Татко и не користи социјални мрежи. Никаква врска не гледам меѓу неговото немање фб и животот на детето.
Јасно, ама ете не се најде за жал одма... да се надеваме дека ќе ја најдат. Голем дел исчезнати лица по светот не се наоѓаат одма, ама тоа често не е вина на полицијата, во случајов не знаеме. Не е дека имам верба многу во нашите институции, општо, ама во случајов вистина верувам дека се работи 24/7. Имам таков впечаток.
Епа кликни на линкот од Фокус на кој се повикале, вметнат е во објавава, и таму прочитај што точно изјавила мајката на македонски.
И јас имам исто како дете поминато на граница така без прашвање и уште којзнај колку други не знам шо ве чуди ова толку?
Знаеш колку се исти случаиве? Ич! Да дошла мајкава твоја дома и да видела дека и го нема детето, да пребарала по роднини, пријатели, другари, да го нема, тогаш секако ќе требала да пријави. Исто како што направила мајката на Вања.
Кружат коментари у стилу дека ете нејзината мајка работи во А1, реномирана институција, па затоа полицијата толку ги впрегнала силите. Да била некоја X персона немало да се крене толкава врева. Овие коментари се еквивалент на оној со ортодонските протези.
Абе, да има некој во МВР, па да седне да ве исчита и да ве собере во станица за изјава еден по еден, ќе видиме дали ќе ви текне сешто да пишувате по форуми и Фејсбук. Ваша желба е ако сакате да споделите информација, а работа на полицијата е да ги информира семесјтвото и надлежни органи кои го водат случајот. Не треба вас никој ништо да ви објаснува за да ви ја задоволи љубопитноста, вие треба само да не сплеткарите, бидејќи очигледно не сте загрижени. Загрижени луѓе се грижат за тие што се во мака, наоѓаат начин некако да им помогнат или ако веќе не можат да им помогнат да не им одмагаат. Не ви е незгодно да правите секакви заговори на оваа тема?! Повелете, прочитајте апел од мајката: Шпекулациите воопшто не ни помагаат, вели мајката на Вања, по која се трага пет дена – Фокус (fokus.mk) „-Коментарите на социјалните мрежи не ги читам. Во некои медиуми се објавуваат мои наводни изјави, ако сум кажала нешто, од тоа се вадат заклучоци, се извртуваат зборови. Потенцирам дека сум задоволна од работата на полицијата, се е во нивни раце. Ако некој може да го пронајде моето дете, тоа се институциите кои се задолжени за тоа. Ние, што можеме да направиме? Да одиме и да бараме по улици? Затоа замолувам да се престане со шпекулации и невистини, ова е навистина тежок период за нашето семејство – апелира мајката.“
Ти на 15 години немаше доволно памет, малоумна беше? Некогаш стварно не сте свесни какви глупости тропате. Не, мајка ми и татко ми немаа ниту еден пасворд од било која социјална мрежа. Напротив, јас ги имав нивните. Па еве, никаква глупост не направив, во скроз нормална особа израснав. Едно дете ако сака да направи глупост некоја то можи и без социјални мрежи да го направи и никој да не го дознае. Ако му дишите во врат на децата само контраефект постигнувате.
Може не е така екстремно како што пишала она ама дефинитивно на малолетници мора да им се контролираат социјалните мрежи.
Не е ич, и не дека е исто туку ако сите пријавуваат недостапност ќе врие во полиција. Детето не и било достапно 1 час. Наместо да го бараш по роднини и другари,ќе пријавиш во полиција,нели ?! Впрочем и мајкава не барала по другарки и роднини,бидејки напомена дека имала само 2 школски другарки туку веднаш пријавила во полиција. Очигледно е дека имала инстинкт дека е киднапирана.
Многу интересно видео од Меѓаши објавиле, и таму алудираат од околу на киднапирање (аман не ме распнувајте, само пишав). Од друга страна, една жена психолог кажува дека околу 50% од младите имаат симптоми на анксиозност, а некој дел и депресија. Кажува дека кога слабо се социјализираат чарето го бараат на социјални мрежи, што е чиста вистина. И зошто толку virtue signalling, не ми е јасно. Ај доста е.
Ниеден родител не може 100% да го контролира своето дете и да го познава целосно. Денешниве млади не се баш толку наивни како викаат старите "со телефон и интернет родени". Сите цаки ги знаат ако сакаат да прикријат нешто. Ене Коста месец и повеќе неговите не приметиле дека детево спрема масакар и прави молотови. Не приметиле ни утрото кога тргнал накај училиште ништо сомнително и необично во неговото однесување. Колку има деца дома бубачиња, надвор багабонти биле машки или женски.
мислев на ангажирање приватен детектив, организирано барање, не беше одамна но сетете се само на мајката на Пино.
Што разбира па таа како психолог, зела шпекулира. Никој ништо не разбира, никој ништо не смее да каже. Сите да ќутиме и детево да отиде у заборав. Така функционираме како народ, тоа е.
Ама освен ако немаш историја на повици пред себе не можеш да знаеш дали вртела кај други луѓе или не.
Инаку, не знам дали видовте, во Грција исчезнаа две девојчиња на иста возраст. Сами се качиле во такси и толку, ги нема.
За поупатените, да не има некој челинџ онлајн за тинејџери да ги снемува? Какви психопатски предизвици имаше, да ти се згади.... нема да ме чуди некој таков да има да врти меѓу младите. Мада ако имаше ќе кажеше некој ваљда до сега.
И јас не правев глупости, де. Ама, моите сакаа да бидат сигурни. Не ми ни беше дозволено да имам интернет до мои 15 години. А, од моите 15 до 18 години контролираа што гледам и пишувам на интернет.