Виз ер не се реални, буквално од вчера до денес огромни разлики во цените… Имав проблем со плаќање онлајн додека го средив со 150 евра ги качија картите… Вие што често патувате, од лично искуство има ли шанси за велигден картите да поефтинат или ќе останат цениве плафонски уште долго?
колку поблиску до датава на поагање толку поскапи ги прават. Некогаш ако им останат неколку карти на денот пред поагање знаат да спуштат цена али голем ризик е тоа.
Вон сезона, најчесто кога е ладно / лошо времето. Исто, за работни денови се поевтини, пошо помалку луѓе патуваат, Се наоѓа до кај 50 евра повратна.
Препорака и искуство за летен одмор на некој италијански остров? Планираме да одиме со авион од Германија.
Оваа година сакам да одам на одмор во Италија, планот ми е да летам со авион до некаде (Болоња најверојатно) и потоа со воз. Римини е најблиску, ама некако градот ми делува... обично, ништо посебно. Кои други градови имаат убави плажи?
Во Равена имаш плажи, и е така, симпатично гратче, но јас би ти го препорачал Riccione (Ричоне). Има полесен пристап, и е популарно место во Емилија Ромања. Ако тргнуваш од Болоња. https://www.tripadvisor.com/ShowTop...9-Best_Beach_near_Bologna-Emilia_Romagna.html Еве и други луѓе, коментираат. Прочитај за пристапноста и конекциите. Внимавај, во Болоња е мноогу топло летно време. Убаво да си поминеш, како и да е. И сподели импресии, ако сакаш. Италија секогаш вреди.
Фала ти многу Јас секако само ќе летам до Болоња, после од таму ќе фатам воз до друго место. Е тоа друго место не знам кое да е... и Ливорно некако ми фаќа око. Си бил?
Не сум бил за жал. Ричоне, Равена, Болоња во мојот случај... Молам, инаку. Ако одиш во Ливорно пишувај тука. Прекрасно е инаку патувањето со воз во Италија, и во втора класа!
Колку далеку би патувала со воз? Од Болоња подобро ти е да одиш западно, Специја, Чинкве Тере, Портофино… отколку Римини/Равена. Инаку ако ти се патува повеќе со брз воз/бус можеш да се пуштиш појужно, многу е подобро за одмор на југ.
За смештај во Чинкве Тере е скапо и непотребно ама ако си во Специја селцата се многу блиску со воз и картата е 5е. Само од сите 5, Монтеросо е единствено со песочна плажа, другите се повеќе за шетање. Ама преубави се! Од Специја можеш на еден ден и до Портофино.
Сум гледал само видеа, и јас не би се мислел да одам, да сум на твое место Баш изгледа „италијански“, можеби има преголем hype околу Портофино, ама, сепак!
Не е лошо место Римини. Не е сега ултра популарно за да се видат многу работи, ама е доста вибратно преку лето, има доста ноќен живот и забави. Посебно на плажите и местата јужно од градот. Riccione, Casenatico, а тука е и San Marino како микро држава која вреди да се посети. Доколку одиш источно од Болоња, јас би ти предложил да ти биде следна дестинација Равена. Тука може има повеќе историски работи да се видат отколку во Римини. Местата помеѓу како Cervia, Milano Marritima, Bellaria Igea Marina се добри за преноќување. Овие се по мирни места, да не речам фамилијарни плажи и излетнички кампови. Ама тука може да најдеш поевтин смештај, бар за некој ден. Потоа можеш да продолжиш јужно до Римини, плажите јужно од Римини и до Сан Марино. Овие сите места се од 30-60 минути раздалеченост со воз. Portofino и тој крај ти е реално поубав, но исто така и поскап. Ако одиш таму, ја би ти препорачал да бараш сместување во Rapallo или околните места. Мене искрено Rapallo ми беше поубаво отколку Portofino, иако е по непознато место. Cinque Terre е поскапо, ама можеш само да го посетиш на 1 ден. Сметај овде дека работите се на малку поголема дистанца, па ќе имаш околу 2ч со воз од едно до друго место. Bologna - Rapallo ти е над 3 часа. Па зависи и како си со време, и буџет.
Фала ти премногу на исцрпниот одговор. Ги разгледав сите места, мислам дека некако сепак Римини ќе ми остане за сместување, иако на прв поглед ми се виде неинтересен. Сепак ем поголем град е, ем излегува на плажа, знаеш какви сме балканците Искрено немам време ниту енергија за долг транспорт, одморот ми е само 7 дена од кои првиот и последниот ќе отидат во авиони и возови. Сакам уште нешто да те прашам ама оневозможени ти се пораките