Италија како туристичка дестинација

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од mims-89, 2 мај 2012.

1. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.693
    Не верувам да не се снајдеш, не е претешко иако на почетокот изгледа малку збунувачки можеби и предизвикувачки сигурна сум дека ќе се снајдеш со се.

Во однос на буџетот мислам дека се зависи каде и што ќе посетиш. Италија е генерално скапа, така што јас би ти препорачала да си букираш влезници и слично уште 2-3 месеци пред одење од причина што пролет во Италија е прегужва. Без влезниците, авионски карти и смештај би ти препорачала да си земеш некој буџет од 400-500 евра (што не значи дека сите ќе ги потрошиш) ама во странство парите лесно одат, ќе седнете на ручек, пијачка, аперол итн и ќе летнат. Храната е посекако врв и нема да можеш да не седнеш ниту еднаш. Ова е досегашно мое искуство, сум отишла и со помалку пари и сум се стискала од причина што какошто кажав Италија е генерално скапа. Аперол шприц ти е околу 6-8 евра, има едни брускети за јадење и тие не се евтини, околу 2-3 евра едно (едно не те најадува), влезниците скоро секаде се 15-20 евра + ќе сакаш сувенирче да си земеш што се исто 4-5 евра. Се надевам ти помогнав бар малку:)

На Alex.T и Mia-K им се допаѓа ова.
  2. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    347
    Ептен ми помогнавте сите, многу ви благодарам.
    Да прашам во однос на смештајот каде е најдобро да си сместен и се да е во близина, да не мораш да патуваш со транспорт?

3. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.238
    Допаѓања:
    3.251
    Во принцип не ти треба превоз за низ центарот на Рим. Ја бев сместена на 10 мин од железничката и освен до ватикан што бев со метро (сакав со метро пошто се немав возено) секаде одевме пешки, ништо не е предалеку а секоја уличка е приказна за себе и најубаво е пешки да идеш. Сега би барала смештај во трастевете, најжив кварт со најмногу ресторанчиња и многу млади

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.364
    Допаѓања:
    90.334
    Кај Шпанските скали.

5. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    1.473
    Здраво, дали некој бил во болоња во април да ми каже како се движат температурите, дали е за блузички, маички? и некој да каже како е дали има што да се види планирам 2 дена во болоња и еден во фиренца

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.386
    Болоња не сум била
    Фиренца.. малце е еден ден преубаво е

На Alex.T и MeckaCia им се допаѓа ова.
  7. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    974
    Ova 500 evra za kolku dena e otprlika 3 nokevanja ?

8. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.693
    Јас со 500 евра бев 5 дена 4 ноќевања. Доволно ми беа затоа што не купував ништо друго освен храна, пијачки и нешто ептен ако ми се свиѓа па ако си купам од облека или додатоци, инаку ако сакаш повеќе да се опуштиш минимум 500 евра :)

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.693
    Јас би ти препорачала да си видиш на аирбнб, пример да си ставиш датуми, колку луѓе би оделе и да си филтрираш сама цена до колку би ти одговарало и ти ги вади сите и ти пишува каде се наоѓаат, еве вака отприлика нешто:

upload_2024-1-16_18-57-7.png

Јас ставив отприлика датуми и не филтрирав цена, ти можеш да си го направиш тоа според буџетот и во секој аирбнб пишува што имаш во околината, до кои туристички места е блиску итн..

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.693
    Јас бев крај на Март, не беше баш најтопло, свежинка беше ама би рекла за по долги ракави и уште нешто одозгора. Еве и гуглче што вика:

upload_2024-1-16_18-59-33.png

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    4.679
    Кај Piazza Navona у близина јас секогаш одам во еден хотел. Локацијата е топ.
    Сега викендот одам пак, љубов ми е :)

На Mia-K, MorskaSirena и Elenpelen им се допаѓа ова.
  12. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    953
    Пиши ми го те молам хотелот. И мене Рим ми е љубов

13. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.238
    Допаѓања:
    3.251
    Пиши го и мене ме интересира.:lol:
    И вие што идете почесто или сте биле често пишете некои hidden gem места низ Рим, црквички, ресторанчоња било што

На Mia-K му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    4.679
    @MorskaSirena Ќе ви пратам линк од веб страната во лп да го имате :)

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    974
    Девоче ,авиончето колку коста отприлика,уствари фулл троцици ме интерсеират тотал,и за ВЕНЕЦИЈА ако некој бил може инфо ?

16. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Дали кога зборувате за Италија, свесно премолчувате за ѓубрето, гужвата и бездомниците, како и оние црнчугине што замараат со алки и селфи-стикови? Убаво е Италија, имам посетено повеќе места, ама гужвата низ град, низ јавниот превоз и кога ќе седнеш во италијанска пицерија, те служи индиец или кинез, не можам да го сварам и ми го крши целиот филм за Италија.

Преубава земја со вкусна храна, ама штета што полека се уништува сѐ тоа, благодарение на капитализмот и лакомоста на ЕУ земјите.

За оние што не сакаат многу да одат пешки а сакаат поевтин смештај, моја препорака е да најдете некој што е блиску до било која метро станица, за да можете најбрзо и најлесно да стигнете до секоја точка во Рим/Милано сеедно. Железничката нека не ви биде репер, затоа што таму врие од црнчуги, гужва е и најчесто е валкано.

Ако некој сака да шета пешки, тогаш нека биде најблиску до местата кои сака да ги посети, односно ќе проаѓа најмногу време.

17. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.693
    Јас бев во Венеција 4 пати, што те интересира поконкретно? Колку кошта авионот или трошоци за се таму?

18. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    1.693
    Каква расистичка порака алал да ти е :))) Како мислиш бездомници и од различни раси има само во Италија, како и ѓубре. Бев во Виена за нова година и истата ситуација е ако те теши нешто тоа. На плоштадот ќе се угушевме во ѓубре, па еве никој не ја спомнува и таа страна на Виена, така што во секој Европски град си има свои предности и маани. Освен ако не одиш во Швајцарија не можеш да очекуваш 100% чистота.

На Alex.T, MeckaCia, Elenpelen и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.386
    Рим важи за еден од најпрљавите градови на светот. Бар лани читав такво истражување

На Alex.T и BraBru им се допаѓа ова.
  20. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Не е расистичка порака, зошто белци не го прават тоа? Туку на црнците не им се работи. На дел што им се работи се океј, другото е се џган. И не се само они. Ама сепак, не се чувствувам пријатно во италијанска пицерија да бидам служен од Индиец или африканец, еве и балканец нека е. Исто како што во африка кога би отишол да шетам, не би сакал италијанци или швеѓани да ме служат, ако мислиш дека само црнците се проблемот.

Виена е ист хаос иако не сум бил, од тоа што кажувале, Париз исто било. Не можам да замижам пред такви работи и да речам дека е супер, кога и самите сте свесни дека не е.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.