Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Италија како туристичка дестинација

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од mims-89, 2 мај 2012.

1. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    1.280
    Не верувам да не се снајдеш, не е претешко иако на почетокот изгледа малку збунувачки можеби и предизвикувачки сигурна сум дека ќе се снајдеш со се.

Во однос на буџетот мислам дека се зависи каде и што ќе посетиш. Италија е генерално скапа, така што јас би ти препорачала да си букираш влезници и слично уште 2-3 месеци пред одење од причина што пролет во Италија е прегужва. Без влезниците, авионски карти и смештај би ти препорачала да си земеш некој буџет од 400-500 евра (што не значи дека сите ќе ги потрошиш) ама во странство парите лесно одат, ќе седнете на ручек, пијачка, аперол итн и ќе летнат. Храната е посекако врв и нема да можеш да не седнеш ниту еднаш. Ова е досегашно мое искуство, сум отишла и со помалку пари и сум се стискала од причина што какошто кажав Италија е генерално скапа. Аперол шприц ти е околу 6-8 евра, има едни брускети за јадење и тие не се евтини, околу 2-3 евра едно (едно не те најадува), влезниците скоро секаде се 15-20 евра + ќе сакаш сувенирче да си земеш што се исто 4-5 евра. Се надевам ти помогнав бар малку:)

На Alex.T и Mia-K им се допаѓа ова.
  2. Mia-K

Mia-K Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2012
    Пораки:
    740
    Допаѓања:
    322
    Ептен ми помогнавте сите, многу ви благодарам.
    Да прашам во однос на смештајот каде е најдобро да си сместен и се да е во близина, да не мораш да патуваш со транспорт?

3. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    2.355
    Во принцип не ти треба превоз за низ центарот на Рим. Ја бев сместена на 10 мин од железничката и освен до ватикан што бев со метро (сакав со метро пошто се немав возено) секаде одевме пешки, ништо не е предалеку а секоја уличка е приказна за себе и најубаво е пешки да идеш. Сега би барала смештај во трастевете, најжив кварт со најмногу ресторанчиња и многу млади

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.183
    Допаѓања:
    88.728
    Кај Шпанските скали.

5. MeckaCia

MeckaCia Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2016
    Пораки:
    836
    Допаѓања:
    1.454
    Здраво, дали некој бил во болоња во април да ми каже како се движат температурите, дали е за блузички, маички? и некој да каже како е дали има што да се види планирам 2 дена во болоња и еден во фиренца

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.363
    Болоња не сум била
    Фиренца.. малце е еден ден преубаво е

На Alex.T и MeckaCia им се допаѓа ова.
  7. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    892
    Ova 500 evra za kolku dena e otprlika 3 nokevanja ?

8. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    1.280
    Јас со 500 евра бев 5 дена 4 ноќевања. Доволно ми беа затоа што не купував ништо друго освен храна, пијачки и нешто ептен ако ми се свиѓа па ако си купам од облека или додатоци, инаку ако сакаш повеќе да се опуштиш минимум 500 евра :)

9. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    1.280
    Јас би ти препорачала да си видиш на аирбнб, пример да си ставиш датуми, колку луѓе би оделе и да си филтрираш сама цена до колку би ти одговарало и ти ги вади сите и ти пишува каде се наоѓаат, еве вака отприлика нешто:

upload_2024-1-16_18-57-7.png

Јас ставив отприлика датуми и не филтрирав цена, ти можеш да си го направиш тоа според буџетот и во секој аирбнб пишува што имаш во околината, до кои туристички места е блиску итн..

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  10. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    1.280
    Јас бев крај на Март, не беше баш најтопло, свежинка беше ама би рекла за по долги ракави и уште нешто одозгора. Еве и гуглче што вика:

upload_2024-1-16_18-59-33.png

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    4.352
    Кај Piazza Navona у близина јас секогаш одам во еден хотел. Локацијата е топ.
    Сега викендот одам пак, љубов ми е :)

На Mia-K, MorskaSirena и Elenpelen им се допаѓа ова.
  12. Elenpelen

Elenpelen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    941
    Пиши ми го те молам хотелот. И мене Рим ми е љубов

13. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    978
    Допаѓања:
    2.355
    Пиши го и мене ме интересира.:lol:
    И вие што идете почесто или сте биле често пишете некои hidden gem места низ Рим, црквички, ресторанчоња било што

На Mia-K му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lotus Girl

Lotus Girl Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    4.352
    @MorskaSirena Ќе ви пратам линк од веб страната во лп да го имате :)

На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  15. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    735
    Допаѓања:
    892
    Девоче ,авиончето колку коста отприлика,уствари фулл троцици ме интерсеират тотал,и за ВЕНЕЦИЈА ако некој бил може инфо ?

16. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    906
    Дали кога зборувате за Италија, свесно премолчувате за ѓубрето, гужвата и бездомниците, како и оние црнчугине што замараат со алки и селфи-стикови? Убаво е Италија, имам посетено повеќе места, ама гужвата низ град, низ јавниот превоз и кога ќе седнеш во италијанска пицерија, те служи индиец или кинез, не можам да го сварам и ми го крши целиот филм за Италија.

Преубава земја со вкусна храна, ама штета што полека се уништува сѐ тоа, благодарение на капитализмот и лакомоста на ЕУ земјите.

За оние што не сакаат многу да одат пешки а сакаат поевтин смештај, моја препорака е да најдете некој што е блиску до било која метро станица, за да можете најбрзо и најлесно да стигнете до секоја точка во Рим/Милано сеедно. Железничката нека не ви биде репер, затоа што таму врие од црнчуги, гужва е и најчесто е валкано.

Ако некој сака да шета пешки, тогаш нека биде најблиску до местата кои сака да ги посети, односно ќе проаѓа најмногу време.

17. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    1.280
    Јас бев во Венеција 4 пати, што те интересира поконкретно? Колку кошта авионот или трошоци за се таму?

18. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    786
    Допаѓања:
    1.280
    Каква расистичка порака алал да ти е :))) Како мислиш бездомници и од различни раси има само во Италија, како и ѓубре. Бев во Виена за нова година и истата ситуација е ако те теши нешто тоа. На плоштадот ќе се угушевме во ѓубре, па еве никој не ја спомнува и таа страна на Виена, така што во секој Европски град си има свои предности и маани. Освен ако не одиш во Швајцарија не можеш да очекуваш 100% чистота.

На Alex.T, MeckaCia, Elenpelen и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.363
    Рим важи за еден од најпрљавите градови на светот. Бар лани читав такво истражување

На Alex.T и BraBru им се допаѓа ова.
  20. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    906
    Не е расистичка порака, зошто белци не го прават тоа? Туку на црнците не им се работи. На дел што им се работи се океј, другото е се џган. И не се само они. Ама сепак, не се чувствувам пријатно во италијанска пицерија да бидам служен од Индиец или африканец, еве и балканец нека е. Исто како што во африка кога би отишол да шетам, не би сакал италијанци или швеѓани да ме служат, ако мислиш дека само црнците се проблемот.

Виена е ист хаос иако не сум бил, од тоа што кажувале, Париз исто било. Не можам да замижам пред такви работи и да речам дека е супер, кога и самите сте свесни дека не е.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.