Италија како туристичка дестинација

Дискусија во 'Патувања и одмори' започната од mims-89, 2 мај 2012.

1. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
    Не разбирам кој е проблемот да те служи во ресторан Индиец или Африканец? И да точно пораките ти се многу расистички.

На Alex.T му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Затоа што е проблем! Ако е типичен италијански ресторан треба да те служат италијани, а не кој стигне.
    Нека ми се расистички, ама реков дека не сакам швеѓани да ме слушат кога ќе отидам во Камерун да шетам.

Ако одиш во Рим, а немаш италијанско искуство/доживување, џабе си отишол. Не ќе одам јас во Австрија за да јадам ќебапи во кајмак и да ме служи Мујо од Зеница. Тоа ќе го направам во Сараево ако сакам.

Тоа што газдите се лакоми по пари и им работи кој стигне, затоа се стигнати до тој степен на несигурност на улици, бездомници, инциденти по секаков основ.

3. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    992
    Imas patuvano ,da ne odam agenciski ako e poevtino ,ako moze info totall ,otprilika za smestaj ,pat,avion vkupno ,onaka za ekomomy buzet ?

4. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
    Леле господ да чува еј, што има врска кој те служи кога ти јадеш италијанска храна, дали е до тоа толку битно кој од каде е и што раса е? И не се правдај со моментот на ќебапите од Австрија и слично. Секаде има од различни држави што поштено си работат во кафичи, ресторани и слично. Коментарите не ти се на место и ти се сосема расистички. И ти утре да отидеш во Германија или слично и некој да го збори истото за тебе нема да ти е најпријатно! Живи глупости.

На MeckaCia, Lotus Girl и Elenpelen им се допаѓа ова.
  5. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
    Би ти препорачала да си земеш карти порано, колку порано толку подобро. Зависи и кога одиш. Преку агенција не е поевтино, јас сум зимала карта за 50 евра со wizz air до Тревизо, потоа од Тревизо до Венеција има автобус којшто има редовни линии околу 10-12 евра беше карта во еден правец. Венеција е доста скапа бидејќи е туристичко место и би ти препорачала да си спремиш некој буџет од 500-600 евра исто за таму (без авионски лет, без сместување и пари за транспорт) туку чисти за таму за трошење.

Би те советувала на аирбнб да си бараш сместување секогаш се поевтини од букинг (досегашно мое искуство). Ако те интересира уште нешто поприватно пиши ми приватен

На Alex.T и ani23 им се допаѓа ова.
  6. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.473
    Допаѓања:
    48.829
    Венеција бев пред 3 месеци во октомври. Моја препорака за Венеција е пролет и есен а и октомври се погоди ептен сонце и топло па така да и тој месец е убав. Трошоците се индивидуални, зависи кај ќе седиш и што ќе јадеш/пиеш. Имај на ум дека скоро сите ресторани наплаќаат плус за седнување по 3,4 евра (напишано им е во манијата со ситни букви). Сместени бевме во Маргера ама со автобус линија 6 и 6а стигаш во Венеција. Карта за автобус е 3 евра. За да одиш Мурано и Бурано кои според мене се задолжителни особено Бурано, најпаметно е целодневна карта за превоз (вапорето) која е 50 евра од човек. Гондола е 80 евра преку ден и 120 ноќно возење ама моеш да делиш со уште еден пар. Стаклото во Мурано е скапо така да ако сакаш венецијанско стакло ќе треба да одвоиш буџет. Има фалц и во Венеција ако ти е ептем филм за поефтино. Во Мурано е убаво да се отиде на шоу за правење стакло доживљај е кошта околу 20 евра влезница сува а има и опција со пијачка околу 50тина евра. Јадењето улично парче пица и сл е околу 10тина евра, ручек/вечера за двајца околу 60тина евра зависи што ќе се нарача во ресторан. Пиво во паровите од 8евра па нагоре, кафе од 3 евра па нагоре. Сувенири и џиџи миџи по сопствен избор.
    Венеција мене ми е преубава не знам дали нешто може да ја надмине со својата посебност и автентичност. Би се враќала 1000 пати таму.
    20231023_123508.jpg 20231023_120621.jpg 20231022_172025.jpg 20231022_141207.jpg 20231021_221801.jpg

На Afrodita*, Alex.T, Elenpelen и 2 други им се допаѓа ова.
  7. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    992
    ИТАЛИЈА и ВИЕНА, па не мораш баш да ги шеташ ,ако не ти прават ќеф ама ни малку,од доктор е забрането да одиш на места кои лошо влијаат на здравје и психа,па уште и пари да даваш.Ај остај не нас да си сонуваме и патуваме за ИТАЛИ, и предложи нешто умно и паметно по твој избор -please.

8. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Види вака, јас си кажав како размислувам. Ти да седнеш во македонска кафана и да те служат кинези, нема да ти е чудно малку?
    Значи зборам за угостителство конкретно, во друга бранша кој што сака нека работи.

Јас ако работам во Германија во угостителство, нема да одам во традиционален германски ресторан, ниту во индиски.

Во државата која што патувам, сакам да сум опкружен со тамошните луѓе, а не со гастербајтери.

9. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    992
    Па ти кажав-НЕ ОДИ,и остај ги гастрбајтерите и они мора да живеат,како и жолти и црни луѓе.Може и кај газдите и менаџери да дадеш поплака и ќе ти најдат 100% чистокрвен италијанец со серификат. да те служи во кафана.

Последна измена: 17 јануари 2024
    На Alex.T и bookslover им се допаѓа ова.
  10. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Добро, за некоја година кога ќе седнеш во етно македонски ресторан и ќе те служат Непалци и Индијци, ќе видиме како ќе се чувствуваш. Мене нема да ми биде сеедно.

11. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
    Апсолутно се согласувам со сѐ. Јас и се враќав на Венеција 3 пати и пак би отишла. Единствено не ја препорачувам во најтоплите денови многу влага и жешко неподносливо време буквално излегуваш од под туш и си веќе испотен.

IMG_3979.jpeg IMG_9647.jpeg

Ова е само мал дел од тие убавини таму.

Прикачени фајлови:

• IMG_9425.jpeg
      IMG_9425.jpeg
      Големина на фајлот:
      283,4 KB
      Прегледи:
      6
    • IMG_9330.jpeg
      IMG_9330.jpeg
      Големина на фајлот:
      624,1 KB
      Прегледи:
      6
    На Elenpelen му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
    Добро не патувај те молам, седи си во Македонија или најди си приватен келнер што ќе е исклучиво по твој вкус.

На oblace1, BubbleBum94 и ani23 им се допаѓа ова.
  13. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    812
    Допаѓања:
    992
    Јас секако ќе уживам ,едино куварот ако не зготви добро гравче ,е тоа ќе ме нанервира и ќе вратам јадење,и сега така правам.
    Криво ми е за тебе што нема да идеш во ресторан,нарачај си и јади си дома.По бутици,во маркет,во банка,дали знаеш колку лошо услужуваат некогаш,ама јас лично не ги регистрирам.Овие твои азијати треба ептен лошо да служат храна,за да ми расипат филинг на излегување,и нема бакшиш тогаш.

14. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
  15. MorskaSirena

MorskaSirena Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    3.388
    Се сложувам дека Рим е многу прљав град, ја бев шокирана првиот пат. Ама за другово ич не ти држи вода муабетов. Секој си бара подобра егзистенција некаде по светов. А не е побитно куварот што ти ја спрема храната да е локалец него кој те служи? А ако сакаш да си меѓу локалци ќе си идеш во некое забутано од Господ забораевно село па нема да те служат Индици и Непалци и нема да гледаш црнци, ќе бидеш опкружен со локално население. И кажи ми една држава на светов кај што нема гастербајтери?

16. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
    Да буквално мојата поента. Расистички однос ептен и обраќање со “црнчуги“ не те прави нешто изнад луѓето што чесно си заработуваат за лебот.

На Alex.T и MorskaSirena им се допаѓа ова.
  17. BubbleBum94

BubbleBum94 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2021
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    34
    Хахахахаха, ме пресмеа :lol: побудалска работа немав одамна прочитано. Озбилна си? Затоа ли е Македонија чиста како солза? Бидејќи белци не го прават тоа? :rofl::whew:(y):fubar:
    Дури и да ти беше коментаров само за да добиеш реакција, сепак ме пресмеа. А ако си сериозна, размисли малку за твојот поглед кон светот.

18. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
    Мислам дека е машко зад профилот.

19. BraBru

BraBru Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2023
    Пораки:
    415
    Допаѓања:
    957
    Имаш човек со темна боја на кожа, и имаш ЦРНЧУГА. Пример за црн човек е Морган Фримен, а ЦРНЧУГА е оној што демне на железничка во Рим, продавајќи трева, селфи-стикови.

Машко сум, да. Нема врска инаку, така јас размислувам, не мора да сум во право. И не коментирам од расистички аспект, туку од аспект на целосно доживување. Замисли одиш на Занзибар, и во домородното селце "работат" Швеѓани гастербајтери, затоа што таму си го заработуваат лебот?

Затоа тие доживувања се со локално население. Кога одиш на Тајланд, сакаш околу тебе да има домашно население. Кога пример би шетала во Токио и сакаш да одиш во јапонски ресторан, а не на секој чекор да има дурум/донер продавници или пак да јадеш пица, во кој ќе те служи Немања од Лесковац или пак Урош од Нови Сад, во сред Токио.

Сфаќам дека има миграција, сфаќам дека и јас некогаш би се преселил во друга држава, ама сакам да кажам, ако ДРЖАВАТА си работи како што треба, нема да има потреба никој да се исели.

Значи кога збориме за доживување на некоја земја, да биде со сите салтанати. Тоа е и поентата на шетањето.

Замисли фрлиш 1500 евра за да шеташ 7 дена во Шпанија, а таму те пречекуваат со превкусна индиска храна (која што мене ми е омилена, АМА НЕ ВО ШПАНИЈА), и наместо коктели или сангрија, да пиеш ракија љута затоа што во ресторанот во Валенсија работат само Босанци, или луѓе на улица (без разлика на бојата) да те тераат да купиш селфи-стик, кое патем продавање е НЕЛЕГАЛНО, а полицијата не презема ништо.

И после плажата во Валенсија, да си седнеш натенане на ТУРСКИ донер (кој исто ми е омилен, ама очигледно не таму), со ладен ајран, да си се нагостиш и да кажеш како си поминала предобро на брегот на Шпанија.

На FreeToGo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. bookslover

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    900
    Допаѓања:
    1.733
    Значи ова е тотално мешање баби и жаби и сега ќе ти кажам зошто. Како прво и прво не може секоја Европска држава да не е функционална според мерилово твое по тоа колку мигранти има.

Ко второ и второ и во Македонија имаш луѓе што отвориле кинески ресторан, отвориле грчки ресторан па дури во последно време и мексичкиот е доста актуелен ипа служеле Македонци. Врска нема едното со другото.

Кога ќе одиш во странство можеш и во Австрија да начекаш ќебапчилница и донер затоа што народот што го правел таму дошол и ако сакаш ќе влезеш ако не сакаш нема да влезеш. Има луѓе што можеби во живот донер не пробале и ќе одат во Австрија и ќе го пробаат. Ние сме од Македонија тука имаме и сме јаделе, има луѓе што не јаделе и нив ќе им се сака на душата.

Во секоја држава до сега што сум била а сум била на многу места имало од секој народ по некој ресторан или кафич специфичен за тој народ и таа држава.

Ти како го кажа муабетот испаѓа дека во Италија нема веќе традиционална храна нема и дека нема зошто да се оди таму што е жива глупост.

Да не се објаснувам повеќе мислам дека е доволно за темава.