајов.

На *Amethyst*, Wideperpetual, Skorpija25 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.448
    А сигурно ли е тоа дека ги имала пасвордите, да не биде дека напразно збориме?
    Искрено уште кога прочитав дека детето имало инсталирана апликација за следење на телефон ми дојде чудно ама тука ме уверија дека и тоа било пракса сега. Што само по себе океј не е страшно.

Ама сега и ти ова што го напиша....не знам за другите, ама јас растев со фејсбук, снапчет, тогаш се појави и инстаграм и никој ниту ми знаеше пасворд ниту ништо. Можда мајка ми ми чепкала кога не сум гледала, не се сомневам, ама ниту на мене ниту на моите другарки ни ги контролираа социјалните мрежи.

А сите знаеме колку за еден тинејџер е важно да има своја приватност и колку поголема контрола доведува само до револт. Не сугерирам ништо бидејќи не сакам, само гласно размислувам.

На FridaodaMk, noteforself, see.emily.play и 7 други им се допаѓа ова.