И јас, како што пишав претходно, сум во потрага по база за сместување во Апулија. Разгледувавме опции за изнајмување на кола, за околу 7-8 дена, но некако ми се виде прескапо(околу 600-700€). Ќе ја тагнам @boo3 , ми имаше реплицирано на претходното мислење дека се ја прошетале Апулија со воз/јавен превоз. Па бидејќи и ние сакаме да шетаме, ама и да посетиме убави плажи како се снаоѓавте со јавен превоз до плажите? Ајде до градовите да, но до плажите како што гледав, особено оние вон градски средини треба барем едно, па и две прекачувања во јавен превоз. Како го изведовте тоа?
Можеби некој друг кој што бил во овој дел од Италија да сподели дали вреди да се користи јавен превоз или неопходно е изнајмување на кола?
Кажи ми за кој дел од Апулија и ќе ти кажам според тоа. Бари, Монополи, Полињано… или скроз долу кај Бриндиси, Лече, Галиполи?
Вака, до градската плажа во Бари одевме со тротинети, а ми се чини имаше и јавен превоз. Не е ништо посебно, не знам ни дали има потреба да одите таму. Монополи и Полињано се мали и буквално на брегот, така што од воз можете пешки. Алберобело и Матера не излегуваат на море, до таму одевме со автобус од Бари. Вториот одмор ни беше во Галиполи, а летавме до Бриндиси. Да се стигне до Галиполи е малку pain ама вреди. Затоа што бевме таму стационирани си изнајмивме точаци, па одевме на плажа со нив. Имаше две-три добри плажи на макс 6-7км од центар. После на враќање бевме до Лече со воз, Лече не излегува на море. Бриндиси само го прошетавме ама не пропуштате многу и да не го видете. Е за жал, не успеавме првата година да одеме до Остуни и Локоротондо, иако не излегуваат на море изгледаат слатко на слики. Реалноста е дека кола е комфортно решение и сѐ зависи од тоа како вие си го замислувате одморот. Нам не ни е проблем и да имаме трансфери и да закасни некој воз ама некој си сака комфорт. Инаку за превоз Trenitalia, Itabus, Flixbus.. E, исто се сетив дека е опција и БлаБла, ѕирнете и тоа.
Здраво, дали може препорака за сместување во Бари, некој каде што веќе бил, може и број да ми даде дирекно да се јавам, за да не плаќам преку букинг.